Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(...)Resztę też bym zostawił wedle twoich wyliczeń no może poza łazienką choć nie jest wielka dał bym tam jakieś 600 watt (...)

Jakie masz sterowniki i jakie temp poustawiałeś?

Do łazienki jeszcze planuję dorzucić lustro - panel IR. Lustro nie będzie parowało, co jest dużym plusem oraz będzie ogrzewało 300 watami, więc łazienka powinna być git ogrzana.

Póki co używam sterowników z termostatami gniazdkowymi. Oczywiście planuję ich zmianę na natynkowe, ale to po teście.

Ustawione temperatury [noc / dzień]

Salon 20 / 21

Sypialnia 19 / 19,5

Kuchnia i korytarz 19,5 / 20,5

Łazienka 19,5 / 21 (termostat jest na podłodze, więc zanim on zarejestruje zadaną temperaturę, to metr nad nim będzie ze 2 stopnie cieplej.)

U mnie łazienka jest najzimniejszym pomieszczeniem niestety. Muszę ją wygrzać porządnie.

Zużycie zanotowane dzisiaj (czyli z wczorajszego dnia) 32 kW

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja utrzymuje stała temperaturę, trenowałem też zróżnicowanie noc dzień i u mnie niewiele to dawało . Po nocce i tak panele zjadały swoje aby wyrównać temperatury, zresztą o ile pamiętam inni też pisali że lepiej jest utrzymywać stałą temp (ale przetrenuj to u siebie).Przy ogrzewaniu promiennikowmy między sufitem a podłogą występuje bardzo mała różnica , sprawdzałem pirometrem i u mnie jest to zaledwie jedno stopniowa różnica (sufit podłoga 2,6 m).Dla przykładu teraz jest:

Salon temp. wewnątrz 22

ściana zewnętrzna 21,2(w okolicach okna tarasowego)

ściana szczytowa 21,4

ściana działowa 21,8

podłoga 21,7

sufit 22,1

Przy ciągłym ogrzewaniu różnica nie powinna być wielka.

Ja utrzymuje stała temperaturę, trenowałem też zróżnicowanie noc dzień i u mnie niewiele to dawało . Po nocce i tak panele zjadały swoje aby wyrównać temperatury, zresztą o ile pamiętam inni też pisali że lepiej jest utrzymywać stałą temp (ale przetrenuj to u siebie).Przy ogrzewaniu promiennikowmy między sufitem a podłogą występuje bardzo mała różnica , sprawdzałem pirometrem i u mnie jest to zaledwie jedno stopniowa różnica (sufit podłoga 2,6 m).Dla przykładu teraz jest:

Salon temp. wewnątrz 22

ściana zewnętrzna 21,2(w okolicach okna tarasowego)

ściana szczytowa 21,4

ściana działowa 21,8

podłoga 21,7

sufit 22,1

Przy ciągłym ogrzewaniu różnica nie powinna być wielka.

Hej,

W nocy należy troszkę więcej ustawić na sterowniku (tak ok. 0,5st max.) - tak, by między 6-13 panele załączały się jak najkrócej, szczególnie zaraz po 6 kiedy jest bardzo mroźno. Jak przed 6 się wygrzeje, to załączą się około 8...9 dopiero (zależy od mrozu, wiadomo, przy -16st co było niedawno to załączają się częściej, ale teraz gdy jest tak -6st to już jest OK i to działa ;-)

Potem podobnie, godz.13-15 (taryfa nocna) - tak by od 15-22 załączały się jak najrzadziej (w ciągu dnia jest zazwyczaj wyższa temp).

To wszystko przy G12W !!!

Jak ty masz G11 - to całą dobę trzymać równo ma sens - no tylko te 62gr / 1kWh to tak ze 20gr za dużo, co niee ? :yes:

Do łazienki jeszcze planuję dorzucić lustro - panel IR. Lustro nie będzie parowało, co jest dużym plusem oraz będzie ogrzewało 300 watami, więc łazienka powinna być git ogrzana.

Póki co używam sterowników z termostatami gniazdkowymi. Oczywiście planuję ich zmianę na natynkowe, ale to po teście.

Ustawione temperatury [noc / dzień]

Salon 20 / 21

Sypialnia 19 / 19,5

Kuchnia i korytarz 19,5 / 20,5

Łazienka 19,5 / 21 (termostat jest na podłodze, więc zanim on zarejestruje zadaną temperaturę, to metr nad nim będzie ze 2 stopnie cieplej.)

U mnie łazienka jest najzimniejszym pomieszczeniem niestety. Muszę ją wygrzać porządnie.

Zużycie zanotowane dzisiaj (czyli z wczorajszego dnia) 32 kW

U mnie zużycie (wg podlicznika na ogrzewanie):

4.01 = +34 kWh (-11 DZ , -16 Noc)

5.01 = +33 kWh (j/w)

6.01 = +32 kWh (-6 DZ , -10 Noc)

7.01 = +27 kWh (-6 DZ , -6 Noc)

8.01 = .........

witam,

dawno nie zaglądałem na forum, a tu widzę, ze nadal kwitnie propaganda sukcesu:

u mnie 3 doby - 0d 03.01.2016 do 06.01.2016 r. zużycie: 240 kWh

240 x 0,574 = 138 zł - za 3 dni ogrzewania.

dodam, że w jednym pokoju uruchomiłem piec kaflowy - to jest dopiero ciepło !

Kolejna przestroga dla zapatrzonych i szukających zbawiennego wpływu na kieszeń rozwiązania grzewczego pn: panele na podczerwień.

Porównanie z podobnym domem, ogrzewanym na gaz: 3 dni grzania 101 zł.

prąd zawsze jest najdroższym ogrzewaniem ! fizyki i matematyki się nie oszuka.

pozdrawiam,

Michał

Pasnanss - zanim zastosowałem panele u siebie przeczytałem całe to forum. Twój temat też znam i szczerze współczuję .

Niemniej jednak pozwoliło mnie to odpowiednio zareagować i przygotować się na instalację. Biorąc pod uwagę moje stare ogrzewanie i obecnie zastosowane panele - zużycie dobowe energii jest mniej więcej takie same.

Komfort cieplny jest zdecydowanie lepszy w przypadku paneli. Rzeczywiście daje się odczuć ich pracę o 1-2 stopnie wyższą temperaturę niż zadaną.

Zużycie energii na wczorajszy dzień - 35 kW i jest to obecnie największa wartość jaką w tym sezonie grzewczym osiągnąłem na panelach. Pamiętać należy, że cały czas wygrzewam łazienkę, więc kolejną dobę promiennik działa cały czas.

Najwyższe zużycie dobowe starego ogrzewania wynosiło 36 kW, przy czym łazienka była zdecydowanie zimna.

Bardzo możliwe, że ja także u siebie ustawię jednakową temperaturę na całym mieszkaniu - za wyjątkiem łazienki. Albo zmienię różnicę temperatur o 0,5 stopnia. Na wiosnę też planuję ocieplić ścianę w salonie - od strony suszarni, w której jest raczej chłodno. Zawsze to mniejsze straty ciepła.

Tak czy inaczej - ja na obecną chwilę jestem z paneli bardzo zadowolony. Zostało mi jeszcze parę dni testów - zobaczymy jak miną :)

Pozdrawiam

witam,

Kolejna przestroga dla zapatrzonych i szukających zbawiennego wpływu na kieszeń rozwiązania grzewczego pn: panele na podczerwień.

pozdrawiam,

Michał

OMG !!! Ale zużycie !!! :no:możliwe wręcz... 80kWh/dobę :no:

DO KAŻDEGO DOMU NALEŻY WŁAŚCIWIE DOBRAĆ ODPOWIEDNIE OGRZEWANIE.... Kolega posnanss nie dobrał...

Moim skromnym zdaniem, panele to nie jest dobry system dla domów pow.100m2 - nie czarujmy się !!!

Można się o tym przekonać na podst. kolegi "blekowca" - on ma panele takie jak ja i jak patrzę na jego zużycie (jedzie od maja'15 na budowlanej C11) to aż ciarki...... i to jeszcze nie są wszystkie podłączone, bo nadal urządza górę.

Moim zdaniem na panele na podcz. ten domek za duży - tutaj trzeba było iść zdecydowanie w kable grzejne.

Jednakże, być może wszystko się unormuje po 2,3 sezonach i będzie git!

witam,

pozdrawiam,

Michał

Posnanss o jakiej propagandzie piszesz?

Wylewasz swoje niezadowolenie z rachunków za ogrzewanie elektryczne którym usilnie chcesz się ogrzewać już któryś sezon. Na siłę nic nie zrobisz nie wywiniesz hełmu na drugą stronę i nie rozłożysz parasola w du....e, wedle twojego opisu zużycia wychodzi że twoje mieszkanie (masz jakie masz) to totalny durszlak!!! (jak mawiał TB). Więc ogrzewanie prądem pochłonie tyle ile musi "prąd zawsze jest najdroższym ogrzewaniem ! fizyki i matematyki się nie oszuka" ale sam to dobrze wiesz. Ja nie rozumie tyko dlaczego obarczasz winą za to panele na podczerwień , chyba sam uwierzyłeś w jakąś propagandę że będziesz się dzięki nim ogrzewał za półdarmo.

Z całym szacunkiem i poważaniem

Sebastian

"Jak ty masz G11 - to całą dobę trzymać równo ma sens - no tylko te 62gr / 1kWh to tak ze 20gr za dużo, co niee ? "

Zgadza się z7-pit nie jest to mało ale poczekam na własny licznik i taryfę G12W zobaczę jak wtedy będę wychodził finansowo za kilowaty. Choć nawet obecne koszta mnie nie przerażają te 850zł to tona węgla :)

"Jak ty masz G11 - to całą dobę trzymać równo ma sens - no tylko te 62gr / 1kWh to tak ze 20gr za dużo, co niee ? "

Zgadza się z7-pit nie jest to mało ale poczekam na własny licznik i taryfę G12W zobaczę jak wtedy będę wychodził finansowo za kilowaty. Choć nawet obecne koszta mnie nie przerażają te 850zł to tona węgla :)

Hej,

Ja 850zł to bym chciał zapłacić za cały sezon grzewczy:wiggle: Aaaa, takie marzenie.....

Czy się uda? No jeśli tak już zostanie jak teraz na zewnątrz (+2...-2) to z pewnością nie :no: przekroczę zbytnio tej 1 tony węgla :no:

Ale to się okaże w maju'16 :rolleyes:

:bye:

Mam pytania do ekspertów od paneli IR. Myślałem do dogrzewaniu takimi panelami łazienek, w których będzie ogrzewanie podłogowe, ale temperatura tych pomieszczeń będzie zbliżona do pozostałych, czyli 21-23 C. I teraz wyobrażam sobie, że przed i po wyjściu z prysznica czy wanny fajnie byłoby mieć jakieś przyjemne źródło ciepła. Więc na ten czas można by załączyć panel IR. I teraz moje pytania. Łazienki będą o pow. 4,5 m2 a druga 8 m2 (2,5x3,5 m). Powiedzcie jakiej mocy panele dobrać, żeby ogrzać ciało w jego sąsiedztwie? Załóżmy, że umieszczę panel 60/60 cm na suficie, centralnie w tej większej łazience. Czy tylko bezpośrednio pod panelem będę odczuwał ciepło czy mogę liczyć na to, że 1,5 m od panela (przy wys. pomieszczenia 2,7 m) też będzie można odczuć wrażenie ciepła? Czy jest zagrożenie, że bezpośrednio pod panelem naga skóra będzie zbyt mocno ogrzana? Jakiego rodzaju panele IR polecanie do takiego rozwiązania?

Mam pytania do ekspertów od paneli IR. Myślałem do dogrzewaniu takimi panelami łazienek, w których będzie ogrzewanie podłogowe, ale temperatura tych pomieszczeń będzie zbliżona do pozostałych, czyli 21-23 C. I teraz wyobrażam sobie, że przed i po wyjściu z prysznica czy wanny fajnie byłoby mieć jakieś przyjemne źródło ciepła. Więc na ten czas można by załączyć panel IR. I teraz moje pytania. Łazienki będą o pow. 4,5 m2 a druga 8 m2 (2,5x3,5 m). Powiedzcie jakiej mocy panele dobrać, żeby ogrzać ciało w jego sąsiedztwie? Załóżmy, że umieszczę panel 60/60 cm na suficie, centralnie w tej większej łazience. Czy tylko bezpośrednio pod panelem będę odczuwał ciepło czy mogę liczyć na to, że 1,5 m od panela (przy wys. pomieszczenia 2,7 m) też będzie można odczuć wrażenie ciepła? Czy jest zagrożenie, że bezpośrednio pod panelem naga skóra będzie zbyt mocno ogrzana? Jakiego rodzaju panele IR polecanie do takiego rozwiązania?

NIE POLECAM PANELI !!!

Proponuję za to zakupić farelkę za 40zł, szkoda się bawić w panele gdyż dość długo się rozgrzewają !!!

Farelkę 2kW włączyć na 15 min (mniejsza łazienka = 500W zużyje), potem 20-25 min (większa łazienka = 800W zużyje) i nagrzeje do 25 st szybciutko i tanio (razem ok.1,3-1,5 kWh za obie łazienki, w nocnej około 40gr, w dziennej ok. 1 zł)

NIE BAWIĆ SIĘ W PANELE !!!

:bye:

szkoda się bawić w panele gdyż dość długo się rozgrzewają !!!

Farelkę 2kW włączyć na 15 min (mniejsza łazienka = 500W zużyje), potem 20-25 min (większa łazienka = 800W zużyje) i nagrzeje do 25 st szybciutko i tanio (razem ok.1,3-1,5 kWh za obie łazienki, w nocnej około 40gr, w dziennej ok. 1 zł)

Tak, farelki już też rozważałem, choć panele wydają się być bardziej eleganckim rozwiązaniem, przynajmniej wizualnie.

Ale konkretnie, jak długo się rozgrzewają? Wchodzę do łazienki, włączam panel sufitowy,... ile muszę czekać, aby się rozgrzały? Zakładam, że w łazience jest cały czas ok. 22 C.

Witam.

Dla każdego domu odpowiednia taryfa tu możecie przeliczyć co dla każdego z was się opłaca http://www.gkpge.pl/oferta/dla-domu/regionalna/kalkulator-taryfowy tam jest kalkulator taryf wpisujecie średnie zużycie KWH na miesiąc,lub kwartał,rok i ten kalkulator poda przyblżone zużycie

Pozdrawiam ja mam g12 elastyczną bez wikendowej

Tak, farelki już też rozważałem, choć panele wydają się być bardziej eleganckim rozwiązaniem, przynajmniej wizualnie.

Ale konkretnie, jak długo się rozgrzewają? Wchodzę do łazienki, włączam panel sufitowy,... ile muszę czekać, aby się rozgrzały? Zakładam, że w łazience jest cały czas ok. 22 C.

I to byłby bardzo dobry wybór taka farelka - przecież możesz ją schować po myciu :wiggle: i masz tak elegancko, jak było przed myciem !!!

Jeśli chcesz mieć "elegancko" bo tak sobie życzysz = taki panel 650 W, który ja mam w łazience 2,1 x 2,5 (5m2) kosztuje ok. 800 zł + sterownik 150 zł (=dość drogi interes, ale efekt "sauny" dość sympatyczny), a w większej łazience to ja bym zastosował 2 x 650 W (chociaż na 100% 1 panel także rozgrzeje łazienkę, tyle że dłuuuużej...)

Sam tak używam panel + farelka + grzejnik drabinka przed myciem 15 min.

Odp. na tw. pytania:

Panel rozgrzewa się dość wolno - ale i później po wyłączeniu się (osiągnięciu temp. zadanej) nadal grzeje kilkanaście minut powodując, że pomieszczenie nie wychładza się (czyli jak umyje się 1szy domownik, można wyłączyć i dla pozostałych starczy ciepła)

Mam łazienkę 5m2 - porobiłem dokładne pomiary (przy -5 st) i taki panel (650W na suficie na środku łazienki) działa ok.22 minuty, aby podnieść temp. o 1 stopień i około 32 minuty o 2 stopnie. Podczas większych mrozów około 10% dłużej (odp 25 min, 35 min)

I rzeczywiście podczas mycia czy kąpieli, taki panel grzejący z góry daje bardzo przyjemne uczucie ciepła, ale farelka grzeje szybciej i taniej.

U siebie włączam farelkę 15min (+4st) + drabinkę na ręczniki + panel i ta "podwójna hybryda" bardzo ładnie nagrzewa łazienkę (około 24-25 st). A w ciągu dnia panel utrzymuje mi stałe 19 st (ustawa na sterowniku), ale odczucie jest jakby było 20 st (tak pokazuje niezależny termometr umieszczony NIE pod panelem, tylko na parapecie).

Mam nadz, ze pomogłem... Wybór Twój! :rolleyes:

Mam nadz, ze pomogłem

Tak, oczywiście, świetny opis, dziękuję!

Czyli pisząc wcześniej o powolnym rozgrzewaniu paneli IR miałeś na myśli długi czas potrzebny do podniesienia temperatury pomieszczenia. Ale efekt - wrażenie grzania jest już natychmiastowy zaraz po włączeniu? Myślę, że domowników, a szczególnie tę płeć z Wenus, już samo wrażenie grzania będzie cieszyć i na tym (poza samą temperaturą) mi również zależy.

Możesz podać wymiary, typ i producenta Twojego panelu?

Tak, oczywiście, świetny opis, dziękuję!

Czyli pisząc wcześniej o powolnym rozgrzewaniu paneli IR miałeś na myśli długi czas potrzebny do podniesienia temperatury pomieszczenia. Ale efekt - wrażenie grzania jest już natychmiastowy zaraz po włączeniu? Myślę, że domowników, a szczególnie tę płeć z Wenus, już samo wrażenie grzania będzie cieszyć i na tym (poza samą temperaturą) mi również zależy.

Możesz podać wymiary, typ i producenta Twojego panelu?

Witam PIT ma te same panele co ja i są zakupione w firmie z okolic poznania wymiary 325 w ma 60 cm-60 cm waga około 6 kg panele 650 w to wymiary 120 cm-60 cm maga 12 kg firma w nazwie dba o środowisko :cool:

Witam PIT ma te same panele co ja i są zakupione w firmie z okolic poznania wymiary 325 w ma 60 cm-60 cm waga około 6 kg panele 650 w to wymiary 120 cm-60 cm maga 12 kg firma w nazwie dba o środowisko :cool:

firma w nazwie dba o środowisko...... i ma także model małej cytryny dostawczej :cool:

Potwierdzam słowa kolegi kwiaciarza w 100% :yes:`

Łatwo można firmę znaleźć w necie...

Tylko nie polecam paneli 325 W (rozm. 60x60) , ani 900 W (rozm. 180 x 60) , ani paneli w formie obrazów !!!

Najlepsze i najwydajniejsze są białe 650 W.

UWAGA!!! To moja prywatna opinia

Wybór należy do Cb:

farelka za 40 zł vs. panel + sterownik za 950 zł

:cool:

Skoro już masz podłogowe w łazience to nie lepiej podciągnąć tam temp podłogi aby było cieplej niż dokładać inny dodatkowy system? Co do farelki to Pit ma racje najtaniej i najszybciej będzie, panel chwilkę potrzebuje nim zacznie mocno promieniować i przyjemnie ogrzewać (ale fakt że bardzo przyjemnie się to czuje :D ) . Ja na podobną łażienkę ~8m2 mam panel 650 Watt i też podłogę grzeję (w okresie porannym i wieczorem ustawiam na 25 stopni) aby było przyjemniej.