piekar_ 21.01.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Czytam sobie i czytam.. i dochodze do wniosku że lepiej wybrałem... może nie najlepiej ale jednak lepiej Myślę że tutaj nawet Pyx sie zgodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.01.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 smuga jest od tego, że podczas działania sam panel się nagrzewa i oddając to ciepło konwekcyjnie i tak idzie do góry. Czy jest źródło ciepła, które działając samo z siebie się nie nagrzewa? panele nie działają jak kaloryfery - mam takie same jak eco-partner. oczywiście najbardziej widoczne smugi są pod najmocniejszymi panelami a mam 2 x 3 kW i jeden 2,4 kW. Reszta mniejsze. pod tymi mniejszymi też już widać lekką smugę. Dla jasności nie jest to obskurna, czarna smuga, ale lekko widoczne. Zapewne na koniec sezonu będzie bardziej widoczna. na stropie mam 28 cm wełny wdmuchiwanej. pzdr Michał Praktycznie każde źródło ciepła emituje ciepło przez promieniowanie i przez konwekcję. W przypadku kaloryferów, ogrzewania podłogowego czy nadmuchowego udział poszczególnych rodzajów ogrzewania jest bez znaczenia. W przypadku paneli na podczerwień montowanych na suficie ma to znaczenie kluczowe, a panele różnych producentów różnie sobie z tym radzą. Nie twierdzę, że tylko eco-partner robi dobre panele na podczerwień, oni tylko podali prosty sposób jak odróżnić dobry panel od urządzenia które jak panel tylko wygląda. Jak rozumiem, jesteś przekonany, że twoje panele nie przeszłyby tego testu - to może wybierz się do eco - partnera i tam spróbuj to samo z ich panelem, w końcu firmę masz na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.01.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 @piekar - uwaga będzie OT - robi się ciekawie w fotowoltaice - śledź temat, lub pisz na priv. :bye:Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.01.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 W przypadku paneli na podczerwień montowanych na suficie ma to znaczenie kluczowe, a panele różnych producentów różnie sobie z tym radzą. Nie twierdzę, że tylko eco-partner robi dobre panele na podczerwień, oni tylko podali prosty sposób jak odróżnić dobry panel od urządzenia które jak panel tylko wygląda. Jak rozumiem, jesteś przekonany, że twoje panele nie przeszłyby tego testu - to może wybierz się do eco - partnera i tam spróbuj to samo z ich panelem, w końcu firmę masz na miejscu. No nie byl bym taki pewien. Calkowita zdolnosc emisyjna dla danego ciala zalezy tylko od jego temperatury, wiec panel zeby osiagnal odpowiednia moc z m2 swojej pwierzchni jego element czynny MUSI sie rozgrzac. Pozostaje tylko kwestia odizolowania termicznego elementu czynnego od obudowy. Tego przy takiej roznicy temperatur nie da sie po prostu zrobic skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.01.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Czytam sobie i czytam.. i dochodze do wniosku że lepiej wybrałem... może nie najlepiej ale jednak lepiej Myślę że tutaj nawet Pyx sie zgodzi Tutaj Ci sie "udalo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.01.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 No nie byl bym taki pewien. Calkowita zdolnosc emisyjna dla danego ciala zalezy tylko od jego temperatury, wiec panel zeby osiagnal odpowiednia moc z m2 swojej pwierzchni jego element czynny MUSI sie rozgrzac. Pozostaje tylko kwestia odizolowania termicznego elementu czynnego od obudowy. Tego przy takiej roznicy temperatur nie da sie po prostu zrobic skutecznie. Dlatego zachęcam do testu organoleptycznego - co szkodzi spróbować samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 21.01.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Dlatego zachęcam do testu organoleptycznego - co szkodzi spróbować samemu. Panele, które ja posiadam są ciepłe także z tyłu - moim zdaniem nie da się tego tak zaizolować, aby nie były (a może się i da - tylko koszty produkcji by wzrosły). Podczas pomiaru panelu 320W (tzw. "mały" = 60 x 60 cm) z tyłu temp dochodziła do 33-35* (z przodu 90*) Podczas pomiaru panelu 650W (120 x 60) z tyłu temp. dochodziła do 38* (z przodu 93-95*) Panelu 900W nie badałem z tyłu. Panele, które ja posiadam nie emitują WYCZUWALNEGO dla palców ciepła na bokach z odległości 2-3 cm (sprawdzone podczas rozgrzania do temp. 90* !!!). Panele potrafią się rozgrzać do wyższych temperatur, tylko potrzebują czasu, a kiedy system współpracuje w domu - nie jest możliwe osiągnięcie wyższych temperatur jak 95*, gdyż po około 10-15 minutach się wyłącza i "studzi". Podczas badań przed sezonem rekordzista rozgrzał się do 113* (ciekawostka - nie był to sam środek panelu, tylko jego "pd-wsch" część). Panel był obmierzony stojąc na podłodze w temp. pom. +20*(latem). Wisząc na suficie lub na ścianie panele osiągają różne parametry pomiarowe dochodzące nawet do +10* !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 21.01.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Czytam sobie i czytam.. i dochodze do wniosku że lepiej wybrałem... może nie najlepiej ale jednak lepiej Myślę że tutaj nawet Pyx sie zgodzi A możesz przypomnieć co w końcu wybrałeś ? ? ? I rozwiń wątek dlaczego "nie najlepiej" wybrałes.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.01.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Ile energii jest tracone przez panel /grzejnik/ umieszczony pod sufitem i nagrzewajacy się powierzchniowo do temperatury bliskiej 100*C?Jaki % energii jest oddawany na konwekcję przez panel /grzejnik/ umieszczony na ścianie i nagrzewający się powierzchniowo do temperatury bliskiej 100*C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.01.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 A możesz przypomnieć co w końcu wybrałeś ? ? ? I rozwiń wątek dlaczego "nie najlepiej" wybrałes.... Temat był "wałkowany" od początku - chodzi o system przystosowany do akumulacji energii, aby max wykorzystać tańszą taryfę - na szczęście w odpowiednim czasie został "nawrócony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 21.01.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Jakoś nikt się nie śmieje!!! Chciałeś coś inteligentnego, a tu du__ !! Nie zabłysnąłeś..... Może to Cię rozśmieszy. http://finanse.wp.pl/kat,1033689,title,Eksperci-pakiet-klimatyczny-UE-uderza-w-polska-energetyke,wid,17194375,wiadomosc.html?ticaid=114335 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 21.01.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Praktycznie każde źródło ciepła emituje ciepło przez promieniowanie i przez konwekcję. . I jak wskazał kolega z78-pit który mierzył temperaturę panele się nagrzewają. I nawet przy tych mniejszych, zawieszonych pod sufitem na ścianie zaczyna się pojawiać lekka smuga. Jeżeli panel wisi naśianie, to logiczne, że cąłe ciepło z nagrzanego panelu unosi się do góry na sufit. pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 21.01.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Panele, które ja posiadam są ciepłe także z tyłu - moim zdaniem nie da się tego tak zaizolować, aby nie były (a może się i da - tylko koszty produkcji by wzrosły). Podczas pomiaru panelu 320W (tzw. "mały" = 60 x 60 cm) z tyłu temp dochodziła do 33-35* (z przodu 90*) Podczas pomiaru panelu 650W (120 x 60) z tyłu temp. dochodziła do 38* (z przodu 93-95*) Panelu 900W nie badałem z tyłu. Panele, które ja posiadam nie emitują WYCZUWALNEGO dla palców ciepła na bokach z odległości 2-3 cm (sprawdzone podczas rozgrzania do temp. 90* !!!). Panele potrafią się rozgrzać do wyższych temperatur, tylko potrzebują czasu, a kiedy system współpracuje w domu - nie jest możliwe osiągnięcie wyższych temperatur jak 95*, gdyż po około 10-15 minutach się wyłącza i "studzi". Podczas badań przed sezonem rekordzista rozgrzał się do 113* (ciekawostka - nie był to sam środek panelu, tylko jego "pd-wsch" część). Panel był obmierzony stojąc na podłodze w temp. pom. +20*(latem). Wisząc na suficie lub na ścianie panele osiągają różne parametry pomiarowe dochodzące nawet do +10* !!! Niczym to się nie różni od grzałki z przyczepionym z przodu panelem zrobionym z betonu lub miedzi/aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 21.01.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 No to co by było śmieszniej. Wypowiedź na jednym z forów. Jutro mija rok jak używam infrapanele na podczerwień,podam parametry domu:parterowy,80m2,3 sypialnie,łazienka,salon połączony z kuchnią,przedpokój.Ściany Solbet 24cm docieplone styropianem 20cm ciemnym na zakładkę,fundament docieplony styrodur 15cm na zakładkę,strop docieplony 70cm wełna mineralna,podłoga 30cm styropian,okna dwuszybowe,drzwi wejściowe z wkładką termiczą,bardzo ciepłe.Wentylacja grawitacyjna,każde pomieszczenie ma kratkę na suficie i wyjście rurą na strych,który jest dobrze wentylowany.nie ma kominów.Do gotowania płyta indukcyjna,pod zlewem terma Ariston 15l,w łazience boljer 100l.Taras,garaż,ganek,nie styka się bezpośrednio z domem,jest odizolowany.W każdej sypialni wisi panel pod sufitem 30-40cm od niego o mocy 650W,salon 2x650W,łazienka 650W,kuchnia 350W,przedpokój 450W,oświetlenie energooszczędne,opłata za cały rok 6 tyś,za całość Prosta odp: ZA MAŁA MOC PANELI (bardzo często się załączają, źle dobrana moc) To co ten użytkownik ma na cały domek, ja mam na salon+kuchnia+hall (40m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 21.01.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 I jak wskazał kolega z78-pit który mierzył temperaturę panele się nagrzewają. I nawet przy tych mniejszych, zawieszonych pod sufitem na ścianie zaczyna się pojawiać lekka smuga. Jeżeli panel wisi naśianie, to logiczne, że cąłe ciepło z nagrzanego panelu unosi się do góry na sufit. pozdrawiam, Michał No właśnie nie całe, bo moje panele promieniują w różnych kierunkach, do dołu, na boki, najwięcej do przodu, i oczywiście w górę także... A ja nie wiem jakie ty masz, nie podałeś producenta.... Moim zdaniem są różne panele (badałem 4 panele różnych producentów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.01.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Prosta odp: ZA MAŁA MOC PANELI (bardzo często się załączają, źle dobrana moc) To co ten użytkownik ma na cały domek, ja mam na salon+kuchnia+hall (40m2) A dac po 10kW na pomieszczenie. Nie resztki mozgu odparuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 21.01.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 I jak wskazał kolega z78-pit który mierzył temperaturę panele się nagrzewają. I nawet przy tych mniejszych, zawieszonych pod sufitem na ścianie zaczyna się pojawiać lekka smuga. Jeżeli panel wisi naśianie, to logiczne, że cąłe ciepło z nagrzanego panelu unosi się do góry na sufit. pozdrawiam, Michał Panele powinny promieniować (w jak największym procencie), ogrzewać tym promieniowaniem przedmioty, a przedmioty oddawać ciepło do otoczenia i to ciepło powinno ogrzewać pomieszczenia... Ciepło zawsze idzie ku górze, ale tutaj jest to zminimalizowane, nie ma tej AGRESYWNEJ konwekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 21.01.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 A dac po 10kW na pomieszczenie. Nie resztki mozgu odparuja. Och jaka piękna stopka...... jakie piękne cyferki..... PCi - powinno być dopisane: Made in PRCh - no pochwal się !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.01.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 PCi - powinno być dopisane: Made in PRCh - no pochwal się !!! Mam pompe z Ekontechu. Oni skladaja je 1km od miejsca gdzie teraz siedze. Jesli dla Ciebie to sa Chiny, to wylacz panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 21.01.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Mam pompe z Ekontechu. Oni skladaja je 1km od miejsca gdzie teraz siedze. Jesli dla Ciebie to sa Chiny, to wylacz panele. Dobre słowo - SKŁADAJĄ JE !!! A może składują...... Edytowane 3 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts