Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No i można napisać spokojnie. Bez ataku ad personam.

PS. Mam dom jaki chciałem i bez obaw na emeryturze za lat dziesiąt - jak dożyję dam radę go utrzymać.

Rozumiem że wybrałeś panele bo Ci tak pasowało ale sorry nie jest to w domu średnio zaizolowanym i z wentylacją grawitacyjną optymalny wybór. Ale Twój wybór -twoja radość lub zmartwienie. PZDR

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.......

2/ psychologia - lepiej powiedzieć więcej, a zapłacić mniej..... a nie później płakać, że komuś obliczyli tye i tyle, a on prawie 2 x przekracza te wartości papierkowe i zaniża zużycie ze łzami w oczach (patrz: R$K)

No i można napisać spokojnie. Bez ataku ad personam.

jednak nie mozna ....to muszczuniu ataku , muszczuniu cientej riposty i dopierdalania kazdemu za wszystko bez wzgledu na to czy to ma odzwierciedlenie w rzeczywistosci czy nie - wystarczy przeczytac moj DB , by wiedziec ze moje zuzycie jest zgodne z OZC i nikt nigdy z tego powodu nie plakat - chyba ze sam Pitu Pitu Pitu z zazdrosci bo zal mu rure sciska

.... no ale pitu pitu tak lubi - pierdolic w kolo jedno i to samo - to kolejny magik rzeczywistosci - powtorzy klamstwo 10x i pozniej ono juz staje sie prawda

......

4/ ja nikogo nie namawiam na taki system (co więcej: uważam, że nie jest on doskonały, ale dla mnie ma więcej zalet niż wad)

to zupelnie tak samo jak z tymi ch.... autami nizszej klasy sredniej jakim jest BMW 1 Hatchback 5d - przerost formy nad trescia - cena do jakosci

..... w sam raz dla Pitu Pitu Pitu

tak samo jak te jego panele

ale takiemu Turkowi z Wlkp mozna w Koło ... pierdolono

Edytowane przez R&K

jednak nie mozna ....to muszczuniu ataku , muszczuniu cientej riposty i dopierdalania kazdemu za wszystko bez wzgledu na to czy to ma odzwierciedlenie w rzeczywistosci czy nie - wystarczy przeczytac moj DB , by wiedziec ze moje zuzycie jest zgodne z OZC i nikt nigdy z tego powodu nie plakat - chyba ze sam Pitu Pitu Pitu z zazdrosci bo zal mu rure sciska

.... no ale pitu pitu tak lubi - pierdolic w kolo jedno i to samo - to kolejny magik rzeczywistosci - powtorzy klamstwo 10x i pozniej ono juz staje sie prawda

to zupelnie tak samo jak z tymi ch.... autami nizszej klasy sredniej jakim jest BMW 1 Hatchback 5d - przerost formy nad trescia - cena do jakosci

..... w sam raz dla Pitu Pitu Pitu

tak samo jak te jego panele

ale takiemu Turkowi z Wlkp mozna w Koło ... pierdolono

1/ A NIE MÓWIŁEM, ŻE R $$ K CAŁY CZAS PŁACZE.... ODKĄD MU WYSZŁO 2 x papier (asolt):lol2:

i przeklina te swoje cudeńka.... (na forum tylko dumny)

2/ wielki COME BACK nieudany - tylko przekleństwa i wyzwiska :bash:

P.S.

I co ma wspólnego z tym wszystkim BMW 1 ? ? ? to tylko dolarek wie..... keep crying :bye: >>> chyba dolarek miał takowy model i nie był zadowolony, to tak samo jak kable (tylko, że x 2, a może i x 3, bo dolarek oszukiwał - kto czytał jego DB-Arizona ten wie o czym mowa)

I o jakich plakatach człowieku piszesz ??? cyt: by wiedziec ze moje zuzycie jest zgodne z OZC i nikt nigdy z tego powodu nie plakat

:bye:

Cześć Piotrek;)

Tak ,tak ci co systemu nawet nie dotknęli niech tylko mażą o ...

Zlikwidowałem ten pie...ny mostek lukarnowy :wiggle: i teraz panele w tym pokoju załączają się rzadziej.

Do Michała.

Michał Ty też zlikwiduj te 60 % tych słabych okien w twoim domu dociepl domek i na pewno twoje rachunki zmniejszą się nawet o połowę;)

Pozdrawiam mojego kolegę z którym piszemy regularnie i wymieniamy doświadczenia od prawie dwóch lat.

Piotrek;)

Cześć Piotrek;)

Tak ,tak ci co systemu nawet nie dotknęli niech tylko mażą o ...

Zlikwidowałem ten pie...ny mostek lukarnowy :wiggle: i teraz panele w tym pokoju załączają się rzadziej.

Do Michała.

Michał Ty też zlikwiduj te 60 % tych słabych okien w twoim domu dociepl domek i na pewno twoje rachunki zmniejszą się nawet o połowę;)

Pozdrawiam mojego kolegę z którym piszemy regularnie i wymieniamy doświadczenia od prawie dwóch lat.

Piotrek;)

Cześć Sylwek,

To bardzo dobrze, że to 0* co ci oziębiało pokój wreszcie naprawiłeś (ach, te lukarny)

Ja też Cię pozdrawiam,

Pisz na mojego maila jak masz jakieś nowe przemyślenia odnośnie ustaw... ALE CHYBA MAMY JUŻ USTAWIONE OPTYMALNIE, COO ?

Ja cały czas myślę........ ale to co mamy jest chyba naj!

jedyna zaleta komfort .. tego rozwiązania .. i na tym można zakończyć tą "miłą" dysputę..

to jest komfort to jedyna prawdziwa rzecz tego rozwiązania .. resztę można sobie darować, jeśli z78 jest zadowolony i ciepło mu to niech tak będzie ...

Witam,

Tak, na razie zadowolony, ciekawy system, bardzo wygodny!

A czy ekonomiczny? Na razie udało mi się "wejsć" ustawami termostatów na ok. 70% tańszej taryfy, 30% droższej - niestety nic już niżej się nie da...

A TY zamierzasz budować ten domek, czy tylko rysować sobie na papierku i pokazywać na swoim DB? (to tak jak palcem po mapie...) :lol2:

Wiesz, tak też można.....

:cool:

A TY zamierzasz budować ten domek, czy tylko rysować sobie na papierku i pokazywać na swoim DB? (to tak jak palcem po mapie...)

Wiesz, tak też można.....

oczywiście że nie ... jak najbardziej idzie do budowy, teraz w fazie projektu lochów .. czyli piwnicy.

Pewnie czeka mnie podkład z chudego betonu zamiast tłucznia pod płytę.. ponieważ mam wody bezpośrednio w posadowieniu i gdzie bym kręgów nie dał to mam studnię ..

kopiąc pod drenaż, jeśli by nie zabezpieczyć dna studni zbiorczej, to miał bym czystą wodę ..

z pierwszej warstwy wodonośnej... dużo takich problemów ściśle inż .. do rozwiązania.

Jeśli by to był dom całkiem od nowa budowany .. hulaj dusza piekła nie ma ..

Edytowane przez מרכבה

Witam,

Podaję dalej zużycie, wklejam także wcześniejsze - do porównania.

Data / licznik kWh / temp zewn DZ & N / + przyrost:

24.12 / 711 / +5 & +2 / +22 na 2 doby (11 / dobę)

26.12 / 734 / -5 & -9 / +23 na 2 doby (12 / dobę)

28.12 / 782 / -6 & -10 / +48 na 2 doby (24/ dobę)

30.12 / 832 / -6 & -10 / +50 na 2 doby (25 / dobę)

od 31.12 - temp. w górę - 20,0*, sypialnia 19,4*

01.01 / 877 / - 1 & -3 / + 45 na 2 doby (22 / dobę)

03.01 / 921 / + 4 & +1 / + 44 na 2 doby (22 / dobę)

Cześć Piotrek;)

Do Michała.

dziękuję za rady, ale 80 % powierzchni okiennej jest nowa, te 20 % to pcv trójkomorowa z przed 10 lat.

A to ze przy dociepleniu budynku będzie taniej - zgadza się. Tylko idę o dobry koniak, że na gazie i tak by było taniej.

pozdrawiam

Michał

to pcv trójkomorowa z przed 10 lat.
3k vs okna skrzynkowe .. zysk ? prócz szczelności na "chama" wiele się nie zyskuje.. no może akustyka lepsza ... Oczywiście że gaz wychodzi taniej niż grzanie czystym prądem, ale pod warunkiem że prąd I taryfowy ..

ja grzeję pewien obiekt klimą i nagrzewnicą 3fazową 9kW .. bo prąd po 20gr...

3k vs okna skrzynkowe .. zysk ? prócz szczelności na "chama" wiele się nie zyskuje.. no może akustyka lepsza ... Oczywiście że gaz wychodzi taniej niż grzanie czystym prądem, ale pod warunkiem że prąd I taryfowy ..

ja grzeję pewien obiekt klimą i nagrzewnicą 3fazową 9kW .. bo prąd po 20gr...

Witam,

Gdzie "dają" prąd po 20 groszy? Pakuję się i przeprowadzam....:jawdrop:

-------------------------------------------------------

Podaję dalsze zużycie dla zainteresowanych:

od 31.12 - temp. w górę - 20,0*, sypialnia 19,4*

1.01 / 877 / - 1 & -3 / + 45 na 2 doby (22 / dobę)

3.01 / 921 / + 4 & +1 / + 44 na 2 doby (22 / dobę)

Dzisiaj 5.01 / 959 kWh / DZień +2 st & Noc - 3 st / Przyrost + 38 na 2 doby (19 / dobę)

dziękuję za rady, ale 80 % powierzchni okiennej jest nowa, te 20 % to pcv trójkomorowa z przed 10 lat.

A to ze przy dociepleniu budynku będzie taniej - zgadza się. Tylko idę o dobry koniak, że na gazie i tak by było taniej.

pozdrawiam

Michał

Tu nie o okna raczej chodzi...

Dostałeś zwrot za te doktorskie panele, różnicę trzeba było włożyć w styropian. Wtedy byś zobaczył, czy panele są aż tak żarłoczne...

Na gazie być może taniej, ale inwestycja w piec, rurki, itp. Nie mam dośw. z gazem, więc się nie wypowiadam - piszę tylko o tym co mam i na czym się dość dobrze znam, bo siedzę w panelach grzewczych parę lat!:bye: