crategus 01.07.2013 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 ehhh.. olać bo jest już stan zero... Nareszcie dość finansoczasopochłaniacza w końcu widać mniej więcej ułożenie poziomów gimnastyki było z tym sporo (pod spodem + każda ścianka szczelnie izolowana hydromaxem - wyszła taka płyta fundnamentowa w klasycznym fundamencie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 21.07.2013 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 ściany pną się do góry. pierwsza warstwa: pustak leier thermopor 25 zasypany perlitem ep150 salon będzie wysoki... kuchnia salon z góry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 02.09.2013 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 jeszcze 9 i będzie 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 23.09.2013 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 idzie jak krew z nosa... Przyszedł moment wyboru płytek dachowych, trzeba pooglądać na żywca: Ardonit SVK, Struktonit Euronitu, Braas Tegalit i Teviva... Różnice cenowe spore, najdroższy ardonit, najtańszy euronit kapstadt. Robociznę dachu mam w cenie stanu surowego, pytanie, czy dadzą się namówić na struktonit... bo roboty od groma więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 23.09.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Co do pokrycia dachu - zależy od wymagań estetycznych. Do mojego domu ardonitu nie brałem pod uwagę )choć przyznaję, że piękny), struktonit mi się zwyczajnie nie podoba. Przymierzałem się do dachówki Euronit Kapstad, ale ta odpadła po oględzinach (widoczne z daleka niedoskonałości wykonania). Ostatecznie padło na Tevivę - jest sporo tańsza od Tegalitu (jak 10 do 15), a wygląda naprawdę dobrze - nam podobała sie bardziej, bo jest bardziej stonowana i mniej błyszcząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 13.10.2013 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Co do pokrycia dachu - zależy od wymagań estetycznych. Do mojego domu ardonitu nie brałem pod uwagę )choć przyznaję, że piękny), struktonit mi się zwyczajnie nie podoba. Przymierzałem się do dachówki Euronit Kapstad, ale ta odpadła po oględzinach (widoczne z daleka niedoskonałości wykonania). Ostatecznie padło na Tevivę - jest sporo tańsza od Tegalitu (jak 10 do 15), a wygląda naprawdę dobrze - nam podobała sie bardziej, bo jest bardziej stonowana i mniej błyszcząca. wybrałem Braasa Tevivę z gąsiorami Tegalita (tworzą fajną prostą linie jako, że są dostawiane). Teraz kolejna zagwostka: rynny. Czy chowane w elewacji, czy, jeśli nie, miedziane, srebrne czy grafitowe. Dach- grafit. Tynk- również, kwestia do zastanowienia, czy równie ciemny, czy o ton lub kilka jaśniejszy. Bryła mam nadzieję (bo to dość ryzykowne) nie będzie zbyt ponura. Przełamywać mają elementy z drewna- od okien (złoty dąb, drewno), z ich obramówkami (deskowanie), bryłą wiaty/tarasu, tarasu od strony ogrodu i elementami drewnianymi na elewacji. No i może pod ten pomysł rynny w kolorze miedzianym? tu tegalit na podpatrzonej budowie (wraz z detalami)- ja tevivę będę kładł na mijankę: a u mnie taka sytuacja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 18.10.2013 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Dach. Krokwie wycelowane w niebo. Planuję: pełne deskowanie, na to papa, łaty, kontrłaty. Pytanie z serii: Boże, ześlij oświecenie: jaką papę wybrać? Dach ocieplać będę styropianem. Mam w fajnych cenach: IZOBIT STANDARD V100 S24 SBS - modyfikowana, więc ok, ale chyba za cienka?IZOBUD DACHBIT V60 S30 PODKŁAD - ta znowu niemodyfikowana, ale handlowiec zapewnia, że wykorzystywana jest jako oklejanie styropianu przy produkcji styropapy, i że niby nie będzie problemu (???)IZOBUD DACHBIT 5 250 S52 SBS SZAR - no ale ta to już wierzchniego krycia i choć w dobrej cenie mam, to i tak droga... Izobud natomiast zachęca by pójść w serię IZOBIT z oznaczeniem papy PY- jako zalecanej do pełnego deskowania (bo deski pracują, mróz itd), bo ma niby więcej kauczuku i jest bardziej elastyczna... I droższa. Wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 18.10.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Co do rynien - wybrałem do obróbek grafitową blachę (mat struktura) i ciemnoszare rynny Planja. Dobrze do wygląda razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 18.10.2013 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Już zaglądam do dziennika by spojrzeć na efekty. Co do rynien- to na razie zbieram oferty. Tak mniej więcej~ Galeco pcv najtańsze, dalej Galeco stal, Marley pcv i, co nie dziwi, najdroższy Galeco bezokapowy. Wstępnie w tego marleya celowałem, bo mi go polecano, ale system bezokapowy kusi. Różnica już niewielka, a efekt powinien być miodzio, zważywszy na bryłę. No i na płotkach przeciwśnieżnych bym oszczędził (bo wcale ich nie chcę, blee- a tak na dachu jedynie jeden odpowietrznik od kanalizy i jeden wylot z kominka zostanie)- śpiąc spokojnie, że śnieg rynny nie zarwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 18.10.2013 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 dr_au - no i zaglądnąłem, i nie ma. Daj znać jak wrzucisz fotki elewacji. Aha- i wielkie dzięki za nakierowanie na Tevivę/Tegalita. Jak już napisałem gdzieś tam wyżej, również wybrałem tevivę, wiatrownica także blaszana, gąsior z systemu tegalit (wraz z tą specjalną taśmą)- podobno da się mieszać a efekt wizualny znacznie ciekawszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 18.10.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 (edytowane) A bo się muszę się na budowę z aparatem wybrać. Właśnie uświadomiłeś mi, że nie mam ani jednego zdjęcia domu z dachem. Postaram się jutro zrobić i po weekendzie wrzucić. Ja ostatecznie zdecydowałem się na dachówki brzegowe (robiąc tym sporo zamieszania). Spodobało mi się po prostu wykończenie dachu tego domu: Edytowane 18 Października 2013 przez dr_au Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 19.10.2013 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 się robi dach: bunkier/kuchnia proponowana waga okna: 1 tona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 11.11.2013 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 taka sytuacja sprzed jakiejś chwili: fundamencik pod okno (jednak zamiast kotew): i dach się robił: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belgijska pralinka 11.11.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 mamy troszke wspolnego a mianowicie 3 kolumny w oknach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 11.11.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 szukaliście już okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belgijska pralinka 11.11.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 tak juz sie robia :aluminiowe 3 szybowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 18.11.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 (edytowane) Pytam, bo takie szklenie to nie w kij dmuchał, sam ostatnio zamawiałem. Boli. Ale będzie też cieszyć Nadrobić czas zaległości: Rynny - system bezokapowy z Galeco. Do całokształtu brakuje na zdjęciu jeszcze obróbki blacharskiej: Edytowane 18 Listopada 2013 przez crategus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakicia 16.01.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 są dalsze postępy na budowie, czy czekacie do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 27.01.2014 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Działamy cały czas. Ot, nie zaglądałem tu chwilę. Massive update (choć to jeszcze nie wszystko): zacierka pod wiatę i wejście: a tutaj dziurka pod oczyszczalnię (nie wkopywałem w ziemię z racji optymalizacji przestrzeni na działce- wymyśliłem sobie, ze skoro już robię fundament pod wiatę, to może umiejscowić POŚ w 'podłodze' w części "technicznej") - musiało być głęboko, bo wylot ścieków z domu miałem na -1m: 'zmagania' z kolorem okien (pod grafitowy tynk) - zdjęcie tego nie oddaje, ten jaśniejszy był 'zbyt żółty' - choć sam do tej pory nie wiem czy dobrze wybrałem: Montaż okien (część licowana z zewnętrzną elewacją... a mam 25cm styro... lol): tu do dalszej poprawki, taśma musi być przyklejona 'do płaskiego': montaż dwutonówki drzwi pełne papowanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sława05 28.01.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 witaj crategus, pięknie prezentuje się Twój domek. Wybraliście już dachowke? My właśnie stoimy przed wyborem i szukam opinii Czy zdecydowałeś się na gwc? pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts