Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witaj crategus, pięknie prezentuje się Twój domek.

Wybraliście już dachowke? My właśnie stoimy przed wyborem i szukam opinii :D

Czy zdecydowałeś się na gwc?

pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach

yyy, no tak, dachówka jest już na dachu, jak widać na zdjęciach :) Zdecydowałem się na BRAAS Tevivę. Obecnie reklamuję - jednak zbyt wiele nadlań, wżerów i niedoróbek. Może z pozycji gruntu nie zawsze to widać, ale ja jednak chcę mieć idealnie:) Chyba warto dopłacić do Tegalitu (choć akurat w tevivie pasowało mi to, że jest ciut cieńsza).

Tak, GWC jest usadowione pod fundamentem. Jest gdzieś na zdjęciach. Dwa złoża, już nie pamiętam ile m2 ale będzie z 70m2, z pustaków Leiera.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 450
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Crategus, właśnie skończyli u mnie układać Tegalit i montować Bez Okapowy, jest dylemat z pasem pod rynnowym, bo wykonawca zrobił go w tradycyjny sposób ponieważ nie miał maskownicy, która jeszcze jest malowana u producenta i zostanie dosłana. Czy mógłbyś pokazać zdjęcie detalu dachówka maskownica, pas pod rynnowy? musimy opracować jakąś metodę jak to zreanimować nie demontując wszystkiego. Czy łączyłeś jakoś dodatkowo arkusze pasa pod rynnowego czy tylko klej? Mi kierownik budowy dzisiaj zasugerował żeby dodatkowo podkleić pas od spodu membraną EPDM. Myślę że to dobry pomysł, na pewno nie zaszkodzi.

Hej. Detali interesującego Cię elementu nie mam, nie robiłem zdjęć z rusztowania. Ja jednak poszedłem z tym ciut inną drogą. Otóż z uwagi na to, że mam pełne deskowanie i na to papę, wykminiłem, że zamiast pasu podrynnowego z blachy, wypuszczę pas takiej papy. Z zapasem. Na chwilę obecną zwisa on sobie raźno, w momencie docieplenia dosunę cisno styropian pod, dotnę naddatek i nakryję maskownicą.

20140111_141227.jpg

[EDIT] Z uwagi na fakt, iż moja reklamacja w Galeco została uznana, i muszę przyznać- zostałem potraktowany, finalnie, całkiem przyzwoicie; co więcej, chyba występujące wcześniej problemy zostały poprawione przez Galeco w zakresie produkcji, moje zażalenia są nieaktualne- kasuję. Nowych elementów jeszcze nie montowałem, wierzę, że tym razem wszystko będzie w porządku. Na pewno pochwalę się efektem.

Edytowane przez crategus

No to witam w klubie. Ja po wykonaniu dachu postanowiłem zrobić próbę szczelnosci. Rury spustowe nie były jeszcze zamontowane, zatkalem odpływy i napelnilem do pełna rynny. Wyszła masakra leje na laczeniach, jedna zaslepka koncowa, łączenia rynien. Jutro wraca wykonawca dachu i ma zdemontować całość żeby Instalator z Galeco mógł zrobić ten etap od nowa. Moje rynny tez wyglądają jak Meksykańska fala. Magkownic jeszcze nie mam bo nie zdecydowałem sie na kolor, bedą odmówione już po elewacji. Kupilem dwie rolki membrany EPDM i kleju do blachy żeby ułożyć ja miedzy deską czołową a hakami rynien i podkleic od spodu pasa pod rynnowego. Mam nadzieje ze taki patent zda egzamin w razie przelewki.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Czy te okna na piętrze te duże one są rozsuwane? czy tam bedzies zrobił balkon?

W projekcie jedno skrzydło (jeśli mowa o tym narożnym) było rozsuwane HS. Ale wiadomo, finanse... Więc zrobiłem je jako dwa, otwierane do wewnątrz z fixami po bokach, klamki przy słupku narożnym tak by się mijały- efekt- po otwarciu mam narozna dziure na ogród z drewnianym słupkiem w środku. Z uwagi na grubość muru+ ocieplenia (44-50cm w zależności od strony, minus grubość skrzydła) powstanie coś w formie balkoniku - porte fenetre.

Muszę poprosić o dokładniejsze wizualizacje- to coś ciapatego na podłodze i ścianie- to docelowo łupek. Taki rdzawy. Nie było odpowiedniej faktury w programie, a czerwień (wpadająca w pomarańcz) ma z nim jakoś korespondować. Zresztą- to na razie tylko wariacje. Rozważam na ścianę np blachę- która będzie sobie gniła i rdzewiała... Zobaczymy :)

Muszę poprosić o dokładniejsze wizualizacje- to coś ciapatego na podłodze i ścianie- to docelowo łupek. Taki rdzawy. Nie było odpowiedniej faktury w programie, a czerwień (wpadająca w pomarańcz) ma z nim jakoś korespondować. Zresztą- to na razie tylko wariacje. Rozważam na ścianę np blachę- która będzie sobie gniła i rdzewiała... Zobaczymy :)

rdzawy łupek - mega! W ogóle teraz modne są kolory miedzi itp. Tylko nie dawałabym białej mozaiki, raczej już trzymałabym się ciemnych tonacji ;)

Czyli przedostatnie zdjęcie jeśli chodzi o ściany, a ostatnie zdjęcie jeśli idzie o podłogę ;)

Ale oczywiście to Twoja łazienka, musi Tobie odpowiadać ;)

A jaki żyrandol planujesz?

rdzawy łupek - mega! W ogóle teraz modne są kolory miedzi itp. Tylko nie dawałabym białej mozaiki, raczej już trzymałabym się ciemnych tonacji ;)

Czyli przedostatnie zdjęcie jeśli chodzi o ściany, a ostatnie zdjęcie jeśli idzie o podłogę ;)

Ale oczywiście to Twoja łazienka, musi Tobie odpowiadać ;)

A jaki żyrandol planujesz?

haha, w tym kierunku dokładnie chciałem pójśc. A żeby ciut tylko "rozjaśnić mrok" na tylną ścianę coś ala beton. Się jeszcze zobaczy. Żeby nie robić misz maszu kształtów, faktur i kolorów- z czegoś jeszcze zrezygnuję.

Żyrandol... z przeceny :) No nic innego napisać nie mogę, taka fanaberia przypadkiem się przydarzyła. Wrzucę później zdjęcie.