Groszeczek 30.11.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Witam serdecznie! Przeszukałam Internet wzdłóż i wszerz za zdjęciami i uwagami z realizacji budowy domu z projektu Karmel 2 z pracowni Archetyp.Planuję budowę w przyszłym roku (formalności jeszcze przed nami), ale już jesteśmy zdecydowani na ten projekt.Bardzo proszę o wszelkie uwagi, zdjęcia z realizacji, pomysły itp. Trudno mi uwierzyć, żeby nikt nie budował tak pięknego i funkcjonalnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinrenew 27.03.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Witam. Czy planowana budowa jest już na jakimś etapie? Właśnie planujemy z Żoną budować projekt Karmel z pracowni Archetyp i szukamy jakichkolwiek informacji nt tego projektu. Chcielibyśmy połączyć projekty Karmel2 i Karmel3 w taki sposób, aby wygląd zewnętrzny i rzuty poddasza były takie jak w Karmel3, a rzuty parteru jak w Karmel2. Pewnie trzeba będzie kupić projekt Karmel3 i przerobić parter na etapie adaptacji. Planujemy zrobić dom energooszczędny - wstawić rekuperator z WM, rezygnując z kominka, oraz ocieplić 20cm styropianem, a także wstępnie budować na płycie fundamentowej. Co z tego wyjdzie zobaczymy - w obecnej chwili się doktoryzujemy. Chcielibyśmy postawić stan0 przed zimą a na wiosnę kończyć. Czekam na jakieś wieści Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszeczek 12.04.2013 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Witam serdecznie! Nareszcie jakiś wpis :D:D Już myślałam, że kompletnie nikt się nie zainteresował tym projektem (albo po prostu inwestorzy nie "chwalą" się w sieci), a szkoda, bo liczyłam na jakąś wymianę doświadczeń... Obecnie czekamy na pozwolenie na budowę. Projekt złożyliśmy w starostwie przed świętami i czekamy... Rzeczywiście w Pana sytuacji chyba będzie lepiej zakupić projekt Karmel 3 i adaptować go na podobieństwo Karmela 2. Nasz też się różni od oryginału. Zmiany, jakie nanieśliśmy to: - zmiana biegu schodów (żeby był lepszy dostęp do wyczystki od kominka, bo planujemy go zrobić) - obniżenie deki pod schodami o 4 stopnie, aby powstała minipiwniczka - zmiana schodów - zamiast 8 + 8 będzie 10 + 8 (aby swobodnie stanąć w piwniczce) - zamiana w kotłowni miejscami drzwi z oknem (planujemy dodatkowe ogrzewanie na piec uniwersalny (węgiel, drewno) i żeby ten piec się zmieścił. Wątpię, że będę go często używać, bardziej nastawiam się na gaz. (do pierwszego rachunku ) - na klatce schodowej doprojektowaliśmy okno a la balkonowe + daszek - zmieniliśmy komin wentylacyjny na murowany (z kuchni i górnej łazienki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinrenew 13.08.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Witam ponownie Jakieś postępy w budowie? Gdzie się budujecie ? Bo my zaczynamy we wrześniu - w Bolechowicach. Mamy Karmel2 ze zmianami zewnętrznymi i zmianą poddasza na Karmel3. Likwidujemy 4 okna (2 połaciowe, 1 - (wc-spiżarka), 1 - łazienka na dole), za to dajemy 1 nad wspocznikiem schodów. oczywiście rozmiary okien pozostałych pozmieniane, ale jeszcze nie ostatecznie Może się orientowaliście już, które składy budowlane wypadają korzystniej niż inne ? Czy działkę macie uzbrojoną czy media potrzebne w czasie budowy (prąd, woda) pożyczacie od sąsiadów ? My dopiero zaczynamy załatwiać umowy. Jeszcze musimy zrobić zjazd i drogę dojazdową - ok 30m. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszeczek 17.08.2013 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 My dopiero wychodzimy z ziemi. Budujemy w woj. małopolskim, okolice Oświęcimia. Co do mediów, to pożyczamy od siąsiadów, budujemy się przy rodzinie, więc nie ma problemu Drogę dojazdową mamy 70 m - utwardzona, ale słabo - dobrze, że póki co pogoda nam dopisuje. Co do składów, to ja tylko szukałam cegły (umóżdżyłam sobie, że muszę mieć ścianę z cegły, nie otynkowaną, a to akurat jest nośna - ta co jest na niej kominek), a pozostałe materiały nam firma zwozi i załatwia. Mają pochyatne kontakty i wiedzą co gdzie taniej, a jak kupują na kilka budów, to i mogą ceny negocjować. Też nanieśliśmy kilka zmian, m.in powiększyliśmy okna w kotłowni i lazience do wymiaru 90/150, połaciowe na ktatce zmieniliśmy na zwykłe + daszek. Zmieniliśmy też bieg schodów, żeby lepiej się było do wyczystki dostać. Tak ogólnie, to budowlańcy narzekają na projekt, że jest niedokładny. Nie było rozrysowanego zbrojenia od gory na poziomie 0, teraz nie ma opisanego jaki komi na być pod kominek (dokładnie). I z tym damy sobie radę, ale jednak pracowania mogła się bardziej postarać Ogólnie i tak jestem zakochana w "Karmelu" - podoba mi się, że jest symetryczny itp. W ogóle to był trudny wybór, jaki projekt ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts