Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ma spinkę bo stara się bronić systemu który z góry skazany jest na porażkę ....

Tabela na 4 stronie pięknie pokazuje sprawność cudownych paneli - oto cytat:

"Panel promiennikowy (sprawność40%) o obciążeniu znamionowym 1000W wyemituje 0,40% x 1000W = 400W jako energię podczerwoną o fali długiej i 600W jako ciepło konwekcyjne

oto cały artykuł

http://pliki.opoka.org.pl/marketing/jak_zrozumiec_i_wybrac_odpowiedni_system_grzewczy_copyright_drewart_energy.pdf

fizyki nikt nie oszuka a z niej jasno wynika że aby grzać podczerwienią - źródło musi mieć jak największą temperaturę co potwierdzają obliczenia w artykule, ktoś wcześniej napisal że temperatura paneli nie przekracza 100stC - według tego tylko 40-55% ciepla oddawane jest przez promieniowanie a reszta czyli60-45% przez konwekcję - Cały paradoks tych paneli to to, że wiszą pod sufitem więc jak ma się ta konwekcja odbywać??

1/ ja niczego nie bronię... nikogo nie namawiam :no: CHCĘ SIĘ TYLKO PODZIELIĆ WIEDZĄ PRAKTYKA o raczej nieznanym systemie grzewczym...

2/ ponownie gość nie ma pojęcia o panelach na podczerwień :no: - nie ma tam nic o nich :no:, wszystko co tam zostało opisane TO NIE SĄ PANELE NA PODCZERWIEŃ, które ja posiadam :no:

3/ panel promiennikowy to coś innego...

4/ tego nie zbadam, ale sprzedawca określił, że około 90% to promieniowanie podczerwone, ok. 10% to ciepło konwekcyjne (to odpowiedź sprzedawcy na moje pytanie i stwierdzenie, że kiedyś robili badania)

5/ no właśnie moje panele nie wywołują konwekcji - to jeden z powodów dlaczego je wybrałem

WIĘKSZOŚĆ Z WAS NIE MA POJĘCIA O PANELACH NA PODCZERWIEŃ - a ci co je na oczy nie widzieli najwięcej się wymądrzają, typu: "...nie muszę ich widzieć by wiedzieć, że...." :lol2:

:D

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WIĘKSZOŚĆ Z WAS NIE MA POJĘCIA O PANELACH NA PODCZERWIEŃ - a ci co je na oczy nie widzieli najwięcej się wymądrzają, typu: "...nie muszę ich widzieć by wiedzieć, że...." :lol2:

Sadze ze dzieki Tobie nikt z fm nie nabrał chęci do instalacji tych paneli. Twoje doswiadczenia i zuzycie są raczej antyreklamą paneli.

I wszyscy są Ci wdzięczni za te dane i mało kto przy zdrowych zmysłach się zdecyduje na mało komfortowe grzanie z Cop 1 przy braku możliwości akumulacji i II taryfy. Dzięki.

Dlaczego piszesz iż jest to mało komfortowe grzanie ? i jest brak akumulacji z II taryfy ?

Każdy kto do nas przychodzi stwierdza "przyjemnie tu u was i tak cieplutko " - więc chyba jest komfort termiczny.

Nie muszę chodzić do kotłowni, wywozić popiołu, ładować i składować węgla - wiec chyba jest komfort fizyczny i psychiczny

Nie musiałem tej kotłowni nawet budować, co przy małym domku podniosłoby cenę o kilkanaście tysięcy - wiec chyba komfort ekonomiczny tez...

Ja byłem świadomy tego iż przy tego typu ogrzewaniu będzie trzeba płacić miesięcznie więcej, ale w przeliczeniu na budowę kotłowni+piec+grzejniki+robota+rurki to uważam iż różnica zwróci się za 12-15lat

Akumulacja z II taryfy jest, tylko pośrednia - na noc mam temp. ustawiona na 27stopni w salonie/kuchni i łazience (o 6.00 termostat przełącza się na 23 w salonie, 26 w łazience)- jak wchodzę rano (ok.7) to płytki i ściany są nagrzane i termostaty nie pstrykają co oznacza iż ciepło gdzieś się zaakumulowało (choć oczywiście w dużo mniejszym stopniu niż np. w podłogówce)

Akumulacja z II taryfy jest, tylko pośrednia - na noc mam temp. ustawiona na 27stopni w salonie/kuchni i łazience (o 6.00 termostat przełącza się na 23 w salonie, 26 w łazience)- jak wchodzę rano (ok.7) to płytki i ściany są nagrzane i termostaty nie pstrykają co oznacza iż ciepło gdzieś się zaakumulowało (choć oczywiście w dużo mniejszym stopniu niż np. w podłogówce)

Jak pisalem wczesniej to pudrowanie trupa a nie grzanie akumulacyjne.

2/ ponownie gość nie ma pojęcia o panelach na podczerwień :no: - nie ma tam nic o nich :no:, wszystko co tam zostało opisane TO NIE SĄ PANELE NA PODCZERWIEŃ, które ja posiadam

4/ tego nie zbadam, ale sprzedawca określił, że około 90% to promieniowanie podczerwone, ok. 10% to ciepło konwekcyjne (to odpowiedź sprzedawcy na moje pytanie i stwierdzenie, że kiedyś robili badania)

Chyba ty nie masz pojęcia co to podczerwień!!!! Spójrz jeszcze raz na stronę 4 i jest tam na niebiesko zaznaczone dla ułomnych - sprawność przetwarzania energi w podczerwień - i wyniki sobie każdy może przeczytać, http://pliki.opoka.org.pl/marketing/jak_zrozumiec_i_wybrac_odpowiedni_system_grzewczy_copyright_drewart_energy.pdf

Sprawność o której ty mowisz mają tylko użądzenia o temp. powyżej 1500stC - a panel ma niecałe 100st...... podstawa fizyki się kolego kłania.....

Jak pisalem wczesniej to pudrowanie trupa a nie grzanie akumulacyjne.

:lol2::lol2::lol2:

Oczywiście, do akumulacji to daleka droga...

Ale tak jak pisałem, komfort jest.

Dla mnie i tak koszta eksploatacji są OK - w bloku płaciłem 8400zł łącznie z wodą na rok przy mniejszym metrażu... + prąd (1800)+ gaz (kuchenka) (600)

Tutaj szacuję iż ze wszystkim zamknę się w okolicach 6-7tyś czyli połowę tej kwoty.

Na pewno nie jest to najtańsze ogrzewanie(nigdy tak nie twierdziłem) , nawet jedno z droższych, ale tak jak pisałem koszty inwestycyjne małe, a wygoda duża.

Dla mnie i tak koszta eksploatacji są OK - w bloku płaciłem 8400zł łącznie z wodą na rok przy mniejszym metrażu... + prąd (1800)+ gaz (kuchenka) (600)

Tutaj szacuję iż ze wszystkim zamknę się w okolicach 6-7tyś czyli połowę tej kwoty.

Na pewno nie jest to najtańsze ogrzewanie(nigdy tak nie twierdziłem) , nawet jedno z droższych, ale tak jak pisałem koszty inwestycyjne małe, a wygoda duża.

Właśnie chodzi o to że ze względu na charakter działania - (tylko część energi jest podczerwienią) ich sprawność jest kiepska!!! koszty inwestycyjne bardzo duże bo kilkukrotnie większe od grzejników, do tego totalną bzdurą jest grzać panelem akumulacyjnie. U mnie dzięki tej okropnej, jak niektórzy piszą, konwekcji, nie ma różnicy czy jestem blisko grzejnika czy daleko, natomiast jak testowałem panel to podczas działania bardzo mocno czuć było różnicę w odczuwaniu ciepła - im bliżej źródła(panelu) tym cieplej. zresztą na to cudo dawali mi wycenę na ponad 10tysi więc odrazu sobie darowałem.

ostatnio na lotnisku w Krakowie wysłali mnie po odbiór bagażu w inne miejsce, które było ogrzewane panelami. przyjemne uczucie po tej stronie ciała, którą dogrzewa panel. z drugiej strony wyraźnie gorzej. po wyłączeniu następuje powrót do szarej rzeczywistości. u siebie bym tego nie zainstalował.

w podobnej cenie można mieć podłogówkę z grzałką i niewielkim buforem, które zapewnią o wiele wyższy komfort i znacznie niższy koszt eksploatacji (ładowanie podłogówki i bufora w taniej taryfie = stabilna temperatura, rozładowanie bufora pod wieczór = cieplejsza podłoga i przyjemne uczucie)

Nie rozśmieszaj za 82m2 rocznie 6-7tys ?? , to ja za 310m2 ( +140m2 strych nieużytkowy gdzie w ziemie 14C ) i 4 osobach , wszystko mam na prąd zamykam się w 7200 PLN ( w tym roku myślę będzie mniej ).

Nie rozśmieszaj za 82m2 rocznie 6-7tys ?? , to ja za 310m2 ( +140m2 strych nieużytkowy gdzie w ziemie 14C ) i 4 osobach , wszystko mam na prąd zamykam się w 7200 PLN ( w tym roku myślę będzie mniej ).

Z pewnością masz PC ?

Napisz jakie miałeś koszta inwestycyjne - ile wydałeś na pompę wraz z robocizną, jaką temp. utrzymujesz, ile kosztowała cię kotłownia.

Zwróć uwagę iż ja nikogo nie namawiam na panele, ja pisze o realnych kosztach jakie ponoszę- tak aby każdy widział jakie są realne koszty użytkowania.

Nie oszczędzając na prądzie idzie mi około 30zł dziennie (50% w I i 50% w II taryfie )- w skali miesiąca to dużo. Jak nie będę grzał pójdzie 7-10zł dziennie (większość w II taryfie - bo bojler chodzi w nocy a kuchenka 13-15) - czyli koszt ogrzania wychodzi w granicach 600-700 zł miesięcznie za 85m2 - uważam że nie mało, ale za wygodę się płaci.

Jak dla mnie PANELE SĄ WYGODNE ale nie są tanie w eksploatacji tak jak to wciskają sprzedawcy... - a już szczytem była jedna firma która stwierdziła iż będę płacił ok. 2.5zł/m2 na rok - wychodziłoby z tego iż miałbym płacić ok 220zł :D

Panowie nie wyliczajmy kogo ile kosztowała kotłownia - bo to wiem doskonale niespełna 3 tyg. temu wyprowadziłem kotłownie do gospodarczego.

Koszt kotłowni nie wiem gospodarczy stał już ze 25 lat i było w nim tylko 20 letnie drewno które i tak musiałem spalić aby odzyskać miejsce.

Komin 900 4metrowy, kocioł 7100, 12m rury preizolowanej 1600 PLN, wszelkiego rodzaju miedź złączki i inne 2400, robocizna 2000. I inne pierdoły które nie zostały wliczone w kosztu w sumie jakieś 16000.

I teraz 125 kg starcza mi na około 8 dni w miesiąc skopcę niecałe 500 kg węgla za 400 PLN. To słada się na CO ( w tym 400l bufor ) i cwu. W domu około 22,5 - 23.

Owszem zawsze to węgiel wczoraj czyściłem kocioł i zasypałem go węglem 25 minut poświęcone na kocioł

2015-02-04 18:11:05 Tryb ręczny

2015-02-04 18:38:19 Tryb automatyczny

więcej czasu dziennie z78-pit poświęca na zabawę termostatami ;)

Więc polemizował bym czy te panele są takie bezobsługowe. Dodatkowo ile to nerwów użeranie się z nami ogrzewającymi PC, węglem, czy prądem COP1 ale z akumulacją. Cholera go trafia że zrobił sobie panele aby było wygodnie ale nie jest ciepło ale na siłę stara się nas przekonać by w przyszłym życiu założyć sobie panele, ja jeśli kiedyś będę modernizował kotłownie robię PC nawet powietrzną.

Panowie nie wyliczajmy kogo ile kosztowała kotłownia - bo to wiem doskonale niespełna 3 tyg. temu wyprowadziłem kotłownie do gospodarczego.

...

więcej czasu dziennie z78-pit poświęca na zabawę termostatami ;)

Więc polemizował bym czy te panele są takie bezobsługowe. Dodatkowo ile to nerwów użeranie się z nami ogrzewającymi PC, węglem, czy prądem COP1 ale z akumulacją. Cholera go trafia że zrobił sobie panele aby było wygodnie ale nie jest ciepło ale na siłę stara się nas przekonać by w przyszłym życiu założyć sobie panele, ja jeśli kiedyś będę modernizował kotłownie robię PC nawet powietrzną.

Dlatego ja nikogo nie przekonuję do tego typu rozwiązania, uważam że jest wygodne ale nie jest tanie w eksploatacji - czy drugi raz zdecydowałbym się na to ogrzewanie - NIE WIEM - inne miałem tylko w bloku (kaloryfery), gdzie zawsze było duszno i tej duchoty chciałem uniknąć w domu.

Fakt jest taki iż prąd zawsze był najdroższym nośnikiem energii - zawsze grzejąc prądem zapłaci się więcej za ogrzewanie niż np. za węgiel czy miał...

kris26 kaloryfery w bloku to duchota ale z innego powodu mieszkałem w Warszawie w blokowisku ogrzewanie miejskie bez liczników wszyscy kaloryfery na full i okna otwarte i było OK nawet przy -15 stopniach. Zamykasz okna 25-26 stopni a kaloryfery masz zakręcone ale sąsiedzi kotłują bo w czynszu ogrzewanie. Teraz mam układ mieszamy wszędzie kaloryfery a dodatkowo podłogówka, efekt jest taki że podłogówka zapewnia komfortową temperaturę ale nie mam jej wszędzie więc kaloryfery muszą pozostać i sam układ trochę się komplikuje. Ale sam grzejesz sam ustawiasz temperaturę i nie dusisz się w mieszkaniu. Edytowane przez Elfir

Z pewnością masz PC ?

Napisz jakie miałeś koszta inwestycyjne - ile wydałeś na pompę wraz z robocizną, jaką temp. utrzymujesz, ile kosztowała cię kotłownia.

Zwróć uwagę iż ja nikogo nie namawiam na panele, ja pisze o realnych kosztach jakie ponoszę- tak aby każdy widział jakie są realne koszty użytkowania.

Nie oszczędzając na prądzie idzie mi około 30zł dziennie (50% w I i 50% w II taryfie )- w skali miesiąca to dużo. Jak nie będę grzał pójdzie 7-10zł dziennie (większość w II taryfie - bo bojler chodzi w nocy a kuchenka 13-15) - czyli koszt ogrzania wychodzi w granicach 600-700 zł miesięcznie za 85m2 - uważam że nie mało, ale za wygodę się płaci.

Jak dla mnie PANELE SĄ WYGODNE ale nie są tanie w eksploatacji tak jak to wciskają sprzedawcy... - a już szczytem była jedna firma która stwierdziła iż będę płacił ok. 2.5zł/m2 na rok - wychodziłoby z tego iż miałbym płacić ok 220zł :D

600-700zł miesięcznie na 85m2 ?????? piszesz że 50% w taniej tarfie?? czyli nawet grzejąc panelami 100% w taniej taryfie to wyjdzie około 400-500zł za miesiąc!!! to co mają powiedzieć, ci którzy grzeją dwa razy takie domy co ty i wydają 200-300zł miesięcznie na grzanie prądem nie mając pomp ciepła. Potwierdzasz tylko to że system grzania panelami to jakieś nieporozumienie, - większość energii jest marnowana........ musisz sobie sporą emeryturę wypracować żeby cię było stać na ciepłą zimę. Jeszcze żeby te panele były tanie w sensie zakupu, to by mniej bolało.

600-700zł miesięcznie na 85m2 ?????? piszesz że 50% w taniej tarfie??

173 m2 pow grzewczej podłóg , 100% tania - planuje 800 zl na sezon (nie liczac promocji w Duon jaka mialem, bo realnie sezon wyjdzie mnie ok 350 zl :D )

100% kable grzewcze , brak kominkow, piecykow , pompek itp