Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czt tak wygląda prawidłowy montaż ?

Recommended Posts

Witam

Tak wygląda okno i drzwi balkonowe po montażu firmy TOMEX z Makowa Mazowieckiego . Mam w związku z tym wątpliwości co do tego jak to okno jest podparte (pomijajać pękniętą szybę która będzie wymieniona). Aktualnie opiera się ono na sklejkach podłożonych z każdej strony. Sklejki są na tyle duże ,że na pewno będą musiały być usunięte przed montażem parapetów. Brak jest kotw mocujących dolną część ramy . Co do drzwi balkonowych to są tak wysoko bo ma być lana wylewka . Nie wiem czy prawidłowo te okna balkonowe powinny tak stać na cegłach ? Proszę o sugestie. Na co zwrócić uwagę przy montażu parapetów i robieniu wylewki. ( jest też taka sprawa ,że wylewka i styropian miały mieć w sumie 12cm , natomiast drzwi balkonowe są na wysokości 13cm). Dodam ,że okno i drzwi są zrobione w pakiecie 3 szybowym i ważą dość sporo. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

DSC02533.jpgDSC02534.jpgDSC02535.jpg

Edytowane przez bartek158

Witam

Tak wygląda okno i drzwi balkonowe po montażu firmy TOMEX z Makowa Mazowieckiego .

.. i wygląda źle. Widać tu mnóstwo kardynalnych blędów, które może popełnić tylko ekipa, która nie ma pojęcia o podstawach montażu okien. Sięgnij po Warunki Techniczne Wykonania i Odbioru Prac Montażu Okien i przeczytaj sobie: jak powinno być podparte okno/balkon? (rys.4 str.12), jaka powinna być szerokość szczelin montazowych wokół okna/balkonu? (str.13), jak powinien być zamocowany próg? (rys.5 str.14), jak zastosować poszerzenie progu? (rys. 12 str.20) itd. itd. ...

Przykro to pisać, ale z przesłanych przez ciebie zdjęć wynika, że w każdym z tych okien jest coś do poprawienia: albo brak klocków podpierających, albo brak mocowania, albo brak listwy podparapetowej lub poszerzenia.. o braku paroizolacji nawet nie wspominam, bo to zapewne twoja decyzja.. Więc jeśli chcesz odebrać te prace montażowe, sięgnij do Warunków Technicznych i wypunktuj sobie to, co jest do poprawienia. pzdr

Niestety wiele okien jest montowanych w ten sposób. Przez żle rozumiane " cięcie kosztów " okna są montowane w sposób " uproszczony " z pominięciem np. klocków podporowych ( na dole okno powinno całym ciężarem na nich spoczywać ,a po bokach dodatkowo stabilizują one pozycję okna - bezwzględnie muszą być i oczywiście nie są one usuwane ). To samo dotyczy kotew ( lub dybli ) na dole i górze ościeżnicy ( okno musi być po całym obwodzie przytwierdzone do ścany ). Taki montaż oczywiście więcej kosztuje niż ten na zdjęciu ( materiały , robocizna ) ale dzięki temu jest prawidłowy.W twoim przypadku doprowadź do poprawy ( uzupełnienia montażu ) przez firmę montującą. Na zdjęciu 1,2 po bokach widoczne są z obu stron dwie kotwy obok siebie nie bardzo wiem po co ?.

Na zdjeciu masz listwę transportową montowaną na dole ościeżnicy okna po to,żeby ościeżnica nie uległa uszkodzeniu u trakcie przesuwania i przenoiszenia okna.Zwykle ta sama listwa jest uzupełniona o uszczelkę i montowana na dole okna pełni wtedy funkcje listwy podpwrapetowej .Nie jest bezwzglednie konieczna ale jej stosowanie jest zasadne ułatwia montaż parapetów i skutecznie uszczelnia połączenie okno,parapety ściana pod parapetem.

Witam

Nieciekawie to wygląda. To może ku przestrodze innych użytkowników, powiesz co Tobą kierowało przy wyborze tej oferty?

finlandia - są tylko 2 opcje

- niewiedza

- cena

ja obstawiam tę 2 ewentualność :)

co nie zmienia faktu, że takiej fuszerki to NIKT nie powinien odstawić !!! nawet w GRATISIE

mało tego taka ekipa tylko podniszczyła Ci okna na 100% będziesz miał problemy w trakcie ich użytkowania, poprawiaj to póki jeszcze jest to możliwe i nie będzie trzeba rujnować gotowego domu :)

Pozdrawiam

Niestety najczęściej w umowie montaż u umowie jest zapisany jako " montaż " i nic więcej i klient kupujacy okna z usługą ich zamontowania, kupuje " kota w worku".Jest to problem dla obu stron bo można kupić montaż taki jak na zdjęciach za cenę nie koniecznie niższą od montażu prawidłowego , a z drugiej strony klient pod terminem " montaż " może rozumieć /żądać w standardowej cenie np. montażu z zastosowaniem taśm paroszczelnych i paroprzepuszczalnych i dochodzi do nie potrzebnych napięć. Nie wiem jak wy , ale ja uważam ,że każda umowa powinna mieć załącznik z dokładnym opisem szczegółów montażu łącznie z listą zastosowanych materiałów ( z opisem ile ,czego i dokładnej nazwy produktu i jego producenta ) .Jest to warunek konieczny wyeliminowania podobnych " montaży " Gdyby klient widział/ wiedział przy podpisywaniu umowy ,że okna nie będą niczym podparte to nawet nie znając się na montażu intuicyjnie na taki montaż by sie nie zgodził . Pomijam fakt,że budując nowy dom inwestor korzysta z pomocy i nadzoru fachowców , którym nie mało płaci ( architekt, kierownik budowy, inspektor nadzoru ) , więc może się z nimi skonsultować i wybrać właściwy montaż Oczywiście jeżeli ktoś mu zaproponuje coś więcej niż słowo " montaż "

Żałuj że nie widziałeś okien u mojej teściowej - niby precyzyjnie wstawione ale za to zero pionu i poziomu. Fakt budownictwo z wielkiej płyty nie należy do idealnych... Poziomy i piony są tam raczej przypadkowe... Ale: Ekipie montażowej się nie chciało profilować otworu i efekt jest taki, że drzwi balkonowe same sie zamykają...

Ekipa ta była przez kogoś polecona , poza tym istotna też była cena. W życiu bym się ne tą firmę nie zdecydował gdybym wiedział ,że tak wygląda montaż.

Poprawki były zrobione na zasadzie takiej ,że podklinowano okna klockami drewnianymi co świadczy o tym ,że nikt z montażystów nie czytał instrukcji montażu powinny być to kliny z pcv. Pod drzwiami balkonowymi zamontowali jakieś stalowe elementy z regulacją wysokości - to wygląda w miarę stabilnie. Pod drzwiami balkonowymi dodam kilka kotew i podegnę je aby się ładnie trzymały wylewki - prowizorka ale dodatkowo ustabilizuje dolną krawędź drzwi.

Okna mają się dodatkowo oprzeć na parapetach . Z rozmowy wywnioskowałem ,że nigdy nie mieli w ręku instrukcji montażowej . Na szczęście piony i poziomy dokładnie porobili - na to nie żalowali czasu. Solidnie kotwy pomocowali - każda na dwa długie kołki. Myślę ,że nikt im nie pokazał jak to powinno być zrobione właściwie.

Z tego co napisałeś za drugim podejściem udalo się zamontować te okna raczej prawidłowo. Napisałem raczej , bo w sposób oczywisty powinno być to zrobione za pierwszym razem. Klocki z drewna ( impregnowanego ) też są dopuszczalne i są ok.Okna jak rozumiem też "są podparte " klinami , które zostaną i będą pełniły funkcję klocków podporowych. Okno nie może być postawione na parapecie( i całym ciężarem się tylko na nim opierać ).Warto pamiętać też o szczelności tego montażu i nawet jak nie masz foli paroszczelnych i paroprzepuszczalnych , to uszczelnij co naj mniej okna na dole przy parapetach.