z78-pit 07.02.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 z78-pit szkoda dyskusji z kolegą mar1982kaz ,rzeczowo i logicznie z nim nie podyskutujemy. Nie dojdziemy do ładu aby jakoś policzyć i porównać czy faktycznie jeden system jest lepszy od drugiego czy nie. On ma swoją lodówkę która daje mu gratis 4kwh ciepła i już .Nie kopmy się z koniem bo zaśmiecamy temat,wracajmy do paneli. Lodówka też mu daje ciepło? To ja wydałem kupę kasy na moją, no i ona jakaś dziwna, bo z tyłu nie jest ciepła i nic nie daje kWh, tylko bierze - oj, muszę napisać do producenta... Na szczęście piekarnik mój daje kopa, indukcja też - także tutaj jest status quo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 07.02.2016 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Mógłbym odpowiedzieć, i to z ogromną przyjemnością, ale niestety nie znam twojego całego, okropnie drogiego systemu kominka+wkład+komin dachowy+robocizna+mydło na brudne łapy + robota przy kominku. Nie chcesz ujawnić, twoja sprawa. Aż tyle kosztował? (Bogatemu wszystko wolno...) Podasz to wszystko j/w , to podliczę z przyjemnością bez względu na to czy kominek mam za 3tys. czy za 30tys to w zestawieniu z panelami wychodzi kilka tysi drożej niż z konwektorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 07.02.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Lodówka też mu daje ciepło? To ja wydałem kupę kasy na moją, no i ona jakaś dziwna, bo z tyłu nie jest ciepła i nic nie daje kWh, tylko bierze - oj, muszę napisać do producenta... Na szczęście piekarnik mój daje kopa, indukcja też - także tutaj jest status quo w lodówkach przeznaczonych do zabudowy w instrukcji jasno piszę że należy zabudować w taki sposób by móc swobodnie odprowadzić ciepło które produkuje lodówka, stąd montuje się kratki w cokole.... poczytaj to się dokształcisz bo bzdury piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.02.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 bez względu na to czy kominek mam za 3tys. czy za 30tys to w zestawieniu z panelami wychodzi kilka tysi drożej niż z konwektorami. ale koledzy nie mają kominka, a u Ciebie dostarcza ogromną ilość ciepła. co do lodówek, kuchni itp. to są w każdym domu, więc niepotrzebnie podkreślasz ich rolę w swoim domu, pomniejszając przy tym rolę swojego kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 07.02.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 ale koledzy nie mają kominka, a u Ciebie dostarcza ogromną ilość ciepła. co do lodówek, kuchni itp. to są w każdym domu, więc niepotrzebnie podkreślasz ich rolę w swoim domu, pomniejszając przy tym rolę swojego kominka Dokładnie tak jak napisałeś kolego imrahil nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 07.02.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 ale koledzy nie mają kominka, a u Ciebie dostarcza ogromną ilość ciepła. co do lodówek, kuchni itp. to są w każdym domu, więc niepotrzebnie podkreślasz ich rolę w swoim domu, pomniejszając przy tym rolę swojego kominka Wcale nie pomniejszam wręcz przeciwnie - kominek u mnie daje bardzo dużo ciepła - wkład ma moc 5kw - w tygodniu nazbiera się z 15-20godzin palenia co daje mi około 75-100kwh/tydz. - to bardzo dużo bo średnio daje to 10-14kwh/dziennie...... ale tydzień ma 168godzin i paląc przez 15-20godzin/tydz. nie mogę nazywać kominka podstawowym źródłem ciepła..... zresztą kominek traktuje jako element sprawiający, że wieczorkami robi się przytulnie w salonie - lubimy z żoną efekt żywego ognia w salonie - taki kominek to podobnie jak panel promiennik tylko że o mocy 5kw.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 07.02.2016 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Wcale nie pomniejszam wręcz przeciwnie - kominek u mnie daje bardzo dużo ciepła - wkład ma moc 5kw - w tygodniu nazbiera się z 15-20godzin palenia co daje mi około 75-100kwh/tydz. - to bardzo dużo bo średnio daje to 10-14kwh/dziennie...... ale tydzień ma 168godzin i paląc przez 15-20godzin/tydz. nie mogę nazywać kominka podstawowym źródłem ciepła..... zresztą kominek traktuje jako element sprawiający, że wieczorkami robi się przytulnie w salonie - lubimy z żoną efekt żywego ognia w salonie - taki kominek to podobnie jak panel promiennik tylko że o mocy 5kw.... Wiec jakbym nie liczył ponad połowę potrzebnego ciepła dostarczasz kominkiem reszta to konwektory. Cudów nie ma ,stąd tak niskie wyniki w poborze prądu przy podstawowym ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 07.02.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Wiec jakbym nie liczył ponad połowę potrzebnego ciepła dostarczasz kominkiem reszta to konwektory. Cudów nie ma ,stąd tak niskie wyniki w poborze prądu przy podstawowym ogrzewaniu. zgadza się - tylko że konwektory "czuwają" przez 24godziny na dobę 7 dni w tygodniu, a kominek pracuje 15-20godz/tydz. i nawet podczas palenia konwektory umieszczone w najdalszych pomieszczeniach względem kominka, potrafią się włączać....tak jak piszesz cudów nie ma tylko że w przypadku moich konwektorów zostało mi sporo pieniędzy względem paneli, te kilka tysięcy w kieszeni to sporo kasy. gdybym miał kominek plus panele to miałbym takie samo zużycie jak kominek plus konwektory - tylko że przy konwektorach mam sporo kasy zaoszczędzonych. Podaje dokładne zużycie zarówno drzewa jak i prądu bo u mnie się ten system sprawdza, zeszły rok to 1340zł za grzanie 126m2..... w tym jest dużo mniej bo to drugi sezon. Wiem że dzięki moim wpisom kilka osób się zdecydowało na ten typ grzania - jedną osobę nawet gościłem w domu i osobiście pokazałem cały system, koleś teraz ogrzewa swój 110m2 domek samymi konwektorami, za całą instalacje zapłacił 3tys. Edytowane 7 Lutego 2016 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 07.02.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 zgadza się - tylko że konwektory "czuwają" przez 24godziny na dobę 7 dni w tygodniu, a kominek pracuje 15-20godz/tydz. i nawet podczas palenia konwektory umieszczone w najdalszych pomieszczeniach względem kominka, potrafią się włączać....tak jak piszesz cudów nie ma tylko że w przypadku moich konwektorów zostało mi sporo pieniędzy względem paneli, te kilka tysięcy w kieszeni to sporo kasy. gdybym miał kominek plus panele to miałbym takie samo zużycie jak kominek plus konwektory - tylko że przy konwektorach mam sporo kasy zaoszczędzonych. Podaje dokładne zużycie zarówno drzewa jak i prądu bo u mnie się ten system sprawdza, zeszły rok to 1340zł za grzanie 126m2..... w tym jest dużo mniej bo to drugi sezon. Wiem że dzięki moim wpisom kilka osób się zdecydowało na ten typ grzania - jedną osobę nawet gościłem w domu i osobiście pokazałem cały system, koleś teraz ogrzewa swój 110m2 domek samymi konwektorami, za całą instalacje zapłacił 3tys. Sterowniki do paneli robią dokładnie to samo. A tu najistotniejsze "gdybym miał kominek plus panele to miałbym takie samo zużycie jak kominek plus konwektory - tylko że przy konwektorach mam sporo kasy zaoszczędzonych" my tu nie dyskutujemy o cenach systemów grzewczych aby ustalić który jest tańszy! Więc po co kupiłeś tak drogie konwektory trzeba było kupić nagrzewnicę kanałową (masz reku) za 1000zł ,palić w kominku a resztę dopstyknoć nagrzewnicą było by jeszcze taniej:) A z twoim znajomych to faktycznie moglibyśmy coś sensownie porównać jak to wychodzi w kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.02.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 a kominek pracuje 15-20godz/tydz.. co za różnica ile pracuje kominek? moja grzałka i podłogówka (będące jedynym źródłem ciepła) pracują tyle co Twój kominek. czy zatem mam rozpowiadać, że w ogóle nie płaciłem za system ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 07.02.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 co za różnica ile pracuje kominek? moja grzałka i podłogówka (będące jedynym źródłem ciepła) pracują tyle co Twój kominek. czy zatem mam rozpowiadać, że w ogóle nie płaciłem za system ogrzewania? No właśnie:) Do mar1982kaz Jakby nie patrzył podstawowy czy dodatkowy (system grzewczy) tworzą jedna całość i uzupełniają się wzajemnie więc kolega Imrahil jaki i z78-pit łącznie ze mna słusznie twierdzimy że powinieneś liczyć w całości koszt swojego systemu grzewczego. Dopiero wtedy będzie on realny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.02.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 może źle się wyraziłem - jeśli ktoś rozpala kominek dwa razy w roku dla klimatu, to niech będzie - można traktować kominek jako mebel czy ozdobę. ale jeśli ktoś dostarcza kominkiem 20% albo więcej kWh, to zdecydowanie jest to element systemu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 08.02.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) może źle się wyraziłem - jeśli ktoś rozpala kominek dwa razy w roku dla klimatu, to niech będzie - można traktować kominek jako mebel czy ozdobę. ale jeśli ktoś dostarcza kominkiem 20% albo więcej kWh, to zdecydowanie jest to element systemu grzewczego Swoim dostarczam dużo więcej niż 20% - nigdy się tego nie wypierałem.... Problem w wycenie piecokominka polega na tym że są takie o mocy 7kw co kosztują 500zł - http://piec-kominek.com/piec-stalowy-ekonomik-lux-lm-7kw.html?gclid=Cj0KEQiA89u1BRDz8enExq7rvN0BEiQAaFCHm9agYDSX3R9SXdEOGAgnqxSGfKGBD9S39h8NGhe_H4MaAqL98P8HAQ Są też takie, które po mimo tej samej mocy kosztują 20-30tysi To samo się dotyczy kosztu komina - można mieć systemowy shiedla, wykończony u góry klinkierem, a można kupić paletę cegieł szamotowych za 800zł, wymurować, u góry dać zwykłą blachę trapezową po 25zł/m2 - obydwa kominy będą działać tak samo.... Kominek to jest mebel, trudno tutaj pisać o jakiś kosztach - różnice w cenie są ogromne a działanie każdego te same, jednego stać na piecokominek za 10tys. a drugi kupi za 500zł dlatego uważam że podawanie kosztów piecokominka mija się z celem - każdy może samemu sprawdzić ceny i kupić takiego na jaki go stać - koszty nie są duże, te najtańsze kosztują tyle co jeden panel w waszych domach.... Edytowane 8 Lutego 2016 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modusoperandi 08.02.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Zużycie dobowe za parę ostatnich dni: 03.02 - 15 04.02 - 1705.02 - 2006.02 - 2307.02 - 1808.02 - 14 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 08.02.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 może źle się wyraziłem - jeśli ktoś rozpala kominek dwa razy w roku dla klimatu, to niech będzie - można traktować kominek jako mebel czy ozdobę. ale jeśli ktoś dostarcza kominkiem 20% albo więcej kWh, to zdecydowanie jest to element systemu grzewczego Tu kolego się z tobą nie zgodzę. Bo kominek to jest urządzenie grzewcze i nie istotne czy używane raz, dwa czy sto razy lub wcale nadal pozostaje kominkiem czyli urządzeniem grzewczym (nawet jak ktoś będzie go używał jako szafki na kwiatki czy jako klatki dla chomika).To z jaką częstotliwości i intensywności będzie wykorzystywany w celach grzewczych będzie miał swoje odzwierciedlenie w całości zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 08.02.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Swoim dostarczam dużo więcej niż 20% - nigdy się tego nie wypierałem.... Problem w wycenie piecokominka polega na tym że są takie o mocy 7kw co kosztują 500zł - http://piec-kominek.com/piec-stalowy-ekonomik-lux-lm-7kw.html?gclid=Cj0KEQiA89u1BRDz8enExq7rvN0BEiQAaFCHm9agYDSX3R9SXdEOGAgnqxSGfKGBD9S39h8NGhe_H4MaAqL98P8HAQ Są też takie, które po mimo tej samej mocy kosztują 20-30tysi To samo się dotyczy kosztu komina - można mieć systemowy shiedla, wykończony u góry klinkierem, a można kupić paletę cegieł szamotowych za 800zł, wymurować, u góry dać zwykłą blachę trapezową po 25zł/m2 - obydwa kominy będą działać tak samo.... Kominek to jest mebel, trudno tutaj pisać o jakiś kosztach - różnice w cenie są ogromne a działanie każdego te same, jednego stać na piecokominek za 10tys. a drugi kupi za 500zł dlatego uważam że podawanie kosztów piecokominka mija się z celem - każdy może samemu sprawdzić ceny i kupić takiego na jaki go stać - koszty nie są duże, te najtańsze kosztują tyle co jeden panel w waszych domach.... Kolego my to wiemy:) czy nie prościej po prostu zaspokój nasza ciekawość i podaj cenę ile kosztował w całości piecokominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 08.02.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Kolego my to wiemy:) czy nie prościej po prostu zaspokój nasza ciekawość i podaj cenę ile kosztował w całości piecokominek. może tyle: http://allegro.pl/piec-zeliwny-koza-kominek-blist-ekonomik-lux-7kw-i5670413961.html a może tyle: http://allegro.pl/pieco-kominek-carlotta-wyjatkowy-i-niepowtarzalny-i5959184986.html widzisz gdyby patrzeć na piecokominki tylko jako na urządzenie grzejące to najrozsądniej byłoby wybrać opcję nr1, natomiast w rzeczywistości liczy się również wygląd dlatego podawanie cen mija się z celem - można mieć za 500zł a można za 15.000zł i za 25.000zł też oglądałem. czy na stole za 5.000zł obiad smakuje lepiej niż na tym za 500zł - nie! Podobnie z piecami - zarówno tym tanim jak i drogim ogrzejesz tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 08.02.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 może tyle: http://allegro.pl/piec-zeliwny-koza-kominek-blist-ekonomik-lux-7kw-i5670413961.html a może tyle: http://allegro.pl/pieco-kominek-carlotta-wyjatkowy-i-niepowtarzalny-i5959184986.html widzisz gdyby patrzeć na piecokominki tylko jako na urządzenie grzejące to najrozsądniej byłoby wybrać opcję nr1, natomiast w rzeczywistości liczy się również wygląd dlatego podawanie cen mija się z celem - można mieć za 500zł a można za 15.000zł i za 25.000zł też oglądałem. czy na stole za 5.000zł obiad smakuje lepiej niż na tym za 500zł - nie! Podobnie z piecami - zarówno tym tanim jak i drogim ogrzejesz tak samo. Ręce ooopadają Więc kolego słono przepłaciłeś za swój system grzewczy bo ja nie wydałem nic!!! panele kupiłem sobie do ozdoby na suficie a mam ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.02.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Więc po co kupiłeś tak drogie konwektory trzeba było kupić nagrzewnicę kanałową (masz reku) za 1000zł ,palić w kominku a resztę dopstyknoć nagrzewnicą było by jeszcze taniej:) A z twoim znajomych to faktycznie moglibyśmy coś sensownie porównać jak to wychodzi w kwh. Ogrzewanie i wentylacja w jedym to raczej zły pomysł. Inne przepływy, kanały... Z reszta wentylacja to wentylacja a nie ogrzewanie. Tak czy inaczej koszty podawane przez mar1982kaz są całkiem całkiem. Na jakie temperatury masz ustawione atlanticki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 09.02.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Ręce ooopadają Więc kolego słono przepłaciłeś za swój system grzewczy bo ja nie wydałem nic!!! panele kupiłem sobie do ozdoby na suficie a mam ciepło chodzi o to że porównując koszt panelą o mocy 1000wat u różnych producentów ceny są zbliżone. W piecokominkach (dajmy na to7kw) zaczynają się od 500zł nie ma praktycznie górnej granicy cenowej.- Kominek pracuje u mnie około 60dni w roku i to tylko wieczorami, przez pozostałe 300dni jest po prostu meblem - dla ozdoby dla szpanu jak kto woli. Masz Panel dla ozdoby na suficie,??? ja swoje grzejniki traktuję tylko jako element grzewczy nie ozdobny. Czy wieczorami zabierasz żonę z lampką wina i siadacie pod włączonym panelem podziwiając jak pracuje?? bo ja właśnie mam tak z piecokominkiem. Moje Grzejniki atlantica podobnie jak wasze panele Grzeją bo muszą, Piecokominek już nie choć gdy już w nim palę daje baaardzo duży zastrzyk ciepła dla budynku i tego się nie wypieram. Jest wiele osób na tym forum z różnymi systemami grzewczymi, którzy nie wyobrażają sobie nie mieć również kominka, ja do tych osób należę Edytowane 9 Lutego 2016 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts