bob_budownik 16.08.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Brak fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 16.08.2016 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 hmm, dziwne... to jeszcze raz i efekt końcowy taki (bólu w plecach i w jednym kolanie od ciągłego schylania się nie da się sfotografować ;p): obrzeża kiedyś zrobiłem ze starych, sosnowych desek podłogowych w tle malowanie starych mebli, które przeleżały zapomniane przez wszystkich przez dobre 12 lat i wstępne przymiarki worków po kawie jako obicia 'staroci': zaczyna być w końcu w miarę przytulnie... i kawałek ogrodu ('własnoręczna' skarpa i schodki - skarp jest więcej i schodków też ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 02.12.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 jest petarda!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 03.12.2016 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Jest pięknie!!! Bardzo mi się podobają schodki na skarpie A co to za kratka z wypełnieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacZenio 07.02.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Crategus, sprawdzałeś wiadomości na PRIV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 09.02.2017 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) JacZenio - tak, dzisiaj. Długo mnie tu nie było, już odpowiadam na wszelkie zaległości. bob - dziękuję moniss - schodków takich wykonałem x3. Ciekawe ile wytrzymają i jak z nimi będzie po zimie Ta kratka... to jak zwykle moja kombinatoryka - taki element do stabilizacji podłoża, ale zazwyczaj wykorzystywany jako układany w poziomie. Tutaj musiałem zrobic coś, żeby "zatrzymać" skarpę w pionie. Później jakoś to od frontu ozdobię - pewnie wykleję/wypełnię takim samym gresem. Powoli czas dziennik chyba zamykać. Jest już ogrodzenie, jest już brama wjazdowa i furtki, są i gabiony. Brakuje wypełnienia. No i wiata jeszcze nie obita, brak bramy garażowej i podjazdu. Ale to już drobne szczegóły. Zrobię kiedyś jakieś podsumowanie. A na razie to się pochwalę Przyszło roczne rozliczenie z Tauronu za prąd. Przypomnę - to moje jedyne medium. No, prócz wody. Gazu nie mam. Z prądu leci całe oświetlenie (fakt, 90% ledy ale jest tego naprawdę sporo), ciepła woda, ogrzewanie, płyta indukcyjna - no wszystko. 2380zł za cały rok Jak na 190m2, 600m3 kubatury i 60m2 przeszkleń uważam to za całkiem dobry wynik. Bez specjalnego kombinowania, temp w domu 21-23st, jedynie co to pilnujemy się z włączaniem prądożernych rzeczy z timerem w II taryfie. Jak zliczyłem rachunki za prąd, gaz i CO w blisko 4krotnie mniejszym metrażowo mieszkaniu, to wyszło, że płaciłem tam 100zł miesięcznie więcej... No i wychodzi mi, że prowadzę dość ekologiczne gospodarstwo domowe. Z przydomową oczyszczalnią scieków płacę tylko za wodę bez odbioru ścieków. Fajna stawka wychodzi. POŚ poprawia warunki ogrodowe. Na 4 osoby niecałe 10m3 wody na msc to też chyba spoko. Wszystkie możliwe odpadki lądują w 3 kompostownikach, w dwóch mielą wszystko kalifornijki, w jednym z nich przerabiają dodatkowo na bioherbatkę Edytowane 9 Lutego 2017 przez crategus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 09.02.2017 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 aaa, dobra... taki mały update przede wszystkim pojawił się nowy członek rodziny a tu skończona ściana z dębu i długo wyczekiwana półka za schodami pod sam sufit podświetlenie "shadow gap'ów" i kilka reflektorków, chyba normalnie do czego innego używanych (cena i pomysł robią cuda ;p) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 09.02.2017 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 jeszcze przed zimą odpalaliśmy ognisko na tarasie ;] o, a tu kolejna kombinatoryka - czyli zamiast farby magnetycznej (koszt) oraz farby tablicowej... zamówiłem arkusz grafitowej blachy i przykleiłem osakrylem - oczywiście uprzednio wycinając odpowiednie otwory. Idealna na magnesy z podróży Dodatkowo półeczki z pudełek po winie (w środku wybejcowane na czarno, z zewnątrz olej teakowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 09.02.2017 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 i jeszcze na koniec rzecz ciekawa i przerażająca. Pewnie temat smogu na forum się przewijał... ja tylko zamieszczam to, co zaobserwowałem u siebie (normy podawane przez okoliczne stacje przekraczane o 1700% i więcej dla pm2.5). Prócz zalet innych, zbawienny wpływ mechanicznej wentylacji. filtr C4 wyjęty z reku (dolot przez spore złoże GWC) po dłuższym czasie bez czyszczenia: natychmiast wymieniłem na F7... i tu efekt po tygodniu ferii (równo 7 dni). Wydatek powietrza zmniejszony do średnio 100m3/h (bo nas nie było w domu) - filtr nowiutki, snieżno biały vs ten po tygodniu... i test z odkurzaczem (zasysanie powietrza przez 2 min - wacik przyklejony do końcówki rury)- po lewej powietrze z zewnątrz, po prawej z wewnątrz domu: a tu dla porównania waciki z mieszkania koleżanki, wentylacja grawitacyjna... po prawej z domu: aż mi choinka zrejterowała, się wystraszyła i straciła wszystkie igły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 14.02.2017 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Świetny dziennik , mnóstwo przydatnych pomysłów - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 15.02.2017 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Super, bardzo się cieszę, że nie idzie to na marne. Pewnie stworzę jakieś podsumowanie - z przemyśleniami, drobnymi radami i namiarami na firmy, zarówno godnymi polecanie jak i wręcz przeciwnie. Wrzucam jeszcze raz ścianę i półkę - bo jestem z nich dumny. Sciana mimo zlożenia przez stolarzy wymagała jednak sporo mojej pracy. Koncept na poły wspólny z wizją architekta. Żeby coś tego było dla ewentualnie zainteresowanych - koszt całej takiej ściany może nie być stosunkowo ogromny. Pomijając kwestię samych drzwi, całość da radę wykonać z prostych materiałów, a same 'panele' z fornirowanych płyt 3mm. Cienkie i tanie U mnie za tanie (ale to już problemy wykonawcze). po zaolejowaniu i wybieleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts