z78-pit 03.01.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Co do taryfy to jeszcze się wacham pozatym czekam na licznik wreszcie będę miał swój ,bo na razie jadę na podliczniku od dziadków. Co do sterowników to dopatrzyłem się w połowie października że ominołem w profilu opcję przegrzania co powodowało niepotrzebne załączanie się paneli po ustawieniu powstał swego rodzaju kaganiec , dzięki czemu mogłem wykorzystać skutecznie zyski słoneczne. A wrażenia proste totalna wygoda:D . Nie zamienił bym na nic innego wkoło wszyscy kopcą jak parowozy że musze filtr powietrza do GWC wymieniać co 2 tygodnie bo robi się czarny. Wzrost jest widoczny wczorajsza doba wchłonęła u mnie 33Kw zobaczymy jak będzie dziś bo ma być jeszcze chłodniej na razie mam -11 Witam, Nad czym tu się wahać, G12W wybieraj !!! 1 pytanie: czy wolisz płacić 0,62 zł czy ok. 0,5 zł za 1kWh ? ? ? Już bez ustawień sterowników uzyskujesz taką średnią (58% nocna z weekendami, 42% dzienna) Przy odpowiednich ustawach sterowników Dzień/Noc można zejść nawet średnio do 0,45zł. Czyli wolisz płacić 62gr zamiast 45gr za 1kWh ? Serio ? ZIMA!!! U mnie rano -15 st, jeszcze ok godz.10 było -12. Byłem zerknąć na podlicznik.... 26 kWh / dobę (na szczęście weekendowa, czyli x 0,3 zł, a nie 0,62 ) U mnie po zmiany sprzedawcy wychodzi N=0,3 / DZ=0,68 , a ty masz 0,62 całą dobę, to bez sensu przy naszym ogrzewaniu. ZASTANÓW SIĘ !!! Jak sterowniki? Wymieniłeś na inne, dostosowane do paneli, czy zostawiłeś te "bajery"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 03.01.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 A jakiego masz sprzedawcę bo dostawcę mamy takiego samego ,to ten sam rejon .Mogę wybrać sprzedawcę i jeszcze nie zdecydowałem jakiego a tylko to jeszcze musze zrobić i mam własny prąd:) .Sterowniki mam te same ale od czasu jak się wprowadziłem mogłem na bieżąco obserwować ich zachowanie i w końcu przetestowałem całą mnogość parametrów jakie można tam ustawić. Jak wspomniałem w pażdzierniku przegrzewały mi dom dopiero jak wprowadziłem kaganiec temperaturowy to zaczęły hamować jak trzeba.U mnie rano też było -15 teraz o 13 tej jest -10.Ubiegła doba 36Kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 03.01.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Witaj P.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 03.01.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 A jakiego masz sprzedawcę bo dostawcę mamy takiego samego ,to ten sam rejon .Mogę wybrać sprzedawcę i jeszcze nie zdecydowałem jakiego a tylko to jeszcze musze zrobić i mam własny prąd:) . Sterowniki mam te same ale od czasu jak się wprowadziłem mogłem na bieżąco obserwować ich zachowanie i w końcu przetestowałem całą mnogość parametrów jakie można tam ustawić. Jak wspomniałem w pażdzierniku przegrzewały mi dom dopiero jak wprowadziłem kaganiec temperaturowy to zaczęły hamować jak trzeba. U mnie rano też było -15 teraz o 13 tej jest -10.Ubiegła doba 36Kwh Hej, Sprzedawcę wybierz najtańszego, z najmniejszą opłatą za wyst. faktury (złodziejstwo kolejne), może są jakieś promocje u sprzedawców...... Chociaż teraz to za późno, bo jak wybierzesz sprzedawcę, to minie z 1-2 miesiące i w marcu wylądujesz! najważniejsze, byś na G12W przeszedł, innej opcji nie ma. Co z fotoV ? ? ? Masz już ??? Będziesz miał - kiedy planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 03.01.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Witaj P.M. Witaj S. Pisz co tam u cb, jak tam system działa w porównaniu z bratem, jak cenowo wychodzi, kto lepiej... Jakie ustawy masz, co tam pozmieniałeś , jakieś nowe spostrzeżenia ? ? ? Można tu już pisać, "barany" od PC Made in P.R.Ch. już tu nie wchodzą (chyba, że niebawem wrócą) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 03.01.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 A jakiego masz sprzedawcę bo dostawcę mamy takiego samego ,to ten sam rejon .Mogę wybrać sprzedawcę i jeszcze nie zdecydowałem jakiego a tylko to jeszcze musze zrobić i mam własny prąd:) . Sterowniki mam te same ale od czasu jak się wprowadziłem mogłem na bieżąco obserwować ich zachowanie i w końcu przetestowałem całą mnogość parametrów jakie można tam ustawić. Jak wspomniałem w pażdzierniku przegrzewały mi dom dopiero jak wprowadziłem kaganiec temperaturowy to zaczęły hamować jak trzeba. U mnie rano też było -15 teraz o 13 tej jest -10.Ubiegła doba 36Kwh Myślę, że najtańszy prąd ma teraz Energ.Centrum (błękitna energia) i tylko +2pln/m-c za fakturę cyfr. (24zł + vat na rok). Umowa na 3 lata. Stawki -5gr z vat niż nasz lokalny Energa Operator. Przy naszym użyciu 4-5k oszczędności około 200pln na rok. Wejdź na jakąś wyszukiwarkę, ja obecnie korzystam z energia.pl - porównuję sobie i od roku nic się nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modusoperandi 04.01.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dzisiaj dzwonię po firmach dowiedzieć się, jak wygląda procedura wypożyczenia paneli.U mnie w ciągu ostatnich paru dni dobowe zużycie na ogrzewanie wygląda następująco (kWh):27.12 - 1828.12 - 1529.12 - 1530.12 - 29 31.12 - 241.01 - 312.01 - 293.01 - 364.01 - 31 Jak widać, co normalne jest zużycie ostatnio wzrosło, bo temperatury grubo poniżej zera.Przy 48 m mieszkaniu to już wydaje mi się całkiem sporo. Tak czy inaczej, panele chcę wypróbować. Mam cichą nadzieję, że przy tych samych parametrach temperatury, które mam obecnie - (20.5 dzień / 19.5 noc) zejdę nieco z dobowym zużyciem.Jak już ustalę co i jak z możliwością wypożyczenia, to dam znać. Później na bieżąco będę pisał o zużyciu energii i wrażeniach użytkowania paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 04.01.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dzisiaj dzwonię po firmach dowiedzieć się, jak wygląda procedura wypożyczenia paneli. U mnie w ciągu ostatnich paru dni dobowe zużycie na ogrzewanie wygląda następująco (kWh): 27.12 - 18 28.12 - 15 29.12 - 15 30.12 - 29 31.12 - 24 1.01 - 31 2.01 - 29 3.01 - 36 4.01 - 31 Jak widać, co normalne jest zużycie ostatnio wzrosło, bo temperatury grubo poniżej zera. Przy 48 m mieszkaniu to już wydaje mi się całkiem sporo. Tak czy inaczej, panele chcę wypróbować. Mam cichą nadzieję, że przy tych samych parametrach temperatury, które mam obecnie - (20.5 dzień / 19.5 noc) zejdę nieco z dobowym zużyciem. Jak już ustalę co i jak z możliwością wypożyczenia, to dam znać. Później na bieżąco będę pisał o zużyciu energii i wrażeniach użytkowania paneli. Witam, Zużycie u cb nie jest takie złe! Szkoda inwestować w panele - szkoda kasy, zejdziesz może 10% niżej niż to co powyżej (tzw. "nieco"). Liczyłeś jaki to będzie koszt całkowity, te twoje panele ? To nie są żadne cuda - pamiętaj !!! Wypróbować można, ale zakup - nie ma to sensu! Nie zwróci się koszt i to baaardzo długo... Ja musiałem wybrać system grzania do nowego domu i wybrałem ten - nie będę zamieniał, bo to wbrew ekonomice !!! U mnie (domek 85m2, in 19-20 st)) przy tych mrozach od -16 noc do -12 dzień panele zużywają 28-29 kWh dobę (średnia z 3 dni, bo notuję co 3 dni o godz.22). W listopadzie/grudniu takie zużycie średnio miałem przez 3,4 dni Np. 6 dób między 10-16 listopada = panele zżarły 26 kWh albo 22-25.grud = 30 kWh , 25-28.grud = 26 kWh Teraz jak są te mrozy, będę notował codziennie. Ale ok.30 kWh to będzie norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 04.01.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Witaj S. Pisz co tam u cb, jak tam system działa w porównaniu z bratem, jak cenowo wychodzi, kto lepiej... Jakie ustawy masz, co tam pozmieniałeś , jakieś nowe spostrzeżenia ? ? ? Można tu już pisać, "barany" od PC Made in P.R.Ch. już tu nie wchodzą (chyba, że niebawem wrócą) pozdro Siemka. Wczoraj podpytałem ile brat eco-groszku spala....???:_(( i szok totalny jak temp 0* lub coś koło tego, to idzie mu 17 kg na dobę ...he.he jak mrozy takie jak ostatnie dwa dni to spala 40 kg na dobę ..o zgrozo.he.he podobno kupił tańszy, gdzie płacił chyba 650 czy 700 zł za tonę podobno nie pamięta lub nie chce pamiętać.. he.he do tego rachunki za prąd całej chałupy u niego za dwa miechy to 300 zł he.he CO DO NASTAW to poszalałem w tym roku albo wybrałem dobrze ---WILGOTNOŚĆ SPADA!!!! TEMPERATURA 20.4 CAŁA CHAŁUPA GARAŻ 12!!!! CAŁĄ DOBĘ BEZ KOMBINOWANIA Z WYGRZEWANIEM NA TANIEJ TARYFIE cała doba te same nastawy Co do zużycia to odczyt ZA CAŁY PRĄD ,WSZYSTKIE MEDIA ŁĄCZNIE Z OGRZEWANIEM!!! PANELAMI--- ZA PÓŁ ROKU 2 czerwiec 2015 odczyt fizyczny 1 taryfa 6943 kwh 2 taryfa 9112 kwh 2 stycznia 2016 1 taryfa 8442 kwh 2 taryfa 10623 kwh razem za pół roku to : 1 taryfa 1499 kwh 2 taryfa 1511 kwh Pozdrawiam P i pozdrawiam tych niedowiarków że panele to dobry system ogrzewania domu:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 04.01.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Cześć kwiaciarz Ok po przeliczeniu zapadła decyzja G12w przekonałeś mnie:) jeszcze musze się z tym przespać i podpisuje umowę. Co do PV to jeszcze nie mam, wstrzymałem się bo ustawa jeszcze nie wystartowała przesunięte na lipiec ale ja montuje na 100% . Nie jestem pewien tylko co do mocy bo już byłem zdecydowany na 5Kwa le być może będzie 3Kw ,mam już gotowe oferty tylko czekają na decyzje . A to zużycie z ostatnich kilku dni starego i nowego roku przy temp w domu 21,5-22 29-12 18Kw 30-12 23Kw 31-12 28Kw 1-01 27Kw 2-01 33Kw 3-01 36kw 4-01 34Kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 05.01.2016 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 CO DO NASTAW to poszalałem w tym roku albo wybrałem dobrze ---WILGOTNOŚĆ SPADA!!!! TEMPERATURA 20.4 CAŁA CHAŁUPA GARAŻ 12!!!! CAŁĄ DOBĘ BEZ KOMBINOWANIA Z WYGRZEWANIEM NA TANIEJ TARYFIE cała doba te same nastawy Co do zużycia to odczyt ZA CAŁY PRĄD ,WSZYSTKIE MEDIA ŁĄCZNIE Z OGRZEWANIEM!!! PANELAMI--- ZA PÓŁ ROKU 2 czerwiec 2015 odczyt fizyczny 1 taryfa 6943 kwh 2 taryfa 9112 kwh 2 stycznia 2016 1 taryfa 8442 kwh 2 taryfa 10623 kwh razem za pół roku to : 1 taryfa 1499 kwh 2 taryfa 1511 kwh Twoje ustawy są niezbyt - twoje pieniądze, ale 50/50 nocnej i dziennej to raczej niekorzystne ustawy przy naszym ogrzewaniu !!! Żeby ustalić, ile biorą twoje panele, musiałbyś sprawdzić ile zużywasz miesięcznie poza sezonem grzewczym, np. czerwiec - sierpień. Iść do skrzynki 1-szego spisać, a potem 31-szego o podobnej porze. Tak samemu sobie skontrolować (i spisać) raz na miesiąc. Potem jesień-zima dodać ok. 10% (światła i TV więcej), odjąć to od całości i wyjdzie ci ile "chapią" panele. Ale ty już masz 4 lub 5 sezon, zatem panele coraz mniej będą brały, przyzwyczaił się domek do tego systemu... Tak myślę, po co brałeś taryfę G12W skoro z niej nie masz profitów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modusoperandi 05.01.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Dred - pewnie pisałeś gdzieś już wcześniej, ale szczerze nie pamiętam - ile metrów mieszkanie i w jaki sposób ocieplone? Wasze zużycie jest bardzo porównywalne z moim - biorąc pod uwagę ostatnie dni.U mnie w ciągu ostatniej doby przybyło 32 kW Z76-Pit - zdaję sobie sprawę, że to wymiana z jednego elektrycznego typu ogrzewania zmiana na inny elektryczny typ ogrzewania. Jednak jak się ma mieszkanie 48 m to pozbycie się pieca z podłogi w salonie pozwoli mi choćby na wstawienie pod oknem stołu a obecnie muszę się z tym wiecznie gimnastykować. Zrobi się także nieco więcej miejsca w kuchni i sypialni. Łazienka będzie miała swoje źródło ogrzewania i przestanie być chłodna.To są takie drobne 'pierdółki', ale dla mnie wystarczające, aby podjąć się tego tematu. Panele zamówione. Reklamy firmy z której zamówiłem na próbę robić nie będziemy.Wybrałem panele Radius Classic / zostaną umieszczone na ścianach tuż pod sufitem. W czwartek mają być u mnie. Od razu je montuję i wyłączam obecny system ogrzewania - pod niego podepnę panele. Zużycie będzie monitorowane każdego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 05.01.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 CO DO NASTAW to poszalałem w tym roku albo wybrałem dobrze ---WILGOTNOŚĆ SPADA!!!! TEMPERATURA 20.4 CAŁA CHAŁUPA GARAŻ 12!!!! CAŁĄ DOBĘ BEZ KOMBINOWANIA Z WYGRZEWANIEM NA TANIEJ TARYFIE cała doba te same nastawy Co do zużycia to odczyt ZA CAŁY PRĄD ,WSZYSTKIE MEDIA ŁĄCZNIE Z OGRZEWANIEM!!! PANELAMI--- ZA PÓŁ ROKU 2 czerwiec 2015 odczyt fizyczny 1 taryfa 6943 kwh 2 taryfa 9112 kwh 2 stycznia 2016 1 taryfa 8442 kwh 2 taryfa 10623 kwh razem za pół roku to : 1 taryfa 1499 kwh 2 taryfa 1511 kwh Twoje ustawy są niezbyt - twoje pieniądze, ale 50/50 nocnej i dziennej to raczej niekorzystne ustawy przy naszym ogrzewaniu !!! Żeby ustalić, ile biorą twoje panele, musiałbyś sprawdzić ile zużywasz miesięcznie poza sezonem grzewczym, np. czerwiec - sierpień. Iść do skrzynki 1-szego spisać, a potem 31-szego o podobnej porze. Tak samemu sobie skontrolować (i spisać) raz na miesiąc. Potem jesień-zima dodać ok. 10% (światła i TV więcej), odjąć to od całości i wyjdzie ci ile "chapią" panele. Ale ty już masz 4 lub 5 sezon, zatem panele coraz mniej będą brały, przyzwyczaił się domek do tego systemu... Tak myślę, po co brałeś taryfę G12W skoro z niej nie masz profitów ? OSTATNIE DNI JAK WYŻEJ 2-01-2016 1 TARYFA 8442 2 TARYFA 10623 DO DZIŚ 05-01-2016 1 TARYFA 8537 2 TARYFA 10707 RAZEM 1i2 173 KWH ZA TRZY NAJZIMNIESZYCH DÓB CAŁE ZUŻYCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_i_Patryk 05.01.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Dred i z78-Pit z jakich firm macie panele, ja zamierzam zainstalować panele do nowego domu, który obecnie buduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 05.01.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 modusoperandi ja i Pit mamy bardzo podobne domy bo o ile pamiętam tez bazował na projekcie Z7. Ja mam 88m2 to mały domek ale więcej nie wcisnołem na działkę , co do ocieplenia to : -fundament 15cm styro 034 -sciana 20cm styro grafit frez 031 -podłoga razem 25 cm styro 034 +perlitobeton -strop wata 30cm 033 -dach 10cm styro 034 jeszcze nie zrobione materiał czeka na zrobienie -okna iglo energy 3szyby 05 Zużycie masz podobne ale metraż mniejszy choć przetestować panele nie zaszkodzi zobaczymy jakie wyniku uzyskasz też jestem ciekaw. Ja wszystkie panele mam na sufitach i moim zdaniem to najlepsze miejsce , po moich doświadczeniach przewymiarowanie mocy nie jest dobre.Jakiej mocy zamówiłeś panele na testy i do jakich pomieszczeń (chodzi o metraż) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 05.01.2016 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Dred - pewnie pisałeś gdzieś już wcześniej, ale szczerze nie pamiętam - ile metrów mieszkanie i w jaki sposób ocieplone? Wasze zużycie jest bardzo porównywalne z moim - biorąc pod uwagę ostatnie dni. U mnie w ciągu ostatniej doby przybyło 32 kW Z76-Pit - zdaję sobie sprawę, że to wymiana z jednego elektrycznego typu ogrzewania zmiana na inny elektryczny typ ogrzewania. Jednak jak się ma mieszkanie 48 m to pozbycie się pieca z podłogi w salonie pozwoli mi choćby na wstawienie pod oknem stołu a obecnie muszę się z tym wiecznie gimnastykować. Zrobi się także nieco więcej miejsca w kuchni i sypialni. Łazienka będzie miała swoje źródło ogrzewania i przestanie być chłodna. To są takie drobne 'pierdółki', ale dla mnie wystarczające, aby podjąć się tego tematu. Panele zamówione. Reklamy firmy z której zamówiłem na próbę robić nie będziemy. Wybrałem panele Radius Classic / zostaną umieszczone na ścianach tuż pod sufitem. W czwartek mają być u mnie. Od razu je montuję i wyłączam obecny system ogrzewania - pod niego podepnę panele. Zużycie będzie monitorowane każdego dnia. czekam, bom ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 05.01.2016 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 OSTATNIE DNI JAK WYŻEJ 2-01-2016 1 TARYFA 8442 2 TARYFA 10623 DO DZIŚ 05-01-2016 1 TARYFA 8537 2 TARYFA 10707 RAZEM 1i2 173 KWH ZA TRZY NAJZIMNIESZYCH DÓB CAŁE ZUŻYCIE No to sporo !! Bardzo sporo... Ale te doby owszem, mroźne jak.... ALE prawie 58 kWh / dobę Moje zużycie z ost. 2 tygodni (co 3 doby spisywane): 23-25.12 = 36 kWh 26-28.12 = 26 kWh 29-31.12 = 58 kWh (widać nadejście mrozów) 1-3.01.2016 = 87 kWh (mrozy DZ -10.... NOC -15) Moje zużycie co 1 dobę: 4.01 = 34 kWh (-11....-16) 5.01 = 33 kWh (-11...-16) Temperatury w domu 19-20st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 06.01.2016 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Dred i z78-Pit z jakich firm macie panele, ja zamierzam zainstalować panele do nowego domu, który obecnie buduję. okolice Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modusoperandi 06.01.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Dread1975:Mój post o tym #1789 W skrócie:Całe mieszkanie wysokość 2,5 m Salon - 21 m (4,0 x 5,3)Moc grzewczą obliczyłem na 1600 W. Planuję zastosować dwa panele sufitowe o mocy 850 W.Wstawiłem 2 panele po 1400W Sypialnia - 11 m (3,2 x 3,4)Moc grzewczą obliczyłem na 500 W. Planuję zastosować jeden panel sufitowy o mocy 500 W.Wstawiłem jeden panel 660W Kuchnia - 8 m ( 2,5 x 3,0)Moc grzewczą obliczyłem na 562 W. Planuję zastosować jeden panel sufitowy o mocy 500 W.Wstawiłem jeden panel 660W Łazienka - 3,5 m (2,2 x 1,5)Moc grzewczą obliczyłem na 247 W. Planuję zastosować jeden panel sufitowy o mocy 300 W. (choć biorę po uwagę 400 albo nawet 500 W)Opcja 300 W panel na sufit i panel w postaci lustra (100-200 W)Wstawiłem jeden panel 440W Korytarz - 7 m (1,5 x 4,2)Moc grzewczą obliczyłem na 450 W. Planuję zastosować jeden panel sufitowy o mocy 400 W.Wstawiłem jeden panel 440W Wysiadły mi grzałki w piecu akumulacyjnym. Naprawa dopiero na piątek - nie chciałem marznąć. Więc, wczoraj musiałem się pośpieszyć i samemu pojechać po panele. Kurier by mi je przywiózł dopiero w czwartek z racji Święta Trzech Króli. Pierwsze wrażenie - kosmos! Praktycznie od razu czuć ciepło.Widzę, że łazienka była mocno wychłodzona, bo 440W działa w tej chwili cały czas. Być może będzie to jednak za mało - rozważam montaż dwóch 440W albo jednego 440W i jednego 660W i dalsze testy.Zużycie za wczorajszy dzień - 23 kW. Dzisiaj będzie większe, bo wygrzewam całkowicie łazienkę i kuchnię (były zimne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 06.01.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Sorki imodusoperandi faktycznie przeoczyłem twój opis Salon moim zdaniem dobrze przeliczyłeś i 1600 watt powinno wystarczyć (ja na większym salonie mam trzy panele po 650 watt) a teraz masz tam dwa po 1400 watt Resztę też bym zostawił wedle twoich wyliczeń no może poza łazienką choć nie jest wielka dał bym tam jakieś 600 watt (ja mam 650 watt przy metrażu ~8m2 i u mnie jest to pomieszczenie które zużywa najmniej prądu ale to chyba dzięki WM). Po jednym dniu testów niewiele się dowiesz po tygodniu myślę że będziesz miał pełen obraz jak to będzie wychodziło na liczniku. Jakie masz sterowniki i jakie temp poustawiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts