Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pyx(skacz):

Dziwię się, że masz PC, a nie konwektory kaloryferowe skoro tak je chwalisz....

Moim zdaniem PC i koszt jej instalacji nie zwróci się nigdy - a jak dojdziesz po paru latach do 40-50% tego co wydałeś, to ustrojstwo ci się zepsuje (lub zacznie psuć)... :wiggle: i tak w kółko... CHYBA, ŻE..... następne w kolejności u cb będą konwektory kaloryferowe - A to wtedy rozumiem...

:bye:

Pit(olu) drogi, w stosunku do czystego pradu moja pompa do pelnego zwrotu wraz z DZ ma jeszcze okolo roku. :)

Ja nie chwale konwektorow, tylko pokazuje, ze to to samo co panele, a 10x tansze. Zeby sie kolejny jelen nie trafil.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To twoje słowa nie? Może zaprzeczysz?

oczywiście że moje...... to nie zmienia faktu że obecnie mam konwektory a testowałem panel przez tydzień i jak dla mnie to lipa - mam porównanie więc nie piszę teoretycznie!!! Dom mam na tyle mocno energooszczędny że koszty ogrzewania są wręcz śmieszne - na razie 517zł - owszem przepalam sobie w kominku od czasu do czasu, z resztą w cenie tych 517zł zawarte jest drewno kominkowe, ale nie piszę tego by porównać kosztów bo wy macie kilkukrotnie większe, piszę bo jak dla mnie to panele to trochę lipa i naciąganie naiwnych.

Konwekcję /kurz/ wywołuje już sama obecność w pomieszczeniu ;). Temperatura ciała człowieka 36,6 st. C, a podłogówki 22 - 23 st.

Nie wspomnę o przemieszczaniu się po pomieszczeniu co powoduje ruch powietrza.

Rada na kurz - sprzątanie.

Nie ma czegoś takiego jak równomierne ogrzewanie w w przypadku bądź co bądż punktowego źródła promieniowania.

Pit(olu) drogi, w stosunku do czystego pradu moja pompa do pelnego zwrotu wraz z DZ ma jeszcze okolo roku. :)

Ja nie chwale konwektorow, tylko pokazuje, ze to to samo co panele, a 10x tansze. Zeby sie kolejny jelen nie trafil.

Ale bajerancik z cb, Pyx(skol):

Po stopce widać, że masz 2 sezony za sobą, trzeci teraz, za rok będzie 4-ty i ma ci się zwrócić koszt PC+instalacja i jeszcze DZ. SZOK !!!

Do Księgi Guinessa !!! Myślę, że już ci za rok będą dopłacać, żebyś ich prąd brał do cudownej pompki!

Ciekawe jak to Pyx(skol) wyliczył . . . :jawdrop:

Kończę z tb dyskusję.... bo kłamczuchów mam dość - jednego dolarka już podsumowałem! :bash:

To forum ktoś założył, żeby się wymieniać poglądami odn. paneli grzewczych na podczerwień, a pc-owcy, konwektory-kaloryfery i kablarze wiedzą zawsze najlepiej, mimo, że większość nie widziała - ale to miszczunie - debeściaki we wszystkim !II

A mam jeszcze 1 myśl: Pyx(skol) tu wchodzi, bo przecież on ma PC - trza się pochwalić:wiggle: (spójrzcie na stopkę Pyxa):) mmmmmmmmm (a ile tam kłamstw, szkoda pisać...)

Nie dosyc, ze Ci pocisneli panele, to jeszcze masz skopana wentylacje. To jednak prawda, ze nieszczescia chodza parami. :D

Do HEJTERA - Pyx(skacza)

Wilgotność 50-55% to idealna wilogotnosćś w domu !!!

Nic mi nie pocisnęli - sam wybrałem ten system świadomie i nie jestem zawiedziony !!!

Wentylację grawitacyjną samemu robiłem - nic mi nie skopali :cool:

Pa, hejter :bye:

Dalsze zużycie przy:

salon, łazienka i pokoik 20*, garderoba 16*, sypialnia 19,4* , wiatrołap nieogrzewany 14-15*

data / licznik kWh / Noc & Dz / przyrost

13.01 / 1134 / +3 & +8 / +40 na 2 doby (20 kWh / dobę)

15.01 / 1168 / 0 & +5 / +34 na 2 doby (17 kWh / dobę)

16.01 / 1184 / 0 & +5 / 16 kWh / dobę

17.01 / 1200 / +1 & +4 / 16 kWh / dobę

18.01 / 1215 / 0 & +3 / 15 kWh / dobę

salon: panele działały niecałe 2h / dobę

pokoik: 2h

łazienka: 3,5h (dogrzewanie podczas mycia)

sypialnia: 2h

garderoba: 1,5h

Zyski bytowe sa niezalezne od ocieplenia budynku.

Chodzi mi o to, ze przy dobrze zaizolowanym budynku zyski bytowe (jak i wytworzone z nim ciepło) wolno uciekają - czyli od tego także zależą....

ale mogę się mylić, bo przecież to ty jesteś tą fachurą od OZC, zatem wiesz lepiej (choćby pamiętne OZC 18,9 dla R$K, po którym gość wpadł w ekstazę i tłumaczenia, że on tak ci kazał)

Konwekcję /kurz/ wywołuje już sama obecność w pomieszczeniu ;). Temperatura ciała człowieka 36,6 st. C, a podłogówki 22 - 23 st.

Nie wspomnę o przemieszczaniu się po pomieszczeniu co powoduje ruch powietrza.

Rada na kurz - sprzątanie.

Nie ma czegoś takiego jak równomierne ogrzewanie w w przypadku bądź co bądż punktowego źródła promieniowania.

Nie no, na forum dla panelowców jeszcze sprzedawca gazu!!!

NIESAMOWITE !!!

Niedługo tu wiatrakowcy będą.... tylko po co?

Ale bajerancik z cb, Pyx(skol):

Po stopce widać, że masz 2 sezony za sobą, trzeci teraz, za rok będzie 4-ty i ma ci się zwrócić koszt PC+instalacja i jeszcze DZ. SZOK !!!

Do Księgi Guinessa !!! Myślę, że już ci za rok będą dopłacać, żebyś ich prąd brał do cudownej pompki!

Ciekawe jak to Pyx(skol) wyliczył . . . :jawdrop:

Grzalem jeszcze jedna zime budowe. Chyba nie ma sensu podawanie tego w stopce?:)

Sam mozesz policzyc. Pompa z DZ kosztowala 25 tys zl. CO masz w stopce a CWU to u mnie 1800kWh/rok. Smialo!

Chodzi mi o to, ze przy dobrze zaizolowanym budynku zyski bytowe (jak i wytworzone z nim ciepło) wolno uciekają - czyli od tego także zależą....

ale mogę się mylić, bo przecież to ty jesteś tą fachurą od OZC, zatem wiesz lepiej (choćby pamiętne OZC 18,9 dla R$K, po którym gość wpadł w ekstazę i tłumaczenia, że on tak ci kazał)

To czy zyski wolno czy szybko "uciekają" nie ma znaczenia dla ich zródła. Zyski bytowe uzaleznione są od ilosci osób, czasu kąpieli, prania, przygotowania posiłków, mocy i czasu załączenia pozostałych odbiorników energii elektrycznej. Nigdy od ocieplenia budynku. Z Twojej wypowiedzi nie wiadomo o co chodziło, ja zrozumiałem to w ten sposób.

Nie no, na forum dla panelowców jeszcze sprzedawca gazu!!!

NIESAMOWITE !!!

Niedługo tu wiatrakowcy będą.... tylko po co?

Dopóki wymieniacie się ustawieniami swoich paneli, porównujecie zużycie prądu wszystko OK.

Jak zabieracie się za uzasadnienia wyboru i swoich decyzji stosując argumenty sprzeczne z fizyką, to niestety trzeba protestować.

Temat czytają nie tylko właściciele paneli, ale równiez stojący przed wyborem czym grzać. I to własnie w ich interesie jest poznanie za i przeciw stosowania paneli.

Przeczytajcie watek od poczatku. Nie jestem pierwszy.

Nawiasem mówiąc podawanie zużycia dobowego, tygodniowego, zresztą jakiegokolwiek nie ma sensu.

Co wynika z podania przeze mnie zużycia w grudniu 100 litrów propanu? NIC.

Dopóki wymieniacie się ustawieniami swoich paneli, porównujecie zużycie prądu wszystko OK.

Jak zabieracie się za uzasadnienia wyboru i swoich decyzji stosując argumenty sprzeczne z fizyką, to niestety trzeba protestować.

Temat czytają nie tylko właściciele paneli, ale równiez stojący przed wyborem czym grzać. I to własnie w ich interesie jest poznanie za i przeciw stosowania paneli.

Nawiasem mówiąc podawanie zużycia dobowego, tygodniowego, zresztą jakiegokolwiek nie ma sensu.

:confused:

Cenę prądu za 1kWh podawałem (nocną i dzienną).

Procent zużycia n/d podawałem.

Rodzaj domku podawałem.

Zatem każdy może sobie obliczyć ile to kosztuje na dobę.

Później będę podawał także ile kosztują pozostałe przyjemności czerpiące prąd u mnie (a nie oszczędzam na AGD/RTV, mam dużo "bajerów")

No w tw. przypadku, jeśli NIKOGO TUTAJ NA TYM FORUM nie interesuje cena propanu, bo nie jest zainteresowany takim systemem grzewczym - to masz rację, nic z podawania kWh nie wynika !!!

Ale ty jesteś bardzo zainteresowany "zakupem" klienta, stojącym przed wyborem systemu grzewczego, zrobieniem mu systemu a potem sprzedażą propanu w ilości hurtowej, prawda ???

Ale czemu tutaj?

I jeszcze wypominasz komerchę OGRZEJ-owi = no to już bezczelne (sam to robisz, tylko sprytniej) :jawdrop:

Tutaj zapraszamy panelowców...

Ja kto podawanie zużycia nie ma sensu a niby jak ma ktoś ocenić czy system ogrzewania tego typu nie ma sensu bez odzwierciedlenia w zużyciu chyba na tej podstawie można ocenić czy warto się tak ogrzewać czy nie?

Ja kto podawanie zużycia nie ma sensu a niby jak ma ktoś ocenić czy system ogrzewania tego typu nie ma sensu bez odzwierciedlenia w z użyciu chyba na tej podstawie można ocenić czy warto się tak ogrzewać czy nie?

W oderwaniu od domu i rejonu jego posadowienie nie ma najmniejszego sensu. Jak sie podaje tak namietnie zuzycie w celach porownawczych, to warto zrobic sobie stopke. Chyba, ze kogos to przerasta. ;)

Na szczescie tloczno nie bedzie.

Grzanych podlog 230[m2]+2 drabinki w lazienkach. Ogrzewana kubatura ~550[m3]. Uzytkowa ~175[m2]. Na posadzce 18[cm] styro. Sciany suporex 36[cm]+10[cm] styro. Skosy 25[cm] welny. Wentylacja grawitacyjna. PCi Ekontech 12,6[kW]. DZ 4x200[m] PE32 jako kolektor spiralny.

CO za sezon przy temp. w domu 22*C

2012/13 - 1350 zł (4215 kWh)

2013/14 - 1035 zł (3320 kWh)

2014/15 - 0,01 zł (0 kWh) - przysłowiowy grosz :cool:

prognoza na 2016 = ZE zwróci mi koszt pompki :)