mar1982kaz 18.01.2015 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 testowałem te panele jakieś dwa lata temu i lipa wielka..... blisko panela było gorąco a im dalej tym zimniej, działają jak zwykle promienniki......no i ta cena powala bo na moją chatke policzyli panela na 11000zł, a tak za konwektorki atlantica elektryczne zapłaciłem 2200zł..... jak na razie do stycznia na ogrzewanie poszlo 517zł , dom 126m2 (droga taryfa 0,54gr kwh).......... Bawią mnie te wypowiedzi że panel o mocy 2kw da więcej niż konwektor o tej samej mocy, toż to jakieś perpetum mobile!!! Kłania się wiedza z podstawówki - jeżeli na przykład dane pomieszczenie potrzebuje 10kwh do utrzymania temperatury 20st to nie ważne czy będzie to farelka, konwektor, czy panel każde z nich musi oddać 10kwh żeby uzyskać te20st, ale jak ktoś chce to może pisać że 2+2=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 18.01.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Czas dorosnac. Czas przestać zadawać niemądre pytania... Przecież w jednym z postów wyjaśniałem jak działają panele, ale jakoś nie dociera! Pisałem z punktu widzenia użytkownika, dużo obserwuję jak działają, bo chciałbym poznać panele na tyle, aby optymalnie je ustawić np. w nast. roku grzewczym! Na razie ustawy mam konsultowane z innymi użytkownikami i wg nas są optymalne! Mam je już prawie od początku, zużycie kWh podaję regularnie wg mojego podlicznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Ale wg tego wyjasnienia nie ma zadnych oszczednosci z ich stosowania. Sa tylko urojone, za to bezsensowny wydatek w ten system grzewczy jest juz calkiem ralny i niemaly. To zwykle naciaganie jeleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 18.01.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 testowałem te panele jakieś dwa lata temu i lipa wielka..... blisko panela było gorąco a im dalej tym zimniej, działają jak zwykle promienniki......no i ta cena powala bo na moją chatke policzyli panela na 11000zł, a tak za konwektorki atlantica elektryczne zapłaciłem 2200zł..... jak na razie do stycznia na ogrzewanie poszlo 517zł , dom 126m2 (droga taryfa 0,54gr kwh).......... Bawią mnie te wypowiedzi że panel o mocy 2kw da więcej niż konwektor o tej samej mocy, toż to jakieś perpetum mobile!!! Kłania się wiedza z podstawówki - jeżeli na przykład dane pomieszczenie potrzebuje 10kwh do utrzymania temperatury 20st to nie ważne czy będzie to farelka, konwektor, czy panel każde z nich musi oddać 10kwh żeby uzyskać te20st, ale jak ktoś chce to może pisać że 2+2=5 1/ Ale nie ma być gorąco, bo to niekomfortowe... 2/ Działają na zasadzie promieniowania - owszem... 3/ Cenę trzeba negocjować ja jestem zadowolony... 4/ "Konwektorki"-kaloryferki wyją, szumią, wysuszają powietrze, dmuchają (i często g.... dają = się rymnęło) - i ciepło idzie do góry. To złe porównania. Panele można porównać do kabli grzewczych, podobne działanie... ALE kable 100% w nocnej taryfie i pod płytkami - to wiem! 5/ Mało wiem jeszcze o kablach, to się nie wypowiadam, ale poczytam jeszcze raz DB R$K - on tak ładnie opisał wszystko... 6/ Konwektory też są fajne i tanie - polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 18.01.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Ale wg tego wyjasnienia nie ma zadnych oszczednosci z ich stosowania. Sa tylko urojone, za to bezsensowny wydatek w ten system grzewczy jest juz calkiem ralny i niemaly. To zwykle naciaganie jeleni. Nigdy nie mówiłem o żadnych oszczędnościach - zawsze powtarzam: SWOJE MUSZĄ ZUŻYĆ! A ile u mnie zużywają? Podaję co kilka dni... MOJE panele (plusy): 1/ To bardzo wygodny system (prosta obsługa), dość tani w zakupie (nie najtańszy) = Można na raty! 2/ Można ładny wystrój wewnątrz zrobić (obrazy, szkło, LEDy) = Coś dla estetów! 3/ To bardzo łatwy i szybki w montażu system - nie trzeba fachowcom płacić = Coś dla samorobów! 4/ Równomiernie ogrzewają całe pomieszczenie - brak stref zimnych i gorących! 5/ Nie wysuszają powietrza, nie powodują konwekcji = coś dla alergików! 6/ Mało kurzu w domu = coś dla sprzątających! 7/ Podobno podczerwień ma właściwości zdrowotno-lecznicze (tego nie sprawdziłem)! 8/ 10 lat gwarancji, tj 10 lat spokoju - coś dla nerwowych! Moje panele -: 1/ nie ogrzeją wody - brak CWU - tutaj musi być terma/bojler lub przepływowy podgrzewacz. 2/ nie będą tylko działały w nocnej taryfie, nie skumulują ciepła na cały dzień poprzez zużywanie prądu tylko w tańszej taryfie! (obecnie u mnie jest 65/35) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 18.01.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 cześć sylwek, witam ponownie kolegę-panelowca... Zmieniałeś coś w ustawieniach? Czy lecisz na stałej? obniżyłem do 18,4 i co jakiś bardzo dllllugim czas się może załączą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 18.01.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 A W DOMA 19,8:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 18.01.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Załączą może w łazience lub łazience:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 18.01.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 1/ Ale nie ma być gorąco, bo to niekomfortowe... 2/ Działają na zasadzie promieniowania - owszem... 3/ Cenę trzeba negocjować ja jestem zadowolony... 4/ "Konwektorki"-kaloryferki wyją, szumią, wysuszają powietrze, dmuchają (i często g.... dają = się rymnęło) - i ciepło idzie do góry. To złe porównania. Panele można porównać do kabli grzewczych, podobne działanie... ALE kable 100% w nocnej taryfie i pod płytkami - to wiem! 5/ Mało wiem jeszcze o kablach, to się nie wypowiadam, ale poczytam jeszcze raz DB R$K - on tak ładnie opisał wszystko... 6/ Konwektory też są fajne i tanie - polecam! wyjący, szumiący konwektor?? ty chyba nie wiesz o czym ja piszę, konwektor to zwykły grzejnik- wygląda tak samo jak te do zwykłego centralnego na wodę!! jak to ma szumieć?? ty chyba mylisz je z farelką!! Napiszę jeszcze raz - mam porównanie panela do zwykłego grzejnika jakim jest konwektor i zdecydowanie lepszy komfort dają konwektory, jak ustawiłem ten panel w salonie w mieszkaniu w którym go testowałem to gdy się załączał to w odległości 0,5-1m od niego było po pewnym czasie (około 5-10min) nie do wytrzymania, natomiast w odległości około 4-5metrów - było zwyczajnie zimno - ściany były po dwóch dniach bardzo zimne nie pamiętam różnicy w pomiarach pirometrem ale było to kilka stopni względem ścian w pobliży panelu. Do tego za zaoszczędzone pieniądze mam za darmo opłaty na kilka lat do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 18.01.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Nie za gorąco macie w domach?Aaaa... rozumiem.... jest komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 18.01.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 wyjący, szumiący konwektor?? ty chyba nie wiesz o czym ja piszę, konwektor to zwykły grzejnik- wygląda tak samo jak te do zwykłego centralnego na wodę!! jak to ma szumieć?? ty chyba mylisz je z farelką!! Napiszę jeszcze raz - mam porównanie panela do zwykłego grzejnika jakim jest konwektor i zdecydowanie lepszy komfort dają konwektory, jak ustawiłem ten panel w salonie w mieszkaniu w którym go testowałem to gdy się załączał to w odległości 0,5-1m od niego było po pewnym czasie (około 5-10min) nie do wytrzymania, natomiast w odległości około 4-5metrów - było zwyczajnie zimno - ściany były po dwóch dniach bardzo zimne nie pamiętam różnicy w pomiarach pirometrem ale było to kilka stopni względem ścian w pobliży panelu. Do tego za zaoszczędzone pieniądze mam za darmo opłaty na kilka lat do przodu. A to nie wiedziałem nic o konwektorach-zwykłych grzejnikach na prąd, przyznaję.... Bardzo tanie, sprawdzałem... Ale o działaniu coś nie piszesz, o swoich odczuciach - tylko o $$. Nie masz porównania panele vs. konwektory, bo jak ty po 2 dniach chcesz odczuć ogrzaną ścianę - no nie da się! A jak podejdziesz do swojego grzejnika 0,5-1m to jest do wytrzymania? A jak staniesz 4-5m od twojego grzejnika to nie jest zimno? No skoro to takie tanie i dobrze grzeje cały dom, to również polecam, bo opłaty są kilka lat w różnicy w cenie! Kolega ma rację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 18.01.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Nie za gorąco macie w domach? Aaaa... rozumiem.... jest komfortowo. Ja mam 20* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Nigdy nie mówiłem o żadnych oszczędnościach - zawsze powtarzam: SWOJE MUSZĄ ZUŻYĆ! A ile u mnie zużywają? Podaję co kilka dni... MOJE panele (plusy): 1/ To bardzo wygodny system (prosta obsługa), dość tani w zakupie (nie najtańszy) = Można na raty! 2/ Można ładny wystrój wewnątrz zrobić (obrazy, szkło, LEDy) = Coś dla estetów! 3/ To bardzo łatwy i szybki w montażu system - nie trzeba fachowcom płacić = Coś dla samorobów! 4/ Równomiernie ogrzewają całe pomieszczenie - brak stref zimnych i gorących! 5/ Nie wysuszają powietrza, nie powodują konwekcji = coś dla alergików! 6/ Mało kurzu w domu = coś dla sprzątających! 7/ Podobno podczerwień ma właściwości zdrowotno-lecznicze (tego nie sprawdziłem)! 8/ 10 lat gwarancji, tj 10 lat spokoju - coś dla nerwowych! Moje panele -: 1/ nie ogrzeją wody - brak CWU - tutaj musi być terma/bojler lub przepływowy podgrzewacz. 2/ nie będą tylko działały w nocnej taryfie, nie skumulują ciepła na cały dzień poprzez zużywanie prądu tylko w tańszej taryfie! (obecnie u mnie jest 65/35) 1) Ani nie tani, ani nie wygidny, bo zajmuje miejsce na scianie czy suficie i to nie w dowolnym miejscu. Drgi jak cholera 2) O gustach sie nie dyskutuje. Piekne jak kalafiory. 3) Konwektor tez sam powiesisz i podlaczysz. 4) No wlasnie nierownomiernie. Bardziej od strony panela. 5) Jak kazdy system grzewczy poprzez podniesienie temperatury w pomieszczeniu zmniejszaja wilgotnosc wzgledna. Fizyka. 6) Odkurzaja? Kurzu bedzie tyle samo. 7) Tak samo jak siedzenie przy ognisku. 8 ) Za ta kase kupisz co roku nowe konwektory a one maja przynajmniej 2 lata gwarancji. Z wadami sie zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Ja mam 20* Ale od strony panela, czy na "odslonecznej"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 18.01.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 A to nie wiedziałem nic o konwektorach-zwykłych grzejnikach na prąd, przyznaję.... Bardzo tanie, sprawdzałem... Ale o działaniu coś nie piszesz, o swoich odczuciach - tylko o $$. Nie masz porównania panele vs. konwektory, bo jak ty po 2 dniach chcesz odczuć ogrzaną ścianę - no nie da się! A jak podejdziesz do swojego grzejnika 0,5-1m to jest do wytrzymania? A jak staniesz 4-5m od twojego grzejnika to nie jest zimno? No skoro to takie tanie i dobrze grzeje cały dom, to również polecam, bo opłaty są kilka lat w różnicy w cenie! Kolega ma rację! Moje konwektory włączają się okolo 2-3 razy na godz. na 2-5 minut i jak sama nazwa mówi grzeją konwekcyjnie - czyli ciepłe powietrze wchodzi od dołu do grzejnika i wychodzi górą (według podstawowej zasada fizyki), więc nie ma tu mowy o tym że im bliżej grzejnika tym cieplej........ panele natomiast to typowe promienniki czyli urządzenia nagrzewające przedmioty w bezpośrednim otoczeniu, które po ogrzaniu oddają to cieplo otoczeniu, dlatego im dalej tym zimniej i sam to sprawdziłem testując przez tydzień panel o mocy 2kw w salonie 27m2 ..... dodam jeszcze że w moim domu mam konwektory o mocy od 0,5kw do 1kw i żaden nie pracuje dłużej niż 5-15 minut na godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 18.01.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Moje konwektory włączają się okolo 2-3 razy na godz. na 2-5 minut i jak sama nazwa mówi grzeją konwekcyjnie - czyli ciepłe powietrze wchodzi od dołu do grzejnika i wychodzi górą (według podstawowej zasada fizyki), więc nie ma tu mowy o tym że im bliżej grzejnika tym cieplej........ panele natomiast to typowe promienniki czyli urządzenia nagrzewające przedmioty w bezpośrednim otoczeniu, które po ogrzaniu oddają to cieplo otoczeniu, dlatego im dalej tym zimniej i sam to sprawdziłem testując przez tydzień panel o mocy 2kw w salonie 27m2 ..... dodam jeszcze że w moim domu mam konwektory o mocy od 0,5kw do 1kw i żaden nie pracuje dłużej niż 5-15 minut na godz. Myślę że czas na podsumowanie i wnioski po 3 miechach użytkowania mojego sposobu na grzanie domku konwektorkami: plusy: -jak ustawiłem każdy z grzejnikow osobno w październiku, tak do tej chwili nic nie musiałem zmieniać i bawić się z ustawieniami, każdy z konwektorów ma nastawioną temperaturę poniżej której się uruchamia i tyle w temacie. - zyski bytowe i zyski z okresowego przepalania w kominku (co drugi-trzeci dzień wieczorkiem) przeszły moje największe oczekiwania, wystarczy trochę poużywać piekarnika czy zaprosić znajomych i temperatura w całym domu rośnie. Różnicę nawet widzę gdy mam w salonie włączoną plazmę, nie wspominając o odkurzaczu. Po wieczornym paleniu w kominku (4-6godz palenia), grzejniki w salonie i jadalni zaczynają załączać się dopiero po upływie 24-48godz od momentu palenia (w zależności od temp. zew.) minusy: - nie potrzebnie przewymiarowałem moc grzejników, teraz wszędzie dałbym 500w - zlikwidowałbym grzejnik w kuchni bo się jeszcze ani razu nie włączył, myślę że spowodowane jest to przez wentylację a dokładnie dość dużym ustawieniem wyciągu - po prostu całe ciepłe powietrze wędruje do kuchni.Myślę że czas na podsumowanie i wnioski po 3 miechach użytkowania mojego sposobu na grzanie domku konwektorkami: plusy: -jak ustawiłem każdy z grzejnikow osobno w październiku, tak do tej chwili nic nie musiałem zmieniać i bawić się z ustawieniami, każdy z konwektorów ma nastawioną temperaturę poniżej której się uruchamia i tyle w temacie. - zyski bytowe i zyski z okresowego przepalania w kominku (co drugi-trzeci dzień wieczorkiem) przeszły moje największe oczekiwania, wystarczy trochę poużywać piekarnika czy zaprosić znajomych i temperatura w całym domu rośnie. Różnicę nawet widzę gdy mam w salonie włączoną plazmę, nie wspominając o odkurzaczu. Po wieczornym paleniu w kominku (4-6godz palenia), grzejniki w salonie i jadalni zaczynają załączać się dopiero po upływie 24-48godz od momentu palenia (w zależności od temp. zew.) minusy: - nie potrzebnie przewymiarowałem moc grzejników, teraz wszędzie dałbym 500w - zlikwidowałbym grzejnik w kuchni bo się jeszcze ani razu nie włączył, myślę że spowodowane jest to przez wentylację a dokładnie dość dużym ustawieniem wyciągu - po prostu całe ciepłe powietrze wędruje do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 18.01.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 To twoje słowa nie? Może zaprzeczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 18.01.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 1) Ani nie tani, ani nie wygidny, bo zajmuje miejsce na scianie czy suficie i to nie w dowolnym miejscu. Drgi jak cholera 2) O gustach sie nie dyskutuje. Piekne jak kalafiory. 3) Konwektor tez sam powiesisz i podlaczysz. 4) No wlasnie nierownomiernie. Bardziej od strony panela. 5) Jak kazdy system grzewczy poprzez podniesienie temperatury w pomieszczeniu zmniejszaja wilgotnosc wzgledna. Fizyka. 6) Odkurzaja? Kurzu bedzie tyle samo. 7) Tak samo jak siedzenie przy ognisku. 8 ) Za ta kase kupisz co roku nowe konwektory a one maja przynajmniej 2 lata gwarancji. Z wadami sie zgadzam. Ad.1 Panel nie przeszkadza, jest na ścianie lub suficie = WYGODNY , czyż nie? Ad.2 Kalafior to ty jesteś!!! Panele w formie obrazów są ładne i estetyczne, szcz. dla pań (bo facet to wzrokowiec, ale w innym temacie ) Ad.3 No nareszcie jakaś zaleta konwektorów obok ceny! Ad.4 RÓWNOMIERNIE ogrzewa - mówię to jako praktyk kilkumiesięczny, a nie 2-dniowy tester !!! Po 2 dniach to sobie możesz przyszłego partnera/-rkę życiowego przetestować , czy nadaje się co.... Ad.5 Powtarzam: panele nie wysuszają powietrza U MNIE, mam 50-55% wilgotności Ad.6 Brak konwekcji = mniej kurzu. No chyba to rozumiesz, czy także nie.... U MNIE BARDZO MAŁO KURZU, nie wiem jak u innych użytkowników paneli. Ad.7 To rozpal sobie ognisko w domu i... :bash: Ad.8 To fakt, panele są droższe od konwektorów kaloryferowych A jak ktoś nie chce mieć "kaloryferów" w domu? O wadach konwektorów nie będę pisał, bo tylko się domyślam na podst. teorii, a nie mam wiedzy praktycznej - więc spokojnie posłucham o wadach, jeśli takowe w ogóle są, hmm ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 18.01.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Myślę że czas na podsumowanie i wnioski po 3 miechach użytkowania mojego sposobu na grzanie domku konwektorkami: plusy: -jak ustawiłem każdy z grzejnikow osobno w październiku, tak do tej chwili nic nie musiałem zmieniać i bawić się z ustawieniami, każdy z konwektorów ma nastawioną temperaturę poniżej której się uruchamia i tyle w temacie. - zyski bytowe i zyski z okresowego przepalania w kominku (co drugi-trzeci dzień wieczorkiem) przeszły moje największe oczekiwania, wystarczy trochę poużywać piekarnika czy zaprosić znajomych i temperatura w całym domu rośnie. Różnicę nawet widzę gdy mam w salonie włączoną plazmę, nie wspominając o odkurzaczu. Po wieczornym paleniu w kominku (4-6godz palenia), grzejniki w salonie i jadalni zaczynają załączać się dopiero po upływie 24-48godz od momentu palenia (w zależności od temp. zew.) minusy: - nie potrzebnie przewymiarowałem moc grzejników, teraz wszędzie dałbym 500w - zlikwidowałbym grzejnik w kuchni bo się jeszcze ani razu nie włączył, myślę że spowodowane jest to przez wentylację a dokładnie dość dużym ustawieniem wyciągu - po prostu całe ciepłe powietrze wędruje do kuchni.Myślę że czas na podsumowanie i wnioski po 3 miechach użytkowania mojego sposobu na grzanie domku konwektorkami: plusy: -jak ustawiłem każdy z grzejnikow osobno w październiku, tak do tej chwili nic nie musiałem zmieniać i bawić się z ustawieniami, każdy z konwektorów ma nastawioną temperaturę poniżej której się uruchamia i tyle w temacie. - zyski bytowe i zyski z okresowego przepalania w kominku (co drugi-trzeci dzień wieczorkiem) przeszły moje największe oczekiwania, wystarczy trochę poużywać piekarnika czy zaprosić znajomych i temperatura w całym domu rośnie. Różnicę nawet widzę gdy mam w salonie włączoną plazmę, nie wspominając o odkurzaczu. Po wieczornym paleniu w kominku (4-6godz palenia), grzejniki w salonie i jadalni zaczynają załączać się dopiero po upływie 24-48godz od momentu palenia (w zależności od temp. zew.) minusy: - nie potrzebnie przewymiarowałem moc grzejników, teraz wszędzie dałbym 500w - zlikwidowałbym grzejnik w kuchni bo się jeszcze ani razu nie włączył, myślę że spowodowane jest to przez wentylację a dokładnie dość dużym ustawieniem wyciągu - po prostu całe ciepłe powietrze wędruje do kuchni. 1/ ZYSKI BYTOWE ZALEŻĄ OD ZAIZOLOWANIA DOMKU, A NIE OD KONWEKTOROWYCH KALORYFERÓW i ich działania !!! 2/ NO JAK PRZEPALASZ W KOMINKU - TO KALORYFERY NIEPOTRZEBNE !!! = stąd to zużycie pradu i kwota do zapłaty 517pln 3/ A "UFAJTANIE" SIĘ OD ROBOTY PRZY ROZPALANIU KOMINKA .....BEZCENNE!!! No i kominiarz co roku swoje weźmie - trzeba doliczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 18.01.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 1) Ani nie tani, ani nie wygidny, bo zajmuje miejsce na scianie czy suficie i to nie w dowolnym miejscu. Drgi jak cholera 2) O gustach sie nie dyskutuje. Piekne jak kalafiory. 3) Konwektor tez sam powiesisz i podlaczysz. 4) No wlasnie nierownomiernie. Bardziej od strony panela. 5) Jak kazdy system grzewczy poprzez podniesienie temperatury w pomieszczeniu zmniejszaja wilgotnosc wzgledna. Fizyka. 6) Odkurzaja? Kurzu bedzie tyle samo. 7) Tak samo jak siedzenie przy ognisku. 8 ) Za ta kase kupisz co roku nowe konwektory a one maja przynajmniej 2 lata gwarancji. Z wadami sie zgadzam. Pyx(skacz): Dziwię się, że masz PC, a nie konwektory kaloryferowe skoro tak je chwalisz.... Moim zdaniem PC i koszt jej instalacji nie zwróci się nigdy - a jak dojdziesz po paru latach do 40-50% tego co wydałeś, to ustrojstwo ci się zepsuje (lub zacznie psuć)... i tak w kółko... CHYBA, ŻE..... następne w kolejności u cb będą konwektory kaloryferowe - A to wtedy rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts