czarn-y 29.11.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Witam Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu projektu domu jednorodzinnego. Na rzucie stropu Terriva mam zaznaczony Filarek FL-1. W całym projekcie nie ma o nim słowa poza opisem pod wyżej wymienionym rzutem stropu : "Filarek FL-1 należy wykonać z cegły pełnej o wytrzymałości na ściskanie fb=20MPa na zaprawie zwykłej M5". Czy dobrze rozumię, że ten filarek ma być wymurowany od fundamentu aż do stropu?? Jak widać po obu jego stronach znajdują się otwory drzwiowe na parterze. Lub, może dla mnie mniej prawdopodobne, że filarek ma być wymurowany, na stropie, lecz w tym wypadku w jakim celu i na jaką wysokość, aż pod dach? Poddasze jest użytkowe ale bez żadnych ścian murowanych, tylko szkieletówki. Wątpliwości co do tego filarka biorą się z tąd, że jest on zaznaczony na rzucie stropu, natomiast nie ma go na rzucie ścian nośnych parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 29.11.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Witam Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu projektu domu jednorodzinnego. Na rzucie stropu Terriva mam zaznaczony Filarek FL-1. W całym projekcie nie ma o nim słowa poza opisem pod wyżej wymienionym rzutem stropu : "Filarek FL-1 należy wykonać z cegły pełnej o wytrzymałości na ściskanie fb=20MPa na zaprawie zwykłej M5". Czy dobrze rozumię, że ten filarek ma być wymurowany od fundamentu aż do stropu?? Jak widać po obu jego stronach znajdują się otwory drzwiowe na parterze. Lub, może dla mnie mniej prawdopodobne, że filarek ma być wymurowany, na stropie, lecz w tym wypadku w jakim celu i na jaką wysokość, aż pod dach? Poddasze jest użytkowe ale bez żadnych ścian murowanych, tylko szkieletówki. Wątpliwości co do tego filarka biorą się z tąd, że jest on zaznaczony na rzucie stropu, natomiast nie ma go na rzucie ścian nośnych parteru. [ATTACH=CONFIG]151520[/ATTACH] Tak jak przypuszczasz filarek ma być na parterze i przenosi obciążenia z dwóch nadproży-pewnie konstruktor obliczył,że materiał z jakiego są wykonane ściany parteru jest za słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 29.11.2012 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Dzięki. Ściany nośne konstrukcyjne to Porotherm 25 klasa na ściskanie 15. Chyba i tak wybiorę się do projektanta, który adaptował projekt. Oryginalnie filarek ma mieć 43cm szerokości. Jednak projekt został troche zmieniony i jeden z otworów drzwiowych został przesunięty. W wyniku tego filarek będzie mieć 90cm, czyli ponad 2 razy szerszy, więc może wystarczy tylko porotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts