Pedzel 01.12.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Zakładam tutaj wątek bo w "bieżącym zużyciu" nie chcę śmiecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.12.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 To podaję też ponownie jego parametry tego groszku 5-25 mm W laboratorium kopalni KWK Jankowice ustaliłem, że ten groszek 5-25 ma: - zawartość siarki 0,6 % - zawartość popiołu 7,25 % - zdolność spiekania RI - 28 - wartość opałowa 28,5 MJ/kg To teraz trzeba ustalić jak to spalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 01.12.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 To podaj jeszcze tutaj jaki masz problem, jaki piec, coś o budynku i spalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 jestem i jazrób jak pisałem i daj bestii pracować z godzinę, najlepiej dla efektu lepszego zgarnij wszystko co niespalone z palnika i zostaw żar będziesz widział od początku jakie zmiany zachodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 01.12.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam. Pedzel, nie wszyscy polecali, wyraźnie pisałem w wątku Suspensera, że Jankowice to będzie wyzwanie i na pewno nie dla początkującego. Twoje obserwacje - spieki i sadza - potwierdzają to co opisywali moi klienci palący orzechem z tej kopalni, z tego powodu już tego nie sprzedaję. To będzie bardzo trudny temat, bo musiałbyś pogodzić sprzeczności. Musisz podawać rzadko i dmuchać słabo żeby się nie spiekał i zdążał wypalić, a z drugiej strony musisz dmuchać dostatecznie mocno żeby nie smolił no i żeby dawał radę się nagrzać. W Twoim rejonie nie będziesz miał problemu z zakupem miału 25 z Piasta i nie powinien Cię wynieść więcej niż 600 - 650 PLN za tonę, tylko nie wiem, jakie uziarnienie toleruje Twój piec - do 25 czy do 35mm? Znajdź w okolicy dobry skład z uczciwym towarem i kupuj sobie po 100 -150 kg. tego miału, jak Cię nie puszcza ilość miejsca do składowania albo kasa. Masz tłokowca, więc wystarczy Ci proporcja rzędu 40% eko do 60% miału 25, nawet 30 do 70 też by było dobrze ale rozumiem, że chcesz spalić te Jankowice. Ogrzejesz się bez problemu i po dobraniu mu odpowiednich nastaw - co nie powinno być trudne o ile będziesz w miarę dokładnie mieszał składniki a miał będzie w miarę suchy - będziesz zaglądał do kotłowni 2 razy w tygodniu. No chyba że ambicja Cię zeżre i powiesz sobie - JA k..wa muszę mu dać rady. Wtedy szacun dla Ciebie i wyrazy współczucia dla Twojej rodziny, bo podobno mrozy idą. Pamiętaj tez, że jak masz sadzę smolistą w kotle, to komin nie będzie wyglądał lepiej. Nie jestem zwolennikiem mieszanek, ale czasami inaczej nie da rady, tylko może zanim kupisz coś do pomieszania skonsultuj się na forum a w każdym razie wybierz coś o spiekalnosci 0 do 1 RI i kaloryczności 23 - 25 MJ. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pedzel 03.12.2012 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Witam, Sorki ze długo nie pisałem. Problem z internetem, musiałem tłumaczyć tp że wina lezy po ich stronie a nie po mojej przez 2 dni.... Wracając do tematu. Zmieniłem czas przerwy podawania na 6 min w czasie pracy, wentylator jest na 48%, przerwa podawaania w podtrzymaniu 170 min. Jest dużo lepiej. Groszek przepala się dalej nie do końca, spieki też są ale mniejsze. Jeszcze powalczę z nim parę dni i myślę będzie lepiej. Z tymi spiekami to raczej już za duzo nie zdziałam ale widze już że spalam sporo mniej groszku w porównaniu z tym z OBI. Pozostaje problem z sadzą. Co parę dni muszę czyścic piec (ta górna półka na paleniskiem, nie wiem jak się nazywa ) bo jest zawalony. Martwię się nieco o komin bo tam pewnie też nie będzie ciekawie ale kuzy to kominiarz więc jak coś to poratuje Zdam relację za dwa dni po kolejnych modyfikacjach ustawień. Aha piec jest na 50C ustawiony. Myślę nad przejściem na 60C. Co wy na to? Pomoże ze sadzą nieco ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 03.12.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Witam. A do tych 50stC to żwawo Ci dochodzi? Jeżeli tak, a żar jest w bezpiecznej odległości od kosza to spróbuj jeszcze zwiększyć przerwę, tylko poobserwuj, żeby się za bardzo z tyłu nie paliło. I zwiększaj po kilka sekund, kontrola po min. godzinie od wprowadzenia zmiany. Wyższa temp. na kotle zazwyczaj zmniejsza osadzanie się sadzy. Poradziłbym Ci jeszcze obniżać nadmuch, no ale mniej wiatru = więcej sadzy, jak już masz jej za dużo to raczej zostaw. I poważnie Ci mówię - większość tłokowców lubi eko - miały ( tylko nie Rokitę bo to też Jankowice), masz 2 stówki różnicy na tonie, a jak nie dojdziesz do całowitego ( bez niedopałków i spieków) spalania Jankowic to oszczędność Ci wyjdzie naprawdę spora na mieszance. Spalisz ładnie. czysto i bez nadmiaru sadzy. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pedzel 03.12.2012 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 No w miarę szybko. Jedno podanie i zazwyczaj już temp jest. Radzisz to pomieszać z eko-miałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.12.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 to jeszcze wydłuż przerwę skoro w czasie jednego podania dochodzi- będzie więcej czasu na dopalenie tylko jak mówi kobra kontroluj strefę spalania.łapka na czopuch jak nie masz termometru i sprawdź czy gorący- moze być jeszcze za mało powietrza i stąd dużo sadzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 03.12.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 No w miarę szybko. Jedno podanie i zazwyczaj już temp jest. Radzisz to pomieszać z eko-miałem? A ci Ci szkodzi spróbować? Na kasę się pracuje... Jak w jednym cyklu Ci dochodzi, to wydłuż przerwę, obniż jeszcze nadmuch obserwując czy nie wzrosła ilość sadzy. Wszystko małymi kroczkami, pauzę wydłużaj proporcjonalnie do obniżania nadmuchu. No i patrz na palnik - masz mieć 3 strefy: od przodu popiół bez niedopałków, za nim żar i od kosza czarne - zapas który następny ruch tłoka przepchnie w strefę żaru spychając jednocześnie część popiołu z pierwszej strefy do popielnika. Z przodu palnika masz ekonomię a z tyłu bezpieczeństwo. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.12.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 jak ma niską temperaturę spalin to ja bym nadmuchu nie ruszał bo ilość sadzy jeszcze mu wzrośnie- moim zdaniem powietrza może mieć za małoale nie będę się spieral niech próbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pedzel 07.12.2012 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 No powiem wam będzie jazda z tym opałem. Będę musiał przemęczyć się ta zimę a potem dokładniej sprawdzać co kupuję Zmiany ustawień chyba wszystkie już spróbowałem krótsze przerwy podawania z silniejszym nadmuchem, dłuższe z mniejszym. Jedyne z czym można jeszcze pokombinować to przedmuchy w podtrzymaniu ale to tez mi zajmie pare dni pewnie. Ogółem mówiąc tak źle i tak nie dobrze. Albo problemy z podbiciem temperatury (niezależnie od ustawienia spieki i tak się robią), opału wsuwa też nie mało, albo nie przepala. Jeszcze jak już coś nawet nieźle działa to wahania temperatury wszystko psują i trzeba ustawiać na nowo. Mam nadzieję że te 4 tony wystarczą na tą zimę. Obecnie około 25 kg dziennie (pewnie dlatego że testuję cały czas). Mam jeszcze pytanko. Czy są jakieś firmy, które się specjalizują w takim ustawianiu pieca czy to tylko strata kasy jakby były. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 07.12.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witam. No uparty Pedzel jesteś, mówię Ci mixnij sobie to z ekomiałem 25 z Piasta i zapomnisz o problemie. Tak jak piszesz to ze 25% kasy wydanej na opał bez sensu z popiołem wywalisz. Jak masz sterownik dwustawny to nikt Ci tego nie ustawi tak, żeby było raz a dobrze, bo zapotrzebowanie na ciepło się zmienia i piec potrzebuje raz 30 a raz 70% mocy. No, na normalnym opale można znaleźć jakieś srednie ustawienie, przy którym będzie grzał w każdych warunkach i nie będzie wywalał niedopałków, ale z ekonomią to nie ma wiele wspólnego. To jest wtedy tak, że ustalasz minimalną moc kotła przy której poradzi sobie z każdą zimą, ustawiasz go do tej mocy ( czasy, nadmuch itp) i ma chodzić, a to znaczy, że jak jest cieplej to chodzi z nadmiarem mocy, przebija zadaną i pali więcej. Pozdrawiam - Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.12.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Mam jeszcze pytanko. Czy są jakieś firmy, które się specjalizują w takim ustawianiu pieca czy to tylko strata kasy jakby były. Pozdrawiam Hmm parę lat temu jak tak pomyślałem to poprosiłem serwis kotła o ustawienie spalania jak należy a owszem i przyjechali - ale powiedzieli, że w kotłach należy palić dobrym ekogroszkiem a nie nie kiepskim i zapakowali swój worek do zasypu no i paliło się ładniutko no i tyle. Serwis pojechał a ja dalej uczyłem się palić swoim eko i do dzisiaj dalej nabieram cennego doświadczenia Serwis miał jakiś eko o niskiej spiekalności a to pewnie tylko po to aby dawało się ładnie każdy kocioł ustawić. Pedzel Jestem w stanie do Ciebie podjechać i wymienić się na jakieś dwa worki ten Twój eko z KWK Jankowice na mój np. b. dobry eko z bobrek z KWK w Bytomiu z czerwca 2011 r. - co Ty na to ? to przetestuje te Jankowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.