z78-pit 04.02.2016 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 grzejniki mam dwukrotnie przewymiarowane (tak na wszelki wypadek) łącznie mają moc 10,5kw...... mam 11 sztuk - 3 o mocy 500wat, 7sztuk o mocy 1kw, i jeden o mocy 2kw w łazience, temperatura w domu - salon, łazienka,ubikacja 21st, sypialnie 19-20st, wiatrołap,pralnia- 15-16st, grzejniki średnio włączają sie na około 5 minut co godzinę, podgrzewając pomieszczenie do danej temperatury którą ustala się na termostacie.... grzeję 126m2, nie ukrywam że wieczorkami (3-4razy w tyg.) przepalam w kominku, jak na razie ten sezon drewno + prąd do grzania wyszedł 490zł - jest to mój drugi sezon grzewczy - kiedyś sporo się udzielałem w tym wątku bo ze dwa- trzy lata temu testowałemu siebie panele w mieszkaniu i jak dla mnie lipa. Dodam jeszcze tylko że mój system grzewczy kosztował łącznie (robocizna, grzejniki ,kabel w ścianie) około 3500zł za panele na mój dom miałem wyceny po 7-10tysi No a komin, kominek, wkład, obudowa, robocizna ? Czy to nie system grzewczy ? Nie kosztowało to nic ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 05.02.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 To po co piszesz, że twój system grzewczy kosztował ok. 3500 ? ? ? Jak można traktować kominek jako zabawkę, skoro używa się go 4 x tydz. A tak znając twoje (bajko)pisanie, to dorzucasz z 6 x tydz To bardzo pokaźne, kolejne źródło grzania - i bardzo dobrze, że je masz i że lubisz palić w kominku. Tylko napisz wreszcie ile kosztował cię kompletny system grzewczy (kominek z kominem + atlantiki). mój piekarnik ma moc 2,5kwh (połowa tego co piecokominek) też używam go 3-4 razy w tygodniu - też nagrzewa mi dom - i co??? wliczać mam go do systemu grzewczego?? płytę indukcyją też?? Napinasz się jak plandeka na żuku. Powtórzę jeszcze raz - kominek owszem daje mi baaaardzo dużo ciepła, ale to ciepło traktuje jako coś dodatkowego - nie rozpalam w nim dlatego żeby ogrzać dom, bardziej dla frajdy - nawet gdybym prąd miał za darmo to i tak kominek bym miał i w nim palił....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 05.02.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 mój piekarnik ma moc 2,5kwh (połowa tego co piecokominek) też używam go 3-4 razy w tygodniu - też nagrzewa mi dom - i co??? wliczać mam go do systemu grzewczego?? płytę indukcyją też?? Napinasz się jak plandeka na żuku. Powtórzę jeszcze raz - kominek owszem daje mi baaaardzo dużo ciepła, ale to ciepło traktuje jako coś dodatkowego - nie rozpalam w nim dlatego żeby ogrzać dom, bardziej dla frajdy - nawet gdybym prąd miał za darmo to i tak kominek bym miał i w nim palił....... To w końcu się zdecyduj czy zyski bytowe mają istotne znaczenie w kwestii zapotrzebowania budynku na ciepło czy nie . Albo je będziemy uwzględniać wszędzie niezależnie od tego czy to pasywniak,energooszczedny lub durszlak albo rozmowa o jakimkolwiek zużyciu i porównaniu będzie tylko dla "frajdy":lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.02.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Nie wiem dokładnie ile czasu na dobę moje grzejniki pracują, to zależy od pomieszczenia i od wielu innych rzeczy. Mój piecokominek ma 4,5kwh mocy, - rozpalam wieczorkiem to co mam zapakowane do wkładu, i mam 3-4godziny grzania co daje 18kwh energi..... Według obliczeń tak jak piszesz wychodzi mi 22kwh na dobę tylko że weź pod uwagę że wystarczy że wstawię coś do piekarnika (3kwh) na 2 godziny i mam 6kwh energii, tego obliczenia nie uwzględniają a tzw zyski bytowe są ogromne - mam plazmę która w ciągu 10 godzin pracy daje dodatkowe 2kwh ciepła, do tego gotowanie to kolejne kwh. Żelazko ma 2,5kw i jak popracuję przez godzinę to da 2,5kwh ciepła, do tego pralka, laptop i cala reszta urządzeń elektrycznych które wydzielają cieplo... stąd między innymi wzięło się budownictwo pasywne które bazuje na tym że do ogrzania domu wystarczą tzw - zyski bytowe zyski bytowe są uwzględnione w OZC przy obliczaniu Twojego zapotrzebowania 32 kWh/m2. z tego wynika, że resztę ciepła robi kominek i wg mnie korzystając z niego tak często, powinieneś go wliczyć (razem z kominem) w koszt systemu grzewczego - tu muszę się zgodzić z panelowcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 05.02.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 mój piekarnik ma moc 2,5kwh (połowa tego co piecokominek) też używam go 3-4 razy w tygodniu - też nagrzewa mi dom - i co??? wliczać mam go do systemu grzewczego?? płytę indukcyją też?? Napinasz się jak plandeka na żuku. Powtórzę jeszcze raz - kominek owszem daje mi baaaardzo dużo ciepła, ale to ciepło traktuje jako coś dodatkowego - nie rozpalam w nim dlatego żeby ogrzać dom, bardziej dla frajdy - nawet gdybym prąd miał za darmo to i tak kominek bym miał i w nim palił....... Po prostu oszukujesz czytelników... Do systemu grzewczego wlicz system komina dachowego + kominek + obudowa + słynne atlantiki. Razem = ....... ? ? ? Innych nie wliczaj (jesteś 1szym, który che wliczas k.induk oraz piekarnik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 05.02.2016 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 mój piekarnik ma moc 2,5kwh (połowa tego co piecokominek) też używam go 3-4 razy w tygodniu - też nagrzewa mi dom - i co??? wliczać mam go do systemu grzewczego?? płytę indukcyją też?? Napinasz się jak plandeka na żuku. Powtórzę jeszcze raz - kominek owszem daje mi baaaardzo dużo ciepła, ale to ciepło traktuje jako coś dodatkowego - nie rozpalam w nim dlatego żeby ogrzać dom, bardziej dla frajdy - nawet gdybym prąd miał za darmo to i tak kominek bym miał i w nim palił....... Bajkopisarstwo masz opanowane do perfekcji. Nawet lepiej bajerujesz jak R$K (Arizona) odnośnie zużycia i OZC Kto wierzy (oprócz mar1982kaz), że kominek ma dla "frajdy" - łapka w górę ? ? ? Bajerant 1-sza klasa !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 06.02.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Bajkopisarstwo masz opanowane do perfekcji. Nawet lepiej bajerujesz jak R$K (Arizona) odnośnie zużycia i OZC Kto wierzy (oprócz mar1982kaz), że kominek ma dla "frajdy" - łapka w górę ? ? ? Bajerant 1-sza klasa !!! Po prostu boli cię to że panele nie są takim cudem jak reklamują, i wszyscy co mają mniejsze zużycie według ciebie bajerują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 06.02.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Po prostu oszukujesz czytelników... Do systemu grzewczego wlicz system komina dachowego + kominek + obudowa + słynne atlantiki. Razem = ....... ? ? ? Innych nie wliczaj (jesteś 1szym, który che wliczas k.induk oraz piekarnik) Sam oblicz system ogrzewania panelami do mojego domu to kosz około 10.000zł czyli - komin,kominek + 10.000panele = ? system ogrzewania grzejnikami atlantica to 3500zł czyli - komin,kominek + 3.500zlgrzejniki = ? Teraz zadam ci pytanie - W którym przypadku mam kilka tysięcy taniej?? Panel to nie perpetum mobile i jeżeli pobiera 1000wat to z taką samą mocą grzeje - tak samo jak moje grzejniki które są kilkukrotnie tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 06.02.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Witam.2015-12-01 stan licznika pierwszej taryfy 7963 2016- 02-02 stan licznika pierwszej taryfy 8888 razem:9252015-12-01 stan licznika drugiej taryfy 102322016-02-02 stan licznika drugiej taryfy 11376 razem: 1144razem:2069/ na 60 dni to 34,48 całe zużycie prądu na dobę łącznie z podgrzewaniem wody w termie która działa tylko w taniej taryfieProjekt Dom w klematisach 2 ver.2 - rzut parteru Parter 65.97 m²1. Wiatrołap 3,90 m²2. Garaż 16,49 m²3. Hol 7,22 m²4. Schody 2,17 m²5. Salon 24,17 m²6. Kuchnia 6,95 m²7. Toaleta 1,67 m²8. Kotłownia 3,40 m²Projekt Dom w klematisach 2 ver.2 - rzut poddasza Projekt Dom w klematisach 2 ver.2 - rzut poddasza Poddasze 51.07 m²1. Hol i schody 6,63 m²2. Pokój 10,44 m²3. Pokój 10,59 m²4. Łazienka 4,72 m²5. Pokój 7,86 m²6. Pokój 10,83 m² Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 06.02.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 zamiast kotłowni jest pralnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 06.02.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 zamiast kotłowni jest pralnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 06.02.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Po prostu boli cię to że panele nie są takim cudem jak reklamują, i wszyscy co mają mniejsze zużycie według ciebie bajerują. Boli mnie, że nie podajesz kosztu CAŁEGO systemu grzewczego (tylko ciągle atlantiki i atlantiki). Bajerujesz, jeśli chodzi o ilość dni palonych w kominku (już cię przyłapali czytelnicy, jednemu pisałeś X, innym Y, Z,,,itd) A odnośnie paneli na podczerwień - powtarzam to cały czas odkąd trochę je poznałem: TO NIE SĄ ŻADNE "CUDA-NIEWIDY"!!! Aby zamontować takie panele i mieć racjonalne koszty użytkowania, musi być spełnionych kilka warunków. Kto ich nie spełni, będzie zawiedziony... P.S. Czytelnicy czekają na podanie przez mar1982kaz całkowitego kosztu twoich systemów grzewczych - oprócz atlantików (już znamy), indukcji oraz piekarnika (domyślamy się ceny). Chociaż każdy domyśla się także ile kosztował kominek, obudowa, komin dachowy i robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 06.02.2016 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 z78-pit szkoda dyskusji z kolegą mar1982kaz ,rzeczowo i logicznie z nim nie podyskutujemy. Nie dojdziemy do ładu aby jakoś policzyć i porównać czy faktycznie jeden system jest lepszy od drugiego czy nie. On ma swoją lodówkę która daje mu gratis 4kwh ciepła i już .Nie kopmy się z koniem bo zaśmiecamy temat,wracajmy do paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 06.02.2016 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 kwiaciarz dokończyłeś już budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 07.02.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 kwiaciarz dokończyłeś już budowę? Kostka brukowa i i ogród ,a w środku wszystko skończone:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 07.02.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Boli mnie, że nie podajesz kosztu CAŁEGO systemu grzewczego (tylko ciągle atlantiki i atlantiki). Bajerujesz, jeśli chodzi o ilość dni palonych w kominku (już cię przyłapali czytelnicy, jednemu pisałeś X, innym Y, Z,,,itd) A odnośnie paneli na podczerwień - powtarzam to cały czas odkąd trochę je poznałem: TO NIE SĄ ŻADNE "CUDA-NIEWIDY"!!! Aby zamontować takie panele i mieć racjonalne koszty użytkowania, musi być spełnionych kilka warunków. Kto ich nie spełni, będzie zawiedziony... P.S. Czytelnicy czekają na podanie przez mar1982kaz całkowitego kosztu twoich systemów grzewczych - oprócz atlantików (już znamy), indukcji oraz piekarnika (domyślamy się ceny). Chociaż każdy domyśla się także ile kosztował kominek, obudowa, komin dachowy i robocizna. Czekam na odpowiedź kominek + atlantiki =? kominek + panele =? który system tańszy?? zarówno wasze panele jak i moje konwektorki nie akumulują ciepla w taniej taryfie i oddają w trakcie "drogie" - działanie te same tylko wasze parę razy droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 07.02.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 z78-pit szkoda dyskusji z kolegą mar1982kaz ,rzeczowo i logicznie z nim nie podyskutujemy. Nie dojdziemy do ładu aby jakoś policzyć i porównać czy faktycznie jeden system jest lepszy od drugiego czy nie. On ma swoją lodówkę która daje mu gratis 4kwh ciepła i już .Nie kopmy się z koniem bo zaśmiecamy temat,wracajmy do paneli. Racja !!! Ciekawi mnie tylko, ile kosztował go CAŁKOWITY system grzewczy (kominek + atlantiki), bo gość podaje tylko atlantiki 3500 i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 07.02.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Kostka brukowa i i ogród ,a w środku wszystko skończone:rolleyes: He, he - u mnie tak samo zostało.... Została najcięższa robota !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 07.02.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Czekam na odpowiedź kominek + atlantiki =? kominek + panele =? który system tańszy?? zarówno wasze panele jak i moje konwektorki nie akumulują ciepla w taniej taryfie i oddają w trakcie "drogie" - działanie te same tylko wasze parę razy droższe Odpowiedź: na pewno atlantiki + kominek z zabudową+kominem+wkładem+robocizną (= min. 12k) wyszły o wiele drożej, niż same panele. ALE, ponieważ i tak chciałeś kominek, to atlantiki do "dogrzewania" kominka w zupełności wystarczą Dogrzewanie atlantikami = palenie w kominku codziennie w mroźniejsze dni, powiedzmy poniżej 0 (+ drewno, rąbanie, brudzenie się). W okolicach +5 i więcej, altaltiki są oszczędne (tak jak nasze panele), więc kominek może odpocząć, no i nie musisz się brudzić. Mam nadzieję, że ująłem całą "prawdziwą prawdę" w tym poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 07.02.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Czekam na odpowiedź kominek + atlantiki =? kominek + panele =? który system tańszy?? zarówno wasze panele jak i moje konwektorki nie akumulują ciepla w taniej taryfie i oddają w trakcie "drogie" - działanie te same tylko wasze parę razy droższe Mógłbym odpowiedzieć, i to z ogromną przyjemnością, ale niestety nie znam twojego całego, okropnie drogiego systemu kominka+wkład+komin dachowy+robocizna+mydło na brudne łapy + robota przy kominku. Nie chcesz ujawnić, twoja sprawa. Aż tyle kosztował? (Bogatemu wszystko wolno...) Podasz to wszystko j/w , to podliczę z przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts