Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli dobrze zrozumiałem, to wg Ciebie max+perlit zaizoluje silkę od oddawania ciepła do fundamentu. A może trzeba to rozpatrywać od dołu.

Właśnie o tą wystającą ponad posadzkę ścianę betonową mi chodziło (poniżej maxa)- to ona może być znacznym mostkiem termicznym 1 m ściany to niemało.

• Odpowiedzi 450
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli dobrze zrozumiałem, to wg Ciebie max+perlit zaizoluje silkę od oddawania ciepła do fundamentu. A może trzeba to rozpatrywać od dołu.

Właśnie o tą wystającą ponad posadzkę ścianę betonową mi chodziło (poniżej maxa)- to ona może być znacznym mostkiem termicznym 1 m ściany to niemało.

Tak, tak - dokładnie, też to sobie uswiadomiłem, nie powiem, po czasie, dopiero gdy zobaczyłem rzut podłóg. Daltego też max + perlit ma separować silkę od fundamentu, xps - podłogę żelbetową od fundamentu, a dodatkowe ocieplenie- od wewnątrz w pokojach, gdzie fundament "jest ścianą" wychładzanie tychże pomieszczeń przez niego własnie. Tak to wykminiłem, skomplikowane strasznie :) Grunt, że kierownik się zgodził z tą podłogą, bo mimo warstwy 20cm styro na żelbecie mam wrażenie, że miałbym jednak zimny kompres pod warstwą ocieplenia...

Witam,w końcu odnalazłem ;)

Z tym mostkiem bym tak nie tragizował,żelbet ma niewiele większą przewodność cieplną niż silkat,będzie on dobrze ocieplony z zewnątrz,styropianu dałbym więcej w tym fragmencie i moim zdaniem to wystarczy.

Chociaż rys.3 jest ciekawy i ucina nam ten mostek,jakikolwiek by nie był :)

Na pewno odciąłbym się mocno od wilgoci czyli XPS,EPS200 nawet hydro nie gwarantuje nam tego.

hej, hej :) dobrze mieć kogoś od pompy w dzienniku :) będzie można później zrobić prezentację, łacznie z pomiarami.

Na chwilę obecną mam zagwostkę (bo niestety muszę ciąć koszty) czy zamiast xpsa mogę dać Swisspor Hydro Plus. Mam na niego dobrą cenę, xps w tym wypadku to x1,5.. Nie mogę znależć jaka to jest klasa, czy EPS100 czy 150 czy 200... i czy jednak, na te X lat będzie się nadawał, czy oszczędzanie 2kzł ma w tym wypadku sens.

Witam

Podoba mi sie projekt - sam mam w planie stodole, taka okolo 16m x 8m (ale to dosc odlegly temat).

Znalazlem Cie bo w watku o oknach pytales o niezlego "olbrzyma" :) i chce zobaczyc jak sie bedzie prezentowal jako ze marze o czyms takim.

Makietka fajna - duzo lepsza niz jakies 3d na kompie.

Przy okazji, mozesz na priva lub tu podac ile za m2 cenia sie Twoi architekci ?

No tak, Hydro Plus to EPS100, więc trochę słabo na te fundamenty. Hydro Max to natomiast już cena XPS-a. Biorę XPSa na zewnątrz 15cm i 10cm Hydro Plus do wewnątrz.

dpo- dziękuję. Z tym oknem to nie lada zgryz. Finansowy. Bo prócz szklenia samego z siebie dochodzą niuansy typu bezpieczeństwo- a więc grubsza szyba, opcja bezpieczna; czy funkcjonalne- niski próg, mechanizm suwania. Na etapie projektu nie myślałem aż tak intensywnie o kosztach jak teraz :) a to jedno okno dochodzi wyceną do 1/3 sumarycznych, prognozowanych kosztów, od zera, za SSZ :)

Co do architektów- moja wycena nie wiem czy będzie miarodajna, mój projekt był jednym z pierwszych (na zachęte) po tym jak wrócili z UK i otworzyli pracownie tutaj. Za projekt (w tym projekt ogrzewania, wentylacji, wodkan, gwc itd), załatwienie w UM wszystkiego po PnB, projekt wnętrz + nadzór inwestorski wzięli tyle, co czasem kosztuje jedynie projekt indywidualny Nadal są tani, i bardzo ich polecam- wizja, otwarte umysły, pomysły, pomoc, czas. W gratisie- bardzo fajni ludzie :) http://masaarchitekci.pl/

Gość Arturo72
Z OZC wyszło, że dom będzie 4 litrowy :)

Decyzja podjęta, pompa kupiona.

Czy 9kW nie będzie zbyt przewymiarowana?

Pompa trójfazowa 9kW ma taką moc do -15st.C poniżej tej temperatury ta moc spada do ok.6kW przy -20st.C,przez co będzie lepiej wykorzystana II taryfa.Mniejsza pompa jednofazowa przy -20st.C ma moc ok.4,5kW także musiała by wchodzić częściej w pracę w I taryfie.

Będzie dobrze, wiem :)

Kolejny dylemat post factum- a nie lepiej klimakonwektory na pietro niźli podłogówka na 100% powierzchni? :) Latem by się efektywniej (na pewno) chłodziło.

Dzisiaj wylane zostały ściany fundamentowe. Miałem brać b30 + w8 + dodatek przeciwmrozowy. Taniej wyszedł b37, i podobno tak samo się wiąże (szybciej) jak ten b30 z dodatkiem mrozowym... wedle słów technologa z betoniarni, ów dodatek w zasadzie nie sprawia, że beton jest mniej podatny na niskie temperatury, tylko się szybciej wiąże, a że b37 ma więcej cementu, to wiązanie to przebiega porównywalnie. Czy prawde mi mówił? :)

Baardzo imponująco :) moje klimaty

nie zdążyłam jeszcze dokładnie szczegółów technicznych prześledzić , ale tak na szybko : ja mam xps-a od zewnątrz i od środka na fundamentach, od środka 5 cm, od zewnątrz 10 i 20 na cokole (tzn. jeszcze będę doklejać na cokole), tak mi doradził asolt przy OZC. Wzięłam xps-a bo hydro traci właściwości po przecięciu płyty. Można kombinować całe płyty z hydro a docinki z xps-a przykładowo.

Ciekawa jestem jak zrobisz okna narożne żeby były energooszczędne - tu może być problem. Lepiej poszukaj zawczasu bo masz jeszcze czas na zmiany. Tzn. one wyglądają super ale są drogie i z parametrami raczej gorzej - pisałeś że budżet napięty, dlatego zwracam uwagę :)

a jeszcze słówko apropos puru - miałam zamówiony u pigeona, najpierw miał być na maj, potem sierpień potem październik, do teraz zero kontaktu. Trzeba mieć siłę przebicia albo hmmm być bardziej medialnym - autorus się doczekał :) końcowo zrobiłam xps-a i wsypałam metr piachu w fundamenty - kosztowało, ale jakoś spokojniejsza jestem, piasek można dobrze ubić, pur nie, a ja mam glinę pod spodem.

Dzięki! Twoje uwagi są bardzo cenne. Asolt doradzał 20/10/5 czy kwestię samego xpsa, czy też x2 cokół? Bo to by mi trochę ułatwiło kwestię logistyczną (wziąłbym po prostu xpsa na całość) i obniżyło ciut cenę w stosunku do 15/10. Może faktycznie nie warto lecieć z 15 dookoła...

Co do okien- tutaj już nic nie zmienię. Bo ewentualną sensowaną zmianą w tym zakresie byłby po prostu ocieplony narożnik- mur. Całość konstrukcji oparła sie również o te przeszklenia- stąd od wewnątrz mam zbrojone słupy (parter). Zaraz za szkleniem. Narożniki okienne to jakieś ciepłe słupki... Stolarka, tak jak już gdzieś pisałem, narazie mnie powaliła... cenowo. Szczęście w nieszczęściu (finansowym)- została mi polecona firma specjalizująca się w oknach drewnianych. Panowie przyjeżdzają w białych rękawiczkach :) Ich oferta wyszła porównywalnie z PCV łączonym (duże szklenia) z ALU. No to ja już wolę te drewienko... Ug okna też powinno wyjść lepiej. Niestety robią tylko na Piklingtonie 0,6, nie mają 0,5 :(

Co do proszku PUR... właśnie szukam. Chciałbym choć obsypać stopy, byłoby super, no bo ocieplone to one już nie będą... Ale no właśnie... czekam sobie w kolejce u Pigeona, a na kilka worków na już szans nie ma. Może przejąłbym Twoje miejsce w kolejce, skoro już nie potrzebujesz, co? :) U mnie też glina, poniżej 1m piasek a później piaskowiec.

asolt doradził 20/10/5, kombinacje mieszania hydro z xps-em w celu obniżenia kosztów były juz moje autorskie ;) ale odpuściłam

okna - skoro już jesteś świadomy pułapek to ok, grunt żeby nie wchodzic na ślepo w jakies rozwiązania, a potem płacz i zgrzytanie zębów. Napewno będą wyglądać pięknie, tylko nastaw się na konserwację. Czytałam że co pół roku jakimś mleczkiem trzeba nacierać.

Moje miejsce w kolejce możesz spokojnie zająć, tylko nie każ mi tego z nimi dogadywać, chcesz to prześlę ci korespondencję z nimi tylko daj znac na priv gdzie.

Kolejne dylematy na przyszlosc, bo ja jkos tak do przodu ciagle wybiegam- a moze styropian na dach? Poczytam.

Elewacje- lupek? Drogi strasznie. Taki porzadny (skn.pl) jest strasznie drogi, 120 ze metr efektywny... Jakis inny, dam rade, biorac pod uwage trwalosci >30lat zmiescic sie z cena 50-60 zl za metr? Jesli nie, to i tak czeka mnie nie-tani tegalit... A moze blacha? Zjechac, licujac dokladnie, z dachu na elewacje zach i wsch, lamiac drewnem, pn, pd zostawiajac w tynku lub drewnie. Byloby cudownie. Tylko z jakimi kosztami mozna sie liczyc (blacha na elewacji)?

Craz wiecej stodolek na forum. Jakis klub by sie nadal :)

Cd.

Jak bardzo zwrocic uwage na cieplo w kotlowni (reku, pompa)? Podlogowki jako tako nie bedzie, ot, schodzic sie tu beda wszystkie kanaly, wiec grzac i tak beda. Ale do kotlowni jest wejscie od zewnatrz budynku, spod wiaty, wiec wiac nie bedzie. Ale to elewacja polnocna, zimno... Moze ocieplic ja jeszcze od srodka?