Bryna 30.11.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Witam, pisze ponieważ mam w planach powiększenie otworu w ścianie nośnej. Ściana ma wymiary wys. 2,7m , dł 4m gr. 27cm. Na chwile obecną w ścianie znajdują się drzwi o wymiarach 1m x 1,9m co bardzo przeszkadza mi w moich planach. Moim zamiarem jest powiększenie do wymiarów dł 2m oraz wysokość ok 2,3m. pozostawiając ściany po dwóch stronach po 1m. Dołączony poglądowy obraz. I teraz zastanawiam się jak zrobić nadproże. Polecono mi CERAMICZNE STRONG LEIER 2,45m. Czy mogę spokojnie zastosować dwie takie sztuki, może cztery?? Może inne propozycje? Dziękuje za wszelkie informacje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozej1719510336 03.12.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Kto Ci polecił nadproże CERAMICZNE STRONG LEIER ?? Nie jest to przerost formy nad treścią?Jeżeli ta ściana już istnieje to może lepiej dać kątowniki, 2 teownik czy co kto woli? U siebie miałem też taki otwór jak Ty masz obecnie, a teraz jest 2,2 m szeroki na 2 m wysoki. Sposób jest prosty i przyjemny. Na fudze cegieł albo w cegle robisz wcięcie szlifierką z tarczą 23 cm. Głębokość zależy od kątownika jakiego użyjesz (ja u siebie mam po obydwu stronach kątowniki 10x10 ze stali konstrukcyjnej). Kątownik traktujesz klejem, wsuwasz na miejsce. Kolejnego dnia robisz w ten sposób drugą stronę, a trzeciego dnia nacinasz sobie pionowe bruzdy w miejscu gdzie ma się kończyć nowy otwór - z obu stron. Młotowiertarka w rękę i zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 03.12.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Jeżeli to budowa , to zapytaj kierownika budowy.Jeżeli nie to nie można tak lekką ręką powiedzieć ,że nadproże prefabrykowane będzie prawidłowe.Ważną jest wysokość ściany nad nadprożem , czy jest wieniec pod płytą i co mamy na ścianie nad płytą.2,7 to już spory otwór i proponowałbym jeżeli to budowa , belkę laną. Edytowane 3 Grudnia 2012 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiekdubel 18.03.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiekdubel 18.03.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Witam mam podobny lecz trochę inny problem. chcę poszerzyć wejście do kuchni z salonu. z jednej strony jest komin a z drugiej ściana nośna obrysu budynku i chciałbym się zapytać jak to wykonać bo dwuteowniki poziome nas nadprożem nie będzie do czego przymocować, potrzebne będą również postawić dwuteowniki pionowe zastanawiam się tylko jak je połączyć czy spawać śrubami skręcić poprostu zależy mi na podpowiedzi co i jak po kolei zrobić prosiłbym jeśli to możliwe o odp. na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.03.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Witam mam podobny lecz trochę inny problem. chcę poszerzyć wejście do kuchni z salonu. z jednej strony jest komin a z drugiej ściana nośna obrysu budynku i chciałbym się zapytać jak to wykonać bo dwuteowniki poziome nas nadprożem nie będzie do czego przymocować, potrzebne będą również postawić dwuteowniki pionowe zastanawiam się tylko jak je połączyć czy spawać śrubami skręcić poprostu zależy mi na podpowiedzi co i jak po kolei zrobić prosiłbym jeśli to możliwe o odp. na maila [email protected] Znalazłem odpowiedni rysunek; Do tego jeszcze słup i wnęka w ścianie./ na poczcie/ powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts