michalz2x 02.12.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Witam. Bardzo prosze o wiad. czy ktos z Panstwa wykorzystuje piec Heiztechnik EKO lub HT EKO. Jak wyglada jakosc wykonania i sprawnosc? Bardzo prosze o wszelkie uwagi. Pozdr. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 02.12.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 ja taki piecyk użytkuję z powodzeniem już rok czasu. Piec produkowany przez Heiztechnik pod marką RED dla sieci hurtowni instalacyjnych Matex. Użytkuję piec Q Eko Duo o mocy 17kw (mniejszych nie było). Uważam, ze piec jest bardzo porządnie wykonany, nie mam z nim najmniejszych problemów. Może mógłby być mniejszej mocy, ale w ofercie mniejszych nie było. Kilku moich znajomych też użytkuje piece tej firmy i wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaspas82 10.12.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Cześć,od stycznia posiadam Heiztechnik Q EKO DUO 17kW nie mogę ustawić kotła by spalał eko groszek bez powstawania szlaki z niedopalonych kawałków węgla. Groszek mam z Pieklorza, według mnie kocioł zbyt mocno się wychładza nastawiony jest na 65 stopni, nagrzewa się do 75/76 następnie temperatra spada do 55 a nawet 50 stopni, zawór czterodrożny jest zautomatyzowany z kotłem.Podaj proszę swoje ustawienia może coś skoryguję i będzie lepiej działał.Próbowałem różych ustawień i narazie lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 10.12.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Po pierwsze nie wiem dlaczego trzymasz kocioł tak wysoko. U mnie temp. zadana to 55 stopni. Histereza 1 stopień. Piec w podtrzymaniu wędruje na poziom około 61 stopni, po czym spokojnie spada do około 52 stopni. Przy 54 stopniach piec przechodzi w tryb pracy i podbija temp. do 55 st. Strasznie nisko Ci ten piec leci. Być może masz za długą przerwę w podawaniu. Podaj swoje ustawienia to zobaczymy. Ustawienia pieca są zależne od rodzaju spalanego opału. Ja na początku miałem inny problem. Wszystkie groszki, które testowałem, mocno mi się spiekały i koksowały. Średnio pomagały wszelkie modyfikacje w ustawieniach pieca. Ekoret był jak narazie jedynym polskim groszkiem, który spalał się bardzo dobrze. Ustawienia na ekorecie u mnie: - czas pracy podajnika 10 sek. - czas pauzy 43 sek. - krotność podawania 2 - czas pauzy w podtrzymaniu 8 minut - dmuchawa na 80% przymknięta - moc dmuchawy 1. U mnie bardziej problem tkwi w dośc przewymiarowanym piecu, no ale tego juz nie zmienie. Obecnie spalam czeski groszek z Ledvic. Popiół ze spalania super - jak z papierosa. Ustawienia z deka inne niż napisałem wyżej. Spalam czeski bo mam do nich bliziutko i opał taniutki. Ostatni zasyp dokonany w zeszły wtorek wystarczy do środy spokojnie. W domu temp. oscykuje +/- 23 stopnie. Koszt zasypania zasobnika 150kg około 60 złotych. Więcej sadzy i popiołu, co wiąże się z częstszym czyszczeniem pieca, no ale coś za coś. I jeszcze jedno. Wypie....liłem popielnik w piz..u. Miałem już dość nerwów z nim związanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaspas82 10.12.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Ok moje obecne ustawienia: Obroty dmuchawy - 4Przesłona otwarta na maxObroty dmuchawy w podtrzymaniu - 1Krotność podawania - 2Czas pauzy poadajnika - 40sCzas dmuchawy na podtrzymaniu - 10sCzas oczekiwania - 10minHistereza - 2 Nastawienie kotła - 65 stopniNastawa CWU - 45 stopni - bojler 120L Dwa zdjęcia "popiołu":http://tinypic.com/r/dxy2rl/6http://tinypic.com/r/2s01ykh/6 Edytowane 10 Grudnia 2012 przez kaspas82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 10.12.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 jak dla laika, to ten popiól nie wygląda tak tragicznie. Wydłuż na początek przerwę w podawaniu, żeby węgiel mógł zostać dopalony. Daj dmuchawę na 5 i obserwuj. Ze zjeżdzaniem pieca tak nisko, to nie mam pojęcia. Pytałes na forum Heiztechnik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaspas82 10.12.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Tak pytałem czekam na odpowiedź. Zmieniłem czas pauzy podajnika z 40s na 50s, obroty dmuchawy zmniejszyłem na 3 ale zwiększyłem na podtrzymaniu na 2 mam wrażenie, że problem ze spalaniem leży w pracy w potrzymaniu gdzie groszek nie jest dopalany. Nastawiłem kocioł na 55 stopni zobacze jak będze chodził.Gdyby te spieki były kruche to byłoby ok, ale są twarde a wewnątrz jest węgiel a nie popiół i to mnie martwi.Dzięi za pomoc, efekty opiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 18.12.2012 04:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Witam. Czy ogrzewasz wode latem? Kto jest producentem sterownikow do tych piecow? Chcialbym miec mozliwosc podlaczenia pieca do komputera (najlepiej przez LAN). Pozdr.m Edytowane 18 Grudnia 2012 przez michalz2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts