Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć!

Dojechałem trochę za połowę dziennika. Znalazłem kilka ciekawych pomysłów dla siebie i o te chce na razie zapytać.

- zbiornik na deszczówkę z 3xMauzer. I jak to działa? W końcu nie zrozumiałem czy jakoś zabezpieczałeś te mazury przed ciężarem ziemi?

- mielenie styropianu, fajna spraw! Lubie taki budowlany recycling. Plan budowy pusty, wszystko wykorzystane w 100%. Tyle że ja potrzebuję .. hmm 120m x 20 cm = 24m3?! To ile Ty z grubsza odzyskałeś z budowy?

Hej,

Mauzery dzialaja. Owinalem je na poczatek pozostala z przykrycia piasku pod tarasem geowloknina, a po wlozeniu w wykopany dol oblozylem je pozostalymi po szalunkach plytami. I tak zasypalem - pozostawilem jeden otwor rewizyjny w pierwszym baniaku (ewentualne odsysanie mulu), otwor wlasciwy jest w trzecim, no i kazdy z nich ma wyprowadzone, jedna wspolna rurka, odpowietrzenie. Po zakopaniu ktoras z uszczelek wargowych musiala puscic, ale troche sie to ustalo, ubilo i samo sie uszczelnilo. Takze niskim kosztem udalo sie osiagnac pelen sukces.

Co do styropianu - ja z tego robilem styrobeton, jakies 3-5cm x100m2. Ale mam odlozone cala reszte styro, jakies 8 300l workow z odpadami, i to planuje zmielic tak, by wypelnic kieszenie utworzone przez folie paroprzepuszczalna w konstrukcji scian wiaty. Bedzie tak: deska elewacyjna / folia / mielony styro / folia / deska wewnatrz. Z wiaty zrobi sie taki ocieplony garaz :)

• Odpowiedzi 450
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Crategus witam u Ciebie :). Z zazdrością obserwuję Twoje działania. Też chcieliśmy taki projekt.. tyle, że cały obity gontem, ale nasz PZP nie przewiduje takich fajnych domów. A co do podjazdu to poczekam na opis i efekty i... skopiuję u siebie :)

A i plany na wnętrze też takie "moje"..ehhh

Dziekuje za mile slowa. Jak tylko zabiore sie za ten bruk drewniany to zdam relacje.

Od dwóch dni zabawa z posadowieniem kominka:

unnamed.jpg

20151013_135249.jpg

20151013_135257.jpg

20151013_143803.jpg

20151013_212458.jpg

20151013_212518.jpg

Od spodu jest dolot fi160 z przepustnicą i przejściem na kanały płaskie. Wkład wpuściłem w posadzkę jakieś 8cm - tak, by dolna krawędź drzwiczek licowała się z podłogą. Sam ciekawy jestem efektu końcowego :)

Edytowane przez crategus

Nie chodzi o to, że mają być TAKIE SAME, ale w podobnym odcieniu, w podobnej kolorystyce, mogą być jaśniutkie, ale np. nie zielonkawe. czy orzechowe do dębowych okien :)

Najlepiej przywlec próbkę podłogi i położyć np. przy oknie tarasowym :)

Edytowane przez Emila3000

Tak, wszystkie połączone rurami, działa to jako połączony zbiornik przelewowy. Pierwsza rura, ta 'wejściowa' poprowadzona kolankami tak by nie wzbudzała ewentualnego, osiadłego mułu na dnie zbiornika (kolanko do góry, tak jak to zazwyczaj jest w zbiornikach paliwowych). Chodzi o to, że rewizje pod ewentualne odessanie osadów mam tylko w pierwszym zbiorniku - z niego ma się już tylko przelewać dalej woda odstana. Uszczelniałem uszczelkami wargowymi i dodatkowo jakąś masą bitumiczną/dekarską. 3m3 to trochę mało - ale też nie miałem na nic więcej miejsca. Pewnie trochę wody przez to się zmarnuje - mógłbym zebrać dużo więcej (dach nie pamietam ile ma, pewnie ze 150m2; ale pod zbiornik podłączony mam także drenaż spod tarasu i podłączać będę jeszcze rynny z wiaty).

• 2 weeks później...

az wróciłam na poprzednią stronę i wersja bez tego piekarnika wyglądała o niebo lepiej :sick: jeżeli już, to lepiej wyrównaj wysokość lodówki i słupka z piekarnikiem. tylko czy nie będzie za wysoko sięgać do ekspresu????? gorzej jak wybierzesz inną lodówkę - niższą-wyższą :rotfl: w sumie sama nie wiem jak będzie lepiej :lol2:

a drewienko albo drugie od lewej, albo z ostatniej fotki, te po prawej - takie miodowe kolorki, chociaż zdjecia pewnie bardzo przekłamują :)

Lodówka już kupiona - więc ma tyle ile na rysunku. Obiecałem kiedyś sobie, że już nigdy więcej samsunga, no i niestety... finanse. Także tutaj już nic nie podziałam. Druga niezmienna zmienna :) to wysokość półki nad blatem - równe 160cm od podłogi. Trzecia zmienna, już ciut zmienna ale dalej niechętnie - to słupek jako taki - nie chcę wracać do czasów schylania się by otworzyć piekarnik. Także jego góra to lico z półką lub z lodówką. Kupiłem kompaktowy, więc h piekarnika to 45cm. Mogę mu dorzucić owy ekspres - też 45cm.

Co do kolorków - też te miodowe, naturalne - najbardziej mi się podobały. Wybraliśmy wstępnie to posrodku - na lewo od ciemniejszego, najdłuższego 'orzecha'. Różnica w dziennym świetle niewielka. Olej kawa z mlekiem.

a korzystałeś z takiego piekatnika w słupku, jak dla mnie to może być jeszcze bardziej nie wygodnie kiedy przed sobą będzie sie mieć gorące drzwiczki od piekarnika.... :rolleyes:

ten środkowy też fajnie wygląda na niektórych fotkach :) obejrzyj je jeszcze w świetle słonecznym porządnym, bo teraz ciemno jak w .... :sick: