Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

W domku cały czas 20*, garderoba 16*, wiatrołap nieogrzewany 16*

data / licznik kWh / Noc & Dz / przyrost

07.01 / 1007 / - 10 & -4 / + 48 na 2 doby (24 kWh / dobę)

09.01 / 1055 / - 2 & +4 / + 48 na 2 doby (24 kWh / dobę)

11.01 / 1094 / +2 & +5 / +39 na 2 doby (20 kWh / dobę)

13.01 / 1134 / +3 & +8 / +40 na 2 doby (20 kWh / dobę)

15.01 / 1168 / 0 & +5 / +34 na 2 doby (17 kWh / dobę)

17.01 / ................ c.d.n.

1/ Panele działają w pomieszczeniach od niespełna 2 do max. 3,5h na dobę! Zależy który pokój... Najdłużej w łazience, gdzie jest otwarta kratka wentylacyjna. Najkrócej w sypialni, gdzie jest nadmiar mocy (panele = 1,3kW na 15m2 (37m3)

2/ Temperatura ścian 19-19,5*, podczas grzania paneli dochodzi do 20,5*

3/ Spisałem licznik zewnętrzny, obliczyłem, że całość zużycia prądu (tj. ogrzewanie, CWU, RTV, AGD, światło, itd) to 33% dziennej taryfy , 67% nocnej taryfy.

4/ Ogrzewanie to 79% całego zużycia prądu.

:yes:

Przy minusowych temperaturach praca dobrze dobranych paneli, jako głównego systemu grzewczego nie przekracza 6h na dobę. Zakładając np pomieszczenie o powierzchni 30 m2 x2,5 wysokości daje nam zapotrzebowanie mocy na poziomie 2,4 kw. Pobór zatem wyniesie (zakładając np 4panele x600W, około 14kW dziennie) - to są realne dane przy minusowych temperaturach, miesięcznie zatem wychodzi około 420kW - uśredniając na złotówki około 210 zł. Statstycznie w praktyce to około 2/3 tej kwoty.

Przy minusowych temperaturach praca dobrze dobranych paneli, jako głównego systemu grzewczego nie przekracza 6h na dobę. Zakładając np pomieszczenie o powierzchni 30 m2 x2,5 wysokości daje nam zapotrzebowanie mocy na poziomie 2,4 kw. Pobór zatem wyniesie (zakładając np 4panele x600W, około 14kW dziennie) - to są realne dane przy minusowych temperaturach, miesięcznie zatem wychodzi około 420kW - uśredniając na złotówki około 210 zł. Statstycznie w praktyce to około 2/3 tej kwoty.

No wasze panele także testowałem = cienizna!

30m2 pomieszczenie = 210zł >>> 90m2 domek = 630zł .... 120m2 domek = 840zł (CZY NIE ZA DUŻO?)

ale podobno wasze panele mają zwykłe tanie chińskie grzałki (tak piszą, nie sprawdzałem, nie rozbierałem waszego panelu, a miałem na testach 600W)

:bye:

ale podobno wasze panele mają zwykłe tanie chińskie grzałki

A co to koowa za ronica?! Nawet kawalek gwozdzia grzal by identycznie. Nie moze do Ciebie dotrzec, ze utzyzmanie tej samej temperatury w domu wymaga dostarczenia takiej samej ilosci energii niezaleznie od jej zrodla. To jest przeciez fizyka na poziomie gimnazjum. Tylko braki elemebntarnej wiedzy pozwalaja sprzedawcy paneli zlapac jelenia.

Ja się dziwię ogrzewającym gazem, w tym sobie, że zużywają po 7m3 gazu na dobę, zamiast zamontować panele i zaoszczędzić 3x na ogrzewaniu.

Moge sie zalozyc, ze kolega panelarz ma tez magnetyzer paliwa w aucie i spala na setke polowe tego co reszta "frajeow".

To oczywiscie rysunek pogladowy, ale wszystko tlumaczy. To musi dzialac! ;)

http://www.multimag.pl/gaz/fotki_gaz/schemat_dzial_gaz_multi.jpg