insectwl 01.12.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam serdecznie. Mamy dwie działki sąsiadujące ze sobą. Czy mogę budować na nich dom bez formalnego ich złączenia czy może konieczne jest połączenie ich w całość? Czy jeśli na tym terenie stoi już jeden dom, otrzymam zezwolenie na budowę drugiego (gabaryty działki pozwalają na to) czy jednak będzie trzeba go podzielić na 2 działki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebrix 01.12.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Mój dom buduję na trzech działkach, nie było z tym problemu. Jedyne utrudnienie to przy wszelkiego typu dokumentach zawierajacych posadowienie domu trzeba wymieniać wszystkie te numery. Znam je już na pamięć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 01.12.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Mamy dwie działki sąsiadujące ze sobą. Czy mogę budować na nich dom bez formalnego ich złączenia czy może konieczne jest połączenie ich w całość? U mnie sytuacja jest podobna, tzn. do działki którą posiadam dokupiłem kawałek od sąsiada. Zarówno geodeta który robił podział, pani w Urzędzie Gminy jak i facio w Wydziale Budownictwa (czy jakoś tak) w Starostwie poradzili mi, żeby obie działki połączyć w jedną pod wspólnym numerem. Podobno później może być problem jeśli dom byłby w granicy działek, mimo iż obie są pod jednym nr KW. Chyba więc wszystko zależy od "widzi mi się" urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insectwl 01.12.2012 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Ok. Żeby je połączyć geodeta musi zrobić pomiar całości czy wystarczy załatwić sprawę w urzędach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 01.12.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Wybierz się do geodety z numerami działek i księgi wieczystej, on połączy je w całość i zgłosi w starostwie, tam zostanie nadany jeden nowy nr działki. Tak tłumaczył mi mój geodeta,ja bede miał to robione "na dniach" , czekam tylko za wypisem z KW. Nie pamiętam jaki koszt ale to nie są jakieś wielkie pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 02.12.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Nie rozumiem po co łączyć. Budujesz na 2 działkach : podajesz 2 numery działek we wszelkich dokumentach. Warunek jest jeden: obie działki są tego samego właściciela nie że jedna jest twoja a druga żony i twoja wspólna. Chyba że wam się nie spieszy z budową, a każda taka pierdoła w urzędzie oddala was czasowo od pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.12.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Niekoniecznie jeden właściciel działek - wystarczy prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.Nie ma potrzeby ani konieczności scalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 07.12.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 my też mamy budowę na dwóch działkach, jedna normalna duża, druga to paseczek ze 2 m szerokości doklejony do dłuższego boku. Nic nie scalaliśmy do PnB, wszędzie podajemy po prostu dwa numery, a do planu zagospodarowania odległości architekt mierzył nam od krawędzi całych "naszych włości". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts