Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty na zimę - pomoc potrzebna

Recommended Posts

Witam,

Zakończyłem wylewanie fundamentów w środę, ławy były wylewane tydzień wcześniej (beton B 25 ). Między ławą a ścianą fundamentową papa termozgrzewalna na lepiku, ławy częściowo posmarowane IZOPLASTEM R.

Proszę o poradę co zrobić aby w miarę dobrze zabepieczyć się na zimę.

Planuję obsypać ławy i zastanawiam się co dalej ? Nie wiem czy można smarować fundamenty przy obecnej niskiej temperaturze ?

Każda rada potrzebna, PLS pomocy !!!!

IMG_4545.jpg

Czytam, czytam ale problem mam nadal;

Czy uważasz że w poniedziałek (prognoza tem około 2 stopnie, instrukcja powyżej 5 ) będę mógł już smarować ściany fundamentowe od wewnątrz ? jeśli tak to czy IZOPLAST R będzie ok ? czy może proponujesz coś innego przy tej temperaturze ?

Według mojego majstra wnętrze lepiej smarować czymś na bazie rozpuszczalnika bo to trwalsze od wodnego.

Ważne żeby nadawało się do wewnątrz.

Beton przykryć żeby nie naciągał wilgoci z zewnątrz / deszcz lub śnieg /. Jeżeli przez izolacje zamkniemy wilgoć która pochodzi od wody zarobowej potrzebniej do produkcji betonu , to ta woda zostanie zużyta podczas wiązania betonu nie ma się tym co martwić.

anawii,

Mam podobnie, ściany wymurowane i wysmarowane dysperbitem. Jutro przyklejamy styropian Aqua, a w piątek przysypuję na zimę piaskiem.

Na wiosnę będzie odkopane z zew na 20-30 cm aby nałożyć siatkę i klej na cokół. Dodatkowo rury pod kanalizę, też będą wmontowane dopiero na wiosnę i ziemia w tych miejscach ponownie zagęszczona.

Za dużo się nasłuchałem o potencjalnym szkodliwym wpływie zimy na fundamenty ( tymbardziej że mam grunt wysadzeniowy - glinę), żeby zostawiać to odkryte. Jeżeli nie masz domu podpiwniczonego, to bym czym prędzej zasypywał.

Gumol,

Jesteś w lepszej sytuacji, bo masz fundamenty wysmarowane, a my nie zdążyliśmy.

Mamy posmarowane tylko 1x zewnątrz, zrezygnowaliśmy z dalszej pracy, bo niestety nie schnie,na pewno na wiosne wszystko odpadnie...

Wszystko to było w planach, smarowidła, zasypywanie, ocieplenie i drenaż wokoło od razu, ale niestety...:/

Czy te smarowidła sa potrzebne?

Ps. U nas grunt to piasek gliniasty, wody gruntowe na 0,80m, badanie było robione na początku kwietnia, po ulewach.

W trakcie budowy wyszło na jaw, że sąsiad w trakcie swojej budowy przerwał drenarke i nas zalewało...może przez to na naszej działce woda zawsze stała najdłużej :/

Jeżeli to piwnice to poważniejszy problem.

Jeżeli to wysokie ściany fundamentowe to przynajmniej częściowo zasypać z zagęszczeniem.

Z zewnątrz zrobić jak proponuje Gumol

To nie piwnice, ściana fundamentowa 134cm

Można zasypywać środek bez smarowania ? Czy może jest jakiś inny środek na to zamiast dysperbitu, żeby to cholerstwo schło....

Ocieplać tez nie możemy, bo przy gruncie nie wyschło.

Anawii,

Smarowane było w piątek i poniedziałek na domiar cały czas w planach mam jeszcze smarowanie paru detali dysperbitem. Myślę, że nic strasznego się nie stanie nawet przy takich temperaturach :) posmarują dysperbitem zaraz po tym nałożą styropian, a w piątek piasek. Jak już przysypią piaskiem to myślę że jakoś temp. murów podskoczy :)

Anawii,

Smarowane było w piątek i poniedziałek na domiar cały czas w planach mam jeszcze smarowanie paru detali dysperbitem. Myślę, że nic strasznego się nie stanie nawet przy takich temperaturach :) posmarują dysperbitem zaraz po tym nałożą styropian, a w piątek piasek. Jak już przysypią piaskiem to myślę że jakoś temp. murów podskoczy :)

My smarowaliśmy w sobote, a juz widac, że w paru miejscach odpadnie....nie wiem czy jest sens, mokry, świeżo smarowany fundament ocieplać, jak to wszystko na pewno odpadnie :(

Wewnętrzne ścianki masz wszystkie posmarowane?Jak Ci to schnie, u nas przy gruncie wszystko jest mokre :(

Anwii,

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198863-projekt-PARTY-pracownia-MG-PROJEKT/page7

Pod powyższym linkiem znajdują się zdjęcia z soboty. Widoczne prześwity zostały zamalowane w poniedziałek. Niestety w tygodniu jestem na budowie wieczorami, więc nie widzę wszystkeigo dokładnie. Niemniej w sobotę nie było widać jakby cokolwiek miało odpadać. Będę jutro z rana bo przywożą styropian to sprawdzę.

Anwii dzięki chociaż czy świetny okaże się podczas użytkowania i wykańczania :)

No ja też dzisiaj troszkę spokorniałem :/ Dysperbit odpusciłem na wew. ławach ze względu na te -8.

Miałem od rana latanego, żeby wszystko dograć (odwołać zakup dysperbitu, kleju do styropianu). Jednak po konsultacjach z różnymi fachowcami postanowiłem, że będzie na klej i kołki. Nie wiem jaki postęp ekipa dzisiaj poczyniła, jednak od jutra rana jest w planach zasypywanie. Także mam nadzieję, że piasek skutecznie przydusi styropian i nic nie odpadnie :)

Witam

Ja podobnie jak Anwii, doszedłem do pewnego etpau i jestem w kropce.

W środę zasypywałem ławy i smarowałem ściany fundamnetowe od wewnątrz + góra. Stan na dzisiaj na zdjęciu ( ławy zaizolowane i przysypane + dodatkowo około 10 cm). Nie wiem co dalej, czy jak trochę przeschnie fundament przyłożyć folią od góry, czy można tak przetrwać zimę ?

IMG_4551.jpg

............... Nie wiem co dalej, czy jak trochę przeschnie fundament przyłożyć folią od góry, czy można tak przetrwać zimę ?

Nie trzeba przykrywać. Tak jak jest już jest dobrze.

Jeżeli pogoda pozwoli do można zasypywać w środku , ale !!! Pamiętać o dobrym zagęszczaniu !!!.