asolt 09.03.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 do 31 grudnia 2013 roku można było jeszcze coś tam myśleć o czystym prądzie .. teraz sobie zapomnijcie.. bo ten pomysł z panelami to padł śmiercią przepisową. Bez wspomagania np w postaci PC czy solarów czy innego źródła mało ep chłonnego nie dostaniecie świstka na użytkowanie chałupy. każda kWh o obliczeniu sprawności systemu czyli EK (energia końcowa) co daje 3x =EP Tak że panel do nowych domów po łapówkach Nie dostaniecie PNB, swiadectwo z dniem dzisiejszym dla budynków mieszkalnych na własne potrzeby ma byc niewymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 10.03.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Powierzchni domu, temperatury itp nie będę kolejny raz podawał, bo już podawałem wystarczy poczytać..... Jeżeli chodzi o czynniki miałem namyśli mój charakter budynku ( szkieletowy), możliwość alternatywnych źródeł ciepła ( odległość od gazociągu, czy zakaz kotłowni węglowych). Do innych czynników zaliczam np koszt budowy/inwestycji systemu grzejnego a i również komfort/wygodę (...) Tyle i tylko tyle, żadnej filozofii o wyższość tego ogrzewania nad innym...resztę dopowiadasz sobie sam i twoja bujna wyobraźnia... To mi dowaliłeś - być może masz rację i własnie po to zabieram tu głos, żeby mądrzy ludzie wyjaśnili mi gdzie się mylę. Przy okazji obejrzałem twoje posty i zapoznałem się z definicją domku szkieletowego a konkretnie kanadyjskiego. Wygląda na super cieplutki, więc nie ma co się dziwić, że koszty małe - przynajmniej wiem, że nie mogę ich porównywać do swoich. Jedna rzecz mnie zaciekawiła - piszą, że domek kanadyjski ma minimalną akumulację ciepła i w zasadzie ogrzewa się w nim tylko powietrze. Zastanawiam się jak to się ma do ogrzewania panelami, bo o ile pamiętam to panele praktycznie nie ogrzewają powietrza. Jak to u ciebie wygląda z praktyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlade 12.03.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Tak jak pisałem wcześniej nie do końca wierzę w jakieś super promieniowanie paneli, a raczej traktuje je jako typowy grzejnik tyle, że zawieszony na suficie.W samej bliskości grzejnika nie mam żadnych przedmiotów a i najbliższe ściany czy podłoga nie wykazują, aby były jakoś specjalnie cieplejsze niż pozostałe w domku. Grzejniki grzeja do temp ustawionej na termoregulatorze i się wyłanczają albo włączają.Akumulacja w moim domu ( zwłaszcza że ma wentylacje grawitacyjną) jest mała to fakt - taki "urok" szkieletu. Bez ogrzewania temperatura znaczaco i szybko spada.Nie można zapomnieć, ze 2 ostatnie zimy to były w wielkopolsce zimy przeciętne/łagodne i na pewno kiedyś przyjdzie taka z temp. w nocy -20 przez kilka dni- wtedy na pewno żuzycie prądu drastycznie wzrośnie, no chyba, że będę palił w kominku od rana do wieczora.Jak jestes ciekawy praktycznego użytkowania zapraszam kiedyś do wielkopolski.Wszystkim forumowicza życzę aby dokonywali takich wyborów systemów grzewczych, z których będą zadowoleni i tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 12.03.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 he, he dobre kolego. Ci "uczciwi fachowcy" na to z pewnością pójdą. Koszty działania paneli u mnnie:30.12.2014 - stan podlicznika dla samych tylko paneli: 14880 07.03.2015 - stan podlicznika dla samych tylko paneli: 18607 zużycie: 3727 kWh daje to kwotę: 3727 x 0,574 zł/kWh = 2139,30 pozdrawiam "zadowolony" użytkownik Michał Witam, Jak już tyle ci żrą te panele, to już sama zmiana taryfy na G12W (dzienna=70h , nocna = 98h na tydzień) dałaby sporo oszczędności... (dzienna 40% , nocna 60%, nawet w nocnej taryfie powinny działać dłużej, gdyż w nocy jest w 99% zimniej w okresie grzewczym niż w dzień) Nie wiem, co ty robisz z tymi panelami, że masz takie zużycie. Ja mam 2300 w tej chwili od 22.11.ub roku, i udało mi się poprzez optymalne ustawy sterowników zbilansować się do 33% dzienna, 67% nocna !!! Jeśli musisz już tyle zużywać, poniżej obliczenia: G11 ..... 3727 kWh x 0,574 = 2139 PLN (twoja taryfa) G12W .. 3727 kWh x 0,48 = 1789 PLN (nowa taryfa) - 48 groszy to średnia nocnej i dziennej taryfy przy tygodniu 168h oraz taryfie G12W (pn-pt 22-6 oraz 13-15, także od pt 22 - pn 6 rano i inne dni świąteczne 24h nocna, ale mało ich zostało w 2015 roku). Oszczędności na samej zmianie taryfy = 350 PLN miesięcznie!!! (tyle niektórzy płacą za mroźny styczeń) Nie lepiej iść z 3 razy na porządny obiad do knajpy z rodziną, albo kupić kochance coś ładnego ? ? ? Jeszcze pozostała zmiana sprzedawcy prądu, jak dobrze pokombinujesz, to można zejść kolejne 3-4 grosze za 1 kWh, tj. 3727 x 0,45 = 1677 PLN (kolejny dobry obiad w knajpie lub........) Wybór należy do cb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 13.03.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Witam, Nie lepiej iść z 3 razy na porządny obiad do knajpy z rodziną, albo kupić kochance coś ładnego ? ? ? pewnie, trzeba tylko zmienić system ogrzewana na tańszy Zachęcam więc do zakładania każdego ogrzewania, poza panelami na podczerwień. Na 100 % będzie taniej. pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.03.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Panele będą super, tylko potrzeba jeszcze dronów latających i pilnujących aby wiązka promieniowania cieplnego trafiała w człowieka. Inaczej przy energochłonnym domu, takie ogrzewanie to utopia.Przy pasywnym standardzie jeden panel 1,5 kW spokojnie utacha (uciągnie) 150m2 domu ..przy -20 a przy 0st będzie to nawet nie 1/2 .. to tak się opłaci mieć sztuczne słońce ..ale nie w ceglanym barbarzyńskim druszklaczku .. gdzie ciepła trzeba pompować hektokWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 16.03.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Witam, Jak już tyle ci żrą te panele, to już sama zmiana taryfy na G12W (dzienna=70h , nocna = 98h na tydzień) dałaby sporo oszczędności... (dzienna 40% , nocna 60%, nawet w nocnej taryfie powinny działać dłużej, gdyż w nocy jest w 99% zimniej w okresie grzewczym niż w dzień) Nie wiem, co ty robisz z tymi panelami, że masz takie zużycie. Ja mam 2300 w tej chwili od 22.11.ub roku, i udało mi się poprzez optymalne ustawy sterowników zbilansować się do 33% dzienna, 67% nocna !!! Jeśli musisz już tyle zużywać, poniżej obliczenia: (...) Pisałem już, że mój domek nie jest super ciepły, bo wg wyliczeń zużywa ok. 92kWh/m2rok. Pisałem też, że z mojej praktyki wynika iż w nocy ogrzewanie nie pracuje. Nastawa od 6-22 to 22 st.C a od 22-6 to 18 st. C Przez te 8h temperatura nie spada o te 4 stopnie, więc ogrzewanie włącza się dopiero o 6.00 bo wtedy ma być 22 st.C zgodnie z nastawą na sterowniku. To że w nocy niższa temperatura jest bardziej komfortowa do spania, to chyba nie podlega dyskusji. Proszę wyjaśnij mi te swoje nastawy sterowników, żebym mógł zrozumieć jakim cudem 2/3 czasu ogrzewania przypada na noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.03.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Pisałem też, że z mojej praktyki wynika iż w nocy ogrzewanie nie pracuje. przy temp +18 bardzo dobrze się śpi, a przy 22? już nie przynajmniej jak dla mnie 22 jest za duże, co nie bardzo chce promować drugą taryfę .. do ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.03.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 (edytowane) co nie bardzo chce promować drugą taryfę .. do ogrzewania. Czemu? Piec akumulacyjny z dynamicznym rozładowaniem radzi sobie z tym bez problemu, doskonale wykorzystuje tańszą taryfę. Dlatego jak na początku tematu wskazałem wyższość takiego rozwiązania nad podczerwienią, co udokumentowałem fakturami za energię. Edytowane 17 Marca 2015 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 17.03.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Pisałem już, że mój domek nie jest super ciepły, bo wg wyliczeń zużywa ok. 92kWh/m2rok. Pisałem też, że z mojej praktyki wynika iż w nocy ogrzewanie nie pracuje. Nastawa od 6-22 to 22 st.C a od 22-6 to 18 st. C Przez te 8h temperatura nie spada o te 4 stopnie, więc ogrzewanie włącza się dopiero o 6.00 bo wtedy ma być 22 st.C zgodnie z nastawą na sterowniku. To że w nocy niższa temperatura jest bardziej komfortowa do spania, to chyba nie podlega dyskusji. Proszę wyjaśnij mi te swoje nastawy sterowników, żebym mógł zrozumieć jakim cudem 2/3 czasu ogrzewania przypada na noc. Witam, No nie wykorzystujesz w ogóle tańszej taryfy! Jak chcesz tak użytkować panele jak piszesz powyżej, to zmień na taryfę G11 - jedna stawka. U mnie: 1/ mam weekendową taryfę G12W, zatem już na starcie osiągam w ciągu tygodnia 40% DZIEŃ , 60% NOC. 2/ Od pn-pt w godzinach 5:30-6:00 oraz 14:30-15:00 wygrzewam domek na maksa tak, by potem jak najpóźniej się załączyły sterowniki. Na maksa, to znaczy, że temp. się podnosi o około 1,5 stopnia, w salonie więcej..... 3/ Utrzymuję STAŁĄ TEMPERATURĘ CAŁĄ DOBĘ !!! U mnie jest to od 19,6* (sypialnia) do 20,4* (pozostałe pokoje) oraz 17,0* pom. gosp. Łazienkę podczas korzystania wieczornego - dogrzewam farelką 15min i drabinka 750W 30 min (ręczniki) - uzyskuję wtedy ok.26*C 4/ Wychładzanie domku nawet o 1* się nie opłaca - sprawdziłem tej "zimy" że późniejsze dogrzewanie trwa 2,3 razy dłużej! To wszystko. Jednak poczyniłem jeszcze troszkę inne zmiany, cały czas obserwuję i się uczę. A mianowicie ustawiłem histerezę 1* (wcześniej miałem 0,5*). Zauważyłem, że moje panele jak zaczną się porządnie "grzać", to już muszą się wyłączyć, bo histereza tylko 0,5 stopnia. MOJE PANELE SĄ TAKIE, ŻE NAJSZYBCIEJ TEMP. ROŚNIE PÓŹNIEJ, GDY OSIĄGNĄ TE 110*. Ale to chyba logiczne... Przykład salonu + kuchnia+hall (pow. 42m2): mam tam 5 paneli, łączna moc 3,25kW. Nastawa: 20,4*, panele załączają się wtedy, gdy temp. spadnie do 19,9* (histereza 0,5*). Panele dogrzewają do 20,4* w czasie około 12 minut, potem wyłączają się i powoli wychładzają, i w tym czasie temp. wzrasta do około 20,8*. I znowu 19,9* i w kółko to samo... A teraz histereza 1* - nastawa 20,4*, panele załączają się, gdy temp. spadnie do 19,4*. Panele potrzebują 16 minut by dogrzać do 20,4. Różnica? Matematyka mówi, że powinny działać 24 minuty, a kuzynka matematyki - fizyka, że działają 16 minut (mierzyłem), więc to 8 minut oszczędności na każdym załączeniu paneli! (33%) Trzeba "poznać" swoje panele, a potem ekonomicznie z nich korzystać. Ja już chyba to osiągnąłem, choć wciąż jestem w kontakcie z innymi użytkownikami takich samych paneli jak moje, tj. tego samego sprzedawcy/producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.03.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Czemu? Piec akumulacyjny z dynamicznym rozładowaniem radzi sobie z tym bez problemu, doskonale wykorzystuje tańszą taryfę. Dlatego jak na początku tematu wskazałem wyższość takiego rozwiązania nad podczerwienią, co udokumentowałem fakturami za energię. A to inna liga .. ale lepiej uważaj bo zaraz ciepłem hejtowego promienikowego postu Cie tu jakiś amator kwoczek zaatakuje .. że im ciepłe sny burzysz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda799 20.03.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 (edytowane) Witam Chciałabym dowiedzieć się coś na temat grzejników na podczerwień. Mam pokój 15m i chce zamontować taki grzejnik [moderowano link] VCIR-900 Według wskazań producenta powinien dać sobie rade, niestety w pokoju są jeszcze stare okna. Edytowane 20 Marca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.03.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Lepiej dołożyć do grzejnika akumulacyjnego z dynamicznym rozładowaniem i ładować go w 2 taryfie. Na podczerwień omijaj szerokim łukiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 (edytowane) Witam, No nie wykorzystujesz w ogóle tańszej taryfy! Jak chcesz tak użytkować panele jak piszesz powyżej, to zmień na taryfę G11 - jedna stawka. U mnie: 1/ mam weekendową taryfę G12W, zatem już na starcie osiągam w ciągu tygodnia 40% DZIEŃ , 60% NOC. 2/ Od pn-pt w godzinach 5:30-6:00 oraz 14:30-15:00 wygrzewam domek na maksa tak, by potem jak najpóźniej się załączyły sterowniki. Na maksa, to znaczy, że temp. się podnosi o około 1,5 stopnia, w salonie więcej..... 3/ Utrzymuję STAŁĄ TEMPERATURĘ CAŁĄ DOBĘ !!! U mnie jest to od 19,6* (sypialnia) do 20,4* (pozostałe pokoje) oraz 17,0* pom. gosp. Łazienkę podczas korzystania wieczornego - dogrzewam farelką 15min i drabinka 750W 30 min (ręczniki) - uzyskuję wtedy ok.26*C 4/ Wychładzanie domku nawet o 1* się nie opłaca - sprawdziłem tej "zimy" że późniejsze dogrzewanie trwa 2,3 razy dłużej! To wszystko. Jednak poczyniłem jeszcze troszkę inne zmiany, cały czas obserwuję i się uczę. A mianowicie ustawiłem histerezę 1* (wcześniej miałem 0,5*). Zauważyłem, że moje panele jak zaczną się porządnie "grzać", to już muszą się wyłączyć, bo histereza tylko 0,5 stopnia. MOJE PANELE SĄ TAKIE, ŻE NAJSZYBCIEJ TEMP. ROŚNIE PÓŹNIEJ, GDY OSIĄGNĄ TE 110*. Ale to chyba logiczne... Przykład salonu + kuchnia+hall (pow. 42m2): mam tam 5 paneli, łączna moc 3,25kW. Nastawa: 20,4*, panele załączają się wtedy, gdy temp. spadnie do 19,9* (histereza 0,5*). Panele dogrzewają do 20,4* w czasie około 12 minut, potem wyłączają się i powoli wychładzają, i w tym czasie temp. wzrasta do około 20,8*. I znowu 19,9* i w kółko to samo... A teraz histereza 1* - nastawa 20,4*, panele załączają się, gdy temp. spadnie do 19,4*. Panele potrzebują 16 minut by dogrzać do 20,4. Różnica? Matematyka mówi, że powinny działać 24 minuty, a kuzynka matematyki - fizyka, że działają 16 minut (mierzyłem), więc to 8 minut oszczędności na każdym załączeniu paneli! (33%) Trzeba "poznać" swoje panele, a potem ekonomicznie z nich korzystać. Ja już chyba to osiągnąłem, choć wciąż jestem w kontakcie z innymi użytkownikami takich samych paneli jak moje, tj. tego samego sprzedawcy/producenta. Jednym słowem masakra a kilkoma,jak żyć z panelami jak żyć Toż to parodia komfortowego życia w nowym domu. Jakbyś zszedł do 17st.C w całym domu to byłoby bardziej ekonomicznie Ja pon.22st.C na wys.1m musze zakładać juz długi rękaw. Edytowane 20 Marca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 20.03.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Jednym słowem masakra a kilkoma,jak żyć z panelami jak żyć Toż to parodia komfortowego życia w nowym domu. Jakbyś zszedł do 17st.C w całym domu to byłoby bardziej ekonomicznie Ja pon.22st.C na wys.1m musze zakładać juz długi rękaw. Ty to w ogóle jesteś super Masz nawet kominek nie dla ciepła tylko dla patrzenia na ogień nie tak dawno nawet drugiej taryfy się wystrzegałeś Pan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Ty to w ogóle jesteś super Masz nawet kominek nie dla ciepła tylko dla patrzenia na ogień nie tak dawno nawet drugiej taryfy się wystrzegałeś Pan Przy 1600kWh za ogrzewanie za sezon można sobie pozwolić na luksus kominka tylko dla widoku ognia i taryfę G11,ggdzie nie wykluczone,ze do niej wrócę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 25.03.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) Witam, (..) 1/ mam weekendową taryfę G12W, zatem już na starcie osiągam w ciągu tygodnia 40% DZIEŃ , 60% NOC. 2/ Od pn-pt w godzinach 5:30-6:00 oraz 14:30-15:00 wygrzewam domek na maksa tak, by potem jak najpóźniej się załączyły sterowniki. Na maksa, to znaczy, że temp. się podnosi o około 1,5 stopnia, w salonie więcej..... 3/ Utrzymuję STAŁĄ TEMPERATURĘ CAŁĄ DOBĘ !!! U mnie jest to od 19,6* (sypialnia) do 20,4* (pozostałe pokoje) oraz 17,0* pom. gosp. Łazienkę podczas korzystania wieczornego - dogrzewam farelką 15min i drabinka 750W 30 min (ręczniki) - uzyskuję wtedy ok.26*C 4/ Wychładzanie domku nawet o 1* się nie opłaca - sprawdziłem tej "zimy" że późniejsze dogrzewanie trwa 2,3 razy dłużej! To wszystko. Jednak poczyniłem jeszcze troszkę inne zmiany, cały czas obserwuję i się uczę. A mianowicie ustawiłem histerezę 1* (wcześniej miałem 0,5*). Zauważyłem, że moje panele jak zaczną się porządnie "grzać", to już muszą się wyłączyć, bo histereza tylko 0,5 stopnia. MOJE PANELE SĄ TAKIE, ŻE NAJSZYBCIEJ TEMP. ROŚNIE PÓŹNIEJ, GDY OSIĄGNĄ TE 110*. Ale to chyba logiczne... Przykład salonu + kuchnia+hall (pow. 42m2): mam tam 5 paneli, łączna moc 3,25kW. Nastawa: 20,4*, panele załączają się wtedy, gdy temp. spadnie do 19,9* (histereza 0,5*). Panele dogrzewają do 20,4* w czasie około 12 minut, potem wyłączają się i powoli wychładzają, i w tym czasie temp. wzrasta do około 20,8*. I znowu 19,9* i w kółko to samo... A teraz histereza 1* - nastawa 20,4*, panele załączają się, gdy temp. spadnie do 19,4*. Panele potrzebują 16 minut by dogrzać do 20,4. Różnica? Matematyka mówi, że powinny działać 24 minuty, a kuzynka matematyki - fizyka, że działają 16 minut (mierzyłem), więc to 8 minut oszczędności na każdym załączeniu paneli! (33%) Trzeba "poznać" swoje panele, a potem ekonomicznie z nich korzystać. Ja już chyba to osiągnąłem, choć wciąż jestem w kontakcie z innymi użytkownikami takich samych paneli jak moje, tj. tego samego sprzedawcy/producenta. Nigdzie nie znalazłem dowodu na to, że obniżanie temperatury na noc zwiększa wydatki na energię. Wręcz przeciwnie - jest wiele artykułów, w których zaleca się obniżanie temperatury na noc - zarówno dla zdrowia jak i oszczędności na ogrzewaniu. Zakładając, że temperatura w nocy spadnie z 22 st.C do 18-tu, to normalne jest, że trzeba dłuższego czasu żeby nagrzać dom z powrotem do 22 st.C. Ale przecież za to całą noc ogrzewania się nie musi w ogóle włączać - to chyba spora oszczędność. Zerknąłem na stronę o panelach i faktycznie one się nagrzewają nawet do 100 st.C. Zgłupiałem już zupełnie, bo dotąd sądziłem, że są zimne, gdyż większość ciepła oddają w postaci promieniowania. Teraz widzę, że trzeba je traktować jak zwykłe grzejniki. Jak w takiej sytuacji kurz się nie przypala na takim panelu to dopiero zagadka. Swoją drogą tutaj jest taki kalkulator ciepła http://dom.money.pl/kalkulator/ - nie wiem ile jest wart różne stronki różne cuda podają, ale widać jakie są duże koszty ogrzewania elektrycznością. Znalazłem ciekawy artykuł - http://czysteogrzewanie.pl/czym-ogrzewac/promienniki-podczerwieni-jak-dzialaja-i-ile-kosztuja/ spróbuję może z tymi kwoczkami w przyszłości - mamw domu taki jeden zimny pokoik I jeszcze jeden ciekawy artykuł http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/infrapanele-czy-rzeczywiscie-oszczedne/ - no po prostu miód malina jak ładnie są wypunktowane bajery marketingowe Edytowane 25 Marca 2015 przez Andrzej19699 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.03.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Nigdzie nie znalazłem dowodu na to, że obniżanie temperatury na noc zwiększa wydatki na energię. Wręcz przeciwnie - jest wiele artykułów, w których zaleca się obniżanie temperatury na noc - zarówno dla zdrowia jak i oszczędności na ogrzewaniu. Zakładając, że temperatura w nocy spadnie z 22 st.C do 18-tu, to normalne jest, że trzeba dłuższego czasu żeby nagrzać dom z powrotem do 22 st.C. Ale przecież za to całą noc ogrzewania się nie musi w ogóle włączać - to chyba spora oszczędność. Mylisz się,dom traci energię cieplną przez cały czas,w nocy w zimie traci jej znacznie więcej niż w dzień i to w dzień trzeba nadrabiać straty energii z nocy i to nie jest żadna oszczędność(nie grzanie w nocy). Poza tym w nowym domu nie jest możliwy taki spadek temperatury w nocy. U mnie przez 24h od zaprzestania grzania temp.w domu przy bardzo mocnych mrozach obniża się o max.1,5st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Poza tym w nowym domu nie jest możliwy taki spadek temperatury w nocy. U mnie przez 24h od zaprzestania grzania temp.w domu przy bardzo mocnych mrozach obniża się o max.1,5st.C Artur co Ty głosisz, przecież gotowi dostać wylewików, zawalików czytając takie rzeczy. Przecież to się w pale i w rzopie nie mieści .. Już nie piszę na jakie osiągi liczę u siebie .. bez mała 2-3 x tyle izolacji ..przy oknach 4 z kawałkiem czyli nigdy mi nie zagrozi brak ciepła .. http://www.ap-design.com.pl/16000-thickbox/spotline-spot-79-230v-reflektor-halogenowy-kolor-czarny-132020.jpg to są moje promienniki fotonowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 29.03.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) Są różne domy - w moim mam zapotrzebowanie ponad 90kW/m2/rok i w zimie potrafiła temp. spaść o te 4 stopnie w nocy. Np. dzisiaj spadła od 22-23-ciej o 0,2 stopnia C więc można założyć, że spadnie przez 8h o jakieś 1,6 stopnia. A sztuczka z obniżaniem temp. na noc polega właśnie na tym, że dom traci coraz mniej ciepła w nocy, gdyż jest coraz mniejsza różnica temperatur między domem a otoczeniem.Czyli zakładając stałą temperaturę w nocy na zewnątrz, przy stałej w domu masz straty całą noc te same, a przy obniżonej temp. w domu - straty maleją. Edytowane 29 Marca 2015 przez Andrzej19699 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts