posnanss 20.01.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Jak dla mnie ta smuga to podejrzane. Wynika z niej że twoje panele znaczną część prądu przeznaczają na ogrzewanie konwekcyjne - ogrzane powietrze w ich pobliżu unosi się brudząc sufit, ale co gorsza szybko opuszcza twoje mieszkanie zupełnie nie ogrzewając go .... Twoje obecne zachowują się jak kaloryfery powieszone na suficie, i tu pewnie jest przyczyna gdzieś z 3 razy zawyżonych rachunków. smuga jest od tego, że podczas działania sam panel się nagrzewa i oddając to ciepło konwekcyjnie i tak idzie do góry. Czy jest źródło ciepła, które działając samo z siebie się nie nagrzewa? panele nie działają jak kaloryfery - mam takie same jak eco-partner. oczywiście najbardziej widoczne smugi są pod najmocniejszymi panelami a mam 2 x 3 kW i jeden 2,4 kW. Reszta mniejsze. pod tymi mniejszymi też już widać lekką smugę. Dla jasności nie jest to obskurna, czarna smuga, ale lekko widoczne. Zapewne na koniec sezonu będzie bardziej widoczna. na stropie mam 28 cm wełny wdmuchiwanej. pzdr Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 20.01.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 smuga jest od tego, - mam takie same jak eco-partner pzdr Michał No właśnie takie same ,podobne nie IDENTYCZNE NIE Z eko-partnera dlatego te smugi!!!!!1! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 20.01.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 smuga jest od tego, że podczas działania sam panel się nagrzewa i oddając to ciepło konwekcyjnie i tak idzie do góry. Czy jest źródło ciepła, które działając samo z siebie się nie nagrzewa? panele nie działają jak kaloryfery - mam takie same jak eco-partner. oczywiście najbardziej widoczne smugi są pod najmocniejszymi panelami a mam 2 x 3 kW i jeden 2,4 kW. Reszta mniejsze. pod tymi mniejszymi też już widać lekką smugę. Dla jasności nie jest to obskurna, czarna smuga, ale lekko widoczne. Zapewne na koniec sezonu będzie bardziej widoczna. na stropie mam 28 cm wełny wdmuchiwanej. pzdr Michał Twoje panele są do hal produkcyjnych! Mogę spytać, ten gigant 3 kW to jakie ma rozmiary ??? A ten 2,4 kW - rozmiary - proszę napisz... Lepiej byłoby zamontować zamiast tego jednego giganta 3kW , np. 5 x 600 W i dobrze, mądrze to rozmieścić zgodnie z zasadami, które sprzedawcy powinni znać (np. jak najdalej od okien, itp), a jak nie to spytać kogoś co się zna!!! ALE JUŻ ZA PÓŹNO !!! Jeśli nie masz od e-p, to znaczy, że nie masz takich samych..... nie wiadomo co tam wkładają do środka, z zewn. mogą być takie same... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 20.01.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Mar Przecież TY GRZEJESZ GŁÓWNIE KOMINKIEM - i obojętnie co napiszesz, czy co X dni przepalasz, czy co Y dni - to i tak nikt ci nie uwierzy. Bo wiadomo, że kominek i drewno jest tańsze - i każdy "idzie w tą stronę" Wiadomo, że kominek u cb jest gł. żródłem ogrzewania, a atlantiki dogrzewają tylko od czasu do czasu..... z czym ty porównujesz ??? A kominek to dodatkowa "robota" i syf w salonie.... = I CO TY PORÓWNUJESZ ??? I jeszcze jedno: Dodaj cenę kominka, obudowy do niego, wykończenia (=roboty fachury), komina + atlantiki i wtedy podawaj realną cenę, a nie "piszczysz" jak myszka 2200 i 2200........ i w kółko to samo!!! ---------------------.. ) Dziś jest wtorek ostatnio paliłem w sobotę wieczorem a wcześniej w środę wieczorem, w obu przypadkach po okolo 4-6godzin, wcześniej nie pamiętam kiedy dokładnie... nawet podczas palenia w najdalszych miejscach w domu załączają się konwektory bo nie mam żadnego rozprowadzenia ciepła z piecokominka!!!! czy ty grzejąc tylko salon dasz radę nagrzać caly dom??? a co z pozostałymi dniami w których nie palę?? przez ostatnie 6 dni paliłem 2 razy po około 6 godz. czyli 12 godzin grzania, a co z pozostałymi 132 godzinami?? jak zalączy ci się panel w salonie nawet na pół dnia to w innych pokojach też będziesz miał ciepło?? Ja kominek mój drogi kolego używam tylko i wyłącznie dla przyjemności, lubię wieczorkiem posiedzieć z żoną przy ognisku w salonie, palą kiedy chce a nie kiedy muszę bo o prawidłową temperaturę pokoi dbają konwektory a nie kominek. Owszem zgodzę się z tobą że piecokominek kosztuje - tak samo jak stoł, akwarium i komoda - widzisz rolą mojego piecokominka jak i innych ich użytkowników jest ozdoba salonu, gdybym kierował się tylko chęcią uzyskania obniżenia kosztów grzania to zostawiłbym grzybka z castoramy za 199zł który grzał podczas wykończeniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 20.01.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Dziś jest wtorek ostatnio paliłem w sobotę wieczorem a wcześniej w środę wieczorem, w obu przypadkach po okolo 4-6godzin, wcześniej nie pamiętam kiedy dokładnie... nawet podczas palenia w najdalszych miejscach w domu załączają się konwektory bo nie mam żadnego rozprowadzenia ciepła z piecokominka!!!! czy ty grzejąc tylko salon dasz radę nagrzać caly dom??? a co z pozostałymi dniami w których nie palę?? przez ostatnie 6 dni paliłem 2 razy po około 6 godz. czyli 12 godzin grzania, a co z pozostałymi 132 godzinami?? jak zalączy ci się panel w salonie nawet na pół dnia to w innych pokojach też będziesz miał ciepło?? Ja kominek mój drogi kolego używam tylko i wyłącznie dla przyjemności, lubię wieczorkiem posiedzieć z żoną przy ognisku w salonie, palą kiedy chce a nie kiedy muszę bo o prawidłową temperaturę pokoi dbają konwektory a nie kominek. Owszem zgodzę się z tobą że piecokominek kosztuje - tak samo jak stoł, akwarium i komoda - widzisz rolą mojego piecokominka jak i innych ich użytkowników jest ozdoba salonu, gdybym kierował się tylko chęcią uzyskania obniżenia kosztów grzania to zostawiłbym grzybka z castoramy za 199zł który grzał podczas wykończeniówki. OK, zatem powinieneś ładnie podsumować forumowiczom, ile kosztował cię KOMPLETNY SYSTEM GRZEWCZY dla tw. domku (jeśli to nie tajemnica i chcesz się pochwalić - tak jak atlanticami) Tak by było uczciwie..... a nie 2200, 2200 i non-stop 2200...... (trochę nieuczciwe). A że dla atmosfery i ozdoby kominek - OK, rozumiem, ale nie za bardzo wierzę w te wywody..... (tw. wina, bo bajerujesz już od dawna, kwiaciarz też cię przyłapał) pozdrawiam cię, twój kominek i wszystkie twoje atlantiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.01.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 A że dla atmosfery i ozdoby kominek - OK, rozumiem, ale nie za bardzo wierzę w te wywody..... Wielu rzeczy nie ogarniasz, ale uparcie szukasz kogos, kto sie tak sfrajerowal przy wyborze systemu jak Ty. Czeka Cie naprawde trudne zadanie. A mogles zaoszczedzic 10 tys kupujac konwektorki za 2200,- Wystarczylo tylko wczesniej kupic taki podrecznik http://www.wydawnictwopw.pl/okladki/p1138.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 20.01.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Wielu rzeczy nie ogarniasz, ale uparcie szukasz kogos, kto sie tak sfrajerowal przy wyborze systemu jak Ty. Czeka Cie naprawde trudne zadanie. A mogles zaoszczedzic 10 tys kupujac konwektorki za 2200,- Wystarczylo tylko wczesniej kupic taki podrecznik http://www.wydawnictwopw.pl/okladki/p1138.jpg Ja nic nie dałem za nie..... :cool: 0 PLN !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.01.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Ja nic nie dałem za nie..... :cool: 0 PLN !!! To jest informacja zapewne tak samo wiarygodna, jak podawane przez Ciebie zuzycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 20.01.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Wielu rzeczy nie ogarniasz, ale uparcie szukasz kogos, kto sie tak sfrajerowal przy wyborze systemu jak Ty. Czeka Cie naprawde trudne zadanie. A mogles zaoszczedzic 10 tys kupujac konwektorki za 2200,- Wystarczylo tylko wczesniej kupic taki podrecznik http://www.wydawnictwopw.pl/okladki/p1138.jpg Mogłeś cretino zaoszczędzić 23. tyś kupując atlantiki !!! Nie musiałeś nic kupować, tylko ....... POMYŚLEĆ A to nie boli !!! A teraz Nie spłaci ci sie to chińskie cudo, a się już zepsuje..... i w koło macieju....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 20.01.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 To jest informacja zapewne tak samo wiarygodna, jak podawane przez Ciebie zuzycie. Zużycie podaję dla osób, które są tym zainteresowani - wiedzą o kim mowa! A ci, którzy "szumią" i są tutaj dla rozrywki (sam Pyx-skaczu to pisałeś) to ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.01.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Mogłeś cretino zaoszczędzić 23. tyś kupując atlantiki !!! Nie zrozumiesz - musialbys umiec liczyc. Polecam: http://podreczniki24.pl/images/matem.6%20liczby%202.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 20.01.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 (edytowane) OK, zatem powinieneś ładnie podsumować forumowiczom, ile kosztował cię KOMPLETNY SYSTEM GRZEWCZY dla tw. domku (jeśli to nie tajemnica i chcesz się pochwalić - tak jak atlanticami) Tak by było uczciwie..... a nie 2200, 2200 i non-stop 2200...... (trochę nieuczciwe). A że dla atmosfery i ozdoby kominek - OK, rozumiem, ale nie za bardzo wierzę w te wywody..... (tw. wina, bo bajerujesz już od dawna, kwiaciarz też cię przyłapał) pozdrawiam cię, twój kominek i wszystkie twoje atlantiki Piekarnik też grzeje i jakoś nikt nie uznaje go jako element systemu grzewczego, mało tego taki piekarnik u mnie pracuje, czyli grzeje częściej niż kominek, który jest podobnej mocy bo ma 5kw, podobnie płyta grzejna o mocy kilku kilowatów pracuje codziennie i to nawet kilka razy dziennie i jakoś się jej nie wlicza do systemu ogrzewania........ kominek ma przedewszystkim ładnie wyglądać i za to się płaci...... no chyba że ktoś używa kominka jako jedyne źródło ciepła. Czy uważasz że gdybym nie przepalał co 3 dni w kominku to miałbym w domu lodówkę?? czy ty gdybyś miał kominek w którym nie palisz to miałbyś zimno ?- pewnie nie bo grzeją ci panele za kilkanaście tys. zlotych albo więcej podobnie jak u mnie grzejniki za 2200zl..... Nadal nie odpowiedziałeś mi czym grzeje w momencie kiedy w kominku nie palę czyli u mnie w ciągu 95% czasu, i odpowiedz mi w jaki sposób ogrzewam cały dom (pralnia,wiatrołap,komunikacja,kuchnia,jadalnia,salon,ubikacja,sypialnia,garderoba,pokój dziecka,gabinet, i łazienka (mając (według ciebie) podstawowe źródło ciepła (kominek) w jednym pomieszczeniu?? Edytowane 20 Stycznia 2015 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.01.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Piekarnik też grzeje i jakoś nikt nie uznaje go jako element systemu grzewczego, wszystko rozbija się o skalę, jeśli włączenie piekarnika o moc 3kW. To u mnie będą to poważne zyski i to nawet kilka razy dziennie i jakoś się jej nie wlicza do systemu ogrzewania... nie wprost, a w postaci zysków bytowych te 3,5 wata na 1m2 powierzchni w skrócie się tyle przyjmuje, jako strumieni wewnętrznych zysków ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 20.01.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Nie zrozumiesz - musialbys umiec liczyc. Polecam: http://podreczniki24.pl/images/matem.6%20liczby%202.jpg Zadanie kl. 6 dla Pyx(skacz) - tylko rozwiąż samemu !!! Pewien cretino zakupił PC za 25.tyś.PLN (Made in P.R.Ch). Inny misiek kupił atlantiki za 2.200 PLN. Cretino płaci 1200 PLN / sezon (Ogrzewanie) do tego CWU (mało ważne) Misiek płaci 1500 PLN / sezon (ogrzewanie) - cwu mało istotne. Wielkość domów nie ma znaczenia, bo jak cretino chciał mieć większy od sąsiada, to jego cretinoffska sprawa No i najważniejsze! 1/ PO ilu latach zwróci się PC cretino? 2/ A gdyby cretino zakupił atlantiki zamiast PC, przez ile lat mógłby korzystać z prądu do woli z różnicy pomiędzy zakupem cretino a misiakiem? UWAGA!!! Żywotność PC Made in PRCh wynosi około 12 lat... Żywotność atlantików - 20 lat Powodzenia cretino... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 20.01.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 wszystko rozbija się o skalę, jeśli włączenie piekarnika o moc 3kW. To u mnie będą to poważne zyski nie wprost, a w postaci zysków bytowych te 3,5 wata na 1m2 powierzchni w skrócie się tyle przyjmuje, jako strumieni wewnętrznych zysków ciepła. no to weźmy sytuację jaka jest u mnie czyli ciepły, ogrzany konwektorami dom do temperatury która mnie zadowala i tu raz na 2-3 dni nagle wieczorem pojawia się myśl żeby rozpalić w kominku w celu popatrzenia na żywy ogień - czy jest to system grzewczy czy zysk bytowy, czy co?? Czy rozpalam bo mam zimno? -NIE!! czy świadomie rozpalam tylko wyłącznie w celu żeby zaoszczędzic? - TEŻ NIE!! Czy w celu dokładnego pomiaru zużycia prądu przez grzejniki mam zakazać żonie piec ciasta bo w moim przypadku używanie piekarnika to gigantyczne zyski bytowe?? -Też nie.... no ale według "panelowców" moje grzejniki powinno się nie zaliczać do głównego systemu ogrzewania bo mało zużywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.01.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 1/ PO ilu latach zwróci się Pisałem już kiedyś, że zwraca się jak wódkę piwem popijesz. Aktywność Twą na tym wątku mogę wytłumaczyć tylko jednym: komputer jest przy panelu, bo to najcieplejsze miejsce w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.01.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Powodzenia cretino... I tu polecam nastepna ciekawa pozycje dla Pitolka. Moze pomoze. http://cyfroteka.pl/catalog/ebooki/030577/030/cover/1/92598-zaburzenia-psychiczne-i-emocjonalne-wojciech-jerzy-imielski-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 20.01.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 I tu polecam nastepna ciekawa pozycje dla Pitolka. Moze pomoze. http://cyfroteka.pl/catalog/ebooki/030577/030/cover/1/92598-zaburzenia-psychiczne-i-emocjonalne-wojciech-jerzy-imielski-1.jpg Dobrze, że OBEJRZAŁEŚ OBRAZKI we wszystkich tych książkach.... Ale cretino zostało i zostanie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 20.01.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Pisałem już kiedyś, że zwraca się jak wódkę piwem popijesz. Aktywność Twą na tym wątku mogę wytłumaczyć tylko jednym: komputer jest przy panelu, bo to najcieplejsze miejsce w domu. Jakoś nikt się nie śmieje!!! Chciałeś coś inteligentnego, a tu du__ !! Nie zabłysnąłeś..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.01.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 (edytowane) No to co by było śmieszniej.Wypowiedź na jednym z forów. Jutro mija rok jak używam infrapanele na podczerwień,podam parametry domu:parterowy,80m2,3 sypialnie,łazienka,salon połączony z kuchnią,przedpokój.Ściany Solbet 24cm docieplone styropianem 20cm ciemnym na zakładkę,fundament docieplony styrodur 15cm na zakładkę,strop docieplony 70cm wełna mineralna,podłoga 30cm styropian,okna dwuszybowe,drzwi wejściowe z wkładką termiczą,bardzo ciepłe.Wentylacja grawitacyjna,każde pomieszczenie ma kratkę na suficie i wyjście rurą na strych,który jest dobrze wentylowany.nie ma kominów.Do gotowania płyta indukcyjna,pod zlewem terma Ariston 15l,w łazience boljer 100l.Taras,garaż,ganek,nie styka się bezpośrednio z domem,jest odizolowany.W każdej sypialni wisi panel pod sufitem 30-40cm od niego o mocy 650W,salon 2x650W,łazienka 650W,kuchnia 350W,przedpokój 450W,oświetlenie energooszczędne,opłata za cały rok 6 tyś,za całość Edytowane 20 Stycznia 2015 przez Greengaz pdkreślenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts