Parkiet 24.03.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 MONKEY222 nie jesteś odosobniony w takich zdarzeniach. Mogę powiedzieć, że w tym przypadku Ci się "upiekło". Fachowość polega między innymi na umiejętności przewidywania i informowania użytkownika o mogących wystąpić zmianach. Taką informację należy przekazać na piśmie przed rozpoczęciem prac z potwierdzeniem klienta, że przeczytał informację i zrozumiał jej treść i akceptuje ewentualne konsekwencje. Informacje po są już tylko tłumaczeniem i nie zawsze znajdują zrozumienie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 23.04.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Mam pytanie. ile m2 na dzien lub na godziny można wycyklinować uzywajać 3 maszyn,tzn bebnnowej cykliniarki, talerzowej polerki oraz maszynki do narożników i końcówek.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.04.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Podstawowe pytanie jak się umówiłaś z majstrami, czy płacisz im za m2 wykonanej roboty czy też za godziny. Na godziny można robić kilka razy dłużej. Samo Zycie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 23.04.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Podstawowe pytanie jak się umówiłaś z majstrami, czy płacisz im za m2 wykonanej roboty czy też za godziny. Na godziny można robić kilka razy dłużej. Samo Zycie. Pozdrawiam. Zawsze liczy się m2 a nie godziny!! Jeżeli "fachowiec" proponuje godziny to mu podziękuj. A co jest do wycyklinowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.04.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Mam pytanie. ile m2 na dzien lub na godziny można wycyklinować uzywajać 3 maszyn,tzn bebnnowej cykliniarki, talerzowej polerki oraz maszynki do narożników i końcówek.? nowo ułożonej posadzki podłogowej parkietowej około 50-60m2 pod lakier. Latem z położeniem lakieru podkładowego. Około 10godz. pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 23.04.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) chodziło mi o to czy w jeden dzien jest w stanie to wykonać, lakierowanie to już druga kwestia. chciałem zaplanowac czas poprostu a nie wiem ile to zejdzie a mjaster nic nie mowił przez tel ile to bedzie. Do wycyklinowania jest 25m2 klapki bukowej, oraz 35m2 deski podłogowej z klona. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 24.04.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 chodziło mi o to czy w jeden dzien jest w stanie to wykonać, lakierowanie to już druga kwestia. chciałem zaplanowac czas poprostu a nie wiem ile to zejdzie a mjaster nic nie mowił przez tel ile to bedzie. Do wycyklinowania jest 25m2 klapki bukowej, oraz 35m2 deski podłogowej z klona. Witam Słyszałem o "majstrach" co 60m2. cyklinowali 5 dni (od pon. do pt.) w sobote i niedziele lakierowanie było. (myslalem ze to zart był, ale okazało sie, ze jednak realia) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 25.04.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Sam 140 m2 od zera do samego konca na gotowo ( z podkładem i 2 x lakier) robiłem około 30h roboczych . To co ty podajesz to pod pierwszy lakier w dobry dzien powinno sie zrobić .zależy od fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 29.04.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Ile dni po klejeniu na klej dwuskładnikowy (Ansercoll pur 2k) można zacząć cykliniowanie? Mam zamiar to sam zrobic jak się uda pozyczyć maszyny, Bo albo ceny mają chore albo termin nie pasuje. Kilka podłog już robiłem wiec teraz dam soebie radę. Czy Remmers PUR 212 bedzie dobrym lakierem na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 29.04.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Ile dni po klejeniu na klej dwuskładnikowy (Ansercoll pur 2k) można zacząć cykliniowanie? Mam zamiar to sam zrobic jak się uda pozyczyć maszyny, Bo albo ceny mają chore albo termin nie pasuje. Kilka podłog już robiłem wiec teraz dam soebie radę. Czy Remmers PUR 212 bedzie dobrym lakierem na to? Klej to raczej najmniej wazna sprawa, okres od ułożenia do cyklinowania powinien wynosić między 2-3 tygodnie ( to jest taka norma) można też wcześniej i duzo później. Drewno po przyklejeniu powinno mieć czas na zaklimatyzowanie się . Powinno poleżeć w takich warunkach ajkie później w mieszkaniu będa lub w podobnych , powinno się ułożyć i odkształcić przed cyklinowaniem ( lepiej przed jak po).. Lakier lakierowi nie równy i każdy inaczej się nakłada . Jakie ceny dla ciebie są chore??. żeby się nie okazało że te chore stana sie abrdziej chore gdy twoja robote beda musieli poprawiac fachowcy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 29.04.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Dam sobie rade, Ale faktycznie poczekam z 2-3 tyg do cyklinowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 14.05.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Niestety trzeba poczekać 3 tygodnie. Cyklinowanie nie jest trudne więc dasz radę ale nie oszczędzaj na papierze i rób dokładnie bo później wszystko wychodzi. Jak rozumiem ta deska to warstwówka i upewniłeś się że można cyklinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 22.05.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Jest to lita deska z klonu lub jawora , przyklejona na klej 2-składnikowy, reszta to parkiet bukowy z lat 90..., nie wuem jak długo leżał ale dał sie ułożyć. Mam zamiar zabielić tego buka. Pozdrawiam Edytowane 22 Maja 2013 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 22.05.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Taki mały poradnik filmowy jak można samemu odnowić stary parkiet prostymi metodami Edytowane 22 Maja 2013 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 25.05.2013 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Taki mały poradnik filmowy jak można samemu odnowić stary parkiet prostymi metodami Jakaś zabytkowa ta polerka. Odnowić stary parkiet polerką praktycznie nie ma szans a amatora to polerka będzie rzucała jak gestapo żydem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 26.05.2013 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Nie zawsze co nowe znaczy lepsze , ważne że ten model columbusa robi swoją prace odpowiednio. A co do sprzętów to mam zasade że jak robie stare zdezelowane parkiety to wole brać starsze maszyny które już swoje przerobiły i są sprawdzone a do fikuśnych , gładziutkich nowych podłóg jest drugi zestaw sprzętów. A co do tekstu o rzucaniu "rzydem" to jeśli to aluzja do mojego filmiku to małe sprostowanie widać że columbus ma rączke wyżej niż standardowa pozycja trzymania w celu lepszego docisku co niestety daje troche gorsze prowadzenie a po drugie to ten fragment filmu z polerka jest w przyspieszeniu ( wszystko to daje taki efekt że ręce drgają dość mocno ) A tak na marginesie to czy ktoś coś mówił albo pisał o odnowieniu starego parkietu samą polerką?? Edytowane 26 Maja 2013 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 26.05.2013 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Nie zawsze co nowe znaczy lepsze , ważne że ten model columbusa robi swoją prace odpowiednio. A co do sprzętów to mam zasade że jak robie stare zdezelowane parkiety to wole brać starsze maszyny które już swoje przerobiły i są sprawdzone a do fikuśnych , gładziutkich nowych podłóg jest drugi zestaw sprzętów. A co do tekstu o rzucaniu "rzydem" to jeśli to aluzja do mojego filmiku to małe sprostowanie widać że columbus ma rączke wyżej niż standardowa pozycja trzymania w celu lepszego docisku co niestety daje troche gorsze prowadzenie a po drugie to ten fragment filmu z polerka jest w przyspieszeniu ( wszystko to daje taki efekt że ręce drgają dość mocno ) A tak na marginesie to czy ktoś coś mówił albo pisał o odnowieniu starego parkietu samą polerką?? Cytuję: ,, Taki mały poradnik filmowy jak można samemu odnowić stary parkiet prostymi metodami " Ktoś jednak tak napisał..,, Rzyda" nie będę komentował. Polerka jest maszyną pomocniczą a nie prostą metodą na stary parkiet. Praca polerką to jak jazda na rowerze. Jak ktoś umie to pikuś. Dla laika może być groźna. Przy nauce pracy polerką niezbędna asekuracja przy wtyczce do gniazdka.Jak polerka poniewiera gościem to on włącznika nie puści bo jest w rękojeści a i też nie da rady utrzymać maszyny. Polerka może krzyż przetrącić a na pewno to nie wyszlifuje starego parkietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luksparkiet 28.05.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jakaś zabytkowa ta polerka. Odnowić stary parkiet polerką praktycznie nie ma szans a amatora to polerka będzie rzucała jak gestapo żydem. Polerką można odnowić taki parkiet ale nowy 4-5 letni niezbyt zniszczony wtedy to się sprawdza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 28.05.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Kiedys cykliniarką talerzową typu 'sam' zrobiłem ze 100m2 podłóg i z 30m2 parkietu z buka. Szło wolno ale dziur nie narobiłem... a były to pierwsze szlify.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 13.06.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 No i zapomniałem napisac że podłogi zrobione. Efekt jest taki jakiego oczekiwaliśmy. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts