mendi 01.12.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam .Posiadam kocioł gazowy buderus logamax GB022-24 kW. z zasobnikiem na wodę ciepłą . Będę grzał 1 sezon grzewczy. Moje pytanie jest do osób z większym doświadczeniem w tym zakresie. Czy korzystniej sterować temperaturą według temperatury pomieszczenia "reprezentatywne pomieszczenie" czy według czujnika zewnętrznego? . Póki co mam wybrana opcję drugą ,zauważyłem ,że pomimo zadanej temperatury na sterowniku w dzień i w nocy ,kocioł w tym trybie dogrzewa pomieszczenie w którym jest sterownik do temperatury wyższej niż zadana czyli jest zasada- im mniejsza temperatura na zewnątrz tym bardziej kocioł dogrzewa dom mniej biorąc pod uwagę zadane temperatury w domu, według mnie częściej pracuje kocioł i jest większy pobór gazu,ale mogę się mylić być może cciągłe grzanie mniejszą temperaturą na zasilaniu jest korzystniejsze.,więc stąd moje pytanie o rady w tym względzie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franiel 01.12.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Jaki masz sterownik do tego pieca ? W sterowniku RC35 można ustawić opcje brania pod uwagę temperatury zewnętrznej i wewnętrznej jednocześnie (krzywa grzewcza wg temp. zew. z korekcja wg temp wew.). Spróbuj obniżyć temperaturę kotła, krzywej grzewczej albo zadanej temp w pomieszczeniu. Najlepiej codziennie notować temperaturę (rano i wieczorem) oraz zużycie gazu i dochodzić powoli do prawidłowych ustawień Czasami to potrwa, ale przynajmniej będziesz wiedział jakie ustawienia są najlepsze dla Twojego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendi 01.12.2012 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Jaki masz sterownik do tego pieca ? W sterowniku RC35 można ustawić opcje brania pod uwagę temperatury zewnętrznej i wewnętrznej jednocześnie (krzywa grzewcza wg temp. zew. z korekcja wg temp wew.). Spróbuj obniżyć temperaturę kotła, krzywej grzewczej albo zadanej temp w pomieszczeniu. Najlepiej codziennie notować temperaturę (rano i wieczorem) oraz zużycie gazu i dochodzić powoli do prawidłowych ustawień Czasami to potrwa, ale przynajmniej będziesz wiedział jakie ustawienia są najlepsze dla Twojego domu Mam sterownik RC35 i mam ustawioną opcję którą podałeś. Moje pytanie dotyczyło czy lepiej ta opcja czy według tylko temp. pomieszczeń. Ale masz rację wydaje mi się ,że metoda prób i błędów to jedyna opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendi 01.12.2012 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Jaki masz sterownik do tego pieca ? W sterowniku RC35 można ustawić opcje brania pod uwagę temperatury zewnętrznej i wewnętrznej jednocześnie (krzywa grzewcza wg temp. zew. z korekcja wg temp wew.). Spróbuj obniżyć temperaturę kotła, krzywej grzewczej albo zadanej temp w pomieszczeniu. Najlepiej codziennie notować temperaturę (rano i wieczorem) oraz zużycie gazu i dochodzić powoli do prawidłowych ustawień Czasami to potrwa, ale przynajmniej będziesz wiedział jakie ustawienia są najlepsze dla Twojego domu Mam sterownik RC35 i mam ustawioną opcję którą podałeś. Moje pytanie dotyczyło czy lepiej ta opcja czy według tylko temp. pomieszczeń. Ale masz rację wydaje mi się ,że metoda prób i błędów to jedyna opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendi 01.12.2012 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Jaki masz sterownik do tego pieca ? W sterowniku RC35 można ustawić opcje brania pod uwagę temperatury zewnętrznej i wewnętrznej jednocześnie (krzywa grzewcza wg temp. zew. z korekcja wg temp wew.). Spróbuj obniżyć temperaturę kotła, krzywej grzewczej albo zadanej temp w pomieszczeniu. Najlepiej codziennie notować temperaturę (rano i wieczorem) oraz zużycie gazu i dochodzić powoli do prawidłowych ustawień Czasami to potrwa, ale przynajmniej będziesz wiedział jakie ustawienia są najlepsze dla Twojego domu Mam sterownik RC35 i mam ustawioną opcję którą podałeś. Moje pytanie dotyczyło czy lepiej ta opcja czy według tylko temp. pomieszczeń. Ale masz rację wydaje mi się ,że metoda prób i błędów to jedyna opcja.Tak więc będę próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts