Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ulozenie gasiorow

Dana54

Recommended Posts

Należy to bezwzględnie sprawdzić! Być może masz tak, że gąsior jest przykręcony ale bez klamerki. Oznacza to, że nie spadnie ale może się odchylić bo jego przednia część nie jest trzymana. Przy silnym wietrze może wyłupać się gąsior albo ułamać wkręt a wówczas taki gąsior na pewno spadnie i o tragedię nie trudno. Kto załatwiał materiał? Jak wykonawca to jego ewidentna głupota i szczyt nonszalancji. Ja Ty to niedopatrzenie lub głupota hurtowni tylko dlaczego Twój dekarz nie zwrócił na to uwagi. Tak czy siak należy to bezwzględnie poprawić i przykręcić dachówki. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
,,Dachówki nie są przykręcone bo używaliśmy spinek pod dachówkami co druga dachówka jest przewiązana spinką pod łatą. Jest to zdecydowanie lepsze połączenie – zabezpiecza dachówkę tak samo jak przykręcenie a uniemożliwia jej pęknięcie w miejscu kręcenia. Przy tym kacie nachylaenia dachu i naszej strefie wiatrowej nie ma koniecznoscie stosowania jakiegokolwiek zabezpieczenia mechanicznego. Spinki i kręcenie jest obowiązkowe przy kacie dachu 65stopni i więcej (dachy mansardowe). Ale my stosujemy spinki standardowo w każdym naszym domu.,, TAKA ODPOWIEDZ NA MOCOWANIE DACHOWEK OTRZYMALAM OD FIRMY BUDUJACEJ MOJ DOM pOWIEDZCIE MI DRODZY PRZYJACIELE CZY TO JEST PRAWIDLOWE WYJASNIENIE?CO DO MOCOWANIA GASIOROW NIESTETY CISZA.......NIE MA ODPOWIEDZI

Witam.Nie wiem dlaczego nie wyswietlilo sie zdjecie ale sprobuje naprawic blad i je dodac.Pytanie jak poprzednio ;czy szczyt dachu jest ulozony prawidlowo a jezeli nie to gdzie tkwi blad.Pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]153854[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]153855[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]153856[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]153857[/ATTACH]

Podziwiam inwestora.... Tak wejść na dach i robić zdjęcia. Chyba ze dobry zooooom w aparacie.

Btw. Kontrola to podstawa zaufania.

Spinki są dobrym mocowaniem o ile są! Skoro Twoi wykonawcy nie używali wkrętów to spytaj jak przymocowali dachówki skrajne te nakładające się? Aby się przekonać czy jest tak jak mówią Twoi wykonawcy musisz zlecić ocenę niezależnemu dekarzowi. Jak będzie wszystko OK to Twój koszt ale i spokojne sumienie. Jak będzie coś nie tak to kosztem ekspertyzy obciążysz wykonawcę i zmusisz go do poprawy. Natomiast oglądając gąsiory z całą pewnością jest coś nie tak. Pozdrawiam.

• 5 months później...
  • 1 year później...
Witam.Wlasnie mineło 2 lata od mojego ostatniego pytania o prawidłowe mocowanie dachowek W ubiegłym tygodniu napadało troche wiecej sniegu przy silnym wietrze.Nastepnie przyszła plusowa temperatura topnienie sniegu i.....na strychu wzdłuż calego domu w srodkowej czesci zalana podłoga.Dom jest na gwarancji napisałam do wykonawcy i tydzien bez odpowiedzi .Co mi radzicie?