Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W oderwaniu od domu i rejonu jego posadowienie nie ma najmniejszego sensu. Jak sie podaje tak namietnie zuzycie w celach porownawczych, to warto zrobic sobie stopke. Chyba, ze kogos to przerasta. ;)

NIE PRZERASTA !!!

Grzanych podlog 230[m2]+2 drabinki w lazienkach. Ogrzewana kubatura ~550[m3]. Uzytkowa ~175[m2]. Na posadzce 18[cm] styro. Sciany suporex 36[cm]+10[cm] styro. Skosy 25[cm] welny. Wentylacja grawitacyjna. PCi Ekontech 12,6[kW]. DZ 4x200[m] PE32 jako kolektor spiralny.

CO za sezon przy temp. w domu 22*C

2012/13 - 1350 zł (4215 kWh)

2013/14 - 1035 zł (3320 kWh)

2014/15 - 0,01 zł (0 kWh) - przysłowiowy grosz :lol2:

prognoza na 2016 = ZE zwróci mi koszt pompki :D

2020 - szkoda gadać, tak będzie dobrze....:cool:

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W oderwaniu od domu i rejonu jego posadowienie nie ma najmniejszego sensu. Jak sie podaje tak namietnie zuzycie w celach porownawczych, to warto zrobic sobie stopke. Chyba, ze kogos to przerasta. ;)

A niby jak mam ocenić czy warto się tak ogrzewać podając dane w kilowatach mam chyba najlepsze odzwierciedlenie zużycia wszelkie dane podaje się w kilowatach więc w przeliczeniu na metr kwadratowy budynku i długość okresu grzewczego mam pełne odzwierciedlenie co do kosztów i opłacalności takiego ogrzewania .Co mi więcej trzeba ? A co ma do tego stopka psu na budę mi potrzebna:)

A niby jak mam ocenić czy warto się tak ogrzewać podając dane w kilowatach mam chyba najlepsze odzwierciedlenie zużycia wszelkie dane podaje się w kilowatach więc w przeliczeniu na metr kwadratowy budynku i długość okresu grzewczego mam pełne odzwierciedlenie co do kosztów i opłacalności takiego ogrzewania .Co mi więcej trzeba ? A co ma do tego stopka psu na budę mi potrzebna:)

Stopka - przecież pochwalić się trzeba co za ustrojstwa się ma (i przy okazji troszkę nakłamać, a co, niech zazdroszczą :lol2:)

Tak, masz rację dred - podaję zużycie, aby inni mogli porównać, przemyśleć, przeanalizować i wybrać co chcą.... ja do niczego nie namawiam

pa

Podaje sie w kilowatogodzinach.

Uzytkownik A grzejac panelami zuzywa 20 kWh/(rok*m2), a uzytkownik B potrzebuje 40 kWh/(rok*m2) grzejac elektryczna podlogowka. Co Ci takie porownanie mowi? Jakie wnioski z tego wyciagniesz?

Podalem wszystko, czego wg Ciebie potrzeba do porownania.

Przecież nie musisz czytać kWh...... tym bardziej, że cb to nie dotyczy!

Może zajmij się obliczeniami, ile ci dopłacą za użytkowanie PC w 2020 - moim zdaniem będzie szło w miliony...:wiggle:

ZOBACZYSZ !!!

:bye:

Stopka - przecież pochwalić się trzeba co za ustrojstwa się ma (i przy okazji troszkę nakłamać, a co, niech zazdroszczą :lol2:)

Tak, masz rację dred - podaję zużycie, aby inni mogli porównać, przemyśleć, przeanalizować i wybrać co chcą.... ja do niczego nie namawiam

pa

Nie musisz do niczego namawiać. Nikt rozsądny patrząc na zużycie przy temp. podawanych przez ciebie nie zdecyduje się na te cudowne panele. :cool:

oooo przepraszam ja mam białe i prawie zlewają się ze ścianami....

No może poza ciemną smugą która pojawia się na suficie nad panelem. Po drugim sezonie przyda się puszeczka emulsji.

zużycie prądu u mnie : od 3012.2014 do dziś = 1090 kWh = 629 zł za 20 dni, co daje średnio 31,45 na dobę

pozdrawiam,

Michał

No może poza ciemną smugą która pojawia się na suficie nad panelem. Po drugim sezonie przyda się puszeczka emulsji.

zużycie prądu u mnie : od 3012.2014 do dziś = 1090 kWh = 629 zł za 20 dni, co daje średnio 31,45 na dobę

pozdrawiam,

Michał

Nie ,przecież one nie palą kurzu.Łgasz ...sory poniosło mnie.

pozdrawiam,

Michał

Rada: zmień taryfę na G12W (wychodzi śr. 49gr/kWh)

Zużycie u mnie od 30.12 - 19.01 = 403 kWh / 20 dni = ok. 20 kWh na dobę (ok. 200 zł)

Nie ,przecież one nie palą kurzu.Łgasz ....

wiem, wiem. I zużywaja też mało prądu....

odnosnie taryfy G12W sprawa warta przemyślenia. Dziękuję za podpowiedź. Niestety cena realna kWh składa się z wielu składowych (przesyły, stałe zmienne etc) i trzeba by to przeliczyć.

pozdrawiam,

Michał

Rada: zmień taryfę na G12W (wychodzi śr. 49gr/kWh)

Zużycie u mnie od 30.12 - 19.01 = 403 kWh / 20 dni = ok. 20 kWh na dobę (ok. 200 zł)

a mialo byc tak tanio w Twoim hiper biper malym i cieplym domku .... a wyszlo jak zwykle , jeszce zima na dobre sie nie zaczela a tu juz Pitu Pitu placze ze 1,5mWh poszlo za tysiaka!! - oj bedzie lament jak sie zima na dobre zacznie i potrwa dlugo

"ciesz sie że zima lekka i temperatury +5 *C - bo poszedłbyś z Torbami "

wiem, wiem. I zużywaja też mało prądu....

odnosnie taryfy G12W sprawa warta przemyślenia. Dziękuję za podpowiedź. Niestety cena realna kWh składa się z wielu składowych (przesyły, stałe zmienne etc) i trzeba by to przeliczyć.

cene ktora i podaje PITU pitu to juz cena brutto z wszelkimi doplatami kosztami etc - to i tak bardzo wysoka cena za 1 kWh

jesli juz wdepneliscie w to g... jakim sa panele to raczej zastanawialbym sie nad max wykorzystaniem taniej taryfy tj grzaniem od 4-6 rano by bylo cieplo jak wstaniecie , i dogrzewaniem miedzy 13-15 , na te godziny ustawilbym wyzsza temperatura tak by panele zawsze sie wlaczaly i chodzily jak najdluzej a na pozstale godziny taka jak macie obecnie - skoro jak twierdzicie panele pracuja bardzo malo / krotko - to powinno w drastyczny sposob zmienic proporcje zuzycia pradu w na korzysc taniej taryfy co za tym idzie obnizyc cene 1 kwh