Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

sezon 2014/15 (od list - kwiet):

1/ ogrzewanie: podlicznik 2815 kWh (28% DZ, 72% N) - 1256 zł (tj. 2,48 zł / 1mkw / m-c) - domek 85 m2 (19-20 st)

- pozostałe zużycie (tj. AGD,RTV,światło,ciepła woda 2 podgrz.elektr. łazienka i kuchnia,osuszacz powietrza,farelka 2kW do łazienki,itp) = 656 kWh = 293 zł

sezon 2015/16 (pd koń. wrześ - 16.grud. br)

- ogrzewanie: podlicznik 3509 kWh (20% DZ, 80% N) - zużyłem 694 kWh za 262 zł przez 2,5 m-ca ciepłej jesieni (tj. 1,23 zł / 1mkw / m-c)

pozostałych urządzeń nie liczyłem...

Mam nadzieję, że pomogłem :yes:

Pozdrawiam

Matko bosko kochano - W obecnym sezonie grzewczym zużyłeś dopiero 694 kWh?

To ja i tak jestem zadowolony, bo zacząłem grzać w październiku i do dzisiaj zużyłem dokładnie z dzisiejszym dniem, tylko na ogrzewanie 1352 kWh przy czym mam w domu stałą temperaturę pomiędzy 19,5 a 20,5 *C. W zeszłym roku, kiedy budynek nie był ocieplony - to było niemożliwe.

Trochę się mi w salonie zmieniło podejście i obecnie jest opcja aby wrzucić 2 panele po 1000 W albo 2 po 1500 W. Jeden będzie nad oknem i skierowany w kierunku pokoju a drugi dokładnie na przeciwko. Odległość między nimi będzie nieco ponad 5 metrów - zatem oba pokryją zasięgiem cały pokój i ten z nad przeciwka okna, nie będzie promieniował na zewnątrz przez okno.

Tak czy siak - dobrze, że jest możliwość wypróbowania tych paneli za kaucją - wtedy się dokładnie przekonam jak to działa i opiszę tutaj. Mam szczerze nadzieję, że zdadzą u mnie egzamin.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Matko bosko kochano - W obecnym sezonie grzewczym zużyłeś dopiero 694 kWh?

To ja i tak jestem zadowolony, bo zacząłem grzać w październiku i do dzisiaj zużyłem dokładnie z dzisiejszym dniem, tylko na ogrzewanie 1352 kWh przy czym mam w domu stałą temperaturę pomiędzy 19,5 a 20,5 *C. W zeszłym roku, kiedy budynek nie był ocieplony - to było niemożliwe.

Trochę się mi w salonie zmieniło podejście i obecnie jest opcja aby wrzucić 2 panele po 1000 W albo 2 po 1500 W. Jeden będzie nad oknem i skierowany w kierunku pokoju a drugi dokładnie na przeciwko. Odległość między nimi będzie nieco ponad 5 metrów - zatem oba pokryją zasięgiem cały pokój i ten z nad przeciwka okna, nie będzie promieniował na zewnątrz przez okno.

Tak czy siak - dobrze, że jest możliwość wypróbowania tych paneli za kaucją - wtedy się dokładnie przekonam jak to działa i opiszę tutaj. Mam szczerze nadzieję, że zdadzą u mnie egzamin.

Witam,

Moim zdaniem szkoda inwestować w panele (kilka tyś zł), gdyż nie zwróci ci się to szybko. Policz ile wybuliłeś na dynamika+konwektory - teraz trzeba je sprzedać za bezcen.

Ile zabulisz za panele?

Jeśli już chcesz tak bardzo panele, to oto kilka uwag odnośnie montażu paneli w salonie:

1/ lepiej ich więcej w różnych miejscach, np. 4 x 700W lub 5 x 600W, itp. niż 2 x 1500W. Ja bym zamontował 5 x 600-700W (zależnie jakie moce ma sprzedawca)

2/ JAK NAJDALEJ OD OKIEN !!! Minimum 1,5m

3/ Jeśli na ścianach - to nie w kierunku okna! W kierunku ciepłych ścian.

4/ Najlepiej 3 na suficie (patrz pkt 2) + 2 na ścianach (patrz pkt 3)

5/ Nie malować obrazów na panelach (mniejsza wydajność grzewcza o ok. 10 st)

Mam nadzieję, że pomogłem.

Sprawa wygląda tak, że kupując mieszkanie nabyłem je wraz z tym wyposażeniem (piec + konwektory).

Ponieważ mam osobny licznik mocy do którego podłączone jest ogrzewanie - wyłączę to, co mam obecnie a podłączę panele. Będę mógł zatem na bieżąco śledzić zużycie (co robię obecnie), więc będę miał jasna sytuację jak wygląda praca paneli w stosunku do obecnego ogrzewania.

Myślę, że tym samym będzie można dać jasną odpowiedź wszystkim tym, którzy się zastanawiają nad tego typu rozwiązaniem.

Sprawa wygląda tak, że kupując mieszkanie nabyłem je wraz z tym wyposażeniem (piec + konwektory).

Ponieważ mam osobny licznik mocy do którego podłączone jest ogrzewanie - wyłączę to, co mam obecnie a podłączę panele. Będę mógł zatem na bieżąco śledzić zużycie (co robię obecnie), więc będę miał jasna sytuację jak wygląda praca paneli w stosunku do obecnego ogrzewania.

Myślę, że tym samym będzie można dać jasną odpowiedź wszystkim tym, którzy się zastanawiają nad tego typu rozwiązaniem.

To co masz vs. panela = wyjdzie tak samo w PLN. Przy panelach nie uzyskasz 100% nocnej taryfy, przy piecu dynam. TAK! Ładujesz go w nocy, a on oddaje w dzień. Przy panelach udało mi się uzyskać 20% DZ, 80% N - przy odpowiednich ustawach sterowników. Tylko, że nie będzie tyle kurzu gdy będą panele, bo brak konwekcji (piec). Od kogo chcesz kupić panele ? Masz już sprzedawcę/ców na celowniku ?

Co do kościoła, to ogrzewanie go to kiepski pomysł. Sam fakt, że jest w kościele tłum ludzi, którzy robią za grzejniki, oraz fakt, że są ubrani w ubrania wierzchnie, powoduje, że sens ogrzewania jest praktycznie żaden. Problem mogą mieć jedynie księża i ministranci, którzy nie mają ubrań wierzchnich na sobie. Może i faktycznie tutaj te panele nad głowami zdałyby egzamin. Nie chodzi tu o ogrzanie kościoła, tylko poprawienie komfortu cieplnego, szczególnie dla tych rozebranych przy ołtarzu. Ponieważ działają natychmiast, to włączane by były tylko na czas mszy i po sprawie.

P.S.

Z tego co czytałem, to panele kurzu nie usuwają, więc kurz będzie, tyle że może nieprzypalony tak jak przy tradycyjnych grzejnikach. Mówienie o tradycji to też gruba przesada, bo teraz grzejniki spokojnie mogą pracować przy temp. 40-50 stopni, a to raczej kurzu nie przypali. Tradycyjne żeliwne pracowały z temp. 90 st. i to była temperatura do "przypalania" :)

Ogólnie - kurzu żadne ogrzewanie kurzu nie usuwa, chyba że do paneli/grzejników dokręcimy odkurzacze z filtrem :p

Konwekcja będzie również przy każdym ogrzewaniu - nawet przy podłogówce... Reszta to marketingowe brednie.

To co masz vs. panela = wyjdzie tak samo w PLN. Przy panelach nie uzyskasz 100% nocnej taryfy, przy piecu dynam. TAK! Ładujesz go w nocy, a on oddaje w dzień. Przy panelach udało mi się uzyskać 20% DZ, 80% N - przy odpowiednich ustawach sterowników. Tylko, że nie będzie tyle kurzu gdy będą panele, bo brak konwekcji (piec). Od kogo chcesz kupić panele ? Masz już sprzedawcę/ców na celowniku ?

Ponieważ nie chcę umieszczać paneli na suficie, więc planuję zakup paneli Radium Classic - z uwagi na ich kształt. Zamotowane będą na ścianie, tuż pod sufitem w przeznaczonych do nich uchwytach.

Tak jak wcześniej napisałem - mam osobną 'linię' mocy z osobnym licznikiem, która służy tylko do zasilania ogrzewania. W tej osobnej linii mam stale niższą taryfę (taką umowę podpisałem z dostawcą energii). Dzięki temu - mogę codziennie kontrolować ile dokładnie zostało zużytej energii na ogrzewanie.

Wracając do samych paneli, które planuję zastosować. Mam dwóch przedstawicieli (w dwóch różnych miastach), którzy mają w swojej ofercie te panele. Wybiorę tego, od którego dostanę lepszą ofertę. Wcześniej jednak muszę je wypróbować u siebie. To mi pozwoli najlepiej ocenić sytuację.

Ponieważ nie chcę umieszczać paneli na suficie, więc planuję zakup paneli Radium Classic - z uwagi na ich kształt. Zamotowane będą na ścianie, tuż pod sufitem w przeznaczonych do nich uchwytach.

Tak jak wcześniej napisałem - mam osobną 'linię' mocy z osobnym licznikiem, która służy tylko do zasilania ogrzewania. W tej osobnej linii mam stale niższą taryfę (taką umowę podpisałem z dostawcą energii). Dzięki temu - mogę codziennie kontrolować ile dokładnie zostało zużytej energii na ogrzewanie.

Mozesz zdradzic wiecej szczegołow na temat tej umowy, tzn. dystrybutor (zapewne Tauron, bo w Opolu nie ma innego) jaki sprzedawca, jaka taryfa i jaka cena?

To była sprawa indywidualna. Cała kamienica przeszła na ogrzewanie na prąd (moc 10kW), więc można było ustalić to z Tauronem.

O ile w zimie wygląda to całkiem dobrze, w teorii przynajmniej (może oprócz tego, że w tym samym okresie zużyłem 2 razy więcej prądu niż kolega z78-pit, mając o powiedzmy połowę mniejsze mieszkanie) to jednak w lecie, kiedy ten licznik stoi - trzeba płacić za manipulacje, utrzymanie, przegląd itp. Opłaty miesięczne, kiedy licznik nie działa to miesięcznie powiedzmy 50 PLN. Do tego dochodzi jeszcze zużycie prądu oraz koszty utrzymania drugiej, standardowej linii (4kW). Zawsze jest coś kosztem czegoś - niestety.

Niby nie ma konwekcji, ale dotyczy to tylko pracy samego panelu. Gdy panel skierowany jest na podłogę, ścianę, itp. to je nagrzewa. Powstaje tradycyjny grzejnik i konwekcja (grzejnik = ściana/podłoga/itp.). czyli kolejny bajer marketingowy.

Konwekcja jako zjawisko wystąpi, ale będzie minimalna, nieporównywalnie mniejsza, niż przy "standardowym" grzejniku. Przy zastosowaniu paneli na podczerwień ściany i sufity nagrzane będą dość równomiernie, więc powietrze nie będzie się pomiędzy nimi gwałtownie przemieszczać, natomiast grzejnik konwekcyjny nie nagrzeje znacznie podłogi i przeciwległych ścian przez co ruch powietrza od ciepłego do zimnego będzie znacznie większy. Poza tym nawet przy kilku grzejnikach konwekcyjnych na różnych ścianach nie zmienimy tego, że będą one zasysać zimne powietrze z dołu i wypychać do góry - razem z kurzem, który sobie leży na podłodze.

PS. niektórzy producenci grzejników ogrzewania wodnego mają w swojej ofercie grzejniki o obniżonej konwekcji - bez użebrowania, bądź z niewielkim użebrowaniem i polecają je do miejsc, gdzie wymagana jest większa higiena (szpitale, itp.). Stare żeliwne kaloryfery działały podobnie.

To była sprawa indywidualna. Cała kamienica przeszła na ogrzewanie na prąd (moc 10kW), więc można było ustalić to z Tauronem.

O ile w zimie wygląda to całkiem dobrze, w teorii przynajmniej (może oprócz tego, że w tym samym okresie zużyłem 2 razy więcej prądu niż kolega z78-pit, mając o powiedzmy połowę mniejsze mieszkanie) to jednak w lecie, kiedy ten licznik stoi - trzeba płacić za manipulacje, utrzymanie, przegląd itp. Opłaty miesięczne, kiedy licznik nie działa to miesięcznie powiedzmy 50 PLN. Do tego dochodzi jeszcze zużycie prądu oraz koszty utrzymania drugiej, standardowej linii (4kW). Zawsze jest coś kosztem czegoś - niestety.

Ciekawe.... u mnie (Energa SA) nic nie można ustalić, nic a nic ;-( pytałem o nocną 24/7 ale patrzyli na mnie wielkimi oczyma!

Czyli rozumiem, że "utrzymujesz" 2 liczniki (2 odrębne opłaty za dystrybucję) ? ? ? Płacisz 2 x za dystrybucję ???

Ile to kosztuje dokładnie? (powiedzmy 50 PLN, więcej, mniej) - obliczyłeś to?

Jak to wychodzi kwotowo? Masz jakieś roczne podsumowanie, tak ja ja podałem wyżej ? ? ?

Co do kościoła, to ogrzewanie go to kiepski pomysł. Sam fakt, że jest w kościele tłum ludzi, którzy robią za grzejniki, oraz fakt, że są ubrani w ubrania wierzchnie, powoduje, że sens ogrzewania jest praktycznie żaden. Problem mogą mieć jedynie księża i ministranci, którzy nie mają ubrań wierzchnich na sobie. Może i faktycznie tutaj te panele nad głowami zdałyby egzamin. Nie chodzi tu o ogrzanie kościoła, tylko poprawienie komfortu cieplnego, szczególnie dla tych rozebranych przy ołtarzu. Ponieważ działają natychmiast, to włączane by były tylko na czas mszy i po sprawie.

P.S.

Z tego co czytałem, to panele kurzu nie usuwają, więc kurz będzie, tyle że może nieprzypalony tak jak przy tradycyjnych grzejnikach. Mówienie o tradycji to też gruba przesada, bo teraz grzejniki spokojnie mogą pracować przy temp. 40-50 stopni, a to raczej kurzu nie przypali. Tradycyjne żeliwne pracowały z temp. 90 st. i to była temperatura do "przypalania" :)

Ogólnie - kurzu żadne ogrzewanie kurzu nie usuwa, chyba że do paneli/grzejników dokręcimy odkurzacze z filtrem :p

Konwekcja będzie również przy każdym ogrzewaniu - nawet przy podłogówce... Reszta to marketingowe brednie.

Jestem użytkownikiem paneli na podczerwień - potwierdzam głośno i wyraźnie - u mnie nie ma kurzu :cool: Nie ma, to oznacza, że wycierane są z mebli 2-3 razy w sezonie grzewczym :D

O wiele częściej wyciera się kurz u mnie w okresie wiosenno-letnim. Nie wiem jak u innych, nikt nie pisał o tym...

Proszę napisz jaka cena u ciebie za nocną/dzienną?

Czy są różnice w stawkach między pierwszą linią "zimową" - tą 10kW, a tą ogólną 4kW ???

Ciekawy temat, nie spotkałem się z takim przypadkiem: nocna 24/7 w sezonie grzewczym.

Jak to dokładnie zostało zrobione - nie wiem, nie znam szczegółów. Kupiłem mieszkanie i wszedłem 'na gotowe'.

Według FV energia czynna dzienna 0,31600 zaś energia czynna nocna 0,16400 PLN (netto)

Samo obliczenie już mi tak nie wychodzi. Dochodzi podatek oraz ich jakieś tam obliczenia.

Mniej więcej (brutto, bo to mnie najbardziej interesowało) wychodziło około 0,65 PLN dziennej i 0,45 PLN nocnej taryfy.

Utrzymanie obu linii to koszt 41 złotych. Sam prąd to z tego, co udało mi się wywnioskować jest różny - zależy od zużycia.

Generalnie zrozumieć te faktury chyba potrafią tylko oni.

• 2 weeks później...

Witam,

Podaję koszt ogrzewania 2015/16 (domek 85m2, 19-20 st)

1/ bardzo ciepły grudzień'2015 - panele zużyły 394 kWh (Dzień - 80 , Noc - 314). Koszt ogrzewania panelami za grudzień to 145 zł. Do tego farelka do łazienki 30 kWh nocnej = 9 zł, czyli panele + farelka = 154 PLN

całość prąd = 517 kWh

2/ Listopad'2015 = panele + farelka 122 PLN (297 kWh)

całość prąd = 417 kWh

3/ Październik'2015 = panele + farelka 87 PLN (203 kWh)

całość prąd = 315 kWh

Witam cześć Pit:)

Ponieważ mamy dość podobne domy i ogrzewamy tak samo to podam jak to u mnie wychodzi . Jedyna różnica jest taka że ja prócz paneli mam jeszcze grzaną podłogę (maty) w łazience i komunikacyjnym połączone z kuchnią razem 15m2 maty

Temperatura w domu to 21,5-22(jakoś lubimy mieć ciepełko) grzane jednakowo całą dobę.

Październik 340Kw

Listopad 399kw

Grudzień 595kw

razem 1334Kw

Mam stałą taryfę G11 0,62zł tyle wynosi jeden Kw ze wszystkimi dodatkami czyli 827zł .

Czy ktoś na tym forum ogrzewa domek jednorodzinny na śląsku panelami na podczerwień? Chciałbym rzeczywistej odpowiedzi czy te panele grzeją i jakie są rachunki za prąd za to ogrzewanie.

Czy lepiej kupić większe panele o większej mocy na pokój czy takie jak oferuje sprzedawca? Wydaje mi się, że jeżeli panele będą o większej mocy to będą brały więcej prądu ale też będą się rzadziej załączały i może to być sposób na oszczędność, a gdyby przyszła zima stulecia dają rade ogrzać mój dom.

Witam ja mam ten system ogrzewania info na priw ,bop tu sami znawcy tematu

Witam cześć Pit:)

Ponieważ mamy dość podobne domy i ogrzewamy tak samo to podam jak to u mnie wychodzi . Jedyna różnica jest taka że ja prócz paneli mam jeszcze grzaną podłogę (maty) w łazience i komunikacyjnym połączone z kuchnią razem 15m2 maty

Temperatura w domu to 21,5-22(jakoś lubimy mieć ciepełko) grzane jednakowo całą dobę.

Październik 340Kw

Listopad 399kw

Grudzień 595kw

razem 1334Kw

Mam stałą taryfę G11 0,62zł tyle wynosi jeden Kw ze wszystkimi dodatkami czyli 827zł .

:D:D

Witam serdecznie,

Bardzo ładne zużycie jak na 21,5-22 st :cool:

Doradzę drugi raz: jak się da, zamieniaj na taryfę G12W - wtedy średnia wyjdzie ci około 0,5 zł "z urzędu", tj. 70h - Dzień (42%) vs. 98h - Noc (58%) =tydzień 168h - bez żadnych kombinacji ze sterownikami. Pamiętać należy o kilku dniach świąt państwowych = weekendowa.

Mi się udało zejść do 20-25% Dzień oraz 75-80% Noc dzięki odpowiednim ustawieniom sterowników i wygrzewaniu w niskiej taryfie.

W grudniu miałem 20% Dzień / 80% Noc :D

Nie jest to już najgorzej, ale nadal "myślę" co tu jeszcze można wycisnąć ze sterowników.

A jakie wrażenia z grzania panelami? Jakieś uwagi praktyczne.... ? Coś ciekawego zauważyłeś?

Chociaż uważam, że "wycisnąłem" z nich maxa - to może jednak coś jeszcze się dowiem....:yes:

Teraz się nam kraj zamroził troszkę i od razu widać wzrost na liczniku x 2 - ale to logiczne....

Ciekawe, czy da się zejść w sezonie 2015/16 na 3-cyfrówkę za ogrzewanie ? ? ?

Co do taryfy to jeszcze się wacham :) pozatym czekam na licznik wreszcie będę miał swój :) ,bo na razie jadę na podliczniku od dziadków. Co do sterowników to dopatrzyłem się w połowie października że ominołem w profilu opcję przegrzania co powodowało niepotrzebne załączanie się paneli po ustawieniu powstał swego rodzaju kaganiec , dzięki czemu mogłem wykorzystać skutecznie zyski słoneczne.

A wrażenia proste totalna wygoda:D . Nie zamienił bym na nic innego wkoło wszyscy kopcą jak parowozy że musze filtr powietrza do GWC wymieniać co 2 tygodnie bo robi się czarny.

Wzrost jest widoczny wczorajsza doba wchłonęła u mnie 33Kw zobaczymy jak będzie dziś bo ma być jeszcze chłodniej na razie mam -11