z78-pit 10.01.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 firma w nazwie dba o środowisko...... i ma także model małej cytryny dostawczej Potwierdzam słowa kolegi kwiaciarza w 100% ` Łatwo można firmę znaleźć w necCIE PEUGEOT TEŻ SIĘ MIEŚCI W NAZWIE FIRMY PANELI HIIHEEE:D:stirthepot: No już teraz wszystko jasne.... pug i cytryna mają takie dostawczaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 10.01.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Posnanss o jakiej propagandzie piszesz? Wylewasz swoje niezadowolenie z rachunków za ogrzewanie elektryczne którym usilnie chcesz się ogrzewać już któryś sezon. Na siłę nic nie zrobisz nie wywiniesz hełmu na drugą stronę i nie rozłożysz parasola w du....e, wedle twojego opisu zużycia wychodzi że twoje mieszkanie (masz jakie masz) to totalny durszlak!!! (jak mawiał TB). Więc ogrzewanie prądem pochłonie tyle ile musi "prąd zawsze jest najdroższym ogrzewaniem ! fizyki i matematyki się nie oszuka" ale sam to dobrze wiesz. Ja nie rozumie tyko dlaczego obarczasz winą za to panele na podczerwień , chyba sam uwierzyłeś w jakąś propagandę że będziesz się dzięki nim ogrzewał za półdarmo. Z całym szacunkiem i poważaniem Sebastian propagandę uprawiają sprzedawcy - dobrze o tym wiesz ! wystarczy wejść na niejedną stronę www producenta/sprzedawcy i wychwalaniu o obniżeniu rachunków za ogrzewanie przy wykorzystaniu paneli. A sprzedawała i montowała je firma, która tym się zajmuje... mój przykład pokazuje, że nawet durszlak można ogrzać taniej gazem, niż prądem... takie są fakty i nie podważysz ich niczym. na gaz jest taniej, od prądu ... Bynajmniej fakty te należy przekazywać potencjalnym użytkownikom, aby nie wpadli w sidło "cudów techniki". Wystarczy mi korespondencja prywatna, po której kilka osób zrezygnowało z paneli. pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 10.01.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 propagandę uprawiają sprzedawcy - dobrze o tym wiesz ! wystarczy wejść na niejedną stronę www producenta/sprzedawcy i wychwalaniu o obniżeniu rachunków za ogrzewanie przy wykorzystaniu paneli. A sprzedawała i montowała je firma, która tym się zajmuje... mój przykład pokazuje, że nawet durszlak można ogrzać taniej gazem, niż prądem... takie są fakty i nie podważysz ich niczym. na gaz jest taniej, od prądu ... Bynajmniej fakty te należy przekazywać potencjalnym użytkownikom, aby nie wpadli w sidło "cudów techniki". Wystarczy mi korespondencja prywatna, po której kilka osób zrezygnowało z paneli. pozdrawiam, Michał Tak zgadza się jest wiele stron www jakiś tam sprzedawców którzy wykorzystują nie wiedzę innych przedstawiając jakieś naciągnięte jak baranie jaja wyliczenia rzekomych oszczędności. Co nie znaczy że wszyscy w nie wierzą ja jak wielu innych sprawdziłem jak to jest ogrzewać się panelami bo to ogrzewanie na prąd! Koszt kilowata z danego nośnika czy to prąd, gaz, węgiel lub drewno są mi znane i wiem że prądem nie jest najtaniej ale gaz tez nie jest za darmo. Mam kilku znajomych co po jednym sezonie wracali do węgla:yes: . Czy koszt ogrzewania twojego mieszkania gazem był by jakoś znacząco tańszy- tego to nie wiem (i prawdę mówiąc bardzo powątpiewam ale to tylko moje zdanie) pozdrawiam Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NilsH 10.01.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Skoro już masz podłogowe w łazience to nie lepiej podciągnąć tam temp podłogi aby było cieplej niż dokładać inny dodatkowy system? Co do farelki to Pit ma racje najtaniej i najszybciej będzie, panel chwilkę potrzebuje nim zacznie mocno promieniować i przyjemnie ogrzewać (ale fakt że bardzo przyjemnie się to czuje ) . Ja na podobną łażienkę ~8m2 mam panel 650 Watt i też podłogę grzeję (w okresie porannym i wieczorem ustawiam na 25 stopni) aby było przyjemniej. Dziękuję Wam za opinie i dane o panelach. Tak zrobimy, damy taki długi panel 120x60 cm. Dlaczego nie zakładamy wyższej temp. w łazienkach? Jest kilka powodów. Jeden z nich to taki, że temp. praktycznie musielibyśmy podnieść na 24 h - nie wierzę w elastyczność podłogówki, a farelką czy panelami grzeję na czas prysznica/kąpieli. Drugi, no właśnie - taką temp. a raczej wrażenie ciepła można będzie "dogrzewaniu" regulować indywidualnie w zależności od potrzeb i subiektywnego odczucia. Wyobrażam sobie, że to trochę jak ogrzewane fotele w samochodzie. Fakt, wymaga to kosztu inwestycyjnego... I jeszcze mam pytanie - gdzie i jak instalujecie regulację, na czym ona polega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 10.01.2016 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Dziękuję Wam za opinie i dane o panelach. Tak zrobimy, damy taki długi panel 120x60 cm. Dlaczego nie zakładamy wyższej temp. w łazienkach? Jest kilka powodów. Jeden z nich to taki, że temp. praktycznie musielibyśmy podnieść na 24 h - nie wierzę w elastyczność podłogówki, a farelką czy panelami grzeję na czas prysznica/kąpieli. Drugi, no właśnie - taką temp. a raczej wrażenie ciepła można będzie "dogrzewaniu" regulować indywidualnie w zależności od potrzeb i subiektywnego odczucia. Wyobrażam sobie, że to trochę jak ogrzewane fotele w samochodzie. Fakt, wymaga to kosztu inwestycyjnego... I jeszcze mam pytanie - gdzie i jak instalujecie regulację, na czym ona polega? Sterownik (regulator) powietrzny ,jest ich wiele dostępnych od powiedzmy 150 do nawet 800.Jeśli chcesz w miarę precyzyjnie sterować (a to się przydaje i ma wielki wpływ na zużycie prądu) to poszukaj takiego który ma możliwość wprowadzenia pełnej charakterystyki grzania. Ja mam takie kolorowe(jak mawia Pit znanej firmy W...up ale tanie nie są) .Ustawiasz temp jaka ma być w danym przedziale czasowym i już . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 10.01.2016 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Dziękuję Wam za opinie i dane o panelach. Tak zrobimy, damy taki długi panel 120x60 cm. Dlaczego nie zakładamy wyższej temp. w łazienkach? Jest kilka powodów. Jeden z nich to taki, że temp. praktycznie musielibyśmy podnieść na 24 h - nie wierzę w elastyczność podłogówki, a farelką czy panelami grzeję na czas prysznica/kąpieli. Drugi, no właśnie - taką temp. a raczej wrażenie ciepła można będzie "dogrzewaniu" regulować indywidualnie w zależności od potrzeb i subiektywnego odczucia. Wyobrażam sobie, że to trochę jak ogrzewane fotele w samochodzie. Fakt, wymaga to kosztu inwestycyjnego... I jeszcze mam pytanie - gdzie i jak instalujecie regulację, na czym ona polega? Powtarzam ponownie: nie zakładaj żadnego panela !!! Tylko farelka lub inne podobne. Na ale-drogo są fajne grzejniki za 100 zł,wyglądają jak wentylator biurkowy, taki żółte, firmy Romanson, skupiają ciepło i oddają - podobnie jak czasza anteny sat - mam taki, czasem dogrzewam łazienkę kierując go na siebie - jest świetny, ma regulację czasu i nawet oscylację. Ponieważ nie masz przygotowanej instalacji elektr. pod panel - oszpecisz sobie łazienkę plastikowymi osłonkami. Chyba, że łązienka jeszcze nie gotowa, przed płytkami ściennymi... Podsumowując - już ostatni raz! Ja bym nie dawał panelu (ale widzę, że się na chama uparłeś jak osiołek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 10.01.2016 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 propagandę uprawiają sprzedawcy - dobrze o tym wiesz ! wystarczy wejść na niejedną stronę www producenta/sprzedawcy i wychwalaniu o obniżeniu rachunków za ogrzewanie przy wykorzystaniu paneli. A sprzedawała i montowała je firma, która tym się zajmuje... mój przykład pokazuje, że nawet durszlak można ogrzać taniej gazem, niż prądem... takie są fakty i nie podważysz ich niczym. na gaz jest taniej, od prądu ... Bynajmniej fakty te należy przekazywać potencjalnym użytkownikom, aby nie wpadli w sidło "cudów techniki". Wystarczy mi korespondencja prywatna, po której kilka osób zrezygnowało z paneli. pozdrawiam, Michał To tylko i wyłącznie Tw. wina, że w ciemno uwierzyłeś sprzedawcy.... i teraz wylewasz tutaj żale Jest tutaj kilku użytkowników, którzy są zadowoleni z paneli, gdyż przygotowali odpowiednio domki pod nie oraz przejechali się do użytkowników, popytali praktyków (a nie sprzedawców) i sprawdzili co i jak (np. ja). Moim zdaniem panele są OK, żadne cuda-niewidy! Trzeba się troszkę znać, tj. dobrze (zgodnie z pewnymi zasadami) je rozmieścić, pobawić się sterownikami- i można całkiem fajnie je ustawić - ale JAKO SYSTEM OGRZEWANIA. I wtedy całkiem nieźle to działa. ----------------------------- Poniżej mój wynik finansowy za ogrzewanie panelami za paźdz, list, grudz. 2015: zacząlem coś koło 5...6 paźdz. 1/ cały paźdz. - 78 zł (203 kWh) 2/ cały list. = 113 zł (297 kWh) 3/ cały grudz. = 145 zł (za 394 kWh) - wszystko na podstawie podlicznika, które mam tylko na ogrzewanie. 4/ stycz = ........tutaj styczeń będzie grubo ponad 600 kWh, chyba, że temp. się unormuje w okolicach +2....-5 to będzie mniej. W mojej prognozie przed-sezonowej założyłem styczeń+luty = 1300 kWh. Dzisiaj spisywałem licznik. Od 1-10. stycz. 2016r. już nabiło mi 269 kWh za ogrzewanie (a cały domek 315 kWh). ------------------------------------ Ponadto, podaję dla zainteresowanych "panelowcuff" zużycie u mnie z ostatnich dni: 7.01 = 27 kWh (noc -6 , dzień -6) 8.01 = 24 kWh ( -4 , +1) 9.01 = 23 kWh ( +1 , +2) 10.01 = 18 kWh ( -4 , 0) wcześniej (3-6.stycz), w największe mrozy -16 ... -11 , panele zużywały mi aż 32...34 kWh / dobę. Podczas ciepłego list-grud tyle zużywały mi przez 3,4 dni !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modusoperandi 11.01.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Moje zużycie z paru ostatnich dni.10.01 = 27 kW11.01 = 26 kW Pozmieniałem nieco ustawienia - różnica między wyższą i niższą ustawiłem już teraz na 0,5 stopnia.Z czasu pracy każdego z paneli widzę, że w sypialni jednak zamiast 660W zmienię na 1000W będzie miał krótszy czas pracy. Problem mam z łazienką. Okazuje się, że przebiegają tam piony wentylacyjne. Cały czas jedna ściana jest zimna. Zgłosiłem nadzorcy ten problem - mają sprawdzić, które piony nie są używane i je zamknąć. Mimo to - jestem bardzo zadowolony z tego ogrzewania.I tak jak napisali ich użytkownicy - trzeba się nauczyć jak to działa wraz z całym miejscem zamieszkania.U mnie w każdym razie dobowe zużycie jest porównywalne ze starym typem ogrzewania. Przy czym - grzejnik w łazience działa praktycznie cały czas z małymi przerwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 11.01.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Czytam te rewelacje i się uśmiecham. Dlaczego dom 100m2 lub większy nie nadaje się d ogrzewania panelami? aż się nie mogę doczekać uzasadnienia Możecie podawać zużycie na m2 ? miałoby to wtedy jakiś sens dla porównań. Rozumiem sens używania drugiej taryfy, o ile sterowniki pozwalają na takie ustawienie, żeby się panele włączały się przede wszystkim w nocnej taryfie, a w dziennej tylko jak nie ma innego wyjścia. Ma to sens oczywisty ekonomiczny. Poza tym żeby było małe zużycie prądu, trzeba obniżyć straty - czysta fizyka. Ta cała akumulacja jakoś do mnie nie przemawia. Niemal ta sama temperatura przy podłodze i suficie? A mierzona jest temp. podłogi/sufitu czy powietrza przy podłodze/suficie? Ogólnie śmieszny jest ten argument, że jak masz duże zużycie prądu tzn. że nie umiesz grzać panelami Teraz wiadomo czemu panele nie są popularne. Po prostu trzeba przejść odpowiednie szkolenia, a takowych jeszcze nikt nie prowadzi zapewne. Z dobrego serca radzę wszystkim zastanawiającym się nad panelami, żeby najpierw wydali kasę na zbadanie budynku kamerką termowizyjną. W zależności od wyników, należy popracować nad poprawieniem izolacji i ewentualnie odzyskiem ciepła z wentylacji (ale ostrożnie bo nie jestem przekonany czy aktualne koszty takiej zabawy w rekuperację się zwrócą zanim rekuperator padnie). Dobrym sposobem na oszczędność jest też obniżenie temperatury w pomieszczeniach nie używanych oraz na noc. Już to na forum kiedyś opisywałem. Natomiast bardzo kiepskim pomysłem jest kupowanie paneli, podczas gdy zwykła "kwoka" prawie nic nie kosztuje i daje to samo. Koszt paneli się po prostu nie zwróci nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 11.01.2016 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 to moja pierwsza wypowiedź w tym wątku wszyscy ogrzewający panelami na poczerwień będacymi fgłownym źródłem ciepła macie mój "podziw" i "szacun" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 11.01.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Do łazienki polecam http://allegro.pl/grzejnik-farelka-termowentylator-lazienkowy-bk2002-i5618907935.html Nie ma termostatu , tylko czasówkę .mam i taki i taki.Po rocznym uzytkowaniu nie widzę potrzeby termostatu. a teraz w markecie na L jest też ciekawy z drabinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 11.01.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 mój przykład pokazuje, że nawet durszlak można ogrzać taniej gazem, niż prądem... takie są fakty i nie podważysz ich niczym. na gaz jest taniej, od prądu ... A mógłbyś podać ile płacisz za 1kWh gazu (całkowity koszt łącznie z opłatami stałymi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 11.01.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Moje zużycie z paru ostatnich dni. 10.01 = 27 kW 11.01 = 26 kW Pozmieniałem nieco ustawienia - różnica między wyższą i niższą ustawiłem już teraz na 0,5 stopnia. Z czasu pracy każdego z paneli widzę, że w sypialni jednak zamiast 660W zmienię na 1000W będzie miał krótszy czas pracy. Problem mam z łazienką. Okazuje się, że przebiegają tam piony wentylacyjne. Cały czas jedna ściana jest zimna. Zgłosiłem nadzorcy ten problem - mają sprawdzić, które piony nie są używane i je zamknąć. Mimo to - jestem bardzo zadowolony z tego ogrzewania. I tak jak napisali ich użytkownicy - trzeba się nauczyć jak to działa wraz z całym miejscem zamieszkania. U mnie w każdym razie dobowe zużycie jest porównywalne ze starym typem ogrzewania. Przy czym - grzejnik w łazience działa praktycznie cały czas z małymi przerwami. Skoro ogrzewanie stare = ogrzewanie nowe - to po co przepłacać za panele? 1/ Tylko dla tych "kilku cm2" wolnego luzu przy oknie (akumulacyjny out) ? ? ? 2/ Za dużo pieniędzy i w coś trzeba "przeinwestować" ? ? ? Odczuwasz inny, bardziej przyjazny komfort grzania ? ? ? Na serio warto ci zamieniać na te panele ? Odnośnie grzejnika w łazience - gdyby działał praktycznie cały czas to zużycie by było większe, bo 440 W x 20 h działania = 9 kWh prawie sama łazienka (a to tylko łazienka). Nie pamiętam mocy panelu, dobrze pamiętam 440 W ? Proszę, napisz jeszcze ile PLN będą kosztowały twoje panele + sterowniki (jeśli to nie tajemnica) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 11.01.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Czytam te rewelacje i się uśmiecham. Dlaczego dom 100m2 lub większy nie nadaje się d ogrzewania panelami? aż się nie mogę doczekać uzasadnienia Możecie podawać zużycie na m2 ? miałoby to wtedy jakiś sens dla porównań. Rozumiem sens używania drugiej taryfy, o ile sterowniki pozwalają na takie ustawienie, żeby się panele włączały się przede wszystkim w nocnej taryfie, a w dziennej tylko jak nie ma innego wyjścia. Ma to sens oczywisty ekonomiczny. Poza tym żeby było małe zużycie prądu, trzeba obniżyć straty - czysta fizyka. Ta cała akumulacja jakoś do mnie nie przemawia. Niemal ta sama temperatura przy podłodze i suficie? A mierzona jest temp. podłogi/sufitu czy powietrza przy podłodze/suficie? Ogólnie śmieszny jest ten argument, że jak masz duże zużycie prądu tzn. że nie umiesz grzać panelami Teraz wiadomo czemu panele nie są popularne. Po prostu trzeba przejść odpowiednie szkolenia, a takowych jeszcze nikt nie prowadzi zapewne. Z dobrego serca radzę wszystkim zastanawiającym się nad panelami, żeby najpierw wydali kasę na zbadanie budynku kamerką termowizyjną. W zależności od wyników, należy popracować nad poprawieniem izolacji i ewentualnie odzyskiem ciepła z wentylacji (ale ostrożnie bo nie jestem przekonany czy aktualne koszty takiej zabawy w rekuperację się zwrócą zanim rekuperator padnie). Dobrym sposobem na oszczędność jest też obniżenie temperatury w pomieszczeniach nie używanych oraz na noc. Już to na forum kiedyś opisywałem. Natomiast bardzo kiepskim pomysłem jest kupowanie paneli, podczas gdy zwykła "kwoka" prawie nic nie kosztuje i daje to samo. Koszt paneli się po prostu nie zwróci nigdy. Pozdrawiam dobry humor to podstawa Nie wszyscy mają takie zdanie że panelami nie powinno się ogrzewać większych powierzchni. Możemy podawać w metrach a nawet w centymetrach Gdybyś przeczytał dokładniej co piszemy to łatwo byś to obliczył i tak dla przykładu 31-12-2015 zużyłem na dobę 28 Kwh mam 88 metrów powierzchni do ogrzana więc na przypada 0,25Kwh na m2 . Temp mierzę pirometrem o czym napisałem (Pirometr - przyrząd pomiarowy służący do bezdotykowego pomiaru temperatury. Działa w oparciu o analizę promieniowania cieplnego emitowanego przez badane ciała) Gdybyś poczytał o ogrzewaniu prądem (choćby tu na forum) to pewnie byś zauważył że grzejący w ten sposób czy to kablami,farelkami,konwektorami lub panelami ze względu na najdroższe żródło , przykładają sporo starań do ustawień w swoich sterownikach aby jak najekonomiczniej je wykorzystać .Jakoś nikt nie przechodził specjalistycznych szkoleń tytułem tego Jakoś nie wyczytałem że aby grzać się prądem trzeba przechodzić obowiązkowo badanie kamerą termowizyjną Ja jestem za utrzymaniem stałej temp w domu nocne oszczędzanie i tak odbije się w dzień (sprawdziłem u siebie) No to rozbraja mnie najbardziej porównanie kwoki do paneli IR czyli żarówki o powierzchni promieniowania może 5cm2 o wzmocnionym włóknie aby mogło się rozgrzać do 500 stopni by poza światłem wypromieniować więcej ciepła do niskotemperaturowego panela o powierzchni powiedzmy 0,7m2.To jak porównać procę do karabinu jednym i drugim szybę zbijemy. I teraz musisz mnie (tu wielka prośba) bardzo oświecić Jaki system grzewczy się zwraca bo wedle mojej wiedzy (mogę się mylić) jaki by nie był czy to elektryczny lub hydrauliczny oparty o piec(gazowy,olejowy,węglowy lub inny) może się co najwyżej zużyć ale nie zwrócic pozdrawiam Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 11.01.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 to moja pierwsza wypowiedź w tym wątku wszyscy ogrzewający panelami na poczerwień będacymi fgłownym źródłem ciepła macie mój "podziw" i "szacun" Dzieki a możesz rozwinąć trochę swój wpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 11.01.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Moje zużycie z paru ostatnich dni. 10.01 = 27 kW 11.01 = 26 kW Pozmieniałem nieco ustawienia - różnica między wyższą i niższą ustawiłem już teraz na 0,5 stopnia. Z czasu pracy każdego z paneli widzę, że w sypialni jednak zamiast 660W zmienię na 1000W będzie miał krótszy czas pracy. Problem mam z łazienką. Okazuje się, że przebiegają tam piony wentylacyjne. Cały czas jedna ściana jest zimna. Zgłosiłem nadzorcy ten problem - mają sprawdzić, które piony nie są używane i je zamknąć. Mimo to - jestem bardzo zadowolony z tego ogrzewania. I tak jak napisali ich użytkownicy - trzeba się nauczyć jak to działa wraz z całym miejscem zamieszkania. U mnie w każdym razie dobowe zużycie jest porównywalne ze starym typem ogrzewania. Przy czym - grzejnik w łazience działa praktycznie cały czas z małymi przerwami. Ja bym nie przesadzał z mocą panela. Im większą temperaturę osiąga tym jego sprawność wzrasta . Więc wychodzi że mniejszy panel aby utrzymać temp będzie się załączał na dłużej przez co będzie osiągał większą temperaturę i będzie działał sprawniej ,przewymiarowanie nie jest dobre. Przetestowałem to u siebie na dwóch podobnych pokojach gdzie mam różne panele.Tam gdzie jest panel większy mam większe zużycie przy tej samej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modusoperandi 12.01.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 [/u] Skoro ogrzewanie stare = ogrzewanie nowe - to po co przepłacać za panele? 1/ Tylko dla tych "kilku cm2" wolnego luzu przy oknie (akumulacyjny out) ? ? ? 2/ Za dużo pieniędzy i w coś trzeba "przeinwestować" ? ? ? Odczuwasz inny, bardziej przyjazny komfort grzania ? ? ? Na serio warto ci zamieniać na te panele ? Odnośnie grzejnika w łazience - gdyby działał praktycznie cały czas to zużycie by było większe, bo 440 W x 20 h działania = 9 kWh prawie sama łazienka (a to tylko łazienka). Nie pamiętam mocy panelu, dobrze pamiętam 440 W ? Proszę, napisz jeszcze ile PLN będą kosztowały twoje panele + sterowniki (jeśli to nie tajemnica) 1 - Jak się mieszka na 48 metrach, to okazuje się, że jednak każde miejsce wolne się przydaje. Szczególnie, że miałem problem ze stołem a teraz wszystko mi pasuje i pięknie się mieści. Akumulacyjny out 2 - Nie, nie - to nie tak. Lubię pewną surowość i minimalizm - wszelkie dodatki typu kaloryfery czy piece mnie drażnią - chciałem mieć takie ogrzewanie, które nie będzie zabierało wolnego miejsca i będzie sprawnie działało. Temperaturę odczuwa się inaczej - to trzeba poczuć, żeby wiedzieć o czym się pisze. Przy piecach miałem zaduch w mieszkaniu - musiałem wietrzyć często i pomagało to tylko na chwilę. Irytujący dla mnie był podmuch ciepłego powietrza - robiło mi się zbyt gorąco by po jakimś czasie czuć chłód. Przy panelach mam cały czas takie same odczucia no i brak podmuchu mnie cieszy. Dobrze pamiętasz - panel 440W jest w łazience i zostanie zamieniony na 660W. Do sypialni trafi 1000W zamiast 660W i tak samo zrobię z kuchnią. Cenowo zmieściłem się w 6000 PLN (kompletny zestaw wraz z sterownikami) - po wymianie na mocniejsze panele (jw) wzrośnie całkowita cena do 6500PLN (wybrałem panele Radium Classic) Zużycie za dzień wczorajszy 25 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modusoperandi 12.01.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Dred1975 - u mnie jednak większa moc będzie korzystniejsza. To wszystko jest obserwacja i wyciąganie wniosków z tego, w jaki sposób 'pracuje' nasze mieszkanie / dom. Ja dopiero mieszkam na swoim 1.5 roku, ale już udało mi się wyciągnąć sporo wniosków. Po panelach nie oczekiwałem cudu. Studiowałem temat bardzo długo. Dokładnie przeczytałem wszystkie posty z tego forum dotyczące paneli IR. Postanowiłem je kupić i jestem zadowolony.Domknę sprawę z łazienką / albo zrobię w niej remont (czego robić nie chciałem, bo jest całkiem do rzeczy). Niemniej jednak jeśli ocieplę ścianę, która jest wiecznie zimna, to podejrzewam, że dobowe zużycie prądu będzie u mnie stale oscylowało w okolicy 20 kW (przy temperaturach zbliżonych do 0 *C)Około 25 kW będzie jeśli temperatury zaczną spadać w okolice -6 *C. Przy temperaturach dodatnich zużycie będzie około 15 kW - tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 12.01.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 modusoperandi -Według mnie obrałeś jak najbardziej prawidłowe podejście do sprawy. Przede wszystkim nie uległeś "propagandzie " i sprawdziłeś sam jak działają panele. Co do doboru mocy to oczywiście są to tylko rady ale najlepiej sam zdecydujesz. Jakie będziesz miał zużycie to jeszcze się dowiesz . Mieszkałem jeszcze niedawno na wynajmowanym mieszkaniu 52m2 i za ogrzewanie w sezonie płaciłem na miesiąc 320zł. Sezon kosztował mnie jakieś 1920zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 12.01.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Dred1975 - u mnie jednak większa moc będzie korzystniejsza. To wszystko jest obserwacja i wyciąganie wniosków z tego, w jaki sposób 'pracuje' nasze mieszkanie / dom. Ja dopiero mieszkam na swoim 1.5 roku, ale już udało mi się wyciągnąć sporo wniosków. Po panelach nie oczekiwałem cudu. Studiowałem temat bardzo długo. Dokładnie przeczytałem wszystkie posty z tego forum dotyczące paneli IR. Postanowiłem je kupić i jestem zadowolony. Nie, nie - to nie tak. Lubię pewną surowość i minimalizm - wszelkie dodatki typu kaloryfery czy piece mnie drażnią - chciałem mieć takie ogrzewanie, które nie będzie zabierało wolnego miejsca i będzie sprawnie działało.Temperaturę odczuwa się inaczej - to trzeba poczuć, żeby wiedzieć o czym się pisze.Przy piecach miałem zaduch w mieszkaniu - musiałem wietrzyć często i pomagało to tylko na chwilę. Irytujący dla mnie był podmuch ciepłego powietrza - robiło mi się zbyt gorąco by po jakimś czasie czuć chłód. Przy panelach mam cały czas takie same odczucia no i brak podmuchu mnie cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts