z78-pit 03.02.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) Nigdy nie zaprzeczałem że palę w kominku i zużycie podaje zarówno drewna jak i prądu...... puki co do końca stycznie na grzanie poszło 829zł (prąd+drewno) - 126m2 grzanych podłóg. PS- u mnie przynajmniej dziecko ma ciepło!!!! - 20,8st w łazience podczas kompieli - szok!! tez wolę niższe temperatury ale bez przesady - dziecko to dziecko i podczas kompieli 23-25 musi być.... Pisałem wiele razy, że TYLKO przed kąpielą podwyższam do 24-25*, w pozostałych godzinach utrzymywanie sauny jest bezcelowe Błagam, nie rób rażących błędów ortograficznych - aż oczy bolą... Jak chcesz się wypowiedzieć, to czyń to poprawnie.. Dziękuję, Wiem, ze jak wychodze z pod 10minutowego goracego prysznica, to mam w lazience prawie 60% wilgotnosci. Jak bym mial w domu na tej "granicznej wartosci" wilgotnosc, to by sie przy 0*C na dworze woda po szybach lala strumieniami. Albo zaczniesz grzac i wentylowac, zeby zbic wilgonosc, albi zagrzybisz sobie szybko domek. Wtedy dopiero bedzie "jazda". Pyx - idealna wilgotność PODOBNO powinna zawierać się od 40-60% (tak ludzie piszą). U mnie w salonie jest 48% przy 20,5* Sypialnia 50% przy 19,4*, pokoik 48% przy 20,5* - za dużo ??? Nigdy nie zaprzeczałem że palę w kominku i zużycie podaje zarówno drewna jak i prądu...... puki co do końca stycznie na grzanie poszło 829zł (prąd+drewno) - 126m2 grzanych podłóg. PS- u mnie przynajmniej dziecko ma ciepło!!!! - 20,8st w łazience podczas kompieli - szok!! tez wolę niższe temperatury ale bez przesady - dziecko to dziecko i podczas kompieli 23-25 musi być.... No właśnie trzeba ci ciągle przypominać, bo niezbyt często o tym paleniu drewnem wspominasz.... tylko atlantiki i atlantiki Rozumiem że cwu też ogrzewasz do 32oC bo lubisz myć się w ciepłej wodzie, czy zdrowiej (wygodniej) tej prosto z wodociągów 8oC. Pewnie założę i 2 - 3 pary spodni aby usiąść u ciebie w ogrzewanym panelami salonie przy gorącej herbatce z wkładką bo inaczej się nie da. A własną rodzinę (zapewne jak i Pyxis noszący rajstopy ) szanuje a nie jak Ty zasłaniam dupę spodniami i mówię że skoro mi jest ciepło to i jej musi być. CWU - elektroniczne przepływowe podgrzewacze wody KOSPEL, ustawa od 36* do 38* (i znowu - CO KTO LUBI) z78-pit Twoje zachowanie w tym wątku jest co najmniej dziwne. Jakby nie było założyłem osobiście ten wątek i przyznam że jak czytam twoje wpisy to jednak super ze nie wziałem tych paneli Nie wiem ktoś ty, ale mi to vichi, czy panele wziąłeś, czy nie.... CO MNIE TO ??? Po drugie - założyłeś wątek o panelach i nie grzejesz nimi . Z czystej ciekawości to chętnie bym się przekonał jak te panele działają od jako ciekawostkę, jednak nigdy bym takiego rozwiązania nie brał pod uwagę w przypadku nowego domu. Do Oświęcimia mam kawał drogi więc niestety. Ale zapraszam do siebie: https://esterownik.pl/statystyki/6959 i sam kociołek https://device.esterownik.pl/device/6959/ NO i znowu dowód, że gościu nawet nie widział paneli na oczy, a najwięcej się udziela, Edytowane 3 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 03.02.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Nie wiem ktoś ty, ale mi to vichi, czy panele wziąłeś, czy nie.... CO MNIE TO ??? Po drugie - założyłeś wątek o panelach i nie grzejesz nimi . No nie grzeje panelami bo nie dałem sie wydymać a wątek założyłem żeby zdobyć wiedzę ale masz niezłą spinkę widze hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 03.02.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 No nie grzeje panelami bo nie dałem sie wydymać a wątek założyłem żeby zdobyć wiedzę ale masz niezłą spinkę widze hehe Ma spinkę bo stara się bronić systemu który z góry skazany jest na porażkę .... Tabela na 4 stronie pięknie pokazuje sprawność cudownych paneli - oto cytat: "Panel promiennikowy (sprawność40%) o obciążeniu znamionowym 1000W wyemituje 0,40% x 1000W = 400W jako energię podczerwoną o fali długiej i 600W jako ciepło konwekcyjne oto cały artykuł http://pliki.opoka.org.pl/marketing/jak_zrozumiec_i_wybrac_odpowiedni_system_grzewczy_copyright_drewart_energy.pdf fizyki nikt nie oszuka a z niej jasno wynika że aby grzać podczerwienią - źródło musi mieć jak największą temperaturę co potwierdzają obliczenia w artykule, ktoś wcześniej napisal że temperatura paneli nie przekracza 100stC - według tego tylko 40-55% ciepla oddawane jest przez promieniowanie a reszta czyli60-45% przez konwekcję - Cały paradoks tych paneli to to, że wiszą pod sufitem więc jak ma się ta konwekcja odbywać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Ma spinkę bo stara się bronić systemu który z góry skazany jest na porażkę .... Tabela na 4 stronie pięknie pokazuje sprawność cudownych paneli - oto cytat: "Panel promiennikowy (sprawność40%) o obciążeniu znamionowym 1000W wyemituje 0,40% x 1000W = 400W jako energię podczerwoną o fali długiej i 600W jako ciepło konwekcyjne Ale to wie wiekszosc gimnazjalistow, ale nie Pitolek. On "zna" alternatywna wersje fizyki, co juz udowadnial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.02.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Eeee no rewelacja jak nie będzie prądu to ani nawet rąk nie umyjesz taki to elektroniczny przepływowy podgrzewacz kosztujący tysiaka. Wolę do beczki wsadzić grzałkę i zaizilować to wełną. Wtedy przynajmniej umyje siebie i rodzinę, a u ciebie to nawet rąk nie będzie można umyć ale wiemy ty lubisz wyzwania. gorąca woda ma 38oC a ciepło w domu zaczyna się od 16oC. Pralkę też podłączyłeś przez ten elektroniczny przepływowy podgrzewacz wody bo on chyba bardziej ekonomiczny niż grzałka w pralce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 03.02.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Witam. Mar1982kaz,nie porównuj kominka(jeśli tylko promieniuje) do promiennika.Promieniowanie IR,podobnie jak promieniowanie świetlne nie zakręca,trafiając na przeszkodę nagrzewa ją.Promienniki nie są idealnym ogrzewaniem IR, wierz mi są lepsze.Idealne te które grzeją całą ścianę zewnętrzną.Na pewno większość dystrybutorów-sprzedawców paneli to ludzie bez kompetentnej wiedzy,próbujący wcisnąć największy bubel,znam to bo sam moje ogrzewanie wybrałem po latach nabierania wiedzy i referencji i gdybym nie znał doskonale niemieckiego poległ bym zdany na prymitywny,ubogi i drogi polski rynek.Dlatego warto długo,długo czytać,nie tylko informacje o produkcie danego producenta=nigdy nie pisze o wadach.Pyxis,wiem że jesteś mocny z fizyki to powiedz: czy 19 st. i 55% wilgotności względnej(w.w),to lepiej czy gorzej dla domu i człowieka niż 24% i 40% w.w.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Pyxis,wiem że jesteś mocny z fizyki to powiedz: czy 19 st. i 55% wilgotności względnej(w.w),to lepiej czy gorzej dla domu i człowieka niż 24% i 40% w.w.Pozdrawiam. Czy mocny to nie wiem. Po prostu mam elementarne podstawy wiedzy. Dla obu przypadkow o ktore pytasz, punkt rosy to okolice 9,5*C. Majac w domu 19*C (a dodatkowo grzejac panelami tylko wybrane "kierunki") jest duzo wieksze prawdopodobienstwo, ze jakas czesc przegrody czy naroznik ochlodzi sie to tych 9,5*C i wykropli sie tam woda, niz przy temperaturze 24*C. Jesli chodzio czlowieka, to sa to indywidualne preferencje, ale jednak zdecydowanej wiekszosc 19*C nie zapewni komfotu. Te 24*C to sporo tym razem w druga strone, ale tu przynajmniej znam ludzi, ktorzy taka temperature w domu toleruja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 03.02.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 No,no całkiem nieżle Pyxis .Czyli w.w. nie ma wiele wspólnego z komfortem tylko wilgotność bezwzględna=diagram Moliera,zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 No,no całkiem nieżle Pyxis .Czyli w.w. nie ma wiele wspólnego z komfortem tylko wilgotność bezwzględna=diagram Moliera,zgadza się? No nie do konca. RH jest dobrym wyznacznikiem komfortu (zaduch, duszno albo sucho i pikace oczy) i jakosci wentylacji. Na pewno lepszym niz wilgotnosc bezwzgledna. Wykresu Moliera bym w to nie mieszal. Nam wystarczy sama wilgotnosc wzgledna, ktora mozemy latwo w swoim domu pomierzyc i tymsamym wyznaczyc punkt rosy, ktory stanowi zagrozenie dla obiektu, bo czlowiek nie swinia, do wszystkiego przywyknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 03.02.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Teraz to ja nie rozumiem,jak obliczysz punkt rosy na podstawie w.w.Po drugie "duszno" robi się kiedy wzrasta wilgotność bezwzględna t.j. kiedy w powietrzu będzie powyżej 10 g wody w postaci pary na 1 kg powietrza.Jest to np.22 st. i 60% w.w.=niby jeszcze w granicach a zaduch.Po trzecie wychodzisz na dwór,temp. powietrza 0 st.,hydrometr pokazuje 100% w.w. to tylko 4 g. pary na kg powietrza,czy to zaduch? nie to super powietrze do oddychania.Z kolei w lecie przed burzą,temp powietrza + 25 st.,w.w. 60%(jeszcze na granicy),a powietrze ciężkie do oddychania jak ołów,to 12 g pary na kg powietrza,a myślisz że co najmniej 90% w.w.Czy to się zgadza według twoich obliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.02.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 http://www.odbiory.pl/index.php/poradnik-automatyki-i-bms/item/obliczenia-punktu-rosy-wilgotnosci-i-cisnienia-dla-powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.02.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Teraz to ja nie rozumiem,jak obliczysz punkt rosy na podstawie w.w.Po drugie "duszno" robi się kiedy wzrasta wilgotność bezwzględna t.j. kiedy w powietrzu będzie powyżej 10 g wody w postaci pary na 1 kg powietrza.Jest to np.22 st. i 60% w.w.=niby jeszcze w granicach a zaduch.Po trzecie wychodzisz na dwór,temp. powietrza 0 st.,hydrometr pokazuje 100% w.w. to tylko 4 g. pary na kg powietrza,czy to zaduch? nie to super powietrze do oddychania.Z kolei w lecie przed burzą,temp powietrza + 25 st.,w.w. 60%(jeszcze na granicy),a powietrze ciężkie do oddychania jak ołów,to 12 g pary na kg powietrza,a myślisz że co najmniej 90% w.w.Czy to się zgadza według twoich obliczeń? Gdzieś kiedyś widziałem taki wykres z krzywą gdzie było ujęte pojęcie komfortu w zależności od temp. i wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Myślę że ten temat to jest zagadnienie dla koneserów, teraz w nowo projektowanych domach potrzeba się zmieścić z EP poniżej 120 kWh z C.O - CWU-wenty chłodzeniem co jest jest niemożliwe do uzyskania na prądzie.. Budynek 2L ledwo się na ten wymóg by ślizgał prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Teraz to ja nie rozumiem,jak obliczysz punkt rosy na podstawie w.w. http://upload.wikimedia.org/math/b/0/2/b0224c70ff9310faf366e565cd169b01.png Td – temperatura punktu rosy [°C] T – temperatura [°C] H – wilgotność względna w % Po drugie "duszno" robi się kiedy wzrasta wilgotność bezwzględna t.j. kiedy w powietrzu będzie powyżej 10 g wody w postaci pary na 1 kg powietrza.Jest to np.22 st. i 60% w.w.=niby jeszcze w granicach a zaduch.Po trzecie wychodzisz na dwór,temp. powietrza 0 st.,hydrometr Higrometr Zakladam, ze nie masz w domu 0*C (no chyba, ze masz panele), bo caly czas mowimy o komforcie WEWNATRZ pomieszczen mieszkalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 03.02.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 No dobrze,ale bez kompa to co zrobicie? i nie mów że to prosty wzór ,nie można bardziej skomplikować sobie życia?Za błąd ortograficzny przepraszam,zapomniałem że ty ich nie robisz=WEWNATRZ piszemy z małej litery wewnątrz.Te dane to było porównanie żebyś ty i koledzy przyjęli do wiadomości że % w.w. nie jest żadnym wyznacznikiem komfortu tylko wilgotność bezwzględna,ale jak zawsze obracasz kota do góry nogami i prowokujesz innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Nie trzeba tego liczyc za kazdym razem. Sa tabelki. Mozesz tez looknac na wykres i juz powinienes wiedziec co i jak: http://polacie.pl/fckuserfiles/image/komfort%20cieplny.jpg Chociaz tutaj zakres "komfortu" jest ogromny. Pytanie na szybko bez komputera dla Ciebie: Czy wilgotnosc bezwzgledna o wartosci 8 g/m3 to komfort? Moze tak intuicyjnie ktos wie, bez komputera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.02.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Ten wątek ma jedną niewątpliwą zaletę pokazane tu dane jednoznacznie wskazują że grzanie panelami jest mało komfortowym i mocno dyskusyjnym ekonomicznie sposobem ogrzewania domu . Pomoże to uchronić nieświadomych inwestorów przed wdepnięciem w .... Poziom dyskusji Pita i sposób jego wypowiedzi świadczy o nim i szkoda go komentować ( sam sobie wystawia świadectwo ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 03.02.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Pyksiu,powietrze o temp. 0 st. i ciśnieniu 1013 Pa ma gęstość 1,293 kg. na metr sześcienny,resztę sobie policz przecież potrafisz,albo przy + 20 st. coś koło 1.18-1.2 kg.,czym cieplejsze tym lżejsze kapujesz?,przy + 1911 st. tylko 0,161 kg.Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.02.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Oj cos chyba nie jestes w formie. Co ma piernik do wiatraka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 04.02.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Ten wątek ma jedną niewątpliwą zaletę pokazane tu dane jednoznacznie wskazują że grzanie panelami jest mało komfortowym i mocno dyskusyjnym ekonomicznie sposobem ogrzewania domu . Pomoże to uchronić nieświadomych inwestorów przed wdepnięciem w .... Poziom dyskusji Pita i sposób jego wypowiedzi świadczy o nim i szkoda go komentować ( sam sobie wystawia świadectwo ). Tylko że takie pyskówki to nie służą nikomu ,wydaje mi się że ten pit to raczej pompy sprzedaje niż panele ir .Mam takie odczucie jak ten wątek czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts