Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 450
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Największe mistrzostwo to ceglasta ściana - rewelacyjny pomysł, mogę zgapić?

Życzę Ci aby wykończeniówka Cię nie wykończyła, żebyście szybko i sprawnie się przeprowadzili a w nowym domu odnaleźli to wszystko co absolutnie najważniejsze w życiu: radość, miłość, spokój. :) Niech się darzy!

Raz jeszcze dziękuję za życzenia. Niech się darzy (fajne to) również Tobie. Co do cegieł - jasne, zgapiaj, mogę Ci podesłać nawet linka do źródła.

• 2 weeks później...

Cartegius - dopiero trafilem na Twoj dziennik - super dom.

Buduje cos podobnego przyszlej wiosny (nowoczesna bryla, chowane rynny, dwuspadkowy dach

pompa ciepla, reku, kominek, przeszklenia itd) i mam pewnie dziesiatki pytan.

Pierwsze co mi przychodzi do glowy -- w pierwszym poscie napisales, ze zamierzasz chlodzic pompa ciepla --

czy to sie udalo? W Viessmanie modul do chlodzenia z czujnikiem rosy itp to kolejne 20.000. Jesli to dziala

to nie bede robil sobie klimatyzacji w salonie.

Druga rzecz -- jak sie sprawuja chowanne rynny? U mnie w sumie juz postanowione (sporo za projekt i koncepcje juz mnie potraktowali;)

ale do wbicia lopaty zawsze mozna zmienic zdanie ;) Sa piekne ale wszyscy odradzaja.

Pozdrawiam i gratulacje za wytrwalosc i koncowy sukces!

Ciekaw jestem tego zdjęcia. Załączysz? :)

W końcu się udało. Raz - wiecznie o tym zapominałem, dwa - uroki nowego miejsca - nie mamy jeszcze internetu... :)

Trochę zaśnieżone ale mam nadzieję, że można się domyślić co i jak...

20160122_093616.jpg

na to przyjdą deski kompozytowe.

I trochę humoru - nie wiem co nas opętało... takie przełamanie glamu po otwarciu wszystkich czterech luster.

20160111_110706.jpg

;)

Cartegius - dopiero trafilem na Twoj dziennik - super dom.

Buduje cos podobnego przyszlej wiosny (nowoczesna bryla, chowane rynny, dwuspadkowy dach

pompa ciepla, reku, kominek, przeszklenia itd) i mam pewnie dziesiatki pytan.

Pierwsze co mi przychodzi do glowy -- w pierwszym poscie napisales, ze zamierzasz chlodzic pompa ciepla --

czy to sie udalo? W Viessmanie modul do chlodzenia z czujnikiem rosy itp to kolejne 20.000. Jesli to dziala

to nie bede robil sobie klimatyzacji w salonie.

Druga rzecz -- jak sie sprawuja chowanne rynny? U mnie w sumie juz postanowione (sporo za projekt i koncepcje juz mnie potraktowali;)

ale do wbicia lopaty zawsze mozna zmienic zdanie ;) Sa piekne ale wszyscy odradzaja.

Pozdrawiam i gratulacje za wytrwalosc i koncowy sukces!

Hej,

Dzięki za dobre słowo.

1. chłodzenie pompą ciepła - zrealizowałem ale jeszcze nie wiem jak się będzie to sprawowało w praktyce. U mnie zadanie realizować będzie PC panasonica, opcje chłodzenia ma w standardzie. Pierwotnie myślałem właśnie o chłodzeniu podłogami ale przestraszyłem się ciut punktu rosy, wykraplania i niewidocznego grzybka :) Panas czujnika rosy chyba nie ma. Zainstalowałem klimakonwektor CHIGO. Pomysł był taki, że zasilę go podpinając pod jedną pętle z podłogówki. Nie pomyślałem jednak o tym, że puszczając te 10st w obieg, nawet przy zakręconych wszystkich innych obiegach, to będzie mi się rosiło na samych belkach zasilaczy. No i mimo, że doloty izolowane, to też niewiadomo, czy gdzieś by się tam nie wytrąciło. Stanęło na zaworze tródrożnym zaraz za pompą i sterowanie quazi-inteligentne :) Sterownik z fancoila ma dawać sygnał pompie do przełączenia na chłodzenie a po osiągnięciu zadanej temp zasilania (np. poniżej 20st) zawór przełącza się na dedykowany obieg fancoila. Niestety nie udało mi się w tym wypadku rozwiązać problemu jednoczesnego używania fancoil do dogrzewania. Chodzi o to, że o chłodzeniu/grzaniu na PC w moim przypadku decyduje podanie fazy na odpowiedni styk. Grzaniem zawiaduje euroster. Podłączenie obydwu - eurostera oraz sterownika fancoila doprowadzało do sytuacji, w którym mogło dochodzić do zwarcia (jednoczesny sygnał fazy z obydwu). Na chwilę obecną podłączony został dodatkowy przekaźnik, który odłącza sygnał z eurosteru w momencie gdy występuje sygnał z fancoila. Niestety nie wiem jak logicznie wykonać, by sygnał dogrzewania z fancoila otwierał zawór jednocześnie nie zmieniając trybu z heat na cool oraz nie powodując zwarcia :)

Rynny - sprawują się bardzo dobrze. Nie wiem w czym mógłby być problem? Ja, fakt - kilka rzeczy zmieniłem (w stosunku do oryginalnych zaleceń bezokapowego) - np. pas podrynnowy wyprowadziłem sobie z papy. Rury spustowe ukryłem zaś w warstwie styropianu, a powstałą na nie przestrzeń zasypałem PUR-em/perlitem. Jedyne zastrzeżenia jakie miałem to do samej jakości rynien, które kupiłem - ale być może był to problem wieku dziecięcego (dopiero wchodzili na rynek z tym rozwiązaniem); poza tym spokojnie można by zaadoptować jakiekolwiek inne rozwiązanie bądź dorobić własne.

Zaczalem sie bawic ustawieniami pompy ciepla... Dom na razie z masa wilgoci technologicznej, w cieplejsze dni pc zjadala ok 10kW, w najzimniejsze dobijalo nawet do 30kW... Ale okazalo sie, ze instalator pomylil hi z lo i mialem ustawiona krzywa z odwrotnym pochyleniem :) testuje rozne nastawy, po 16 dniach obejmujacych w/w fuckupy srednia wyszla na poziomie 15kW dziennie plus ok 4kW na cwu. Temp w srodku zadana na 22.2 ale czasem sie wychlodzi nawet o 1K (przeszklenia, otwarty jeszcze wiatrolap) i to jednak, dla nas - ludzi z bloku ;) - jest odczuwalne. Wynik jednak uwazam za swietny. Latam jeszcze dziury, nieszczelnosci i mostki (np mialem skraplajaca sie wode na jednej z jetek, podejrzewam uciekajace cieple powietrze - bo odkryta jetka pod sufitem nie byla jeszcze uszczelniona a pracujace drzewo musialo spowodowac rozszczelnienie na styku z pianka/styropianem - punkt rosy, zamarzajace skropliny, odwilz i voila).

crategus, dzieki, ciekawe, musze pomyslec jeszcze o moim systemie. Bede sledzil Twoje wyniki z pompa ;)

Co do rynien, boje sei troche zatykania (np. sniegiem). Chyba poprowadze kable grzejne. Co do termoizolacji 'mostek' za rynnowy tak samo wypelnie purm. Widzialem, Twoj diagram, i tez duzo dam izolacji na styku dachu i elewacji. Ogolnie mam nadzieje, ze nie pekna ani sie nie rozszczelnia i nie bedzie mi to zalewac izolacji z welny.

Edytowane przez michal2016

Teraz tak sobie pomyślałem, że mógłbym przenieść sterownik z pompy do domu, żeby mieć go pod ręką i np. móc zmieniać w razie potrzeby nastawy wody na wylocie w przypadku chłodzenia, natomiast tryb COOL włączać termostatem (euroster ma taką funkcję) a sterownikiem z klimakonwektora sterować zaworem tródrożnym. Wtedy ustawiałbym np. wylot na 10st i włączałbym KK (tyle, że trzeba by tego pilnować - bo inaczej 10st poleci w podłogi) lub też np. 17-18st i to puszczać na podłogi.

Śnieg zatka rynny?... No ale w tym wypadku nie ma znaczenia czy bezokapowy czy zwykłe rynny? Ja z kabli zrezygnowałem.

OK, czyli w sumie sprowadza sie to jeszcze do popatrzenia na rozne modele pomp, bo dobry sterownik czy tez wyjscie moze uproscic sprawe.

W ogole super sprawa, ze Panasonic ma chlodzenie w standardzie.

Planuje troche automatyki po KNXie i niektore pompy tez maja KNXowe moduly, ktore podobno (wg mojego instalatora/projektanta) mozna tanio wyrwac od dostawcow, bo nikt ich nie chce i zalegaja na polkach.

Nadal pozostaje problem puszczania chlodzenia w podloge, wiec tez przydalby sie jak u Ciebie, zawor trojdrozny. W sumie nawet moglbym dac na niego KNXowy silownik i oprogramowac COOL i HEAT.

Tylko teraz tez zdalem sobie sprawe, ze to ma sens u Ciebie, z klimakonwektorami. Jakos nie przekonuja mnie, bo nie chce miec tych sciennych czy podlogowych, a z kolei tez nie chce instalacji prowadzic na sufit do konwektorow ukrytych w suficie.

I nasz drugi watek: Rynny. Niby tak samo ze sniegiem ale jednak masz prostszy dostep do rur spustowych gdy sa na zewnatrz ;)

Zrobie kryte ale chyba wymysle jakis patent z elewacja (planuje plyty betonowe), zeby dalo sie zdjac i skontrolowac szczelnosc.

Z tymi rynnami dalej nie wiem o co chodzi :) Nie wiem co tam może się rozszczelnić i po co do spustów zaglądać. Ja od góry wsadziłem "grzybek" - taki koszyczek, więc do zapychania nie powinno dochodzić (jeśli o tym w domyśle napisałeś: zapchanie, woda, lód -> nieszczelność) ale lepszym patentem jest siatka jako "pokrywa" rynny na całej jej długości (w sumie do zrobienia nawet samemu) - wtedy ewentualnie liście czy inne niepożądane obiekty będą się na niej zatrzymywać i czyścić dzięki wiatrowi. Same spusty są na tyle solidne wraz z łączeniami, że nie obawiałbym się o jakieś samoistne rozszczelnienia... no chyba, że jaki ruchy tektoniczne... :)

Co do pomp to ja z Panasonica jestem bardzo zadowolony. Jak na razie, odpukać. Chyba nie wszystkie modele mają chłodzenie w standardzie, ale większość... w każdym razie t-cap, którego wybrałem ma. Opcję trzeba odblokować w ustawieniach instalatorskich. Automatyką można ogarnąć w zasadzie wszystko... prócz (akurat w tym modelu) jednego - czyli właśnie temperatury wody w opcji cool na wylocie. I to rodzi problem taki - że można by sobie wyobrazić jedną zadaną temp i jakiś mieszacz - ale mieszacz z czym? Obieg ten akurat jest zamknięty, więc dysponujemy tylko daną, w aktualnym momencie, temperaturą. Dodatkowy zasobnik też nic nie daje. Nie wiem jak to rozwiązali inni, ale opcje wydaje mi się, że są takie jak opisałem... albo ręczne przełączania 10/18st; albo rezygnacją z dogrzewania klimakonwektorem zimą (no chyba, że zastosować by jeszcze jakieś ręczne przełączanie tego zaworu trójdrożnego). Chyba zadam pytanie w odpowiednim, pompiarskim, wątku :)

I jeszcze - a dlaczego nie chcesz instalacji z KK na suficie? Jeśli tylko masz miejsce, jakąś przestrzeń techniczną (h30cm?) + w jakiejś sensownej odległości kanalizę (skropliny z tacki ociekowej) to to jest w sumie prosty temat. Można by KK zainstalować gdzieś koło pompy ciepła a tylko doprowadzić od niego kanały nawiewowe/wywiewowe w odpowiednie miejsca (osobne anemostaty). Ja z KK podwieszonego pod sufitem z kuchni (zasilenie poprzez kratki nawiewowe ukryte w shadow gapach) prowadziłem kanały zarówno tymi izolowanymi rurami alu jak i pozostałymi po WM rurkami 63mm (do KK na wylocie dorobiona została przejściówka z otworu prostokątnego na kilka okrągłych). Trzeba tylko pamiętać by zarówno zasilenie KK jak i doprowadzenie wylotów do anemostatów na całej długości zaizolować - chłodne powietrze na wylocie może doprowadzać do skropleń wody. Edytowane przez crategus

Znakomita tapeta (bo to chyba tapeta?) w przedpokoju. Co to jest?

Tak, tapeta, gruby bryt. Zamawialiśmy z internetu, na wymiar, plus kilka naklejek. Z boku będzie szafa z lustrami, więc żyraf będzie więcej :) Mało komu się podoba, w sumie nie wiem dlaczego... bo chyba zaczęliśmy kolekcjonować takie klimaty ;)

20160214_110308.jpg

20160214_110334.jpg

i naklejki dla dziewczynek:

20160214_110419.jpg

20160214_110430.jpg

20160214_110456.jpg

20160214_110508.jpg