brylekpl 01.12.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Niebawem stane przed etapem budowy wymagajacym wstawienia okien. Od samego początku nastawialiśmy sie na okna drewniane - są ładniejsze, bardziej naturalne ale maja tez wady - trzeba je konserwowac, jest ryzyko wypatrzen itp.Chciałbym wysłuchać opinii użytkowników jednych i drugich okien i sugestii, czy zdecydowaliby sie 2 raz na takie same okna czy wybrali z innego materiału.Dzieki za wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 01.12.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam Jest sporo różnych aspektów, które mogą w znacznym stopniu determinować wybór, jeżeli nie podasz więcej ilości szczegółów nie licz na rzetelną odpowiedz. Ktoś może mieć okna 1500x150 z profilu X i będzie zadowolony, a okaże się, że Twoje muszą mieć 3500x2300 i ...? Z tą konserwacją drewna to bym tak nie przesadzał, są firmy w których możesz w pakiecie kupić sobie dodatkowy SERWIS Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 01.12.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Średnia rynkowa jest taka, że dobre okna drewniane są dwa razy droższe niż okna PCV. Dobre okna drewniane w zasadzie konserwuje się tak samo jak okna PCV (współczesne powłoki lakiernicze wytrzymują długie lata - zwłaszcza odpowiednio pielęgnowane). Okna drewniane na pewno są sztywniejsze od okien PCV, okucia nawet po latach działają lekko i bezproblemowo, nie wymagają częstych regulacji. Z drugiej strony dobre okna PCV też zazwyczaj działają prawidłowo przez długi czas, a w razie czego można je sobie wymienić po 20 latach (za zaoszczędzone pieniądze, nie wydane na okna drewniane) na nowe, pewnie wykonane w dużo lepszej przyszłej nowoczesnej technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.12.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 ... Od samego początku nastawialiśmy sie na okna drewniane - są ładniejsze, bardziej naturalne ale maja tez wady - trzeba je konserwowac, jest ryzyko wypatrzen itp.. To MIT. Wypaczenia okna są spowodowane wyłącznie wadliwym wykonaniem i to samo może zdarzyć się z oknem plastikowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 01.12.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam To MIT. Wypaczenia okna są spowodowane wyłącznie wadliwym wykonaniem i to samo może zdarzyć się z oknem plastikowym. to właśnie NIE MIT !!! takie efekty, jak zresztą napisałeś, daje spiern....ne wykonanie, w przypadku drewna np - kiepska kantówka, w przypadku PCV np - wzmocnienie 0,8mm zamiast 1,5 mm oczywiście to tylko przykłady powodów może być sporo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.12.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 MIT polega na łączeniu wypaczenia z materiałem. Bo z wypowiedzi mogło wnikać, że jak drewniane to się wypaczy, a jak z PCW to już nie. A to nie prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 02.12.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Nie chcę się wtrącać między wódkę a zakąskę dyskutantom ale metody leczenia (fakt, nie zawsze skuteczne) bananowych PCV znam a na drewno jest jakiś medykament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.12.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Czas. Okno się wypaczy jeśli maw sobie jakiś naturalny czynnik i nie jest trzymane w ryzach przez okucia (jakiś mały błąd ich montażu), po poprawce potrzeba paru tygodni zaryglowanego okna by do siebie doszło. jeśli nie - pozostaje wymiana. Przez parę lat potrzebowałem wymiany tylko jednego skrzydła - nie dało się go wyprostować - starsza osoba przez balkon non stop wypuszczała kota a nie była w stanie dobrze domykać klamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 03.12.2012 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Tworzac ten temat chcialbym zebrac opinie na temat użytkowanie 2 rodzajów okien. Moze sa forumowicze, ktorzy kupili okna drewniane i twierdza ze był to bezsensowny wydatek i 2 raz by tego nie zrobili, a może wręcz przeciwnie. Skłaniam sie ku oknowm drewnianym ,wiedząc ze są znacznie droższe od porównywalnych PVC, ale też wyglądają lepiej, szlachetniej. Nie jest to wartość użytkowa, za która sie dopłaca, ale mam pewna obawę czy poprzez chęc posiadania okien drewnianych nie zrobie sobie krzywdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 03.12.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Wymieniłem okna PVC ( profil VEKA + okucia Winkhaus ) po 10 latach użytkowania na okna DREWNIANE i nie żałuję. Powodem było wykrzywienie ( banan ) i skręcenie w osi, ramiaków skrzydeł PVC - w końcowym etapie to wiało tak, że firanka się ruszała a zimą lód wewnątrz to standardWspomniane problemy powstały w okresie silnych mrozów ( temp. -15 *) gdzie temperatura wewnątrz mieszkania +22*.Specjalnie przy wymianie kazałem rozciąć profil SKRZYDŁA plastikowego w celu sprawdzenia grubości wmocnienia. Było tyle i trzeba.Jestem w 100% pewien, że PVC wytrzymuje statycznie do pewnego poziomu temperatur - wewnątrz i na zewnątrz pomieszczenia.Koszta dodatkowe okien PVC to coroczna regulacja.Od 3 -4 lat mam okna drewniane - żadnych wypaczeń, żadnych przedmuchów, żadnych regulacji okuć ( ROTO ). O oknach przypominam sobie jak je myję ( od czasu do czasu ). Farba nie łuszczy się, silikon wygląda jak nowy a ja mam święty spokój. Bierz drewno a plastik zostaw w spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 06.12.2012 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Wymieniłem okna PVC ( profil VEKA + okucia Winkhaus ) po 10 latach użytkowania na okna DREWNIANE i nie żałuję. Powodem było wykrzywienie ( banan ) i skręcenie w osi, ramiaków skrzydeł PVC - w końcowym etapie to wiało tak, że firanka się ruszała a zimą lód wewnątrz to standard Wspomniane problemy powstały w okresie silnych mrozów ( temp. -15 *) gdzie temperatura wewnątrz mieszkania +22*. Specjalnie przy wymianie kazałem rozciąć profil SKRZYDŁA plastikowego w celu sprawdzenia grubości wmocnienia. Było tyle i trzeba. Jestem w 100% pewien, że PVC wytrzymuje statycznie do pewnego poziomu temperatur - wewnątrz i na zewnątrz pomieszczenia. Koszta dodatkowe okien PVC to coroczna regulacja. Od 3 -4 lat mam okna drewniane - żadnych wypaczeń, żadnych przedmuchów, żadnych regulacji okuć ( ROTO ). O oknach przypominam sobie jak je myję ( od czasu do czasu ). Farba nie łuszczy się, silikon wygląda jak nowy a ja mam święty spokój. Bierz drewno a plastik zostaw w spokoju. Dzięki za rzeczową opinie, takich wlasnie poszukuję. W domu moich rodzicow sa okna PVC, jeden z pierwszych jakie pojawily sie w PL w lata90 - Okna firmy Thyssen, profil chyba tez. maja z 17 lat i zero problemow ale kosztowaly wtedy mase kasy. Czasem jak spojrzę na różne okna plastikowe to faktycznie nic fajnego, zwłaszcza te budzetowe. Możesz sie pochwalic jakiej firmy masz drewniane okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.12.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 ... Możesz sie pochwalic jakiej firmy masz drewniane okna? http://www.aries-okna.pl Producent z Łodzi. Bardzo nowoczesna fabryka. Byłem ostatnio u nich bo robię podchody pod ogród zimowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts