Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

asolt dobra ok, Iwona mieszka za Wrocławiem i może ma taryfę G12w, na Śląsku jak już powiedziałeś jej nie ma i ja o tym wiem, i mnie to teraz nie dotyczy tym bardziej na Śląsku, poza tym dom bedę miała w opolskim, narazie korzystamy tam z prądu od sąsiada i narazie nie wiem jakie sa do wyboru taryfy teraz, a co dopiero za kilka lat. Po co się tak pieklić, teraz to mnie nie obchodzą inne taryfy, bo mieszkam w bloku i mam ogrzewanie spółdzielcze za które płacę około 300zł miesięcznie przez cały rok, ale jak bym mogła z tego zrezygnować to też bym to zrobiła i przeszła na panele, ale się nie da, niestety.

kebab w dzienniku jest tylko wzmianka o podłogówce w łazience i to na matę grzejną na prąd, nawet kominek maja na prąd. A tu nie chodzi, że tańszy jest od zwykłej kozy na wegiel tylko o komfort i bez brudu, poza tym jak pisałam nie będę stawiała ja komina i za te pieniądze kupie panele, więc wyjdę za montarz systemu grzewczego na zero. I nie piszcie, że jak pradu brakinie, bo jak braknie to żaden piec ani na ekogroszek, pellet czy gaz nie bedzie działał tylko wtedy pozostaje kominek na drewienko, albo agregat, :)

Edytowane przez dana0606

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Już miałem nie odpowiadać - ale -

skoro ten systemem jest tak dobry to może wymienię swój na panele - ale do tego potrzebne są konkrety - tych pomimo 9 str brak

jeśli użytkownikiem jest tylko "Iwona i Mariusz" to najpierw poznajmy ich system grzewczy, przecież w dzienniku jest opisana podłogówka, początkowo dom ogrzewali kominkiem, mocy paneli dotąd nie podali - zatem należy postawić pytanie - czy rzeczywiście dom swój ogrzewają tylko panelami?

PS - nie mam zamiaru się odwzajemniać i opluwać uczestników FM z 1!!!! postem.

Wcześniej opisałem swoje doświadczenia z ogrzewaniem "podczerwonym" - znaczy że nie znam tego systemu tylko z teorii.

kbab - nie zgodzę się, konkrety już się pojawiły, trochę dobrej woli i można co nieco wyłowić.

Co do twoich doświadczeń z 'podczerwienią' ja z kolei pytałem Ciebie wcześniej o szczegóły - typu dostawca, firma i póki co cisza... Nie poprzestałeś chyba na wkręceniu 'kwok' ;-)

W kwestii wykorzystania maty grzewczej przez Iwonę i Mariusza to dowiedziałem się, że założyli ją 'na wszelki wypadek' tylko w łazience i teraz z niej praktycznie nie korzystają.

Masz więc kolejny konkret do kolekcji, rzeczywiście Iwona i Mariusz ogrzewają dom wyłącznie panelami na podczerwień.

O ile się nie ujawnią na forum kolejni użytkownicy paneli to na raporty z użytkowania musimy jeszcze trochę poczekać, aż zbudujemy nasze domki i będziemy się w nich przyjemnie i niedrogo - oby - wygrzewali.

Czego sobie i wszystkim innym życzę i pozdrawiam serdecznie

blekowca

PS. @Iwona i Mariusz

Czy macie możliwość opomiarować sobie osobno zużycie prądu na ogrzewanie panelami? Jak widać na forum brak tego typu informacji, a jakieś zainteresowanie tematem się pojawia.

W dobrze ocieplonym i zaizolowanym domku, panele będą bardzo krótko działały, gdyż dogrzane ściany oddają ciepło i nie wychładzają powietrza aż tak szybko. KRÓTKIE DZIAŁANIE = MEGA-OSZCZĘDNOŚCI!

Równie dobrze sprawdziłoby się w takim domku ogrzewanie elektryczne za pomocą farelki. Te oszczędności to cecha domu, a nie ogrzewania panelami.

Ja panele będę montował wyłącznie na suficie - posłucham montażystów, ale mam już schemat jak je rozmieścić (wezmę pod uwagę zdanie fachowców, ale jak znam życie, potwierdzi się to co ja im zasugeruję).

Czytałeś gdzieś na temat tego, jakie są wrażenia użytkowników z ogrzewaniem sufitowym? To poczytaj przed podjęciem tej decyzji.

To co kolega pisze wyżej to niestety marketingowa ściema firmy Eco-Partner. Mam w swoim remontowanym malutkim domku z lat 70. (ocieplony) dwa takie panele, tyle, że z innej firmy- wszystkie w gruncie rzeczy są praktycznie bliźniacze, tak jak podobna skuteczność wszelkich innych grzejników na prąd. Tak jak pisze Krzysztof, czy to farelka, panele, konwektory czy piece akumulacyjne wszystkie te urządzenia mają sprawność na poziomie ok. 100% i ani trochę więcej. Dlaczego więc kupiłem dwa panele? Jeden z nich znajduje się na suficie w łazience, drugi w kuchni- po prostu przy tak małych pomieszczeniach jak u mnie taka lokalizacja daje mi większe możliwości, nie muszą one także chodzić cały czas, tylko wtedy, kiedy są potrzebne. Taniej wychodzą mimo wszystko piece akumulacyjne (jeden w sypialni, drugi w salonie), bo ładują się tylko i wyłącznie w drugiej taryfie. Panele jak nie pobierają prądu to momentalnie się wychładzają. Grzanie prądem jest tylko do domów genialnie ocieplonych lub tak malutkich jak mój (50 metrów, nie licząc piwnic) i nie ma się tutaj co oszukiwać, że wyjdzie tanio dzięki "kosmicznej" technologii. Dla ciekawości włączyłem kiedyś te panele w wychłodzonym domu na 10 godzin i cieplej się nie zrobiło :) U mnie połączyłem ogrzewanie kominkiem z prądem, pewnie będę musiał częściej korzystać z tego pierwszego :) Nie da się stosunkowo niewielkim kosztem zrobić z 40. latka termosu :)

Zrobiłem dokładne obliczenia i elektroniczny przepływowy podgrzewacz jest ponad 2 x tańszy w eksploatacji (szkoda, że tak mało Pan napisał o stratach ciepła, jakie bojler emituje przez kilka godzin "stania i czekania").

Odnośnie porównania podgrzewacza cwu pojemnościowego i przepływowego to zgoda - ale tylko w przypadku ograniczonego tj 0 zużycia cwu - wtedy straty pojemnościowego są kosztem. Za to przy normalnym zużyciu cwu tj ok 1000kWh/rok/osobę wyniki są zupełnie inne, wystarczy przy pojemnościowym wykorzystać tańszą energię przy tar G12 - przepływowy nie ma szans.

z innego forum w tym temacie

http://peb.pl/5761457-post30.html

Odnośnie farelki - bez komentarza!!! Szkoda dyskusji...z doradcą ;)

Jasne, że szkoda dyskusji, bo temat jest bezdyskusyjny.

Jedyny moment, w którym ogrzewanie podczerwienią ma szansę dawać ciepło taniej niż inne elektryczne źródła ciepła jest taki, gdy promieniowaniem bezpośrednio ogrzewa mieszkańców. Wtedy daje to ten sam komfort cieplny przy niższej temperaturze powietrza, niż np. w przypadku ogrzewania farelką właśnie. A niższa temperatura powietrza to mniejsze straty ciepła i mniejsze rachunki.

Tyle tylko, że aby to zadziałało, paneli musi być znacznie więcej, niż jeden taki panel o mocy 600 W w pokoju.

Co to są za panele, jaśniej proszę, typ, model, producent.

w/w - czytasz wybiórczo? Ok Specjalnie dla Ciebie powtórzę i dodam fotkę, jak również ponowię pytanie o różnicę? Czy ktoś jest w stanie udowodnić, że za efektowną (czytaj drogą) dekoracją nie mieści się właśnie taki panel?

http://allegro.pl/ceramiczny-promiennik-podczerwieni-elcer-600w-230v-i2850585557.html

jeden pisze że mial takie panele i wyrzucil

oj kłamczuszek z Ciebie - przeczytaj jeszcze raz, ale tym razem ze zrozumieniem

Dodam, że analizujecie jedynie jedynego użytkownika, który w domu 82m2 wydał 4500zł/rok za energię, w swoim domu od lat prowadzę szczegółową analizę kosztów na nośniki energii i chętnie dzielę się swoimi doświadczeniami, moje zużycie i koszty za ost 7 lat podałem

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165

Jak widać od początku tego wątku chętnych do obrażania zwolenników alternatywnych systemów jest wielu, za to tych do podzielenia się swoimi doświadczeniami brak.

panel.jpg

Edytowane przez kbab

kbab

Ok, rozumiem i nie dyskutuję - ale ja, wg swoich skrupulatnych obliczeń zastosuję 1 elektroniczny przepływowy pogdrz. elektr. + 1 hydrauliczny (kuchnia) + perlatory !!! Oczywiście trzeba "przeszkolić" rodzinę, jak używać!

Co ciekawe, tu na tym forum jeden kolega będzie montował na dachu "odzyskiwacze prądu" i uważam, że jak to mu wypali, to będzie rewelacja... Oby to wprowadzili, tego mu życzę !!! KIBICUJĘ i czekam na dalsze wieści w 2013r. !!!

Ten kolega to "blekowca".

Rozważałem kiedyś solary, ale jednak za długi czas zwrotu (ta ekologia nie jest do końca ekonomiczna)...

Pozdrawiam,

Oczywiście, że na udowodnienie swojego zdania na temat podgrzewu cwu nie masz szans. Powiadasz "odzyskiwacze prądu" - już ponad rok testuję mały panel fotowoltaiczny i uważam, że jest to drogie hobby a efekt ekonomiczny mizerny. Mam taż solary płaskie - myślę że już się zwróciły, ale zużywam sporo cwu, latem nadmiar spuszczam do basenu.

W niedzielę 4 msze po godzince a 20 godzin oszczędności

Oczywiście tam gdzie ciepło jest potrzebne natychmiast i na krótki czas to jest to dobry pomysł, grzejniki na podczerwień bardzo dobrze mogą się sprawdzać w kioskach, na straganach, w domkach letniskowych, czy na dogrzanie siedzącego miejsca pracy. Z mieszkaniem czy domem jest nieco inaczej, jak się nie dostarczy odpowiedniej ilości kWh ciepła to nie będzie odpowiedniego komfortu cieplnego, chociaż do miejscowego podgrzania np łazienki na krótki czas mogą być przydatne. Jak w/w w swoim domu potrzebuję brutto 17500kWh/rok, jeśli bym zdecydował się na taki system to koszt eksploatacji byłby ponad 10kzł (obecnie trochę ponad 3kzł). Za to inni niech przetestują - oby tylko chcieli podzielić się na FM doświadczeniem.

Edytowane przez kbab

Odwiedzam czasami jednego sprzedającego na allegro i czytam jego komentarze od kupujacych te panele... ciekawe czemu niema negatywów...

Zapewne z powodu niezawodności tych paneli, tam w zasadzie nie ma sie co zepsuć. Przecież sprzedawca na allegro nie odpowiada za prawidłowy dobór mocy poszczegolnych grzejników, ani tez za dobór taryfy, ani za zapotrzebowanie na ciepło budynku. Skoro odpowiada tylko za sprzedany towar, który bardzo rzadko się psuje to dlaczego ma miec negatywy ? Mógłby je mieć gdyby pisał o 50 % oszczędności energii i inne niestworzone historie które nie mają pokrycia w rzeczywistości.

Edytowane przez asolt

Na moje to jest najlepsze ogrzewanie do kościołów. U nas tak jest grzane od kilku ładnych lat.

W niedzielę 4 msze po godzince a 20 godzin oszczędności

Dla proboszcza moze i najlepsze, dla parafian niekoniecznie. U nas przy okazji remontu koscioła wykonano ogrzewanie podłogowe. Poprzednio było ogrzewanie nadmuchowe. Moim zdaniem jest to najlepsze rozwiązanie, promienniki nie zapewnią takiego komfortu, chociaż ogrzewanie podłogowe nie jest najtansze inwestycyjnie.

Edytowane przez asolt

w/w - czytasz wybiórczo? Ok Specjalnie dla Ciebie powtórzę i dodam fotkę, jak również ponowię pytanie o różnicę? Czy ktoś jest w stanie udowodnić, że za efektowną (czytaj drogą) dekoracją nie mieści się właśnie taki panel?

http://allegro.pl/ceramiczny-promiennik-podczerwieni-elcer-600w-230v-i2850585557.html

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165

.

Ciekawa lektura o grzejnikach wysokotemperaturowych, nic dziwnego że prądożerne.

http://www.elcer.com.pl/pdf/ech1_pol.pdf

Jeżeli mówisz a takich ''grzejnikach" które nagrzewają się do prawie 900^C to kompletnie nie masz pojęcia o jakich panelach tutaj jest dyskusja.

Te o których piszesz zbudowane są ze spirali grzejnej z drutu oporowego, my tutaj piszemy o panelach z matą grzewczą wykonaną z nanorurek węglowychmata grzewcza.jpg

Powierzchnia takich paneli rozgrzewa się do 80 góra 120^C.

Podsumowując krytykujesz coś czego nie znasz, no chyba że krytykujesz te grzejniki z Elcer-a.

Musze zrobić sobie to OZC.. bo wg. projektu obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła Qco = 8420w ale troszke inne materiały sa dane niz w projekcie.

To rzeczywiście musisz poszukać oszczędności - przy panelach powietrze wywiewane z domu ma niższą temperaturę, więc straty na jego nagrzanie są mniejsze, ale nie na tyle by nie przejmować się ociepleniem. Masz już chyba ssz jeśli dobrze pamiętam, ale wciąż kilka ruchów możesz wykonać, żeby niewielkim kosztem uzyskać znaczące oszczędności. Bo z grubsza to ci wychodzi jakieś 3800 zł (tar. weekendowa, 60% w II taryfie wg ENEA), na samo ogrzewanie - dużo. Na twoim miejscu pomyślałbym o dołożeniu poziomej opaski ze najzwyklejszego styro zabezpieczonego przed wodą, o szerokości 1,5 m łączącej się z izolacją fundamentów wokół domu. W 2 -3 sezonie ogrzewania powinien efekt być widoczny, ciepło które będziesz tracił do gruntu w końcu w nim zostanie, bez tej opaski będzie 'wyciekało' przez grunt obok domu.

Jak znajdę czas to prześledzę dokładniej twój blog z budowy, może coś jeszcze doradzę.

Macie chyba mieć nieogrzewane poddasze - może warto wzorem nydara puszczać tam zużyte i ogrzane powietrze, ograniczając straty przez dach?

Określ sobie, ile możesz bez bólu przeznaczyć rocznie na ogrzewanie i wykorzystaj ozc żeby ten cel osiągnąć możliwie niskim kosztem.

Edytowane przez blekowca