Jagustynka 30.11.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Znalazlam w necie domek "do samodzielnego montazu" (tzn. plany budowy tego domku mozna sobie zamowic). http://www.micromedia.li/microhouse/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=2 I tak sobie kombinuje, czy ja z moim M. bylibysmy w stanie sami go zlozyc. Dodam, ze jestesmy kompletnymi laikami i z drewnem nie mielismy nigdy nic do czynienia.Domek mialby byc weekendowy.Co o nim sadzicie? Bardzo prosilabym bardziej doswiadczonych forumowiczow o opinie.Jak dla mnie niejasna jest sprawa fundamentow i dachu. Oto proponowane fundamenty (srubowe):http://www.schraubfundamente.de/schraubfundamente/A na dach proponuja folie. Jak dlugo ona na tym dachu wytrzyma?A oto probka do projektu:http://www.micromedia.li/microhouse/leseprobe/ Jakos tak mi sie ten domeczek spodobal.(Aha, calosc dostepna jest tez po angielsku). Z gory dziekuje za wszystkie komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 30.11.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Wydaje mi się że dwie osoby to za mało do złożenia tego-przynajmniej cztery.A tak z ciekawości ile ten domek kosztuje?Fajny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagustynka 01.12.2012 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 DVD-rom z opisem montazu, lista materialow, 4-ro godzinnym "tutorialem" i czyms tam jeszcze kosztuje 150 Eur. Koszt calego domku wg. strony internetowej to ok. 20 000 eur., choc oni uzyli z zewnatrz jakies tam drozsze plyty (przy uzyciu osb koszty maleja). Aha, przy zalozeniu, ze sie samemu skreca z zamowionych uprzednio i odpowiednio poprzycinanych belek i plyt. Domek powstal na zamowienie mlodego Austriaka, ktory ze wzgledow zawodowych czesto podrozowal i nocowal w hotelach i jak wrocil do swojego (jeszcze niesplaconego) mieszkania stwierdzil, ze jest ono dla niego za duze. Dom stoi na dzierzawionej dzialce - stad tez mozliwosc szybkiego i nieskomplikowanego przeniesienia go w inne miejsce. Aha, domek mozna powiekszyc o moduly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 05.12.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Domek fajny. Konstrukcja jest bardzo lekka więc wyjątkowo mocnych fundamentów nie potrzebuje. Gdybym taki stawiał to wywiercił bym świdrem w ziemi otwory poniżej poziomu przemarzania (-1 m ppt u mnie) i wylał takie słupy z betonu (nawet z betoniarki, dadzą radę). Faktycznie do montażu raczej 3-4 osoby, dwie trzymają element a trzecia go kotwi / skręca. Ale to nie problem skombinować jakąś pomoc, ja tam przyanjmiej problemu z tym nie mam "Folia" na dachu to nic zdrożnego, wiekszość magazynów jest wyłożonych "folią". Z tym że nie mylmy tego z folią w rozumieniu tego co mamy w domu, to są specjalne membrany które bardziej przypominają grubą wykładzinę z gumy niż folię domową. Dobrze ułożone, zgrzane i uszczelnione jest bardzo trwałe. Można na to dodatkowo sypnąć kamyków aby zabezpieczyc przed dziobami ptaków (choć to trzeba przeliczyć pod kątem wagi kamyków i wytrzymałości konstrukcji) Jedyny problem jaki widzę to cena. W Austrii to pewnie grosze (ze dwie - trzy wypłaty wypłaty gościa pracującego w biurze na srednim stanowisku), w Polsce prawie 100 kPLN to już sporo. Za niewiele więcej można postawić większy domek murowany.... No tylko że taki traci wartość mobilności. Jeżeli myślicie aby taki domek co jakiś czas przestawiać w inne miejsce Polski, myślę że warto pomysleć o konstrukcji z płyty warstwowej, przykład który mi sie podoba : http://allegro.pl/szym-bud-plyta-warstwowa-obornicka-kioski-sklep-i2771906541.html Zdolny projektant napewno coś ładnego by zaprojektował a cena bardzo atrakcyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagustynka 06.12.2012 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Wielkie dzieki za odzew, juz myslalam, ze nikt nic nie napisze... Dzabij, uspokoiles mnie piszac, ze "folia" kryje sie wiekszosc magazynow. A jak myslisz, czy taki "lejek" jak na jednej z tych zdjec da rade odprowadzic wode z dachu?(wstawilabym samo zdjecie, ale nie wiem jak)http://www.micromedia.li/microhouse/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=3Na jednym z tych zdjec widac tez wyzej wspomniana membrane. Edytowane 6 Grudnia 2012 przez Jagustynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagustynka 06.12.2012 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Aha, dla zainteresowanych podam jeszcze kilka danych: Wymiary zewnetrzne: 6,25x6,25x2,85, wysokosc pomieszczen 2,3 m.Wartosci U: sciany: 0,35, sufit 0,24, podloga 0,25. I tak przykladowo przekroj sciany (od srodka poczynajac):-plyta OSB 15 mm-konstrukcja nosna z 12 cm welna mineralna-plyta osb 15 mmmm-laty 3 cm-specjalne plyty na fasade o grubosci 6 mm (Koszty domku sa m.in. tak wysokie, bo w prototypie zastosowano plyty fasadowe za ok. 50 eur/m2, ale mozna tez zastosowac plyty cementowe za 16 eur/m2.) Na caly domek potrzeba 5,02 m3 drewna konstrukcyjnego KVH, 74 m2 plyty osb 25 mm i 137,21 m2 plyty o grubosci 15 mm.Do tego ok.26 m2 plyty pilsniowej i inne materialy. Interesowaloby mnie, ile kosztowaloby zamowienie i montaz takiego domku w firmie budujacej domy szkieletowe. Moze czyta nas tu jakis "szkieletowiec" i moze cos podpowiedziec? Edytowane 6 Grudnia 2012 przez Jagustynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.12.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Ten lejek zadziała jak każda rynna, mały deszcz odprowadzi bez problemu, przy czerwcowej ulewie i tak polegnie W zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie aby dać ich więcej. Konstrukcja domu jest bardzo prosta, myślę że każdy cokolwiek myślący stolarz zrobi coś takiego bez problemu. Materiały łatwo sama policzysz, robota to myślę max z 10 kPLN. Jeżeli domek miałby być jednak stacjonarny to ja bym go dodatkowo ocieplił od zewnątrz; U sciany jest ok ale można je polepszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts