pawelll1 01.12.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam, Planuję adaptację strychu na dwa mieszkania - 40 i 70m2. Strych w starej kamienicy. Konieczne jest ocieplenie ścian od wewnątrz. Strop jest drewniany z polepą i warstwą cegieł. Z racji rozstawu belek na około 70cm, będę na nim ustawiał dodatkowy strop drewniany. Przy okazji tego remontu pomyślałem, że najlepiej na tym etapie już wybrać system grzewczy. Początkowo myślałem o ogrzewaniu podłogowym, ale podobno w związku z tym, że strop drewniany bardzo pracuje, to nie jest to wskazane rozwiązanie. Teraz rozmyślam nad ogrzewaniem nadmuchowym wraz z rekuperatorem dla każdego mieszkania z osobna bądź jedną isnstalacją dla obu z odrębnym opomiarowaniem. Tutaj na forum przeczytałem o panelach na podczerwień, które też mi się 'ideologicznie' spodobały. Chętnie połączył bym tą kwestię z możliwością uzystkania jakiegoś dofinansowania na system energooszczędny, jeśli wogóle jest taka możliwość. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i rady. PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takeshi 20.08.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 ciekaw jestem jakie rozwiazanie wybrales poniewaz biore pod uwagę taką możliwość przy kupnie domu. Czy duzym problemem będzie doprowadzenie instalacji centralnego ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takeshi 04.09.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 nakręciłem sie na domy ekologiczne, szukam ciekawych rozwiazan. Zaproponujecie coś co cieszy kieszeń i zieleń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts