Honya 04.01.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 gabiony są super, ale z węglem, nie tyle bałabym się o samozapłon (bo i tak w pewniej w większej czy mniejszej od domu posadowione),ale bardziej o zmniejszenie ilości węgla w siatkach po okresie grzewczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 05.01.2013 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Co do gabionów to postanowiłem poszukać producenta siatki, troche węgla kamiennego i będę robił testową kostkę. Efektami sie pochwalę. A dzisiaj na budowie... tutaj nowinka technologiczna, również dla portflela... stwierdziłem, że w miejscach, gdzie będzie najniższe posadowienie fundamentu, tym co zostało obłożymi też stopy. Starczyło, łacznie ze skarpetkami +miejsce na przepust pod gwc smarowanie izohanem kl (wcześniej abizol st) - pomyślałem sobie, ze robiąc to na grzebień wyjdzie dodatkowa warstwa hydroizolacja (ściany i tak są w10 więc może ciut bez sensu, ale będzie na lata) styro jest z dodatkową normą PN IQ>60 Edytowane 5 Stycznia 2013 przez crategus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 05.01.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Też mi chodziło po głowie gabionowe ogrodzenie coś takiego mi się spodobało : http://www.bbc.co.uk/blogs/flowershows/edible_trends.jpg pozdrowienia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.01.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Też mi chodziło po głowie gabionowe ogrodzenie coś takiego mi się spodobało : http://www.bbc.co.uk/blogs/flowershows/edible_trends.jpg pozdrowienia:) Świetne to to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 08.01.2013 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Prawie bym zapomniał. Chcę opomiarować grunt Temperatura: fundamentu w 2 miejscach, na wlocie GWC, na wlocie GWC poza rurą, zloża GWC... Elektronik ze mnie żaden (w całym życiu popełnionych kilka układów, z największym osiągnięciem w formie prostych końcówek mocy z nosem w schemacie) więc nie mam pojęcia co do tego użyć. Mam kilka zakupionych elektronicznych termometrów z czujkami na kablu. Więc cosik takiego, ale dłuższego i żeby wytrzymało pod fundamentem te kilkanascie lat . Oczywiście DIY. Ktoś coś poradzi? By zbadać wilgotność (np złoża) też dałoby radę? np takie ustrojstwo: http://allegro.pl/dht11-czujnik-wilgotnosci-temperatury-od-firmy-i2860224780.html http://allegro.pl/dht22-am2302-czujnik-temperatury-i-wilgotnosci-i2860225318.html okablować, uszczelnić i gdzieś toto podłączyć? maszyny stop koparka nie dojechała, zimno, głodno... czekamy na jaką odwilż. przy okazji mam wstępną koncepcję na jedną ze ścian- panele podświetlane ledami, w środku jednorodna grafika. Panele mają się licować z drzwiami, tak by stanowiły jednorodną (panelową- pasy) ścianę. Zrobię sam, a co. Tu w wykonaniu kumpla: widać paski ledów (zniknie po nałożeniu grafiki), również ściemnieje, bo zbytnio daje po oczach. Chciałbym zrobić ciut węższe by nie tracić miejsca- ale może się dobrze nie rozproszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 08.01.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Bardzo mi się podobają te panele. My też majsterkowaliśmy z ledami przy lustrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 08.01.2013 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Mnie również. Konstrukcja mega prosta. Tutaj tylko przykład, bo to witrynka reklamowa, ale spektrum zastosowań ogromne. Ja planuję takie na 1-2m szerokie, od podłogi po sufit, i jakaś bardzo spokojna grafika... typu trawka czy coś Gdyby udało mi sie to rozplanować również z owymi drzwiami (panel identyczny jak reszta) mogłoby wyjść ciekawie. Spiew przyszłości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 09.01.2013 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 z kolejnych wariackich pomysłów powodowanych przez niemoc wynikła z aury: luksfery. Gdzieś bym je wcisnął, trochę projektowanego szkłla mamy (wiatrołap - ciąg komunikacyjny; ciąg komunikacyjny - kuchnia)... myślałem też nad doświetleniem sypialni wrzucając je w ścianę nad pustką (ale wtedy brak murala nad kominkiem). Z pędzlem jestem za pan brat, więc w grę wchodzą jasne przeżroczyste, malowane przez mnie, coś na wzór: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.01.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Panele z LED to taka nowocześniejsza wersja kasetonu. LED trzeba dobrać o najszerszym kącie świecenia. Z grubością jest problem, bo nawet przy mlecznej pleksie (i kolorowej też), mimo nałożenia grafiki nierównomierne oświetlenie może być widoczne. Sam myślę nad rozwiązaniem tego problemu i do głowy przychodzi mi folia backlight (mleczna bez nadruku) między ledami a zewnętrzną pleksi umieszczona na dystansach, jako rozpraszacz. Gdzieś mam namiary na gościa,który robi fajne miernik do mierzenia temperatur- kilka odczytów na jednym LCD.Jeśli dobrze pamiętam to Wezyr kupował takie ustrojstwo: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?47476-Solar-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony/page55 A tu link do innych czujników http://www.tewa-sensors.com/pl/product.php?c=00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 09.01.2013 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 DEZET- serdeczne dzięki! Gdybyś znalazł namiar- proszę daj znać. Ewentualnie uderzę do Wezyra. Wygląda fajnie. Jeden panel byłby idealny, inaczej zrobi mi się z tego wszystkiego (podłogówka, pompa, reku) pulpit z USS Enterprise Przy ledach będę pamiętał. Pewnie zacznę od jakiegoś testowego- wrzucę jakby co tutaj. Na chwile obecną rozkminiam jak w to wprasować drzwi, i czy drzwi nie mogłyby być jednym z kasetonów pozostaje jeszcze ramka, albo jasne drewno, cienkie, albo alu. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 10.01.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ej, crategus, ale z tymi luksferami to pojechałeś! Nie wiem, jak Ty to widzisz w takiej chałupie, bo ja za nic Jak Cię ciągnie do kolorowych, to może losowy miks kilku monokolorów wstawionych między przezroczyste - taka geometryczna kompozycja by się zrobiła, ale i tak mural 1000 razy lepszy moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 10.01.2013 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Cicho lubie psiejsko-czarodziejskie klimaty Mural będzie oczywiście, powierzchnia aż się prosi, chodzą mi po głowie ostatnio szarości w takim klimacie: Od głównego konceptu nie chcę odchodzić... czyli staro-wiejska atmosfera, taki ciut prowansalski (trendy słówko fuj) miszmasz przełamany nutą nowoczesności (szkło, grube drewno, kamień). Gdzie są masywne komody, szafy moich dziadków!??? a luksfery może między wiatrołapem a ciągiem komunikacyjnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 10.01.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Noooo, to co innego - takie to rozumiem W szarościach popieram, bo nie przytłoczy wnętrza, a i tak będzie się prezentować że ho ho! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 10.01.2013 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) już o to pytałem, ale teraz muszę doprecyzować. Nudzi mi się, popełniłem cosik takiego: Założenia: - Pierwotnie w projekcie był chudziak, na to żelbet dochodzący do ściany fundamentowej. Czyli mostek. - uknułem, a kierbud się zgodził, że zrobimy podłogę pływającą - dylatacja od ściany fundamentowej (narazie XPSem nie dojechałem do samej góry) - warstwa żelbetu to również schody pomiędzy poziomami (0, -0,5, -1), w wersji "styro jedynie na żelbecie" schody wydaje mi się, że będą odsłonięte (chyba nie izoluje się styro schodów od góry) - czyli zrobi się pasek mostka cieplnego (?) - w warstwie żelbetu, w zbrojeniu, będę kotwiczył schody żelbetowe na piętro - kolejny mostek, i to poważny wariant 1 lupka: https://picasaweb.google.com/lh/photo/plu0ASbhh2GZxTOxW8zSTNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink wariant 2 lupka: https://picasaweb.google.com/lh/photo/FEueTq8CAUMoc5QsFutUs9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink Pytania: 1. Który sensowniejszy i możliwy do wykonania (bo nie wiem czy tak z dwóch stron mogę zaizolować beton, punkt rosy itd), skłaniam się do nr1, bo eliminuje wszystkie mostki... 2. Czy dylatacja 8cm czy mniej, czy jastrych może do niej również dochodzić, czy zrobić mniejszą, 2cm... 3. Jak poprowadzić hydroizolację poziomą, gdzie folie, gdzie papy? 4. a w szczególności co z izolacją (hydro, termo) ściany od wewnątrz od strony lewej, tam gdzie monolit fundamentu do ok 1m wysokości jest ścianą wewnętrzną... 5. Czy mogę zazbroić schody dywanowe w żelbecie wariantu 1? ok, pewnie pytanie do mojego konstruktora przy okazji projektu schodów... Edytowane 10 Stycznia 2013 przez crategus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.poszukiwacz 10.01.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Fajna ta stodoła. Bardzo podobają mi się schody chyba w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 10.01.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Cześć i czołem. Obiecany link do termostatu i innych gadżetów sterujących: http://imex.elektroda.eu/galeria/index.php?p=news&title=termostat-4-kanalowy-z-wyborem-trybu-pracy Ta Twoja "podłoga pływająca", to coś na wzór płyty fundamentowej, ale dodatkowo zabudowana tradycyjnym fundamentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 11.01.2013 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 hej hej. raz jeszcze dziękuję. Dokładnie to czego potrzebuję- muszę przemyśleć pomysł, bo może jeszcze podłączyć to pod zwrotnicę przed reku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 12.01.2013 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 czas zimowy to zły czas. Za dużo różnych pomysłów przychodzi do głowy... http://www.ibud.pl/upload_img/469/dach-bezokapu.jpg i na to styro 30cm i tynk hmmm... szczelnie, ciepło, betonowo... może nawet opłacalnie finansowo? oczywiście, gdyby coś... konstruktor (fundamenty + silka - jest solidnie), kierownik... a później? Zmiana w dzienniku czy w PnB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 12.01.2013 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 ... finansowo - tzn zamiast jakiegoś ytonga wylać żelbet... Izolacje (h/t), tynk (lol) i wyszedłby antracytowy bunkier (nie kombinowałbym już z elewacjami)...Może powinienem się skupić na tym co mi wychodzi najlepiej, czyli na leżeniu na kanapie, a nie durnie kombinować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 12.01.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Hmmm, może czegoś nie doczytałam, ale po co ta warstwa żelbetu nad chudziakiem a pod wylewką? niczego to przecież nie akumuluje , po co takie kombinacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts