Andrzej19699 06.03.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Przykręciłem w kotle gazowym temperaturę wody podawanej na grzejniki - nagrzewana jest teraz do maks 40 stopni. W tej sytuacji praktycznie nie zauważam, że grzejniki pracują - trzeba je dotknąć żeby odczuć ich pracę. Wcześniej przy 60 stopniach w pobliżu grzejnika czuć już było zbyt mocne ciepło. Można obniżyć temperaturę bardziej, ale wtedy dłużej będą nagrzewać mieszkanie. Mam nadzieję, że niższa temperatura nie spowoduje spadku sprawności kotła. Jest tam taka kropka na podziałce i choć w instrukcji jej nie objaśnili, to podejrzewam, że to może być coś w stylu punktu o największej sprawności - liczę że ktoś mi to objaśni tutaj Podsumowując - obniżając temperaturę na grzejnikach można zlikwidować efekt przypalania kurzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.03.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 a gdzie sie podział "ksiegowy" od BM-ki??? pity go zeżarły ? a może jego własne panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 06.03.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 By sprawdzić system trzeba go używać , a większość z was go nie ma i nie wie jak on się sprawdza ,każdy kto ma inny system grzewczy ,lub go sprzedaje będzie obstawał przy swoi. By inni mogli przekonać się do paneli muszą odwiedzić sprzedawców paneli na podczerwień ,lub ich użytkowników. Ja posiadam taki system grzewczy i jeśli ktoś zainteresowany PANELAMI TO ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA W MOIM DOMU. Pozdrawiam. Proszę o wcześniejszy e-mail by ustalić termin wizyty:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Nie pomoże nic ! jeśli dom ma stratę = np 400 W/K to zaklinanie rzeczywistości nie pomoże !! trzeba 400 wat na kelwin dostarczyć i koniec ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 06.03.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 To ja poproszę o kontakt sprzedawców paneli. Decyduję się wyłączyć mój piec gazowy i grzejniki razem z podłogówką. Zakupię ile trzeba paneli, żeby mieć tak ciepło w domu jak dotychczas. Mam tylko jeden warunek - muszę mieć niższe opłaty za ogrzewanie niż dotychczas - i chcę to mieć na piśmie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 07.03.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 he, he dobre kolego. Ci "uczciwi fachowcy" na to z pewnością pójdą.Koszty działania paneli u mnnie:30.12.2014 - stan podlicznika dla samych tylko paneli: 14880 07.03.2015 - stan podlicznika dla samych tylko paneli: 18607 zużycie: 3727 kWh daje to kwotę: 3727 x 0,574 zł/kWh = 2139,30 pozdrawiam "zadowolony" użytkownik Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.03.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 3700 kWh za dwa miesiące całkiem ciepłej zimy i to w prądzie jednotaryfowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.03.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 :eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek: jak mówiłem to było oburzenie ..od października do teraz poszło mi ile prądu ? 800 kWh na nagrzewnicę i pompę ciepła ..(klimatyzator). gdzie okna to dwie szyby Ug = 2,8 W/m2K .. brak izolacji fudnamentów, oraz to że potrzeba jest szybko ruszyć z ogrzewaniem stąd nagrzewnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 07.03.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 he, he dobre kolego. Ci "uczciwi fachowcy" na to z pewnością pójdą. Koszty działania paneli u mnnie:30.12.2014 - stan podlicznika dla samych tylko paneli: 14880 07.03.2015 - stan podlicznika dla samych tylko paneli: 18607 zużycie: 3727 kWh daje to kwotę: 3727 x 0,574 zł/kWh = 2139,30 pozdrawiam "zadowolony" użytkownik Michał O fuck!!! za dwa miechy??? ile metrow grzejesz 400??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.03.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Jedyne urządzenie które pozornie czaruje jest to pompa ciepła, panele na podczerwień musiały by latać na dronach lub śledzić i ogrzewać punktowo, miejscowo, a po za tym niech będzie nawet mróz Czysty prąd się rządzi prostym prawem, 1/1 . Nie pomogą zaklęcia, dorabianie teorii.. do dziurawej haułupy ciężko jest nalać ciepła .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 08.03.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 ile metrow grzejesz 400??? he,he widzę że z kolegi figlarz - tylko 95 m2 ale pochwalę się, że nabyłem wilgotnościomierz i średnio mam wilgotność w mieszkaniu 44 % przy 20,5 oC Mogę polecić wilgotnościomierz Technoline WS-9410 pozdrawiam i naturalnie zachęcam do zakupu paneli na podczerwień Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.03.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 ale pochwalę się, że nabyłem wilgotnościomierz i średnio mam wilgotność w mieszkaniu 44 % przy 20,5 oC Mogę polecić wilgotnościomierz Technoline WS-9410 a co to ma do systemu grzewczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 08.03.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 he,he widzę że z kolegi figlarz - tylko 95 m2 ale pochwalę się, że nabyłem wilgotnościomierz i średnio mam wilgotność w mieszkaniu 44 % przy 20,5 oC Mogę polecić wilgotnościomierz Technoline WS-9410 pozdrawiam i naturalnie zachęcam do zakupu paneli na podczerwień Michał czyli grzejąc 95m2 wydajesz średnio 1000zł na miesiąc - mnie na razie do 1 marca wyszło 1073zł, licząc od października to średnio 200zł miesięcznie za domek 126m2.... wilgotnośc 40-45% w domu średnio 21-22st........... Pozdrawiam, idę dziękować bogu za to że jednak nie skusiłem się na panele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 08.03.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 a co to ma do systemu grzewczego? a propos chwilowego wątku w dyskusji nt. suchości powietrza. pzdr Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 08.03.2015 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 a gdzie sie podział "ksiegowy" od BM-ki??? pity go zeżarły ? a może jego własne panele? Księgowy ma cie głęboko w ...... (już od dawna) nie chce mi się, szkoda czasu...papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 08.03.2015 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 he, he dobre kolego. Ci "uczciwi fachowcy" na to z pewnością pójdą. Koszty działania paneli u mnnie:30.12.2014 - stan podlicznika dla samych tylko paneli: 14880 07.03.2015 - stan podlicznika dla samych tylko paneli: 18607 zużycie: 3727 kWh daje to kwotę: 3727 x 0,574 zł/kWh = 2139,30 pozdrawiam "zadowolony" użytkownik Michał o ja cię, ale gość !! 3737 !!! :no:możliwe wręcz... mam na liczniku 2200 kWh, nawet już nie spisuję... LUDZIE. NIE KUPUJCIE PANELI.... popatrzcie na kolegę wyżej (ponad 1000 / m-c, mi tyle wyjdzie na sezon zimowy) lepiej zapraszam po PC do mnie, wiosenna promocja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlade 09.03.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Moja faktura całościowa za prą 02/12/2014-03/02/2015 to 993zł z czego panele+ drabinki podłogówka w łazienkach " zjadły" ok 650 zł do tego w kominku poszło ok 2m3 brzozy. Na panele nikogo nie namawiam, sam dokonałem świadomego wyboru biorąc pod uwagę wiele czynników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 09.03.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) Jakich czynników? To że energia elektryczna jest najdroższym źródłem ogrzewania to chyba nie podlega dyskusji ? Więc nie ma siły żeby z panelami było taniej. To tylko super wygoda, bo nie trzeba pieców, rur i kaloryferów - ale za tą wygodę trzeba więcej zapłacić. Porównując system ogrzewania trzeba go porównywać w tym samym budynku, przy takich samych nastawach temperatur i z tymi samymi domownikami. Tylko wówczas można uzyskać przybliżone wyniki czyli jaka jest różnica w kosztach. Kolejny mit to dwutaryfowy licznik. Nie będzie na tym oszczędności, bo u mnie np. po prostu ogrzewanie od 22 do 6 rano nie pracuje. Po prostu temperatura nie ma szans spaść z 22 st.C do 16,2 st.C przez te 8h (16,2 st. to nastawa fabryczna na regulatorze). Tak czy inaczej w fizyce cudów nie ma. Jak mam ogrzać dom niższym kosztem za pomocą paneli? Nie ma szans i dlatego nikt się nie zgłosił do mnie z ofertą. Jedyna rada żeby mi było ciepło przy panelach, to zainstalowanie ich wszędzie gdzie przebywam w domu i do tego z czujnikami ruchu, żeby grzały tylko tam gdzie przebywam. Jeśli mają pracować ciągle i nagrzewać ściany/podłogi to nie będzie żadnych oszczędności. Po pierwsze ogrzana ściana nie poprawi mi komfortu cieplnego. Mój komfort cieplny zależy od ciepłoty powietrza, które styka się z moją skórą. Więc albo musi być ogrzane powietrze albo panel musi naparzać prosto na mnie. Fizyka mówi, że powietrze będzie ogrzewać się od ścian i podłóg jeśli będą grzane panelami. I tu się kończy cała bajka o panelach i ich wyższości nad ogrzewaniem tradycyjnym. Muszę pogrzebać gdzie są zainstalowane regulatory temperatury a konkretnie czujniki przy panelach, bo ciekawi mnie skąd wiedzą, że jest mi ciepło Podsumowując - żeby mieć tanie ogrzewanie, na pewno nie wybieramy gazu, oleju czy energii elektrycznej. Wybieramy je tylko jak chcemy mieć czysto i prawie zero obsługi. Tani jest węgiel i drewno i to przy dobrym piecu. Ja szukam oszczędności i idę do wątków o odzyskiwaniu ciepła z wentylacji, bo tu już wszystko było napisane. A sprzedawców paneli zapraszam do mnie na priv - oferta nadal aktualna - dopuszczam możliwość mojego niezrozumienia zasad fizyki w związku z panelami i chętnie się przekonam, że się myliłem i napiszę tu o tym. P.S. Zastanawiam się nad pewnym aspektem. Czy byłaby duża różnica między kosztami związanymi z panelami, a kosztami związanymi z propanem gdyby policzyć wszystkie koszty czyli dozór techniczny, przeglądy coroczne pieca, naprawy, itp. ? Jeśli założyć bezawaryjność paneli i brak przeglądów to by wchodził w grę jedynie koszt zakupu... Założenie paneli słonecznych/odsprzedaż nadwyżki prądu do sieci, mogłoby zmniejszyć koszt grzania panelami - pytanie jaka musiałaby być moc paneli słonecznych, żeby wystarczyło na ogrzanie domu i kiedy taka inwestycja miałaby szansę się zwrócić. Można by jeszcze dodać do tego odzysk ciepła z wentylacji, żeby zmniejszyć zapotrzebowanie na moc paneli... P.S.2 Jak już ktoś podaje tu koszty ogrzewania, to wypadałoby podać też powierzchnię ogrzewaną oraz rodzaj budynku, np. cały rok 2013, mieszkanie w budynku 4 piętrowym, 2-gie piętro, metrać 45m2, koszt ogrzewania 500zł - swoją drogą nie ma to jak mieszkać w bloku i grzać się na pingwina Edytowane 9 Marca 2015 przez Andrzej19699 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlade 09.03.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Powierzchni domu, temperatury itp nie będę kolejny raz podawał, bo już podawałem wystarczy poczytać..... Jeżeli chodzi o czynniki miałem namyśli mój charakter budynku ( szkieletowy), możliwość alternatywnych źródeł ciepła ( odległość od gazociągu, czy zakaz kotłowni węglowych). Do innych czynników zaliczam np koszt budowy/inwestycji systemu grzejnego a i również komfort/wygodę Pisze to w wątku o panelach, dla tych którzy chcieli by czasami na to zerknąć, tak jak ja zerkałem na inne watki o ogrzewaniu zanim wybudowałem domek. Tyle i tylko tyle, żadnej filozofii o wyższość tego ogrzewania nad innym...resztę dopowiadasz sobie sam i twoja bujna wyobraźnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.03.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 do 31 grudnia 2013 roku można było jeszcze coś tam myśleć o czystym prądzie .. teraz sobie zapomnijcie.. bo ten pomysł z panelami to padł śmiercią przepisową. Bez wspomagania np w postaci PC czy solarów czy innego źródła mało ep chłonnego nie dostaniecie świstka na użytkowanie chałupy. każda kWh o obliczeniu sprawności systemu czyli EK (energia końcowa) co daje 3x =EP Tak że panel do nowych domów po łapówkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts