Gość Arturo72 23.12.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Artur- nie ma sprawy, transport dalej jest u Pigeona za free, tylko trzeba wziac calego tira. Damy rade, moze nawet dwa Jakby co to przygarnę ok.24m3 proszku Kolejne dylematy na przyszlosc, bo ja jkos tak do przodu ciagle wybiegam- a moze styropian na dach? Poczytam. Poniżej gość styropianem ocieplał połacie dachu: http://www.koralgol2norbiwolow.mojabudowa.pl/?page=2 Cd. Jak bardzo zwrocic uwage na cieplo w kotlowni (reku, pompa)? Podlogowki jako tako nie bedzie, ot, schodzic sie tu beda wszystkie kanaly, wiec grzac i tak beda. Ale do kotlowni jest wejscie od zewnatrz budynku, spod wiaty, wiec wiac nie bedzie. Ale to elewacja polnocna, zimno... Moze ocieplic ja jeszcze od srodka? Ja bym nic więcej nie robił,jest ocieplenie od zewnątrz a w tym pomieszczeniu będzie sporo ciepła także będzie to swoisty bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 23.12.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Fundamenty imponujące. Dobrze, że coś się dzieje, jak pogoda pozwala. Wesołych Świat!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 23.12.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Spokoju, rodzinnego ciepła, zrozumienia i miłościprzy wigilijnym stolea w Nowym Roku realizacji marzenia o nowym domużyczy bury_kocur z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł D. 23.12.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 http://images38.fotosik.pl/1889/2b30d7dde8966c18med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 24.12.2012 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Fundamenty imponujące. Dobrze, że coś się dzieje, jak pogoda pozwala. Wesołych Świat!!! No ja w sumie nie wiem, czy pogoda pozwala... Obawy, pogodowe, sa caly czas. Nie wiem, czy nie palnalem glupstwa troche sie spieszac... Oby betonu nie rozerwalo. No ale szalunki juz byly, troche zal byloby rozbierac czy zostawiac na zime, zeby sie powyginaly, albo co gorsza, ktos sobie pozyczyl na opal No i nosi mnie dalej, zimno, Swieta, przestoj... Wesolych Swiat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 24.12.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 http://24.media.tumblr.com/tumblr_m8o2vgFY7a1rdfpqfo1_500.jpg Radosnych Świąt Bożego Narodzenia i spełnienia marzeń w Nowym Roku (części przynajmniej, żeby było na co czekać ) życzy cronin z rodzinką ps. odwilż od dzisiaj, u mnie na plusie oby to był koniec zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 24.12.2012 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Haha, u mnie również- już dzwonili z budowy- lecimy z tym koksem dalej. Po Świętach ocieplamy fundamenty...I również- Wesołych, Spokojnych... Samych objawień konstrukcyjnych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 25.12.2012 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Bunkier rozszalowany... czy w takich warunkach jest sens kombinować z dalszymi pracami (hydro i termoizolacje)? tak się cały czas zastanawiam: a może by tu jednak piwnicę walnąć... złaz tylko po drabinie (z wiatrołapu lub kotłowni), dobre 3x4m, z uskokami, ale w najwyższym punkcie te 2,1m by było więc na winko jak znalazł po bokach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 25.12.2012 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Jeśli tylko się da i nie rozwali to Twojego planu finansowego, to pewnie, że buduj piwniczkę.W domu zawsze potrzebne jest miejsce na rzeczy typy " przydasię ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.12.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 tak się cały czas zastanawiam: a może by tu jednak piwnicę walnąć... złaz tylko po drabinie (z wiatrołapu lub kotłowni), dobre 3x4m, z uskokami, ale w najwyższym punkcie te 2,1m by było więc na winko jak znalazł po bokach... Grzechem by było nie zrobić piwnicy w takim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 26.12.2012 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Z tą piwnicą to jest o tyle problem, że fundament (w jej potencjalnym obszarze występowania ) jest trochę skomplikowany- podłoga jest "łamana": Musiałbym dodatkowo wylać jeszcze jedną scianę fundamentową, tak mnie więcej w połowie tego pomieszczenia, by podtrzymywała ściany... Nie wiem czy wystarczy na wprost, czy trzeba by było taką całą S-kę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 26.12.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 A z bloczków betonowych nie dałoby się ?Pozdrawiam Świątecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 26.12.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Bardzo podoba mi się Twój projekt. Super usytuowanie kuchni. No i ta pustka nad salonem... powietrze zawsze rześkie i rewelacyjne poczucie przestrzeni... 3mam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł D. 28.12.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Naprawdę ciekawy projekt. Jakim materiałem zamierzcie wykończyć elewacje i dach ?demon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 29.12.2012 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Pawle- dziękuję. Dla mnie ciekawy bardziej wewnątrz- bo uzyskałem wszystkie własności, na których mi zależało: maksymalnie otwarta przestrzeń, pustka nad salonem, brak przytłaczających sufitów na standardowej wysokości 2,5m poprzez rozwijającą się stopniowo od wejścia wysokość, doświetlenie, również postępujące wraz z "otwierającą" się od wiatrołapu przestrzenią- niżli na zewnątrz. Ze zewnątrz- ot, prosta bryłą, stodoła. Co oczywiście- dla mnie- ma również same zalety. Od wizualnych- minimalizm, po bardziej techniczne- dzięki braku balkonów, wykuszy, odseparowanej bryle wiaty- taką energooszczędność. Elewacje- to właśnie problem nad którym główkuję. Pierwotnie miał być łupek czy jakaś pochodna cementu- i dach licujący się takim samym pokryciem z dłuższymi elewacjami. Nie wiem jednak jak to wyjdzie- finanse... Łupek to dobre 100-120zł za metr efektywny. Dachu mam 150m2, te dwie elewacje to kolejne 200-250m2... Spory koszt. Do głowy przyszła mi więc blacha- jak najbardziej płaska. Nie wiem... Kolorystycznie chciałbym antracyt lub (nie: i) jasno szary- na dachu plus identyczna elewacja (strukturalnie) na dłuższych ścianach. Przełamane byłoby to drewnem wiaty i identycznym drewnem wokół wszystkich okien (taka ramka systemowa). Ściana pólnocna- tynk w antracycie, ściana południowa- także myślę nad drewnem. Pomysłem jeszcze przeze mnie dopuszczalnym i mocno rozkminianym są cementowe płyty- takie 2m na 60cm powiedzmy... można dorwać w różnych miejscach w fajnych cenach (50-80zł za m2)... gdyby tylko technologicznie to zagrało (elewacja bez problemu, ale dach- na zakładkę? bez zakładki- co ze spoinami?), to chetnie poleciałbym tym na dachu plus elewacje... Wizualnie- imaginuje sobie industrialny kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 29.12.2012 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Aura sprzyja, więc front robót postępuje. Głowny synoptyk kraju zapowiedział koniec zimy. Oj, jak ja się zmartwiłem... Kurcze, może dałbym radę jeszcze z płytą podłogową? A jeśli tak, to heja ze ścianami dalej... XPS 8cm od wewnątrz fundamentów. Klejone na Abizol ST rozciągany grzebieniem. Pomyślałem sobie, że będzie dodatkowa hydroizolacja. Pod spodem 4 warstwy dysperbitu. XPSem planuje podjechać pod sam cokół- będzie od razu dylatacja dla kolejno: chudziaka, płyty żelbetowej, licującemu się z nim styro 20cm i wylewki jastrychowej (mixokret 6cm). W ten sposób unikne mostka pomiedzy fundamentem a podłogą- podłoga będzie "pływająca" na gruncie. Minus- brak usztywnienia dla całej konstrukcji- ale przy tych fundamentach... Na cokół pójdzie pierwsza warstwa z thermoporu 25 zasypanego perlitem. No a dalej już silka. Wracając do ewentualnej piwnicy. Chyba jednak ją sobie odpuszczę. Uzyskałbym 12m2 z włazem w kotłowni. Musiałbym wylać dodatkową stopę fundamentu i wybudować (już z bloczków) sciankę w kształcie L. Niestety tym samym musiałbym strop piwnicy, a więc podlogę zakotwiczyć w ścianie fundamentowej... Czyli wszystkie moje zabiegi w kierunku uniknięcia mostka termicznego- na nic. Po prawdzie- nie wiem co postanowić. Koszt robocizny + materiałów- zamknąłbym się w 5kzł. Uzysk: kiepsko dostępne (właz z drabiną) 12m2 o wys. 1.70 pewnie i gratis mostek termiczny. Na ale jakby ryscy przyk...li atomem, miałbym fajny bunkier Czy ja nie przesadzam z tą hydro/termo izolacją? Wszystko przez FM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł D. 29.12.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 crategus Paweł to ciągle rozkminia pompe ciepła , co prawda już z coraz większym uśmiechem na ustach. Wnętrza jak najbardziej- ciekawie rozwiązane. Blacha po całości to bardzo fajny pomysł. demon żona Pawła D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 29.12.2012 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Ja już się przywitałem z pompą. Zamówiona. Oferta na całość (reku, wm, podłogówka, pompa, cwu) wyszła nawet nie wiem czy nie taniej jakbym kleił osobno elementy i władował się w gaz. Gaz mam przy działce, ale podłączenie na 2014... Jedyny poważniejszy minus- brak przydomowej pompy gazu do instalacji dla auta. Nawet bym sprzedał dieslową wołowinkę... Finalnie przekonał mnie... brak kominów (etap jak widać pozwala jeszcze na "grube" zmiany). Dlaczego nie Demonica? Brzmi przekornie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł D. 29.12.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Zadzwoń do Pana Herzoga i de Meurona Blacha jest super sam nad nią się zastanawiałem , ale decyzja podjęta i nawet już w trakcie realizacji. Co do płyt betonowych to cenowo to rozwiazanie może dobić stelaż który będzie trzeba wykonać. Paweł Edytowane 29 Grudnia 2012 przez Paweł D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł D. 29.12.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Ja już się przywitałem z pompą. Zamówiona. Oferta na całość (reku, wm, podłogówka, pompa, cwu) wyszła nawet nie wiem czy nie taniej jakbym kleił osobno elementy i władował się w gaz. Gaz mam przy działce, ale podłączenie na 2014... Jedyny poważniejszy minus- brak przydomowej pompy gazu do instalacji dla auta. Nawet bym sprzedał dieslową wołowinkę... Finalnie przekonał mnie... brak kominów (etap jak widać pozwala jeszcze na "grube" zmiany). Dlaczego nie Demonica? Brzmi przekornie Crategus , możesz na priva lub na forum podzielić się szczegółami oferty? Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts