kabel 06.01.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Tauron + Duon (teren dawnego Enionu) - 20 gr PGR + Duon (okreg rzeszowski) - 17,85 gr a to dlatego ze tam maja PGR-y (Państwowe Gospodarstwa Rolne) to dlatego tak tanio mają ..... Ale nas "rżną" cenami w Wlkp tak u Was wszystko jest inaczej - nawet panele działają i się sprawdzają sorry za żarcik - nie mogłem się powstrzymać Ka(rol)bel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 06.01.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Tu nie o okna raczej chodzi... Dostałeś zwrot za te doktorskie panele, różnicę trzeba było włożyć w styropian. Wtedy byś zobaczył, czy panele są aż tak żarłoczne... Na gazie być może taniej, ale inwestycja w piec, rurki, itp. Nie mam dośw. z gazem, więc się nie wypowiadam - 1. I tak by nie starczyło by docieplić, wymienić okna i na strop wełnę 2. dom ma współwłaściciela - ciężki do rozmowy w kwestii docieplenia... 3. Pewnie: piec, rurki, grzejniki, robocizna - wycena wychodziła na ok 21 tyś. Ale panele + sterowniki+ instalacja (materiał + ułożenie + montaż) wyszło ok 15 tyś. Te 6 tyś odrabiam w kilka lat. 4. Problem, o którym cały czas piszę, że to nie JA obiecywałem, że jest to najtańsze ogrzewanie, tylko sprzedawcy. A tu się okazuje, że gaz taniej w eksploatacji.... nawet przy niedocieplonym budynku pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.01.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 a to dlatego ze tam maja PGR-y (Państwowe Gospodarstwa Rolne) to dlatego tak tanio mają uważam że centralna/ zachodnia polscka to tam widać największą biedę .. 4. Problem, o którym cały czas piszę, że to nie JA obiecywałem, że jest to najtańsze ogrzewanie, tylko sprzedawcy. A tu się okazuje, że gaz taniej w eksploatacji.... nawet przy niedocieplonym budynku szkoda że nie dali tego na piśmie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 06.01.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 1. I tak by nie starczyło by docieplić, wymienić okna i na strop wełnę 2. dom ma współwłaściciela - ciężki do rozmowy w kwestii docieplenia... 3. Pewnie: piec, rurki, grzejniki, robocizna - wycena wychodziła na ok 21 tyś. Ale panele + sterowniki+ instalacja (materiał + ułożenie + montaż) wyszło ok 15 tyś. Te 6 tyś odrabiam w kilka lat. 4. Problem, o którym cały czas piszę, że to nie JA obiecywałem, że jest to najtańsze ogrzewanie, tylko sprzedawcy. A tu się okazuje, że gaz taniej w eksploatacji.... nawet przy niedocieplonym budynku pozdrawiam, Michał 1/ rozumiem... 2/ oj, to tragedia... 3/ a czy masz dostęp do gazu, czy ciągnąć by trzeba ? 4/ ale TY wybrałeś panele i uwierzyłeś bez dowiadywania się o tym systemie u praktyków, prawda ??? Ciesz się, że ci pan doktor oddał kasę i wziął to badziewie 3,5kW (24h działania) - ale teraz masz 11kW i też ci bierze sporo Nie wiem jakiej firmy masz panele, ale nie wszystkie panele są tak samo skuteczne - to akurat wiem doskonale, "badałem" przez 3 dni CZTERY różne panele podobnej mocy. Również rozmieszczenie jest istotne - nie wspominając o umieszczeniu sterowników w odpowiednim miejscu - i tutaj trzeba raczej zawierzyć: 1/ SOBIE, 2/ komuś znajomemu kto zna podstawy fizyki , a niestety nie sprzedawcom.... niektórzy tylko sprzedają i nic innego ich nie interesuje, Jak masz ochotę rozrysuj mi rozmieszczenie paneli w pomieszczeniach + usadowienie sterowników, a ja mogę zerknąć i powiem co nie tak - przed zatwierdzeniem mojego rozmieszczenia paneli wykonałem kilkanaście schematów wg wytycznych doradcy-sprzedawcy, konsultowałem to z kolegą-fizykiem i wybraliśmy kompromis (tzn. że 1 pomieszczenie-sypialnia nie jest idealna pod tym względem, gdyż chciałem mieć 2 obrazy obok siebie, tzw. dyptyk, a powinienem rozmieścić je 2 innych miejscach) CO ciekawe, w sypialni panele działają najkrócej - zatem może to dobrze, sam się dziwię cały czas, gdyż ten pokój jest od PÓŁ-WSCH i powinien być najzimniejszym miejscem w domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 06.01.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 uważam że centralna/ zachodnia polscka to tam widać największą biedę .. a myślałem, że wschód, szcz. poł-wsch pod tym względem przewodzi... szkoda że nie dali tego na piśmie ... nikt nie da, tylko obiecanki-cacanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 06.01.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 sorry za żarcik - nie mogłem się powstrzymać Ka(rol)bel spoko - panele działają nieźle, a ile "zżerają" można obserwować, bo tu podaję... Jak na razie, jak na 1-szy rok, wygrzewanie i pozbywanie się wody - to jestem w miarę zadowolony, ale podsumowanie całości nastąpi w maju'15 Pamiętajcie!!! PANELE GRZEWCZE TO ŻADEN CUD FIZYKI, swoje muszą wziąć. Zawsze to będę powtarzał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.01.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 a to dlatego ze tam maja PGR-y (Państwowe Gospodarstwa Rolne) to dlatego tak tanio mają tak u Was wszystko jest inaczej - nawet panele działają i się sprawdzają sorry za żarcik - nie mogłem się powstrzymać Ka(rol)bel Akurat PGR w woj małopolskim i podkarpackim było najmniej, moja literówka, miało byc PGE spowodowała ze na forum pokazał sie Pan przez duze P bo z Wielkopolski (a tam akurat było stosunkowo duzo PGR). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 06.01.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 4/ ale TY wybrałeś panele i uwierzyłeś bez dowiadywania się o tym systemie u praktyków, prawda ??? Ciesz się, że ci pan doktor oddał kasę i wziął to badziewie 3,5kW (24h działania) - ale teraz masz 11kW i też ci bierze sporo cóż, dobrze że żonę mam fajną, bo gdybym musiał przed braniem dowiadywać się u praktyków:jawdrop: I to jest kolejny argument na minus paneli: kombinowanie, dowiadywanie się, wymienianie, testowanie. Świadczy to raczej o wielkiej niedoskonałości systemu... W każdym razie dziękuję za ofertę pomocy - przyszedł rachunek za prąd i .... 1500 zł za dwa miesiące ciepłej zimy. pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.01.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 1/ A NIE MÓWIŁEM, ŻE R $$ K CAŁY CZAS PŁACZE.... ODKĄD MU WYSZŁO 2 x papier (asolt) i przeklina te swoje cudeńka.... (na forum tylko dumny) na początek moje dane: dom : Dom:Arizona S-GL- 581; OZC by Asolt QH,(temp.20, N=0,9 ok. 4600 kWh/rok), kubatura 419,8 m3,pow. uż.140m2, pow.grz.173m2 2-gi sezon 2013/2014 nCO: 3913,2 kWh = 1115 zł brutto (21,5*C) ..... 95-98% tania taryfa 1kWh 28,46 gr 3-ci sezon 2014/205 nCO _________________95-98% tania taryfa 1kWh 28,46 gr do 30.11.2014, od 1-31.12.2014 18,5 gr, po 1.1.2015 17,835 gr brutto w tym roku sezon teoretycznie ponizej 850 zł , w praktyce z 500 zł , bo grudzien i styczen mam prad za free z Duonu i kto tu jest Sprite a kto pragnienie ??? ...........pitu pitu ???? I jeszcze raz: PANELE GRZEWCZE KTÓRE MAM, TO ŻADNE CUDO!!! SAM O TYM PISZĘ CAŁY CZAS, że to jest system, który wybrałem, wygodny, nie kosztował zbyt wiele (porównując z PC lub tradycyjnym CO) I trzeba umieć ustawić ten system tak, by w miarę ekonomicznie działał... będę podawał co jakiś czas zużycie i temp. zewn.... dodam ze ja ze swojego systemu grzewczego jestem mega zadowolony , byl b. tani w zakupie i jest tani w eksploatacji , oraz ma idealne sterowanie sami oceniajcie czy jest OK, czy niezbyt.... .... niezbyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 06.01.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 w tym roku sezon teoretycznie ponizej 850 zł , w praktyce z 500 zł , bo grudzien i styczen mam prad za free z Duonu i kto tu jest Sprite a kto pragnienie ??? ...........pitu pitu ???? dodam ze ja ze swojego systemu grzewczego jestem mega zadowolony , byl b. tani w zakupie i jest tani w eksploatacji , oraz ma idealne sterowanie .... niezbyt Zapraszam serdecznie na słynny DB o pięknej Arizonie by R$K, post nr # 432, str. 22 (tłustym drukiem) - i ta radość z 3266kWh (a powyżej R$K podaje inne zużycie kWh) - chyba, że zaraz usuniesz ten post !!! I kto tu jest Sprite? I to Sprite za $$ ? I nic nie wspomnisz o plakatach, ani o BMW 1 - to przecież w temacie o ogrzewaniu..... papa R$K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 06.01.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 w tym roku sezon teoretycznie ponizej 850 zł , w praktyce z 500 zł , bo grudzien i styczen mam prad za free z Duonu i kto tu jest Sprite a kto pragnienie ??? ...........pitu pitu ???? dodam ze ja ze swojego systemu grzewczego jestem mega zadowolony , byl b. tani w zakupie i jest tani w eksploatacji , oraz ma idealne sterowanie .... niezbyt SEZON 2050/51.... R$K na 1-szych stronach gazet = jako pierwszy człowiek na świecie, któremu DOPŁACAJĄ ZA TO, ŻE KORZYSTA Z PRĄDU ZAKŁ. ENERG. Prąd za darmo i jeszcze R$K dopłacają $5000 / sezon. Za co? Ano za tego dolarka pomiędzy R oraz K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.01.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Zapraszam serdecznie na słynny DB o pięknej Arizonie by R$K, post nr # 432, str. 22 (tłustym drukiem) - i ta radość z 3266kWh (a powyżej R$K podaje inne zużycie kWh) - chyba, że zaraz usuniesz ten post !!! I kto tu jest Sprite? I to Sprite za $$ ? I nic nie wspomnisz o plakatach, ani o BMW 1 - to przecież w temacie o ogrzewaniu..... papa R$K Ponieważ mi zarzucasz kłamstwa to i ja sie wypowiem. Ta wartosc zapotrzebowania na ciepło wyliczona była przy wymianie 0,3. Tak sie jednak wymiany nie przyjmuje a przyjmuje sie wymianę normową, która w zaleznosci od budynku (ilosc łazienek, wc kuchni, pralni) waha sie zakresie od 0,7 do 1,3 (srednio). Najczesciej jest to 1 lub 1,1. Ponieważ Konrad zazyczył sobie obliczenia dla kilku wariantów wartosci wymiany to tak wyliczyłem. Jednoczesnie uprzedziłem ze tak sie nie liczy wg metodyki i rozporządzenia. Dla wymiany normowej dla tego budynku zapotrzebowanie na ciepło praktycznie równowazne z zuzyciem wynosi ok 4650 kWh/a. Sądze ze moje wyjasnienia Ciebie i tak nie zdowolą, ale przyzwyczaiłem sie do tego, na tym forum jest pewna grupa frustratów którym nie wykonywałem obliczen ozc a która to grupa usilnie chce wynalezc błedy w moich obliczeniach (czego nie potwierdza liczna kilkaset osobowa rzesza zadowolonych z moich obliczeń) nie przyjmując do wiadomosci ze: obliczenia ozc sa wiarygodne dopiero dla III sezonu grzewczego ze zalezą od sredniej wieloletniej temp zewn dla najblizszej stacji meteo ze metoda obliczeniowa jest cały czas udoskonalana, za błedy tej metody nie mogę brac odpowiedzalnosci a jedynie za jej prawidłowe stosowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 06.01.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Ponieważ mi zarzucasz kłamstwa to i ja sie wypowiem. Ta wartosc zapotrzebowania na ciepło wyliczona była przy wymianie 0,3. Tak sie jednak wymiany nie przyjmuje a przyjmuje sie wymianę normową, która w zaleznosci od budynku (ilosc łazienek, wc kuchni, pralni) waha sie zakresie od 0,7 do 1,3 (srednio). Najczesciej jest to 1 lub 1,1. Ponieważ Konrad zazyczył sobie obliczenia dla kilku wariantów wartosci wymiany to tak wyliczyłem. Jednoczesnie uprzedziłem ze tak sie nie liczy wg metodyki i rozporządzenia. Dla wymiany normowej dla tego budynku zapotrzebowanie na ciepło praktycznie równowazne z zuzyciem wynosi ok 4650 kWh/a. Sądze ze moje wyjasnienia Ciebie i tak nie zdowolą, ale przyzwyczaiłem sie do tego, na tym forum jest pewna grupa frustratów którym nie wykonywałem obliczen ozc a która to grupa usilnie chce wynalezc błedy w moich obliczeniach (czego nie potwierdza liczna kilkaset osobowa rzesza zadowolonych z moich obliczeń) nie przyjmując do wiadomosci ze: obliczenia ozc sa wiarygodne dopiero dla III sezonu grzewczego ze zalezą od sredniej wieloletniej temp zewn dla najblizszej stacji meteo ze metoda obliczeniowa jest cały czas udoskonalana, za błedy tej metody nie mogę brac odpowiedzalnosci a jedynie za jej prawidłowe stosowanie. Wybacz, ale ktoś ty ? ? ? TE wyjaśnienia j/w przypominają mi pogodynkę-blondynkę, która się pomyliła zapowiadając prognozę pogody To chyba ty obliczałeś te słynne OZC 18,9 dla R$K? Gratulacje!!! Przypominam sobie cytat R$K: brakuje mi 3,9 do pasywnego, ale już nie będę zaniżał, bo.... no i tam słynne bla,bla,bla (pitu,pitu) Ale z was AGENCI!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.01.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Wcześniejsze założenia miały zawyżoną wymianę w WM na poziomie 0,9 co kilku forumowiczów jednoznacznie skomentowało że nawet dla założeń jest to stanowczo za dużo i realnie będzie to 0,5 (......) pisał o tym asolt Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 3266 kWh/rok Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 173 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 419,8 m3 Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 18,9 kWh/(m2·rok) cena 1 kWh w taryfie nocnej w PGE 36 gr brutto = <1200 zł rocznie + opłaty stałe (abonament) :wave: i kto powiedział że z takiej Arizony Pasywnego domu nie wybuduje :wave: Edit: no dobrze dobrze - do pasywnego brakuje mi aż 3,9 kWh - ale to już odpuszczam nawet zacytować nie potrafisz a nie ... ty nie chcesz .... specjalnie klamiesz Przypominam sobie cytat R$K: brakuje mi 3,9 do pasywnego, ale już nie będę zaniżał, bo.... no i tam słynne bla,bla,bla (pitu,pitu) w ubiegłym sezonie moj dom zuzył dokładnie 3913,2 kWh temperatura w domu 21-21,5 w zależności od pomieszczeń i pory dnia - wyjątkiem jest WC ktore graniczy z garazem i tam faktycznie jest niższa ale to 1,5m2 kubatura 420m3 przyjmując wysokosc pomieszczeń 2,6 (to chyba dosc wysokie pomieszczenia / znam takich co robia niższe)wychodzi mi rownowartosc 161,5m2 co w przeliczeniu na 1m2 daje 2,4l - jest to realny wynik dla mojego domu do tego jeszcze u Ciebie inna strefa klimatyczna http://palmiarnia.info/images/polishzones.gif 2-gi sezon 2013/2014 nCO: 3913,2 kWh = 1115 zł brutto (21,5*) , no tak .... masz racje .... pomyliłem sie zamiast placić ok 1200 zapłaciłem 1115 zł za sezon zamiast miec 20* jak w OZC mam 21-21,5 1-1,5*C = +8-12% do kosztow energii wybacz mi Pitu Pitu - moje kłamstwa i brak rzetelności bije sie w piers wolabym miec 19 *C jak TY , wolabym miec Twoje super panele i mieszkac w Kole bo tam cieplej o 2 strefy klimatyczne i miec mniejsza chawire bo moja landaryna jest za duza dla mojego samotnego kota gdy ja w pracy i miec BMW bo ..... .... no i tam słynne pitu,pitu, pitu, pitu Edytowane 7 Stycznia 2015 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.01.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 (edytowane) z 78-pit ,nie wiem jaki domek budujesz ale jesli dla Ciebie rachunki na poziomie 2k za sezon za ogrzewanie są kosmosem to mysle ze bedzie w twoim przypadku klitka do 100m2 ,nie wiem jak bys nie ocieplil i jaki pasywniak postawil w polandzie przy temp. zimowych w naszym kraju rachunek za ogrzewanie 1.5k jest wyczynem na + i tkz "kosmosem" oszczędnosciowym ps.ksiazkowe rachunki domkow pasywnych za ogrzewanie na zachodzie rzedu 200-300 ojro mozna sobie miedzy bajki wlozyc Czekam, aż pod Koninem stanie takie cudo o wielkości domu. Z78-pit - liczę na Twój dziennik. DB będzie, ale zacznie się taki KONKRETNY o zastosowanym ociepleniu wszystkich stref, od montażu paneli... no i nie ma nic!!!! - kolejne kłamstwo ! a ja myślę że ten pan to jakiś desperat handlujący panelami na podczerwień ... towar kiepsko schodzi więc "kąsa" ... co do pana pita-78 to odnoszę wrażenie że jakiś czas temu już występował na forum pod innym nickiem ( ten styl, ta elegancja wypowiedzi i ta wiedza - bezcenne ). Używasz tak miałkich argumentów, że pozostaje oczekiwać na szybkie Twoje budowanie i... weryfikację poglądów Naszych lub Twoich. na naszych oczach wyrasta nowa religia, w panele tym razem. Kapłan też na poziomie, drugi Arturo, co to wszystko wie zanim zaczął budować z78-pit nigdy nie miałam opuchniętych nóg od podłogówki, co do kominów a co mnie to obchodzi co ludzie powiedzą.. nie mam komina i jestem szczęśliwa.. jeśli panele są nieco droższe w użytkowaniu od ekogroszku czy innego syfu to ja dziękuję.. u mnie za ostatnich 29 dni średnie zużycie wyszło 24 kWh/24h za co i cwu (1-29.12), ale ja mam pompę ciepła, "gorzej" zaizolowany dom wiesz pitu pitu - my wszyscy płacimy i placzemy i Ci zazdroscimy wybacz nam ta nasza ludzką ulomnosc Edytowane 7 Stycznia 2015 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 07.01.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Pitu- mnie system grzewczy kosztował 3500zł (grzejniki+kabel w ścianie+bezpieczniki+robocizna) a ciebie?? Jak na razie za 3 miesiące wyszło 517zł (prąd + drewno bo okazyjnie przepalam w piecokominku) a u ciebie do tej pory ile??.... Pisałem jakieś 2- lata temu odnośnie testowania paneli w mieszkaniu i kiepsko to wychodziło - blisko nich było gorąco natomiast im dalej tym zimniej - no i ta cena wtedy zabijała bo na cały domek mi wyliczyli 11 tysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.01.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Wybacz, ale ktoś ty ? ? ? TE wyjaśnienia j/w przypominają mi pogodynkę-blondynkę, która się pomyliła zapowiadając prognozę pogody To chyba ty obliczałeś te słynne OZC 18,9 dla R$K? Gratulacje!!! Przypominam sobie cytat R$K: brakuje mi 3,9 do pasywnego, ale już nie będę zaniżał, bo.... no i tam słynne bla,bla,bla (pitu,pitu) Ale z was AGENCI!!! Jezeli ktos nie rozumie słowa pisanego, to trudno wiecej tłumaczył nie bedę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 09.01.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Obecnie zużycie z 2 odczytów (20 st w domu): data / licznik kWh / Noc & Dz / przyrost 07.01 / 1007 / - 10 & -4 / + 48 na 2 doby (24 kWh / dobę) 09.01 / 1055 / - 2 & +4 / + 48 na 2 doby (24 kWh / dobę) 11.01 / .................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 11.01.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Obecnie zużycie z 2 odczytów (20 st w domu): data / licznik kWh / Noc & Dz / przyrost 07.01 / 1007 / - 10 & -4 / + 48 na 2 doby (24 kWh / dobę) 09.01 / 1055 / - 2 & +4 / + 48 na 2 doby (24 kWh / dobę) 11.01 / .................. W domu 20* 11.01 / 1094 / +2 & +5 / + 39 na 2 doby (20 kWh / dobę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Punchy 11.01.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie. Masz to zamontowane w formie paneli na ścianach tak jak pokazują na swojej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts