crategus 16.07.2015 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 "Na Śląsku budujemy bunkry z węgla" Czarny jak noc w cieniu, w słońcu grafitowy przy czym mika się skrzy, przy zachodzie słońca przechodzi w pomarańcz Niestety pieruńsko ciężko toto położyć, ekipa się wyłożyła, jest parę wpadek - a dwie ściany były kładzione powtórnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 16.07.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Piękna elewacja! PS. A pękać nie będzie od słońca? Bo my zrezygnowaliśmy z ciemnego tynku, żeby właśnie nie pękał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 16.07.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Boski bunkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 16.07.2015 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Założyłem osobny wątek - ale może akurat ktoś zaglądający tutaj będzie miał jakiś pomysł. Mam taki oto dylemat - pustka techniczna około 30cm wysokości, na bardzo dużej powierzchni sufitu (parter), którą muszę zabudować karton gipsem. Bardzo bym nie chciał by zrobiło się z tego pudło rezonansowe - a wiem, że realnie są na to ogromne szanse. Co więcej, w kilku miejscach chciałem zamontować nidę sonics tak by na zasadzie pułapek rezonansowych miejsca te stanowiły ustroje akustyczne pochłaniające określone częstotliwości. Słyszałem, że niektórzy decydują się na 'wtrysk' czegoś na bazie celulozy. Innym rozwiązaniem jest wytłumienie tej przestrzeni wełną mineralną. Jednak tu rodzi się problem - strop nad pustką jest żelbetowy, na piętrze położona jest podłogówka bez żadnej izolacji - idea była taka by strop, wraz z jastrychem stanowił potężny nośnik akumulacji ciepła, który będzie promieniował nie tylko w górę ale też w miarę możliwości oddawał ciepło w dół. Jak wrzucę tam wełnę - powierzchnia z karton gipsem automatycznie stanowić będzie barierę. Czy jest jakiś materiał, z jednej strony tłumiący rezonanse (mogący służyć za wytłumienie akustyczne), z drugiej - mający słabe parametry termoizolacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 16.07.2015 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Piękna elewacja! PS. A pękać nie będzie od słońca? Bo my zrezygnowaliśmy z ciemnego tynku, żeby właśnie nie pękał... To było przedmiotem również naszych dylematów. Zaczęło się od obaw o mikropęknięcia (których nawet mogłoby było nie widać) ale z których robiłyby się zacieki. Pomijam już cokolwiek co mogłoby się wypłukać z tynku, ale osady, same sole mineralne... Także zaczęliśmy dowiadywać się u producentów, dystrybutorów i wykonawców. Stanęło na tym, że wymagany jest system całościowy - tak by była gwarancja. Im tynk ciemniejszy, tym droższy system. W pewnym momencie rozważaliśmy caparola, sto i dryvita - każdy miał swój pomysł na temat. No i na tamten moment doszła kolejna zagwostka - co z temperaturą tynku, co z jej transmisją na styk siatki z klejem i dalej - na styropian. Dylematy i testy opisałem chyba tutaj i w osobnym wątku na forum. Skrótowo: wyszło mi, że temperatura na takim bardzo ciemnym tynku przekracza czasem 70stopni. Temperatura topnienia styropianu to 80 stopni. Sam tynk natomiast zazwyczaj jest dobrym przewodnikiem ciepła... Wyszło mi, że zagrożenie jest spore. Testy robiłem i czujnikiem temp zatopionym na styku kleju z siatką ze styropianem i pirometrem - badając temp do której nagrzewa się powierzchnia zewnętrzna. Lato i upały nie były z serii tych najmocniejszych. Dodatkowo - dochodzą punkty (przy oknach) gdzie za sprawą soczewki, odbite promienie słoneczne wzmagają efekt - miałem pare miejsc na elewacji, które 'wytopiły się' na dobre 2 cm. I co - tynkujemy, większość ekspertów, nawet tu na forum, zapewnia, że problem nie istnieje (mam wrażenie, że nikt nigdy tego nie rozważał) - a z biegiem lat pod tynkiem tworzą się puste przestrzenie. Kombinowałem zatem z własnym tynkiem na bazie perlitu (tak by stanowił on barierę termoizolacyjną) - ale nie doszedłem z mieszanką do porozumienia i zadawalających efektów. Wróciłem do standardowych tynków. Zaryzykowałem z decyzją, że w takim razie stronę północną i wschodnią robimy na ciemno, południową i zachodnią na jasno. Odcięcie jest idealne - bo strona ciemna jest od wjazdu (ulica celuje centralnie w róg), miejsce odcięcia - to z jednej strony zadrzewiona okolica - nikt tam nie chodzi, z drugiej - bliskie posadowienie budynku sąsiada - nikt tam nie patrzy Plus kolejny - dwie wizje budynku w jednym - czarna, jednolita powierzchnia kadłubka od frontu, i jasny tynk od strefy tarasowej i ogrodu. Ciemny tynk nagrzewając się - promieniuje - i w cale stać obok czegoś takiego nie jest miło Koniec końców wybraliśmy dryvita (Ameristone T). Kosmos cenowy na początku, finalnie udało się zejść do ceny, która była w okolicach kalkulacji dla dobrego jakościowo, ale zwykłego tynku. Co istotne - Dryvit daje gwarancje na całość bez jakiś ceregieli, sam tynk natomiast jest na bazie jakiś żywić czy akryli - po położeniu jest ciągle elastyczny, próbki wręcz można wyginać. Na razie mogę jedynie ufać zapewnieniom, że nie będzie pękać. Oprócz tego, że uciekliśmy z ciemnym z najbardziej nasłonecznionych powierzchni, to chyba fakt, że jego skład jest inny niż cement/piasek czy co tam stanowi bazę innych tynków - zapewni te kilka stopni temp w dół na styku ze styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 20.07.2015 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Cztery metry szczęścia - suwanka własnego pomysłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 21.07.2015 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Dokończona jasna część elewacji: zostały jeszcze tylko drobne poprawki, obróbki blacharskie i cokół. A czarna mika świeci się w słońcu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 21.07.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 21.07.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 (edytowane) Miałam podobne dylematy elewacyjne i podobny pomysł na ich rozwiązanie. Chciałam czarną elewację ale gdy dotykalam ciemno granatowe krzesło (jaśniejsze niż wymarzona elewacja) i parzylo to zaczęłam się martwić o dzieciaki chciałam tylko północna ścianę na czarno - może nawet w gwiazdy i księżyc rozwiązał sprawę plan zagospodarowania terenu który pozwalał na obrzydliwego lososiowego A nie na elegancką czerń Edytowane 21 Lipca 2015 przez AnikoPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 21.07.2015 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 U nas miejscowy plan zagospodarowania byl bardzo laskawy. Wrecz zbiezny z naszymi zamyslami. Dach tylko dwuspadowy, ale dosc swobodny zakres katow, zakaz ogrzewania paliwem stalym lub cieklym i ogolnie rekultywacja terenu z naciskiem na zazielenianie. Mielismy szczescie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 22.07.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Dom prezentuje się świetnie!! suwanka rewelacyjna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 30.07.2015 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 W domu robią się KG. Szlifujemy pozostawione na widoku jętki. Dogrywam balustrady (to temat na osobny post - to, jak różne firmy przycinają i na szkle, i na profilach i na montażu - na wszystkim, co pozostaje jeszcze w świadomości inwestora jako niedostępne, egzotyczne - i koniecznie drogie: koszt szkła vsg/esg 88.4 x2 ceny wyjściowej u zwykłego szklarza - i to bez montażu czy narzutu związanego z ryzykiem montażu/transportu; profile x3; robocizna - całość jeszcze x 2 z uwzględnieniem wczesniejszych mnożników - i finalnie robi się kosmos). W międzyczasie bawię się więc detalami - własnej produkcji rozetki zakrywające otwory wentylacyjne deski czołowej pod rynną i części dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 30.07.2015 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 a teraz trochę inspiracji. Taką planuję "kostkę" na podjazd... wykonać sam (bale, wraz z kilkoma pociętymi kostkami już mam): taką mniej więcej planuję podłogę w wiatrołapie: dokładnie z takich cegieł - mam już wybrane: taka mniej więcej podłoga w ciągu komunikacyjnym piętra - deski z jadłodajni o dźwięcznej nazwie "Wioska Rybacka" - w momencie jej rozbiórki - zostały onegdaj, za bezcen, zakupione: deska na cały parter - chciałbym w takim klimacie (fazowana, szczotkowana, nieszpachlowana, z bruzdami, pęknięciami - już prawie jest wybrana) i drzwi oddzielające kuchnie od komunikacji: a taką łazienkę bym chciał, ale żona mi nie pozwala i może kiedyś, na werandę (szukam starej łódki, ktoś coś?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 31.07.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Sąsiadka ma łódkę która podpiera 'płot' między naszymi działkami, tylko mniejsza i czerwona (ale równie dobrze może być to stary kajak bo nie widzę co jest na górze, jest dołem do nas skierowana) może nie ma do niej sentymentu i jak będziemy zmieniac to 'ogrodzenie' na coś normalnego to by się zgodziła sprzedać ale nie wiem cie to zainteresuje. A inspiracje podłogowe bomba. Będziesz kupował już takie gotowe (pewnie cenę mają astronomiczna) czy będziesz robić sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 31.07.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Masz ogrzewanie podłogowe? Nie boisz się tak grubych desek kłaść na podłogówkę? Przecież to nie deska trójwarstwowa i bardziej izolacyjna niż coś specjalnie wyprodukowanego na podłogówkę. A na marginesie bardzo fajny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 31.07.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Z tym drewnem to przesąd promowany chyba przez sprzedawców desek trojwarstwowych. Bo jakoś w innych krajach ludzie nie mają takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 31.07.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Z tym drewnem to przesąd promowany chyba przez sprzedawców desek trojwarstwowych. Bo jakoś w innych krajach ludzie nie mają takich problemów. Ja, bo dłuższej dyskusji z firmą która kładzie nam parkiet, dowiedziałam się, że problem tkwi w tym, że Polacy lubią podłogówkę rozgrzać do ponad 28 st temp wody w rurkach, a to już jest niezdrowe dla desek. Jeśli się przypilnuje tej temperatury i nie będzie się jej przekraczało, to nie ma problemu Tak jak Aniko pisze - na całym świecie kładą drewno na podłogówkę (Francja np. -uwielbiają tam to rozwiązanie) i żyją, a u nas krzyk i wielkie larum, że tylko deska trójwarstwowa albo płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 31.07.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 a teraz trochę inspiracji. Taką planuję "kostkę" na podjazd... wykonać sam (bale, wraz z kilkoma pociętymi kostkami już mam): Wspaniałe inspiracje! Cudowenie będzie u Ciebie! A propos tej kostki DIY - to jest trudne? Jak to się układa? Jaki jest mniej więcej koszt materiałów ? Co oprócz bali jest potrzebne? Świetnie to wygląda, a potym jak dostałam wczoraj pierwszą wycenę kostki (Wenecja z Budokrusz'a) za 120 zł za metr z ułożeniem, to szukam alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 31.07.2015 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Sąsiadka ma łódkę która podpiera 'płot' między naszymi działkami, tylko mniejsza i czerwona (ale równie dobrze może być to stary kajak bo nie widzę co jest na górze, jest dołem do nas skierowana) może nie ma do niej sentymentu i jak będziemy zmieniac to 'ogrodzenie' na coś normalnego to by się zgodziła sprzedać ale nie wiem cie to zainteresuje. A inspiracje podłogowe bomba. Będziesz kupował już takie gotowe (pewnie cenę mają astronomiczna) czy będziesz robić sam? Za łódkę dziękuję - byłoby super, fajne są takie odnawiane - na nowo aranżowane - rupiecie Jakbyś miała zdjęcia byłoby cudownie! Co do podłog - zależy o którą pytasz. Jeśli ta pokazana w kuchni - to temat mam już dograny, u producenta - można zamówić albo deskę litą, albo trójwarstwową. Wbrew pozorom, przy mixie długości od 3m w dół i szerokości 24cm, przy tym całym postarzaniu, szczotkowaniu, olejowaniu i woskowaniu - nie wychodzi jakiś kosmos - 200zł za m2. Jak już zamówię, dojdzie i ułożę - ewentualnie wtedy będę dopiero polecał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 31.07.2015 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 (edytowane) Masz ogrzewanie podłogowe? Nie boisz się tak grubych desek kłaść na podłogówkę? Przecież to nie deska trójwarstwowa i bardziej izolacyjna niż coś specjalnie wyprodukowanego na podłogówkę. A na marginesie bardzo fajny dom. Tak, mam 100% wszędzie podłogówkę. Nie boję się - ta deska i tak jako nowa będzie wystarczająco zmasakrowana Ale to właśnie deska trójwarstwowa - mogę u tego mojego producenta zamówić w sumie taką i litą w tym samym 'klimacie'. Jak przedmówczyni nadmieniła wystarczy nie przesadzać - nawet nie tyle z temperaturą czynnika w rurkach co z temperaturą posadzki. Max to 27stopni - w termosie jak mój powinno zupełnie wystarczyć (choć jeszcze pytanie o efektywność pompy ciepła - niby obniżanie temp czynnika efektywność właśnie podnosi, ale każda pompa, a właściwie sprężarka jest projektowana do jakiegoś tam optymalnego zakresu pracy - ufam, że przy delcie 25-30st jastrych będzie właśnie miał nie więcej niż 28st max i będzie ok - zobaczymy w praniu przy kalibracji ogrzewania w dłuższym okresie czasu). No i szalenie istotne jest chyba jak się taką podłogę kładzie. O izolacyjność w ogóle nie myślę - u mnie to ciepło i tak nie ma gdzie uciec, czy będzie promieniowało szybciej czy wolniej - nie ma znaczenia, jest zachowana duża bezwładność - a kwestie grzania strefowego również pominąłem - ma się nagrzewać dom jako całość. Edytowane 31 Lipca 2015 przez crategus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts