marcef 30.11.2012 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Wkład to basia 15 kw z kratek -wylot ma masakryczny bo 200 cm (nawet piec centralny ma mniej), zastanawiam sie nad taką kolejnością od czopucha w góre: - rura 50 cm fi200 z radiatorem -redukcja z fi 200 na 180- rura 50cm fi 180 z radiatorem- redukcja z fi 180 na 150-kolano 1x45stopni fi 150- rura50cm fi 150 wchodząca do komina pod kątem 45 stopni - dalej już tylko 5 m komina z tradycyjnej cegły czyli 12x24cm Pytania są dwa1 czy ma to sens ? (uważam że ma, bo radiatorami odzyskam trochę ciepła, dolot do kominka jest poprowadzony rurą kanalizacyjną fi 110 więc wylot fi 150 jest wg mnie ok , po zamknięciu przepustnicy na dolocie nie będzie szarpało tak powietrza z kominka tylko żar w popiele utrzyma sie dłużej np do następnego dnia czyli 8h co gwarantuje bezproblemowe zapalenie sie drewna nazajutrz rano - właśnie rozpalanie wpłynęło na zakup wkładu bezpopielnikowego bo przez popielnik szybciej wydmucha żar tak że nad ranem nie ma szans na kontynuacje palenia - większość tych co ma popielniki to kilka godzin i czarno w palenisku , a dwóch co mają bezpopielnikowe to nie mają problemów z rozpałką nawet do 12 h ) 2 Mam wrażenie ze przesadziłem z pierwszym pytaniem więc drugiego Wam oszczędzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.12.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Generalnie przesadzasz. Ze skakaniem po wątkach i z pomysłami (głupimi - tak jak ten z redukowaniem). Zrób porządek. Pokasuj watki i wypowiedz się w jednym....Może wtedy ktoś się zlituje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.12.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Generalnie przesadzasz. Ze skakaniem po wątkach i z pomysłami (głupimi - tak jak ten z redukowaniem). Zrób porządek. Pokasuj watki i wypowiedz się w jednym....Może wtedy ktoś się zlituje... Przeskoczę do ciebie na chwilę bo masz znowu kurna rację .....a może kubełek zimniutkiej wodziuni mu się przyda przed tym skakaniem?:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcef 03.12.2012 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Zauważyłem na tym forum co najmniej dwa rodzaje użytkowników . 1 Tych co pytają lub nie wiedzą lub potrzebują pomocy . 2 Tych co robią sobie z tego wszystkiego żarty . Ja należę do tych pierwszych a Wam eniu i niktspecjalny no cóż .... życze udanej zabawy - szkoda że kosztem innych bo to niskie jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.12.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 .....nie będzie szarpało tak powietrza z kominka tylko żar w popiele utrzyma sie dłużej np do następnego dnia czyli 8h........... Palisz w kominku non-stop ??? .bo przez popielnik szybciej wydmucha żar tak że nad ranem nie ma szans na kontynuacje palenia........ Ja tam mam i popielnik i popiół i żar i smolucha w salonie i narażam się u branży i z tym żyję dopóki nie wymienię wkładu. ..... Mam wrażenie ze przesadziłem z pierwszym pytaniem więc drugiego Wam oszczędzę........... No i tego się trzymaj ......to się nazywa techniczna powściągliwość FM :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcef 03.12.2012 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 niktspecjalnyPalić mam zamiar na okrągło w momencie jak bedzie potrzeba(okresy przed zimą i ew po zimiie) tzw przejściowe , takie dla nastroju też będą pewnieMoze masz i smolucha , ale jak sie okazuje miałeś szczęscie ze na takiego trafiłeś że trzyma żar, lub dałeś za niego ciut więcej niz 1500 zeta eniu złoszcze sie na odpowiedzi nie bo nie - pewnie nie tylko ja , Mam sie za logicznego wiec lubie wiedziej dlaczego coś tak a nie inaczej. Dotarło do mnie np że wylot trzeba pod kątem 45stopni , bo jak sadzy naleci to nijak tam sie nie da wejść i wycyzścić, półka dekompresyjna - początkowo zbędny komplikator , teraz wiem że napręzeń stropom lbetonowym oszczedza a drewnianym zmniejsza ryzyko zapłonu , Dzięki 5 dniom jak pewnie zauwazyliście wiem że nie będę miał GK zabudowy ztopiącą sie wełną czy klejem - wkażdym razie ze smrodem tylko z płyt izolacyjnych . Wszystko to jest kamieniem milowym jaki został wykonany w mojej głowie . Stało sie to dzięki nie komu innemu tylko Wam drodzy stali bywalce na tym forum - dla których to jest i może w koło wojtek , ale dla mnie to jest niewyobrażalna rewolucja bo zmieniło sie wszystko co sobie zaplanowałem , Całe szczęście że jestem przed a nie w trakcie jak zerocool ale jak widzicie on też ewoluował. i nie poszedł pod prąd. Owszem długo trwało zanim znależliście nić porozumienia ale sie udało Dlatego uważam że podrażnić się można - a nawet trzeba - ale poza tym warto wytłumaczyć - tym bardziej nowicjuszom jak ja bo im więcej sie dowiaduje tym bardziej jestem przekonany ze kominek to nie bułka z masłem i mam coraz mnijejszą ochotę do jego spartolenia samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.12.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Palić mam zamiar na okrągło w momencie jak bedzie potrzeba(okresy przed zimą i ew po zimiie) tzw przejściowe , takie dla nastroju też będą pewnie Moze masz i smolucha , ale jak sie okazuje miałeś szczęscie ze na takiego trafiłeś że trzyma żar, lub dałeś za niego ciut więcej niz 1500 zeta Mam i jak na razie przed wymiana mnięęę cały czas prosi by go pozostawić .......Dotarło do mnie......... Brawo,że coś w końcu do ciebie dociera a nie okoniem do FM ....Dlatego uważam że podrażnić się można - a nawet trzeba..... moszna.moszna :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 03.12.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 twoje załozenia maja sens pod warunkiem, ze do palenia uzyjesz podajnika ze slimakiem zamiast drzwiczek,wydaje mi sie,ze podajnika nie uzyjesz, otworzysz drzwiczki i juz masz czarno przed oczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 08.12.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Ja mam z fi 200 na 180 zredukowane i pali sie ok, dodatkowo przymakam szyber zeby za szybko sie nie spalal opal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts