Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HEIZTECHNIK HT EKO / HT EKO DUO - prosze o opinie

michalz2x

Recommended Posts

ja taki piecyk użytkuję z powodzeniem już rok czasu. Piec produkowany przez Heiztechnik pod marką RED dla sieci hurtowni instalacyjnych Matex. Użytkuję piec Q Eko Duo o mocy 17kw (mniejszych nie było). Uważam, ze piec jest bardzo porządnie wykonany, nie mam z nim najmniejszych problemów. Może mógłby być mniejszej mocy, ale w ofercie mniejszych nie było. Kilku moich znajomych też użytkuje piece tej firmy i wszystko jest ok.

• 2 weeks później...

Cześć,

od stycznia posiadam Heiztechnik Q EKO DUO 17kW nie mogę ustawić kotła by spalał eko groszek bez powstawania szlaki z niedopalonych kawałków węgla.

Groszek mam z Pieklorza, według mnie kocioł zbyt mocno się wychładza nastawiony jest na 65 stopni, nagrzewa się do 75/76 następnie temperatra spada do 55 a nawet 50 stopni, zawór czterodrożny jest zautomatyzowany z kotłem.

Podaj proszę swoje ustawienia może coś skoryguję i będzie lepiej działał.

Próbowałem różych ustawień i narazie lipa.

Po pierwsze nie wiem dlaczego trzymasz kocioł tak wysoko. U mnie temp. zadana to 55 stopni. Histereza 1 stopień. Piec w podtrzymaniu wędruje na poziom około 61 stopni, po czym spokojnie spada do około 52 stopni. Przy 54 stopniach piec przechodzi w tryb pracy i podbija temp. do 55 st. Strasznie nisko Ci ten piec leci. Być może masz za długą przerwę w podawaniu. Podaj swoje ustawienia to zobaczymy.

Ustawienia pieca są zależne od rodzaju spalanego opału. Ja na początku miałem inny problem. Wszystkie groszki, które testowałem, mocno mi się spiekały i koksowały. Średnio pomagały wszelkie modyfikacje w ustawieniach pieca. Ekoret był jak narazie jedynym polskim groszkiem, który spalał się bardzo dobrze. Ustawienia na ekorecie u mnie:

- czas pracy podajnika 10 sek.

- czas pauzy 43 sek.

- krotność podawania 2

- czas pauzy w podtrzymaniu 8 minut

- dmuchawa na 80% przymknięta

- moc dmuchawy 1.

U mnie bardziej problem tkwi w dośc przewymiarowanym piecu, no ale tego juz nie zmienie.

Obecnie spalam czeski groszek z Ledvic. Popiół ze spalania super - jak z papierosa. Ustawienia z deka inne niż napisałem wyżej. Spalam czeski bo mam do nich bliziutko i opał taniutki. Ostatni zasyp dokonany w zeszły wtorek wystarczy do środy spokojnie. W domu temp. oscykuje +/- 23 stopnie. Koszt zasypania zasobnika 150kg około 60 złotych. Więcej sadzy i popiołu, co wiąże się z częstszym czyszczeniem pieca, no ale coś za coś.

I jeszcze jedno. Wypie....liłem popielnik w piz..u. Miałem już dość nerwów z nim związanych :)

Ok moje obecne ustawienia:

Obroty dmuchawy - 4

Przesłona otwarta na max

Obroty dmuchawy w podtrzymaniu - 1

Krotność podawania - 2

Czas pauzy poadajnika - 40s

Czas dmuchawy na podtrzymaniu - 10s

Czas oczekiwania - 10min

Histereza - 2

Nastawienie kotła - 65 stopni

Nastawa CWU - 45 stopni - bojler 120L

Dwa zdjęcia "popiołu":

http://tinypic.com/r/dxy2rl/6

http://tinypic.com/r/2s01ykh/6

Edytowane przez kaspas82

Tak pytałem czekam na odpowiedź.

Zmieniłem czas pauzy podajnika z 40s na 50s, obroty dmuchawy zmniejszyłem na 3 ale zwiększyłem na podtrzymaniu na 2 mam wrażenie, że problem ze spalaniem leży w pracy w potrzymaniu gdzie groszek nie jest dopalany. Nastawiłem kocioł na 55 stopni zobacze jak będze chodził.

Gdyby te spieki były kruche to byłoby ok, ale są twarde a wewnątrz jest węgiel a nie popiół i to mnie martwi.

Dzięi za pomoc, efekty opiszę.