Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż z wiatą jako budynek gospodarczy

lukaszf

Recommended Posts

Chce postawić garaż z wiatą podobny do tego http://www.centrumprojektow.eu/miniatura.php?x=500&maxy=367&id=48247

garaz z wiata.jpg

Jak moge to przepchnac na zgloszeniu?

1. Czy w zgloszeniu jest tylko powieszchnia uzytkowa - wtedy podalbym powieszchnie garazu, czy musze podac powieszchnie zabudowy wraz z wiata

2. Jesli musze podac wraz z wiata, to czy moge zglosic sam garaz o powieszchni okolo 20m2 a po kilku miesiacach zglosic wiate i postawic to tak jak widac na zdjeciu?

Edytowane przez lukaszf

Mieszkam na wsi, mam 2500m2 podwórka i ogrzewanie piecem węglowym/drewnem. Gdzieś muszę trzymać kosiarkę, wertykulator i inne narzędzia ogrodowe, drewno na opał, chciałbym też hobbystycznie sprawić sobie spawarkę, może chciałbym kupić quada i przyczepkę.

Zresztą dyskusja nad tym co chciałbym zrobić z tym budynkiem jest raczej drugorzędna. Umówmy się, że jestem świadomy, że jak będę używał niezgodnie z przeznaczeniem mogę dostać grzywnę.

Na jakiekolwiek miejsce, które będzie służyło do garażowania samochodu musisz mieć pozwolenie na budowę. Za cokolwiek co później będziesz robił możesz zostać ukarany wysoką grzywną i rozbiórką.

Nic, podobnego, jeżeli powierzchnia nie przekracza 25m2 na każde 500m2 działki to wystarczy zgłoszenie w starostwie lub urzędzie, ale lepiej sprawdzić. Chociaż z drugiej strony kolega ma rację, ważne aby nie zaznaczać na wniosku że chodzi o miejsce do parkowania, tylko wypisać że ma to być miejsce np. na przechowywanie mebli ogrodowych. A co tam będziesz trzymał tego już nikt nie będzie sprawdzał.

Tak bylo w moim przypadku.

Pozdrawiam

Edytowane przez marekw14

Nic, podobnego, jeżeli powierzchnia nie przekracza 25m2 na każde 500m2 działki to wystarczy zgłoszenie w starostwie lub urzędzie, ale lepiej sprawdzić. Chociaż z drugiej strony kolega ma rację, ważne aby nie zaznaczać na wniosku że chodzi o miejsce do parkowania, tylko wypisać że ma to być miejsce np. na przechowywanie mebli ogrodowych. A co tam będziesz trzymał tego już nikt nie będzie sprawdzał.

Tak bylo w moim przypadku.

Pozdrawiam

Najpierw piszesz, że nic podobnego, a później, że mam rację. :wiggle: Miejsce parkingowe dla auta to przymus pozwolenia na budowę ze wszystkimi tego wadami. A czy ktoś będzie sprawdzał? Inspekcja sama z siebie raczej się nie pojawi, ale sąsiedzi są różni, nie tak się do kogoś uśmiechniesz i możesz mieć nalot, ja bym nie ryzykował.

• 1 year później...

No niestety, Lukaszf, nie mam dla ciebie dobrej wiadomości. Przy założeniu, że chcesz ujawnić od razu, że to będzie miejsce do garażowania musisz uzyskać pozwolenie na budowę. Nie ma znaczenia wielkość, tak jak niektórzy piszą. Do 25m2 można postawić parterowy budynek gospodarczy jeśli mieszkasz w mieście lub 35m2 jeśli na wsi. Ale nie można pisać wtedy w zgłoszeniu, że budynek ma służyć za garaż.

Inna sprawa to jeśli chcesz jeden budynek postawić na dwa zgłoszenia ( osobno wiata, osobno garaż) to te budynki nie mogą stykać się ze sobą żadną ścianą! Nie można ich połączyć również jednym dachem tak jak pisze WiolaB.

Proszę koleżeństwa w tym roku pomagając komuś na wsi (prac.wykończeniowe) inwestor pokazał mi pismo zgłoszenia budowlanego o treści (z pamięci) :

przedmiotem zgłoszenia jest : budowa wiaty gospodarczej z trzema ścianami osłonowymi wraz z utwardzeniem podłoża pod w/w wiatą, zastrzegam możliwość/konieczność zastosowania (instalacji) drzwi przesuwanych z uwagi na warunki atmosferyczne. To tyle, a jakie są efekty musiał bym się skontaktować (chwilowo niewykonalne) bardzo podobny do obiektu autora wraz z wykorzystaniem.

Edytowane przez jm.yarec

• 5 weeks później...