Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 450
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Postęp jest.

Elektryka+alarm prawie skończone. Dłubał teść + znajomy hobbysta :) Zdjęć na razie nie mam, tylko to co w podłogach- robiłem sam.

Elementy montażowe peszli :)

20140629_152019.jpg

Z uwagi, że miałem trochę zapasu w podłodze + fakt, że planowałem wylać styrobeton - pozwoliłem sobie na pewne zabezpieczenia na przyszłość. Salon został opeszlowany :), na każdy wariant głośnikowo-rzutnikowo-telewizyjny jestem przygotowany. W stategicznych miejscach (3) przewidziałem floorboxy.

20140630_182854.jpg

główny ciąg komunikacyjny (woda, tlen, prąd ;p)

20140630_183007.jpg

20140630_183024.jpg

przed finalnym zalaniem wyglądało to jeszcze ciut inaczej- dodatkowo zaizolowałem wszystkie rurki z ciepłej wody i cyrkulacji.

szacht techniczny na górę:

20140630_183055.jpg

wytypowane miejsce na podstawowy punkt zejścia wszystkich mediów rozrywkowych (tv, głośniki, eth z mediaserwera itd)

20140630_183216.jpg

https://forum.murator.pl/topic/174131-buodowa-stodo%C5%82y-w-chorzowie/page/13/#findComment-6536687

No i styrobeton. Pomysł był taki, że skoro mam kilka cm zaoszczędzonych w podłodze, położyłem troche rurek, zostało masę odpadów z ocieplania styro na zewnątrz - zrobię sobie sam wylewkę. Przy okazji wyrównam co została do wyrównania- nie było tego wiele. Z pomocą przyszło forum, także i tu w tym wątku.

Proporcje zaczerpnąłem z jednego z wątków. 4j zmielonego styro, 1j wody, 1j cementu. Od siebie dorzuciłem jeszcze wapna dla lepszego związania styro- dodawałem na oko, po szczypcie łopaty :) - tak mniej więcej 1/2j. Z dalszych swoich spostrzeżeń- w zależności od potrzeb można bawić się twardością- poprzez niedomiar lub nadmiar w stos do zakładanych 1j - ilosci cementu. Mieszałem i tak na oko, więc wychodziło różnie - im mniej cementu, tym mniej związanej wody - łatwiej się poziomowało, ale po wyschnięciu wylana warstwa raczej była miękka, w skrajnych przypadkach nawet się sypała. Mnie to absolutnie nie przeszkadzało - chodziło tylko o wypoziomowanie (a nie jak radzili coponiektórz- Panie, podsyp Pan piasku, będzie szybciej). Kolejna uwaga- na drugi dzień - pedant - mógłby sobie nawet przetrzeć powierzchnię, dla idealnego poziomu, zwykłą tarką lub szczotką drucianą. Ostatnia uwaga - laser samopoziomujący na statywie + jakaś "laga" z naniesionym żądanym poziomem "0" - niezbędna. Na początku próbowałem z niwelatorem - po kilku pomiarach, do których i tak potrzebne by były 2 osoby - zrezygnowałem.

Maszynka, patent z forum (mieszadło + trójnik fi 160 - najlepiej z kątem 90st + dekiel na końcu + jakiś karton, żeby się nie wysypywało):

20140715_141451.jpg

20140715_141741.jpg

20140715_141804.jpg

20140715_141812.jpg

20140715_141822.jpg

Dobrze jest taką maszynkę porządnie ustabilizować żeby nie wierzgała, i tak, by mieszadło nie wycierało trójnika z pcv. Odpadki ze styro trzeba ciąć- najlepiej w podłożne kawałki- tak by mieściły się w fi160. Start zablokowany zipem, wł/wył z kabla, inaczej przy 1 osobie się nie da. Przemielenie dobrych 4m3, łącznie z cięciem itd zabrało mi jeden dzień.

a tu już wylewany styrobeton:

20140716_203416.jpg

20140716_203441.jpg

Ogólnie warstwy podłogi wyszły tak:

zagęszczony grunt

40cm proszku PUR od Pigeona

Warstwa piasku by zagęścić

10cm chudziak

16cm hydromaxu

15cm żelbet

papa

3cm styrobeton

2x 5cm eps100

chyba troche przesadziłem :)

Tu już ułożony styro. I puszka (zwykła, instalacyjna- koszt 20zł w stosunku do 90zł za dedykowaną) w której później osadzę floorboxa (od dołu wchodzą peszle)

20140727_120923.jpg

20140727_120938.jpg

20140727_120953.jpg

pomysłowe podwieszanie materiałów (bo już niewiadomo gdzie to składować- a podłogę trzeba robić), patent żony

20140727_121002.jpg

miejscami płyty spoinowałem + podklejałem od dołu - tak by mocowana później podłogówka nie dzwigała płyt (zeszły raptem z 3 puszki, ale efekt, wraz z eps100 bardzo spodobał się instalatorom rurek- nic nie odskakiwało czy klawiszowało):

20140727_121013.jpg

każda najmniejsza szczelinka (np geberity, bo tam w rogu to akurat zostawiona przestrzeń na odpływ liniowy) zasypywana styro :p

20140727_121042.jpg

20140727_121051.jpg

https://forum.murator.pl/topic/174131-buodowa-stodo%C5%82y-w-chorzowie/page/13/#findComment-6536735

Podłogówka.

Trochę się z nią namęczyłem- wiec kilka słów wstępu. Naczytałem się sporo o rurkach, że chińskie be, że tylko Roth, Herz itd. Byłem bliski zakupu Rodany (pl dystry, rurka z chin), cena około 1,6zł za fi16 i 2,7zł za fi20, którą bardzo długo rozważałem (fi20 przy pompie ciepła). Finalnie zdecydowałem się na Pipelife, system radopress- zarówno rurki podłogówki (fi16), zasilające (pex fi 32) jak i reszte- rozdzielacze, trójniki itd. Raz- produkcja (na forum wyczytałem, że w Niemczech) w EU, fabryka akurat radopressa jest na Węgrzech. Alu spawane laserowo. Dwa- cena. Ciut poniżej Wavina, rozdzielacze mniej niż capricorny (ale mimo, że sygnowane przez P, produkowane w Pruszkowie, nie mam nic do zarzucenia). Nie lubie kryptoreklamy, ale zostałem miło zaskoczony, zarówno przez dostawcę jak i producenta- stąd napiszę co, kto i jak. Zamawiałem w Zutherm z Wrocławia. Bardzo miły i rzetelny kontakt. W trakcie instalacji okazało się, że 2 kręgi (w tym fi32) są miejscowo uszkodzone- chyba w transporcie. Dostawca zareagował ekspresowo. Powiadomiony przezeń Pipelife również- w krótkim czasie kontakt człowieka z P, wizyta na drugi dzień i od razu przywieziona rurka- bez zbędnych ceregieli.

Założenia:

- jednak fi16- bałem się gięcia, szczególnie w sekcjach zagęszczenia- okna itd. Dwa- cena, trudno wyrwać fi20 w rozsądnych (dla mnie) pieniądzach

- po 12 sekcji góra dół, na górze jedna sekcja przeznaczona na zasilanie klimakonwektora podwieszonego na parterze na suficie (będzie pełnił funkcję tylko czasowego umilacza komfortu - już teraz dom pokazuje pierwsze sukcesy co do założeń- na zewnątrz upał niemiłosierny- w środku bardzo przyjemne 25st)

- 1600mb na ok 190m2 powierzchni - zagęszczenie od 7cm, slimaki w środkowej części domu kończą na max rozstawie 15cm

- rowne pętle po ok 60-70m (niestety wyszedł jeden zonk, jedna jedyna końcowa pętla na piętrze wyszła dłuższa)

- pętle bez granic per pomieszczenie

- góra mocowana kołkami z pistoletu bezpośrednio w żelbetowym stropie- bez styro, bez folii - na to jastrych ok 9cm (zakładając podłogę drewnianą mam nadzieję na efekt akumulacji w nocy, tak by nadal spało się komfortowo, a ciepło oddawane było również "w dół", i raczej dopiero w dzień)

- dół standardowo do styro, 5cm jastrychu;

- system maksymalnie prosty (rotametry zostawiłem), zasilanie na pexach 32, trójniki w kotłowni za pompą.

folia start

20140727_143200.jpg

klimakonwektor (jeszcze bez wylotów powietrza)

20140727_143217.jpg

'stosunkowo' wysoko zamontowany rozdzielacz z uwagi na różnice pomieszczeń

20140727_143227.jpg

folia cd

20140727_152942.jpg

https://forum.murator.pl/topic/174131-buodowa-stodo%C5%82y-w-chorzowie/page/13/#findComment-6536822

Podłogówka zrobiona. Na dniach miksokret. Odchylenia na rogach budynku - maks 0,5cm :)

Góra- jak napisałem wcześniej, bez folii, bez styro- grzać się będzie również strop jak i 9cm wylewki. W zamierzeniu wolne oddawanie ciepła, tak by grzejąc głównie w nocy temp była 'jeszcze' niska, a ciepło oddawane było w dzień (również w dół, o ile to możliwe). Bezwładność będzie spora :)

20140804_190600.jpg

ciąg komunikacyjny - ułożeniem nie ma się co przejmować, miało być zapełnione 'do fulla' :) - tak by zmieścić 800m, 12 sekcji i 66metrowe pętle na 80 metrach :)

20140804_190538.jpg

20140804_190456.jpg

ślimak + osobna pętla z zagęszczeniem u dzieci

20140804_190447.jpg

dolot do rodzielacza wyszedł przez łazienkę więc samoistnie się zagęściło (przy i tak sporym zagęszczeniu w sumie)

20140804_190636.jpg

dół z góry ;) podział na trzy dylatowane pola

20140804_190704.jpg

puszka pod przyszłe floorboxy

20140804_190834.jpg

zejście do salonu + jadalnia

20140804_190929.jpg

kuchnia

20140804_191025.jpg

20140804_191056.jpg

salon again

20140804_191119.jpg

nie-za-ładnie wyglądający rozdzielacz, ale nie ma wyglądać, tylko działać i nie grzać tego co nie trzeba - okidałem i nawlokłem otuline sam, więc ekipie nie ma co zarzucać :)

20140804_191145.jpg

Ekipa Pana Zbyszka ta sama co przy wentylacjach. Polecam.

https://forum.murator.pl/topic/174131-buodowa-stodo%C5%82y-w-chorzowie/page/13/#findComment-6539564

• 2 weeks później...

Podłogi wylane. Miksokret z polecenia, cement CEM II, piasek z kruszywem 0-4mm (dla polepszenia efektywności podłogówki), włókna, zbrojenie siatką - oczko 15cm, karbowana, pod kominkiem chyba ze 3 razy (podłogówki tam nie robiłem, ale ocieplenie styro jak wszędzie).

Widok przez suwankę z salonu na pracujące laski nad tarasem ;)

20140816_174222.jpg

jest równo (ale było równo nawet przed wylaniem - wszędzie na dole 6,5cm, góra 9cm)

20140816_174322.jpg

wypuszczone pręty pod wymurowanie i zalanie uskoku

20140816_174344.jpg

salon i otwarta przestrzeń nad

20140816_174521.jpg

pokój goscinny - tu ustrugam antresolę wykorzystując ponad 3m wysokości

20140816_174538.jpg

ciąg komunikacyjny

20140816_174645.jpg

kładka nad salonem

20140816_174716.jpg

łazienka, pralnia i garderoba połączona z sypialnią

20140816_174741.jpg

na górze też jest równiutko :)

20140816_174823.jpg

20140816_174831.jpg

nasza sypialnia i widok przez upaćkane szyby

20140816_174851.jpg

podłogi skończone, wziąłem się więc za skończenie elektryki

20140816_174807.jpg

https://forum.murator.pl/topic/174131-buodowa-stodo%C5%82y-w-chorzowie/page/13/#findComment-6549292

naszedł był mnie problem - jaki zasobnik wody do planowanej pompy ciepła?

1. wybejcować więcej (pewnie +3kzł jak nic) na AVC Smart 320L, wymiennik płaszczowy o pow. 2,65m2 z nierdzewki. Nie wiem czy można zamontować grzałkę?

2. galmet maxi 300l, wężownica 3,8m2 - różne opinie, niby jakość galmeta się poprawiła?...

3. Drazice - podobnież wykonanie lepsze niż galmeta, ciut tańszy, ale pow. wężownicy chyba o 0,6m2 mniejsza

4. 2x biawar 140l szeregowo - gdzieś tu ktoś na forum zastosował takie rozwiązanie, wyszłoby pewnikiem taniej o jakieś 1,5kzł w stosunku do 2 powyzszych... ale to już kombinowanie, później 2x przeglądy, 2x martwienie się/wymiana anody?

jak zwykle- bądź tu mądry...

https://forum.murator.pl/topic/174131-buodowa-stodo%C5%82y-w-chorzowie/page/13/#findComment-6549669

Ja również lekko skłaniam się ku Galmetowi. Drazice - ciężko z dystry, pewnie później również ciężko by było z serwisem i gwarancją. No i ciut mniejsza wężownica, a chyba głównie o to chodzi przy pompie, choć nie wiem czy te 0,6m2 jest ważące... AVC drogie... choć odpada problem z anodą i niby spokój na wieki (zbiornik z nierdzewki). Opinii w sieci jak na lekarstwo - głównie sprzed dwóch, trzech lat, że przy pompie to lepiej płaszczowe, bo większa powierzchnia wymiennika, że bardziej równomierne ogrzanie wody, że szybciej- a ten galmet ma wężownicę o 1,8m2 większą. Czyli jak, sam fakt, że wężownica to gorzej? 2m2 w przypadku AVC wystarcza?

Pompa wybrana przeszło rok temu - Panasonic T-CAP 9kV 3 fazowy.

https://forum.murator.pl/topic/174131-buodowa-stodo%C5%82y-w-chorzowie/page/13/#findComment-6550474

Mieliśmy kiedyś mały zbiornik Galmet do solarów (z wężownicą i grzałką). Niestety nie dotrwał nawet do końca gwarancji - spawy puściły. Od tego czasu nie bierzemy pod uwagę tej marki.

Do nowego domu (w trakcie budowy) mamy już kupiony stary 200l zbiornik Vissman'a z nierdzewki. Podobne modele mają nasi znajomi oraz część rodziny, którzy pozbyli się już starych czarnuchów. Ich zdaniem (a także naszym), warto dołożyć trochę więcej kasy i kupić coś na kilka dziesięcioleci, a nie tylko kilka lat.

crategus, od pewnego czasu zbieram się, aby Cię zapytać o szczegóły montażu okien. Też planuję przeszklenia co najmniej na jednej ścianie zlicować z elewacją. Co to za kotwy, na których masz oparte okna? Czymś była wypełniana przestrzeń rama okna - ściana, czy tylko oklejana? Wszystko zostało oklejone taśmami i....czymś czarnym. Możesz napisać coś więcej?

Edytowane przez moniss
https://forum.murator.pl/topic/174131-buodowa-stodo%C5%82y-w-chorzowie/page/13/#findComment-6550519

Hej. Dziękuję za opinię. Czytałem właśnie, że kiedyś galmet to tak raczej nie bardzo, ale pojawiły się głosy, że od jakiegoś czasu poprawili się jakosciowo. I teraz znowu zgryz :) Z nierdzewki w zasadzie pozostaje ten AVC, a tam powierzchnia wymiany 'tylko' 2m2, fakt, byłoby na lata. Ale czy sprawdzanie i wymiana anody to aż taki kłopot? Czy przegląd raz na rok nie sprawi, że właśnie będzie na lata? No tak, a jak nie przegnije, to może puszczą spawy? :(

Co do okien to u mnie sprawa była trochę pokomplikowana. Choć producent i ekipa zapewniał, że mają doświadczenie przy ciepłym montażu, to niestety wyniknęły problemy... rozmiarowe. Nie wiem czy podeszli na etapie koncepcji do tego zbyt bojaźliwie czy na tamten moment olali, w każdym razie na etapie montażu musieli kombinować. Otóż moje okna wysunięte są tak, by licowały się ze styro, z małym okapem, powiedzmy 1-2cm. Zakładając klej pomiędzy dwoma warstwami styro (20+5) wysunięte są właśnie na owe 25cm (jedna ściana 20cm). Cześć okien zamontowana została na kotwach systemowych (kuchnia) - bodajże JB-D. Drogie ustrojstwo strasznie, a żaden cud techniki. Dodatkowo (nie wiem czy wytłumaczę to prawidłowo), w linii spodniej, o mur zapierające się 'grubością' wyprofilowanej blachy, bez żadnej podkładki. Jak by to opisać- tak jakby profil wygiętej grubej blachy w literę C, stanowiącej kotwę opierał się swym bokiem, podtrzymując okno, o mur.

http://anwatech.pl/147-807-thickbox/sfs-kotwa-boczna-jb-dk-do-montazu-okien-w-warstwie-ocieplenia-cieply-montaz.jpg

Przy sporym ciężarze, mimo, iż kotew było sporo, istniało ryzyko, że kotwy będą się wżynać w mur a okno opadać. W tym celu panowie przygotowali specjalne, swoje, impregnowane kątowniki ze sklejki - dla okien otwieranych, tych balkonowych oraz z meranti dla suwanki (boczne trzymanie - od dołu suwanka opierała się na specjalnie w tym celu wylanym fundamencie). Kolejny problem- taśmy, przynajmniej te z Soudala, wewnętrzne, maksynalnie miały chyba z 10 czy 15cm szerokości. Kleili na 2 razy (jedna z druga). Uszczelniałem to dodatkowo silikonem (zresztą i tak musiałem, niestety otwory okienne nie były przygotowane - nie wiem jak mogło mi to uciec - silka nie była zaciągnięta żadną zaprawą 'na równo' i taśma siłą rzeczy nie mogła szczelnie przylegać). Ta czarna guma- nie wiem co to jest ale jakaś specjalna guma czy bitumiczne coś do okien z nazwą sobie właściwą - była niezbędna- okna przez jakiś czas były zamontowane bez obróbki styropianem - musiały być (obrzeża) zabezpieczone przed warunkami pogodowymi. Zresztą sam styropian żadnej szczelności nie zapewnia, tak więc podobno było to niezbędne. Nie wiem jak w przypadku montażu w warstwie ocieplenia ale bez licowania z powierzchnią zewnętrzną...

Pomiędzy taśmą soudala klejoną do wewnątrz a tą czarną klejoną do zewnątrz muru nie ma nic. Nie wiem czy tak byc powinno, coś mi świta, że nie do końca, choć w sumie miejsca tam specjalnie nie ma...

https://forum.murator.pl/topic/174131-buodowa-stodo%C5%82y-w-chorzowie/page/13/#findComment-6550766

O, a jest jeszcze coś takiego jak ACV Smart Energy 300- pewnie pod integrację z solarami. Ciekawe czy można połączyć szeregowo płaszcz + wężownicę? :)

Powierzchnia grzewcza zasobnika c.w. 1,46 m²

Powierzchnia grzewcza wężownicy 1,8 m²

https://forum.murator.pl/topic/174131-buodowa-stodo%C5%82y-w-chorzowie/page/13/#findComment-6550781

moniss - jeśli BB to Bielsko, to mógłbym Ci wrzucić namiary na firmę od okien- są spod Krakowa (producent). Mimo powyższych problemów Panów polecam. Dodatkowo... Cena. Okna energooszczędne, trzyszybowe, drewniane- meranti 78-82mm; jak widziałaś- masę kombinowania z wymyślonym przeze mnie montażem; suwanka HS - podobno pierwsza taka w PL (jedno skrzydło otwierane na tej samej szynie zaraz za drugim) - musieli konsultować z producentem systemu HS - a cena za całość 30% niższa niźli i tak negocjowane w dół, najtańsze z sensowniejszych jakościowo lokalnych PCV. Nie mówiąc już o innych skrajnych wycenach gdzie cena windowała w górę, po rabatach x 1,5 czy x2. Jakby co zapraszam na budowę, można sobie oglądnąć.
https://forum.murator.pl/topic/174131-buodowa-stodo%C5%82y-w-chorzowie/page/13/#findComment-6551279

OK. Dzięki crategus, chętnie przyjmę namiary na tę firmę :)

Jak się uda, to może będzie można wpaść do Ciebie na budowę np. w najbliższą sobotę/niedzielę? Będę akurat wracała z Cz-wy, więc mogłabym odbić lekko na Chorzów.

https://forum.murator.pl/topic/174131-buodowa-stodo%C5%82y-w-chorzowie/page/13/#findComment-6551319

• 4 weeks później...
moniss - jeśli BB to Bielsko, to mógłbym Ci wrzucić namiary na firmę od okien- są spod Krakowa (producent). Mimo powyższych problemów Panów polecam. Dodatkowo... Cena. Okna energooszczędne, trzyszybowe, drewniane- meranti 78-82mm; jak widziałaś- masę kombinowania z wymyślonym przeze mnie montażem; suwanka HS - podobno pierwsza taka w PL (jedno skrzydło otwierane na tej samej szynie zaraz za drugim) - musieli konsultować z producentem systemu HS - a cena za całość 30% niższa niźli i tak negocjowane w dół, najtańsze z sensowniejszych jakościowo lokalnych PCV. Nie mówiąc już o innych skrajnych wycenach gdzie cena windowała w górę, po rabatach x 1,5 czy x2. Jakby co zapraszam na budowę, można sobie oglądnąć.

jesli mozna to i ja poprosze namiary

https://forum.murator.pl/topic/174131-buodowa-stodo%C5%82y-w-chorzowie/page/13/#findComment-6577425

• 4 weeks później...