paciorki 19.03.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jeśli pamięć mnie nie zawodzi , to u Jarka w Jego DB i jeszcze kogoś widziałem takie urządzenie do domowego mielenia styropianu. / proste samo robione / Bodajże koledzy cały sufit pokryli/ocieplili takim mielonym odpadem. Witam w dzienniku, prawie po sąsiedzku. Budowę stodoły obserwuję często podczas lokalnych przejazdów związanych z pracą. W kazdym razie co do mielonego styropianu to u nas taki proceder miał miejsce. Zbierane były wszelkie czyste ścinki styropianowe i wrzucane do rozdrabniarki do gałęzi, a następnie zasypywaliśmy tym granulatem wszelkie wolne przestrzenie pomiędzy ściankami kolankowymi a ściankami postawionymi bliżej ( takie przedścianki ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 20.03.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Do rozdrabniania styro można użyć zwykłej wiertarki z mieszadłem do kleju. Potrzebny jest trójnik fi100 kanalizacyjny, który mocujemy do deski. Z jednej strony mocujemy wiertarkę, tak by mieszadło widać było w bocznym otworze (jak maszynka do mięsa). Przez ten otwór wkładamy styro do rozdrobnienia. Otwór od strony wiertarki można przytkać redukcją 100/50mm. Styropian będzie rozdrabniany tak jak mielenie mięsa. Mam nadzieję, że jasno opisałem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 20.03.2014 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Dzięki za wskazówki i rady. DEZET - opisałeś bardzo jasno. Albo tak zrobię, albo skorzystam z propozycji: http://www.gumtree.pl/cp-sprzedam-inne/skawina/maszyna-do-mielenia-styropianu-mlynek-rozdrabniarka-rozdrabniacz-493756379 bo w sumie mam niedaleko- można podjechać i zmielić sobie samemu za, mam nadzieję, niewielką odpłatą. Muszę przemyśleć z czym będzie więcej roboty- z pakowaniem i przewozem czy z własnoręcznym mieleniem na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.03.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Myślę, że ładowanie i transport styro to największy problem. Spróbuj zrobić ten " mój przyrząd", jak się nie spodoba możesz kombinować dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 28.05.2014 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 trochę zalegam z aktualizacją. Tak pokrótce, partiami: Ocieplenie 20+5, spoinowanie klejem w piance każdej warstwy, kupa zabawy przy ciasnym docinaniu detali - tymi oto rękami... za to mam pewność, że jest super dokładnie. Widać część okien w ciepłym montażu (nie lada gimnastyka przy 25cm styro- i dla zamocowania i do obrobienia): A tam gdzie okna mocowane jako licujące się z murem po wewn. stronie - dodatkowo podcinane pustaki pod 2x 5cm węgarek (porothermu z perlitem już nie katowałem, się by wszystko wysypało): Rynny - system bezokapowy Galeco - chowamy... a przestrzeń pomiędzy (15cm od tyłu i 5cm frezowane pod rynnę od frontu) zasypałem, trochę ubijając, proszkiem PUR od Pigeona: wydaje mi się to dość fajnym pomysłem, ani nie widać rynny, ma miejsce by trochę popracować ; a termika budynku chyba za bardzo nie ucierpiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 29.05.2014 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 (edytowane) a tak wykminiłem, i zrealizowałem, połączenie styropianu z elewacji ze styropianem na dachu. Mam nadzieję, że poprawnie- choć w zasadzie innej opcji już nie było. W każdym razie ciągłość izolacji jest, wszystko szczelnie, bo klejone na styk. Szczelina wentylacyjna (5cm- tak wyszło) pozostawiona pomiędzy dachem a styropianem układanym między krokwiami ma swoje ujście w 4cm kanaliku do deski człowej, i dalsze połączenie pod krokwiami. Finalnie zakończę gdzieś z boku, obok rynny, z jakąś mini krateczką. Edytowane 29 Maja 2014 przez crategus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 11.06.2014 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Jakąś chwilę temu zacząłem rozmyślać nad tynkiem. Chcę ciemny grafit. Siedząc na budowie, żar z nieba zasiał niepokój. Co będzie, gdy ciemny tynk, wystawiony na operowanie słońca nagrzeje się do temperatury... no właśnie, jakiej? Stal w słońcu nagrzewa się do 90st. Styro zaczyna topnieć przy 80st. A może mniej nawet? Jeśli się nie stopi, to co będzie z takim styro po dajmy na to kilkunastu latach, gdy latem będzie nagrzewany do... no właśnie, ponownie, jakiej temperatury? Swoimi obawami podzieliłem się tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227515-Styropian-bardzo-ciemny-tynk-s%C5%82o%C5%84ce-temperatura Uspokojono mnie. Tyle, że zrobiłem test. Przeklejam: Zrobiłem wspomniany teścik. Temp dla Katowic miała dzisiaj oscylować wokół 28st.C. Było trochę chmurek, ale żar lał się z nieba. Tyle, że to jeszcze nie najbardziej ostre słońce w roku, i nie najcieplejszy z możliwych dzień... Temperaturę mierzyłem o godz. 13.30 - 14. Za podkład posłużył kawałek styro + siatka i klej (baumit duo contact, akurat taki mi został z tynkowania ocieplenia dachu). Niestety bez tynku - jeszcze nie ten etap na budowie. Klej w zamian trochę grubiej. Pomalowałem zwykłą czarną farbą w sprayu. Przygotowanie: Czujkę wsadziłem tak by ściśle otulał ją styropian, a od góry stykała się z klejem Na budowie- druga czujka- temp w słońcu ok 36 st.C: W cieniu ok 29st.C (choć nie mam pojęcia w jakich warunkach to mierzyć- bo pewnie grunt wokół też swoje oddawał: No i rzeczony obiekt wystawiony na słońce: Temperatura rosła... zatrzymała się w okolicach 70st.C: Oczywiście, to może być niemiarodajne, bo: - termometr, zwykły badziew, zapewne ma jakiś margines błędu, ale nie sądzę, że w porywach więcej niż kilka % - brak tynku, wierzchnia warstwa to tylko klej pokryty siatką (ale tynk o którym myślę to dryvit stonemist T, z kawałkami miki, więc przewodność cieplną, akumulację będzie miał podobną, niewiele winien zmienić) - pomalowane czarną farbą, jednak kolor o którym myślę (na jednej ze ścian oprócz stonemista) to HBW 5% - próbkę wystawiłem w miarę prostopadle do położenia słońca, wiadomo, że na fasadę promienie padają pod innym kątem, ale... - ... z drugiej strony to ani nie najcieplejszy dzień w roku, ani nie najostrzejsze słońce... Co o tym sądzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 11.06.2014 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 fasady cd... prawie skończone ocieplenie... ... prawie ... prawie W każdym razie taki kolor tynku mniej więcej bym chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 12.06.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Temperatura rosła... zatrzymała się w okolicach 70st.C: Co o tym sądzić? Dla styropianu temperaturą krytyczną są okolice 80 st. C ale test daje naprawdę do myślenia*. Zastanawiam się czy ktoś wykonał podobny dla ramy okna wykonanego z ALUMINIUM z powłokami koloru ciemnych grafitów etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 13.06.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Mam biuro w budynku, który jest otynkowany na dole na podobny kolor. Ze względu na orientację względem słońca oświetlone jest to tylko przez pół dnia. A i tak tynk się bardzo mocno nagrzewa. Na tyle, że w ciepłe dni nieprzyjemnie przechodzi się koło tej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 13.06.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Witam, bardzo fajny domek budujesz, sporo zmian od mojej pierwszej wizyty więc będę musiał dokładniej przestudiować dziennik jak czas mi na to pozwoli.... tak koło emerytury chyba Ekstra wizualizacje łazienki, mnie najbardziej do gustu przypadła ta z rudawo-złotawymi kaflami na ścianie. Co do mielenia styro, to w Katowicach przy ul. Kościuszki 229 (taka baza z halami za stacją Shela) lepiej widać od ul. Kolejowej, była swego czasu (rok, może dwa lata temu) firma "Thermo... coś tam" która się tym zawodowo zajmowała, odbierali odpady, mielili i sprzedawali. Niestety nie wiem czy jeszcze działają ale daleko nie masz, możesz sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 13.06.2014 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Mam biuro w budynku, który jest otynkowany na dole na podobny kolor. Ze względu na orientację względem słońca oświetlone jest to tylko przez pół dnia. A i tak tynk się bardzo mocno nagrzewa. Na tyle, że w ciepłe dni nieprzyjemnie przechodzi się koło tej ściany. A miałbyś może pirometr w nasłoneczniony dzień pod ręką? Ja taki test jeszcze przed wyborem tynku wykonam. Próbki tynku już mam, czekam na sprzęt i słońce. Coś mi się widzi, że wiedza ekspertów w tym zakresie jest nikła, lub nie chcą zwracać na to uwagi (styro+ciemna elewacja - ryzyko topnienia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 13.06.2014 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Witam, bardzo fajny domek budujesz, sporo zmian od mojej pierwszej wizyty więc będę musiał dokładniej przestudiować dziennik jak czas mi na to pozwoli.... tak koło emerytury chyba Ekstra wizualizacje łazienki, mnie najbardziej do gustu przypadła ta z rudawo-złotawymi kaflami na ścianie. Co do mielenia styro, to w Katowicach przy ul. Kościuszki 229 (taka baza z halami za stacją Shela) lepiej widać od ul. Kolejowej, była swego czasu (rok, może dwa lata temu) firma "Thermo... coś tam" która się tym zawodowo zajmowała, odbierali odpady, mielili i sprzedawali. Niestety nie wiem czy jeszcze działają ale daleko nie masz, możesz sprawdzić. Dzięki, cieszę sie, że się podoba... słowa otuchy są potrzebne, bo na razie to walka w pocie i znoju. A idzie jak po grudzie... Za namiar również dziekuję - przyda sie, odpadki ciągle zbieram, etap styrobetonu tuż tuż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 13.06.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Pirometru niestety nie mam pod ręką. Są też względy użytkowe: przejście koło takiej ściany w upał jest nieprzyjemne, trudniej otworzyć okno (bo będzie wpadać ciepło) itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 13.06.2014 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Słuszna uwaga. W sumie to nawet o tym nie pomyślałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 14.06.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Tu na forum jest dziennik budowy, dom pokryty ciemnym łupkiem. Dach i elewacje.Może zapytać właścicielkę, chyba architektkę, jak zachowuje się jej dom ?W tej chwili nie przypomnę sobie tytułu DB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 14.06.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 To dziennik demonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 27.06.2014 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Piorometr jest. Próbki docelowego tynku są. Czekam na upał. W międzyczasie (bo to i tak przed tynkiem) knuję nad sposobem montażu ramek do okien (stolarz obawia się, że będą się uginać i pękać na styku z tynkiem). zamysł: obiekt: pomysła: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 27.06.2014 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 z nudów powstał śmietnikowy drenaż pod taras okazało się, że mam już ciut za dużo odpadków styro (na warstwę styrobetonu pod właściwą warstwę termoizolacji podłogi), akurat w miejscu gdzie jest taras - fundamenty i ich izolacja jest najpłycej osadzona, więc wrzuciłem tam nadwyżkę poniżej jest już PUR, w rogach poszedł szary na zakładkę z większych niż na zdjęciu kawałków, ułożony prawie jak na podłodze , ale zdaję sobie sprawę, że pewnie to i tak nic nie da Ot, zaoszczędziłem piasku. tworzy się też wiata: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 27.06.2014 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Na osobny post zasługuje też wykonana w miedzyczasie wentylacja przez ekipę Pana Zbyszka z BB. Doradztwo, wiedza i solidność - praca na dwa dni od rana do zmierzchu, pomiędzy nimi zaizolowali nawet wszystkie pozostawione przycięte otwory/rury. Może to standard, mi w każdym razie wpadło w oko. Polecam Panów, gdyby ktoś z okolicy potrzebował, służę namiarem. suszarnia (niestandardowo nawiew na dole + wywiew na górze) strych Centrum zarzadzania tlenem - jeszcze nie skonczone Edytowane 27 Czerwca 2014 przez crategus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts