blekowca 09.12.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Przeczytałem calutki wątek i mam jedno pytanie. Czy w ogrzewaniu panelami na podczerwień zaszły jakieś zmiany technologiczne powiedzmy w okresie ostatnich 10 lat? Czy nastąpił jakiś przełom technologiczny? O przełomie by chyba trąbili sprzedawcy, więc pewnie nie nastąpił. Niewykluczone że producenci wprowadzili w międzyczasie jakieś udoskonalenia. Mogły potanieć regulatory temperatury, zwłaszcza te sprytniejsze, ale to nie dotyczy tylko paneli na podczerwień. Choć jak pisałem wyżej takie inteligentne sterowanie zwłaszcza w przypadku paneli może robić różnicę w kosztach użytkowania. Jeszcze jedno gdy tak czytam spostrzeżenia kbab i rwxw że zetknęli się z jakimiś niewydarzonymi panelami na pdczerwień i nie spodobało im się korzystanie z tego sposobu ogrzewania to dwie refleksje mnie nachodzą; - że przed podjęciem decyzji warto odwiedzić kogoś kto stosuje takie ogrzewanie na codzień - raczej już tego wybranego producenta - producent paneli i sposób montażu chyba jednak robi różnicę - więc pewnie 'kwoki' i ceramiczne okazje z allegro to nie to samo, co panele porządnej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.12.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Cieszę się, że pojawiło się zamiast emocjonalnych trochę merytorycznych rozważań. Co do braku możliwości akumulowania energii z taniej taryfy to myślę że temat jest otwarty i zwłąszcza na etapie projektowania nowego domu są możliwości przewidzenia np. materiału ścian akumulujących ciepło z promieniowania z taniej taryfy Akumulacja podłogówki polega na tym, że nagrzejemy całe 8cm wylewki do odpowiedniej temperatury np. 27*, gdyż źródło ciepła znajduje się wewnątrz tej wylewki. Zakładając 100m2 wylewek nagrzewamy 8m3 betonu do tej temperatury. Załóżmy teoretycznie że chcielibyśmy, żeby zmagazynować ciepło, nagrzać całe 8cm betonowej podłogi ogrzewając podczerwienią, np. z sufitu - jaką trzeba by mocą promieniować, żeby to zrobić (pamiętajmy że natężenie promienowania maleje z kwadratem odległości) ? Jaka przy okazji zrobiłaby się temperatura w pomieszczeniu ? Chyba nie do wytrzymania. Dla eksperymentu spróbumy ogrzać podczerwienią o kilka stopni z odległości 2m mały murek z cegieł. A co w przypadku mebli, obrazków na ścianie i innych lekkich przedmiotów, które przesłaniają podczerwień, szybko sie same ogzrewają, ale nic nie akumulują ? Stąd możliwość akumulacji przy ogrzewaniu na podczerwień nie będzie znacząca bez względu na materiał ścian i podłóg, a na pewno będzie dużo mniejsza niż przy ogrzewaniu płąszczyznowym (ścienne/podłogówka). Nie mam pomysłu, jak sensownie można by wykonać akumulację przy panelach IR. Natomiast panele mają pewną unikatową właściwość, potrafią bardzo szybko nagrzewać pomieszczenie, co można wykorzystać utrzymując w danym pomieszczeniu cały czas niższą temperaturę, podnosząc ją tylko w razie potrzeby. Racją jest, że przy podczerwieni możemy utrzymywać kilka stopni niżej. Niestety oszczędności z tego tytułu są moim zdaniem trochę przeceniane. Za Wiki: średnia temperatura w lecie waha się pomiędzy 16,5 °C a 20 °C, w zimie – między -6 °C a 0 °. Załóżmy optymistycznie że jest równa 0*. Obniżając temperaturę w domu z 20* do 18* (jakoś nie widzę utrzymywania 15* w domu) jesteśmy w stanie uzyskać oszczędności rzędu 10% (jeśli średnia zimą będzie niższa, to mniej), gdyż straty ciepła są proporcjonalne do różnicy temperatury. Zawsze to coś, ale cena prądu w taniej taryfie to połowa ceny prądu w drogiej (przynajmniej u mnie w Tauronie, w byłym Vattenfallu różnice są mniejsze). Więc opłaca się grzać na maxa i akumulować w taniej taryfie, a więc nie tyko wtedy gdy potrzebujemy. Kolejna sprawa to możliwości obniżania temperatury w tradycyjnym domu o ciężkiej konstrukcji. Jeśli dom jest w miarę dobrze ocieplony (chyba dziś niekt nie buduje domów nieocieplonych lub źle ocieplonych), to mimo braku ogrzewania temperatura w nim nie spada zbyt szybko, gdyż masa ścian i podłóg szybko się nie wychładza. Doskonale to widać na wykresach mojego monitoringu, gdzie nie grzałem od 7-00 do 21-00, na dworze było od -5* do -15*, a w domu temperatura spadła o około 1* od 23.8* do 22.7*: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=153264&d=1354922648 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=153263&d=1354922585 Inaczej będzie w domu o lekkiej szkieletowej konstrukcji i tu obniżanie temperatury będzie miało większe możliwości i może przynieść nieco większe korzyści. Kolejne źródło oszczędności to to, że panele wysuszają mury - suchsze ściany to lepsza izolacja niż założona do wyliczeń ozc. Jeśli mówimy o wilgotności, to kluczowa jest wentylacja, natomiast przy niesprawnej wentylacji zimne mury (brr) na pewno będą stanowić większy problem niż ciepłe. przy tym sposobie ogrzewania ściany są cieplejsze od powietrza, co pozwala na odczuwanie komfortu termicznego przy niższej temperaturze, niż w sytuacji odwrotnej, powietrze cieplejsze od ścian. Z Jeśli porównamy z ogrzewaniem nadmuchowym, to tak, jeśli z płaszczyznowym (podłogówka, ścienne), to ono pozwoli na to samo lub nawet więcej, lecz doda do tego akumulację, o czym pisałem trochę wyżej. Trudno powiedzieć czy i ewentualnie jakie różnice będą w porównaniu z konwektorowym, które też grzeje częściowo przez podczerwień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.12.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Natomiast panele mają pewną unikatową właściwość, potrafią bardzo szybko nagrzewać pomieszczenie, co można wykorzystać utrzymując w danym pomieszczeniu cały czas niższą temperaturę, podnosząc ją tylko w razie potrzeby. Tu jest możliwość uzyskania oszczędności w stosunku do wyliczonego zapotrzebowania domu na ciepło, bo te wyliczenia były robione przy założeniu jakiejś temperatury użytkowej. A z czego wynika ta unikatowa właściwość? Z jakiego prawa fizyki niedostępnego żadnemu innemu urządzeniu grzewczemu? Kolejne źródło oszczędności to to, że panele wysuszają mury - suchsze ściany to lepsza izolacja niż założona do wyliczeń ozc. To też rozumiem unikatowa właściwość paneli? Żadne inne ogrzewanie nie przyczynia się do osuszania ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 10.12.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Cieszę się, że pojawiło się zamiast emocjonalnych trochę merytorycznych rozważań. Akumulacja podłogówki polega na tym, że nagrzejemy całe 8cm wylewki do odpowiedniej temperatury np. 27*, gdyż źródło ciepła znajduje się wewnątrz tej wylewki. Zakładając 100m2 wylewek nagrzewamy 8m3 betonu do tej temperatury. Załóżmy teoretycznie że chcielibyśmy, żeby zmagazynować ciepło, nagrzać całe 8cm betonowej podłogi ogrzewając podczerwienią, np. z sufitu - jaką trzeba by mocą promieniować, żeby to zrobić (pamiętajmy że natężenie promienowania maleje z kwadratem odległości) ? Jaka przy okazji zrobiłaby się temperatura w pomieszczeniu ? Chyba nie do wytrzymania. Dla eksperymentu spróbumy ogrzać podczerwienią o kilka stopni z odległości 2m mały murek z cegieł. A co w przypadku mebli, obrazków na ścianie i innych lekkich przedmiotów, które przesłaniają podczerwień, szybko sie same ogzrewają, ale nic nie akumulują ? Stąd możliwość akumulacji przy ogrzewaniu na podczerwień nie będzie znacząca bez względu na materiał ścian i podłóg, a na pewno będzie dużo mniejsza niż przy ogrzewaniu płąszczyznowym (ścienne/podłogówka). Nie mam pomysłu, jak sensownie można by wykonać akumulację przy panelach IR. Racją jest, że przy podczerwieni możemy utrzymywać kilka stopni niżej. Niestety oszczędności z tego tytułu są moim zdaniem trochę przeceniane. Za Wiki: średnia temperatura w lecie waha się pomiędzy 16,5 °C a 20 °C, w zimie – między -6 °C a 0 °. Załóżmy optymistycznie że jest równa 0*. Obniżając temperaturę w domu z 20* do 18* (jakoś nie widzę utrzymywania 15* w domu) jesteśmy w stanie uzyskać oszczędności rzędu 10% (jeśli średnia zimą będzie niższa, to mniej), gdyż straty ciepła są proporcjonalne do różnicy temperatury. Zawsze to coś, ale cena prądu w taniej taryfie to połowa ceny prądu w drogiej (przynajmniej u mnie w Tauronie, w byłym Vattenfallu różnice są mniejsze). Więc opłaca się grzać na maxa i akumulować w taniej taryfie, a więc nie tyko wtedy gdy potrzebujemy. Kolejna sprawa to możliwości obniżania temperatury w tradycyjnym domu o ciężkiej konstrukcji. Jeśli dom jest w miarę dobrze ocieplony (chyba dziś niekt nie buduje domów nieocieplonych lub źle ocieplonych), to mimo braku ogrzewania temperatura w nim nie spada zbyt szybko, gdyż masa ścian i podłóg szybko się nie wychładza. Doskonale to widać na wykresach mojego monitoringu, gdzie nie grzałem od 7-00 do 21-00, na dworze było od -5* do -15*, a w domu temperatura spadła o około 1* od 23.8* do 22.7*: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=153264&d=1354922648 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=153263&d=1354922585 Inaczej będzie w domu o lekkiej szkieletowej konstrukcji i tu obniżanie temperatury będzie miało większe możliwości i może przynieść nieco większe korzyści. Jeśli mówimy o wilgotności, to kluczowa jest wentylacja, natomiast przy niesprawnej wentylacji zimne mury (brr) na pewno będą stanowić większy problem niż ciepłe. Jeśli porównamy z ogrzewaniem nadmuchowym, to tak, jeśli z płaszczyznowym (podłogówka, ścienne), to ono pozwoli na to samo lub nawet więcej, lecz doda do tego akumulację, o czym pisałem trochę wyżej. Trudno powiedzieć czy i ewentualnie jakie różnice będą w porównaniu z konwektorowym, które też grzeje częściowo przez podczerwień. Dzięki za merytoryczny wpis. Wrócę jeszcze do kwestii akumulacji ciepła - domiemuję że ma miejsce, ponieważ Iwonie i Mariuszowi opłacało się przejść najpierw na taryfę dzień i noc, a jeszcze bardziej na taryfę weekendową. Od lutego 2012 przeszliśmy na taryfę weekendową i wyraźnie widać, że 3/4 zużycia to II taryfa a 1/4 I. Przy G12 było pół na pół. Poza tym w nawyk wchodzi rozsądne gospodarowanie pracami energochłonnymi (między 14.00 a 16.00) takimi jak użycie piekarnika, dogrzewanie CWU itp. Dodam, że oboje z małżonką paliliśmy fajki i co najmniej 2 okna były przez cały rok uchylone. Prognoza od 13.02.2012 do 18.08.2012 opiewała na 2124,74 zł a faktyczne zużycie to 1745,69 zł. Dzieląc przez 6 miesięcy to 290,95 zł. Taryfa weekendowa się bardzo opłaca - zużyto 1255 kWh (dzień) i 2179 kWh (noc). To są już dane empiryczne, więc jak inaczej wytłumaczyć korzyść z taryfy zakładającej akumulację właśnie. Co do procentowych oszczędności na ogrzewaniu to dla Szczecina dochodzę do trochę innych wniosków. Wyliczyłem sobie średnią ze średnich temperatur (od października do maja) dla Szczecina - wyniosła prawie 5* (oparłem się na wikipedii) Zakładam temperaturę ekonomiczną 18*, komfortową 21*. Odpowiada to różnicy temperatur odpowiednio 13* i 16* - czyli 23% różnicy. Każdego kto tu zajrzy zachęcam jednak by przeprowadził takie obliczenia dla swojego regionu, Szczecin jest w I strefie klimatycznej, a jak wyliczał rwxw, przy niższych temperaturach zewnętrznych w sezonie grzewczym, zysk z tego typu oszczędności będzie odpowiednio mniejszy. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 10.12.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 A z czego wynika ta unikatowa właściwość? Z jakiego prawa fizyki niedostępnego żadnemu innemu urządzeniu grzewczemu? A czego tu Krzysztofiie nie rozumiesz? Usiądź pod mocną żarówką to może zrozumiesz Odczuwanie ciepła a stała temperatura w pomieszczeniu? Czego tu nie rozumiesz? Nie rozumiesz ogrzewania punktowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 10.12.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 A z czego wynika ta unikatowa właściwość? Z jakiego prawa fizyki niedostępnego żadnemu innemu urządzeniu grzewczemu? To też rozumiem unikatowa właściwość paneli? Żadne inne ogrzewanie nie przyczynia się do osuszania ścian? Promieniowanie podczerwone jest falą elektromagnetyczną i rozchodzi się z prędkością światła - panele o których tu mówimy potrafią osiagnąć swoją roboczą moc emisji już po kilku minutach od włączenia. Użytkownik odczuwa ciepło promieniowania od razu, nie musi czekać na nagrzanie się ścian czy przedmiotów (no długo nie musi czekać). Rzeczywiście w cytowanym przez ciebie zdaniu wkradł się skrót myślowy. Zdanie to powinno brzmieć '...panele mają pewną unikatową właściwość, potrafią bardzo szybko zapewnić komfort termiczny użytkownikowi..." Inne urządzenia grzewcze albo nie opierają się na promieniowaniu podczerwonym i wykorzystują je jedynie w części, lub opierając się na akumulacji nie są przewidziane do nagłego podnoszenia temperatury na żądanie. Co do wyłączności paneli na osuszanie ścian, to zauważ że nie sugerowałem nic takiego. Twoje pytanie przypomina mi pewien fragment z Genezis Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie jedzcie owoców ze wszystkich drzew tego ogrodu? . Wracając do meritum myślę że zdecydowana większość rodzajów ogrzewania które umiem sobie wyobrazić przyczynia się do osuszenia ścian (wyjąwszy ogrzewanie nadmuchowe bardzo wilgotnym powietrzem z amazońskiej dżungli ) w pewnym stopniu. Ten efekt osuszania murów został opisany w raporcie Kossacka do którego kilkakrotnie podawałem linka. Pamiętam, że pierwotnie ten efekt nie był oczekiwany i został zaobserwowany dopiero w trakcie badań. Tak jak już Iwona prosiła wcześniej, trochę mniej zaczepności, a więcej merytorycznej krytyki wszystkim nam wyjdzie na dobre - zwłaszcza tym którzy będą czytać ten wątek w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 16.12.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 No właśnie, testuje ktoś jeszcze, są tu jeszcze jacyś użytkownicy czy tylko sami teoretycy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.12.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 No właśnie, testuje ktoś jeszcze, są tu jeszcze jacyś użytkownicy czy tylko sami teoretycy? Ja umówiłem się z p. Wojewodą że jak mu się trafią używane egzemplarze z odzysku to mi je przywiezie wcześniej - będzie wtedy okazja potestować osobiście. Żona marznie w bibliotece w pracy - może tam. Po za tym Piekar wybiera się z wizytą po świętach do użytkownika paneli w drewnianym szkieletowcu, to pewnie coś opisze. Wychodzi na to, że na forum muratora to my jesteśmy testerami tych paneli. Jeszcze mam pytanie, z testu podawałeś zużycie prądu przez panel. To zużycie to podawał ci np. sterownik czy trzeba się zaopatrzyć samemu w jakieś ustrojstwo pomiarowe? blekowca - teoretyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.12.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Tak jak już Iwona prosiła wcześniej, trochę mniej zaczepności, a więcej merytorycznej krytyki wszystkim nam wyjdzie na dobre - zwłaszcza tym którzy będą czytać ten wątek w przyszłości. Skoro nie podadzą danych o swoim systemie, chodzi o te podstawowe o które zapytałem na poprzedniej str - to o czym możemy dyskutować, do czego mamy to porównywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.12.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Skoro nie podadzą danych o swoim systemie, chodzi o te podstawowe o które zapytałem na poprzedniej str - to o czym możemy dyskutować, do czego mamy to porównywać? Trochę danych jednak podali, zerknij jeszcze raz na ich pierwszy chyba post. Zużycie w kWh, podali, tyle że za całość. Cóż nie każdy ma opomiarowane ogrzewanie osobno, powstawiane czujniki itp. Ludzie chcą po prostu mieć ciepło, nie płacić jakiś bajońskich sum za ogrzewanie i... mieć temat z głowy. Obawiam się że panele na podczerwień nieco rozleniwiają - może też i dlatego tak mało o nich wiemy . Z swej strony słowo harcerza daję, wchodzę w te panele i chcę dla przyszłych czytaczy dostarczyć trochę materiału z pierwszej ręki. Będę podawał zużycie, zł, temperatury i co tam nam jeszcze do głowy przyjdzie, że może się przydać. A mógłbyś kbab podać którego to producenta panele w końcu wyrzuciłeś na śmietnik - byłoby jakieś ostrzeżenie - ewentualnie na priv. Dzięki blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 17.12.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Jeszcze mam pytanie, z testu podawałeś zużycie prądu przez panel. To zużycie to podawał ci np. sterownik czy trzeba się zaopatrzyć samemu w jakieś ustrojstwo pomiarowe? blekowca - teoretyk Zużycie mierzyłem ustrojstwem co się zowie " WATOMIERZ KALKULATOR ENERGII OR-WAT-402" kupiony na krótko przed dostawą panela gdzieś w Biedronce albo w Netto już nie pamiętam gdzie za 50 pln chyba. Dość sprytne urządzenie, programujesz cenę za kWh i liczy za Ciebie ile dięgów kosztuje grzanie. Podsyłam Ci do poczytania o sterowniku, podobają mi się jego możliwości. http://www.pndpolska.pl/sites/default/files/doPobrania/PL-MANUAL-2011-WIST.pdf ja to miałem i testowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 22.12.2012 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Witam. To ja tez troszkę napiszę. Po pierwsze rozważaliśmy w naszym przyszłym domu takim jak Iwona i Mariusz podłogówkę, ale nie mieliśmy zamiaru, tzn ja mieć róznych spadków temperatur grzaniem piecem na węgiel czy coś tam. Poza tym drogi jest piec z podajnikiem, tez o takim myslałam. Czytając natomiast że strasznie dużo czasu trzeba poświęcic nawet kilka sezonów na to, aby nauczyć sie tym sterować, żeby było ekonomicznie i komfortowo. to nas zniechęciło, bo w sumie wcale tanio nie wychodziło, no moze taniej niż gazem, ale ten brud, duża kotłownia itp. Chcielismy na gaz, nawet juz bylismy zdecydowani na kupno butli, bo gazu w okolicy naszej działki nie ma, ale koszt podłogówki dośc drogi i ten baniak na gaz tez jak i sam gaz, ale komfort jednakowej temperatury był najwazniejszy, nawet za cenę droższego ogrzewania. Teraz mieszkamy w bloku na 63m2 i za samo ogrzewanie płacimy ponad 3000zł rocznie+ eksploatacja za własnościowe 3600zł rocznie razem to wychodzi prawie 7000zł, a wątpię, że tyle będę płacić za ogrzewanie w moim domku. Potem znaleźliśmy domek taki jak chcemy budować i okazało się, że ktoś wybudował. Poczytaliśmy dziennik Iwonki i naszła nas myśl, że to może być to czego szukamy, ale musimy to sprawdzić osobiście. Dodam, że jestem alergikiem i ogrzewanie powietrzem nie bardzo mi pasuje. Kaloryfery które mam w mieszkaniu również nie bardzo, bo wysuszaja śluzówkę nosa. Więc pojechaliśmy w odwiedziny za Wrocław i powiem szczerze, że czułam się komfortowo, choć podniosłabym temperature w salonie z 18tu jaką mieli do 19tu, albo 20tu stopni, poprostu lubię ciepełko, w mieszkaniu mam 24-25 stopni. Zdaję sobie sprawe, że będę drożej płaciła za ogrzewanie niż oni, bo po pierwsze Tauron nie ma taryfy weekendowej, a po drugie lubię mieć ciepło. W łazience mieli ustawione na 20stopni i dla mnie był super komfort. Ale co do kosztów wczesniejszych jakie bralismy pod uwage będzie to i tak lepsze rozwiązanie, biorąc pod uwage np. a nikt tego nie bierze pod uwagę, jak coś sie stałoby z rura pod wylewką, a tu drogie kafle położone na podłodze i trzeba kuć, nie ma już wsprzedazy tych kafli i co? kupować nowe i jeszcze ten syf podczas mieszkania już i remont, masakra Tak, że w moim przypadku raczej to będzie najlepsze jak na dzień dzisiejszy. Do tego solary, aby wodę użytkową mieć taniej niż np. przepływowym ogrzewaczem. Dodam jeszcze, że koszt kupna tych paneli będzie taki jakbym komin zainstalowała w domu, a go nie będziemy mieć, więc wyjdzie na zero. Kominka nie lubię, bo byłam kilka dni w domu z kominkiem i raczej mi to nie odpowiada, takie ciepło, lubię mieć stałą temperaturę +- 1-2 stopnie. Do tego zastosujemy Rekuperator i nastaw jego będzie minimalny raczej, bo jak pisałam nie lubię przepływu powietrza ze względu na alergię, to też będzie jakaś oszczędność energii i trochę świeższe powierze. Pozdrawiam wszystkich piszących i czytających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 23.12.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 ...Zdaję sobie sprawe, że będę drożej płaciła za ogrzewanie niż oni, bo po pierwsze Tauron nie ma taryfy weekendowej, a po drugie lubię mieć ciepło. .... Pozdrawiam wszystkich piszących i czytających. Sprawdź jeszcze tu, czy nie możesz zmienić sprzedawcy prądu na takiego z taryfą weekendową. Dzięki za pozdrowienia i tu również wszystkim życzę Radosnych Swiąt Bożego Narodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 25.12.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Dana! Napisałaś, "bo po pierwsze Tauron nie ma taryfy weekendowej". My bierzemy prąd od Taurona a właśnie mamy taryfę G12w (http://www.tauron-pe.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/dom-oszczedny-weekend-g12w/Strony/Dom-oszczedny-weekend-malopolska.aspx).Co do temparatury w salonie to 18 stopni mamy ustawione w nocy i do południa, gdy w salonie się prawie nie przebywa. To tak tytułem sprostowania. Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.12.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Dana! Napisałaś, "bo po pierwsze Tauron nie ma taryfy weekendowej". My bierzemy prąd od Taurona a właśnie mamy taryfę G12w (http://www.tauron-pe.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/dom-oszczedny-weekend-g12w/Strony/Dom-oszczedny-weekend-malopolska.aspx). Co do temparatury w salonie to 18 stopni mamy ustawione w nocy i do południa, gdy w salonie się prawie nie przebywa. To tak tytułem sprostowania. Pozdrawiam Mariusz Dana napisała dobrze, to ze Wy macie tę taryfę nie oznacza ze na terenie Zabrza jest dostępna ta taryfa chociaz to teren Taurona. Problem powstał z powodu tego ze poprzednio Zabrze i okolice podlegały pod Vatenfalla a ten nie posiadał taryfy G12w. Od niedawna obszar ten wykupił Tauron ale z powodów umów terminowych nie może tej taryfy na tym terenie wprowdzić. Oczywiście się to zmieni i ta taryfa będzie tam oferowana ale nie mam wiadomości kiedy to nastąpi. Uważam ze warto się zapoznać z tematem zanim się kogoś skrytykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 25.12.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Dana napisała dobrze, to ze Wy macie tę taryfę nie oznacza ze na terenie Zabrza jest dostępna ta taryfa chociaz to teren Taurona. Co za naród! Jeśli umiem dobrze czytać, to Mariusz nigdzie nie napisał, że Dana napisała źle. Pomyślał raczej, że jest w niewiedzy i chciał podpowiedzieć, nie widać tego? Tym bardziej, że na swojej stronie Tauron oferuje tę taryfę dla całego Śląska i Małopolski. Uważam ze warto się zapoznać z tematem zanim się kogoś skrytykuje. A ja uważam, że warto zauważyć czyjąś dobrą wolę, zanim się go właśnie skrytykuje, Panie asolt! Czytanie ze zrozumieniem naprawdę nie boli. Mariusz nie skrytykował, tylko sprostował, a do tego jeszcze pozdrowił. Zrobił to zbyt małymi literami? Nawet świąteczny dzień nie jest w stanie co niektórych powstrzymać od zjadliwości. Ech, Polaczki! I ja pozdrawiam świątecznie! Iwona. Edytowane 25 Grudnia 2012 przez Iwona i Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 25.12.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Witam Iwonka i Mariusz, dzieki za sprostowanie, bo myslałam, że macie Nie Taurona ale Enee skoro mówiliscie o przechodzeniu na weekendówkę. Ale skoro Tauron i taryfa G12 to ok, taka samą raczej będziemy mieć po wybudowaniu domku. I sprostuję tu kogos innego, który mówi o tym, że Tauron w Zabrzu, ok mieszkam w Zabrzu, ale w poście powyżej pisałam o działce gdzie również jest Tauron, ale ona nie jest na Śląsku, poza tym druga taryfa jest oferowana dopiero jak przekracza się roczne zużycie 7000kW, pytałam w Tauronie. Mnie chodziło, że Tauron nie ma taryfy weekendowej tylko Enea, ale za to Enea ma większe stawki za prąd, więc sama sie zastanawiam, czy nie warto jednak w Tauronie, co do taryfy to tezz sie zastanawiam, bo skoro bedziemy głównie korzystać w dzień, muszę to przekalkulować. W sumie mam na to jeszcze sporo czasu, na razie zakupiliśmy działkę w opolskim tak dla sprostowania, może na początek mały domek letniskowy ala altanka pietrówka, żeby zmieścić się w gabarytach 25m2 po zewnętrznej, żeby nie było pozwoleń na budowę, a po kilku latach dopiero domek Z7 na stałe, a dla gości bedzie letniskowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.12.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Na początek - serdeczne, cieplutko-świąteczne pozdrowienia dla Państwa Iwony i Mariusza Piotrowskich z Bukowej Chatki,. Skoro to ma być "wzór" może zapoznasz nas z ich systemem grzewczym. Wcześniej pytałem, ale bez odpowiedzi. Jeśli zdecydowałeś się na ten system - czy zrobiłeś OZC dla swojego gniazdka? Do znawców tego systemu - czym różnią się panele Mam propozycje na takie panele za 24 kpln,= od tych w/w po 70zł za 600W? Edytowane 25 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.12.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Co za naród! Jeśli umiem dobrze czytać, to Mariusz nigdzie nie napisał, że Dana napisała źle. Pomyślał raczej, że jest w niewiedzy i chciał podpowiedzieć, nie widać tego? Tym bardziej, że na swojej stronie Tauron oferuje tę taryfę dla całego Śląska i Małopolski. A ja uważam, że warto zauważyć czyjąś dobrą wolę, zanim się go właśnie skrytykuje, Panie asolt! Czytanie ze zrozumieniem naprawdę nie boli. Mariusz nie skrytykował, tylko sprostował, a do tego jeszcze pozdrowił. Zrobił to zbyt małymi literami? Nawet świąteczny dzień nie jest w stanie co niektórych powstrzymać od zjadliwości. Ech, Polaczki! I ja pozdrawiam świątecznie! Iwona. Oczywiscie doceniam chęć podpowiedzi, tylko jaki jest sens złych podpowiedzi i błędnego sprostowania. Tauron na terenie Górnego Śląska nie oferuje taryfy G12w, a jedynie taryfy G11, G12, G11e, G12e. mozna to sprawdzić http://www.tauron-pe.pl/lp/pakiet-bezpieczny-dom/Documents/taryfa-dystrybucyjna-pakiet-bezpieczny-gze.pdf http://www.tauron-pe.pl/SiteCollectionDocuments/GZE_KI_V_taryfa_dystrybucyjna_2012.pdf Jezeli dystrybutor nie oferuje danej taryfy na swoim terenie nie może jej oferować jakikolwiek sprzedawca energii na tym samym terenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.12.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Zrobię tak jak ty, pogadam sobie bezsensownie i poleję wodę, jak ty - pieniaczom nie będę odpowiadał merytorycznie Jak zmienisz nastawienie i nie będziesz się "mdło i szaro" wymądrzał, to pogadamy... poza tym masz już swój kominek na drewienko o okienka u=1,1, to pal i nie marudź na tym forum, to forum dla "podczerwonych". Zegnam kebaba. Już miałem nie odpowiadać - ale - skoro ten systemem jest tak dobry to może wymienię swój na panele - ale do tego potrzebne są konkrety - tych pomimo 9 str brak jeśli użytkownikiem jest tylko "Iwona i Mariusz" to najpierw poznajmy ich system grzewczy, przecież w dzienniku jest opisana podłogówka, początkowo dom ogrzewali kominkiem, mocy paneli dotąd nie podali - zatem należy postawić pytanie - czy rzeczywiście dom swój ogrzewają tylko panelami? PS - nie mam zamiaru się odwzajemniać i opluwać uczestników FM z 1!!!! postem. Wcześniej opisałem swoje doświadczenia z ogrzewaniem "podczerwonym" - znaczy że nie znam tego systemu tylko z teorii. Edytowane 25 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts