Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brak obowiązującej linii zabudowy w mpzp

miron75

Recommended Posts

Witam

Chcę kupić działkę budowlaną. Działka leży na terenie który jest objęty miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego. I teraz zagwozdka:

- działka ma głębokość 26 m

- dla terenu na którym leży działka w mpzp:

- jest mowa o nieprzekraczalnej linii zabudowy i została ona określona na 6m od granicy z drogą lokalną

- nie ma mowy o obowiązującej linii zabudowy

- moja działka leży na ulicy gdzie 75% działek jest już zabudowanych

- cześć budynków jest postawiona w jednej linii, 14 m od granicy z drogą lokalną - taka "umowna" linia zabudowy o której nie ma wzmianki w mpzp

- jeden z budynków jest postawiony ok. 35 m od granicy z drogą lokalną

pytanie:

czy mogę postawić dom respektując nieprzekraczalną linię zabudyowy, w odległości 6m od granicy z drogą lokalną

czy też będę musiał odsunąć dom o 14 m aby zrównać się z "umowną" linią zabudowy o której nie ma wzmianki w mpzp

proszę o pilną poradę, w poniedziałek idę do gminy a we wtorek mam podpisywać umowę notarialną.

Dzięki Koledzy - tak sądziłem, bo plan uchwalono w ubiegłym roku a wszystkie domy powstały w latach wcześniejszych na bazie WZ - wtedy obowiązującą linię zabudowy wyznacza się na podstawie istniejącej linii zabudowy.

Ale jutro skoczę do gminy się utwierdzić w przekonaniu.

Edytowane przez miron75