trenerowicz 02.12.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Witajcietydzień temu pękła mi ściana w kominku - tylna. Dopiero dziś to zauważyłem. Kominek ma już ponad 5 lat i właśnie skończyła mu się gwarancja. Zastanawiam się czy można coś z tym tematem zrobić, bez rujnowania całego kominka, który rok temu był modernizowany.... Zastanawiam się też czym grozi palenie w takim kominku. Tu jest link do tego wkładu: http://kratki.com/pl/produkt/wklad-kominkowy-maja-12-kw_maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 02.12.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 grozi zaczadzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 02.12.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Grozi też pożarem. Żeliwo daje się spawać, choć w przypadku przegrzanego materiału mogą być problemy. Ale doraźnie można zamontować od wewnątrz kominka odpowiedniej wielkości kształtkę z blachy stalowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 03.12.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Pęknięcie jest "od końca do końca" tylnej ściany?Jeśli pęknięcie nie jest "od końca do końca" można nawiercić otwory na końcach pęknięcia może to zapobiec dalszemu pękaniu.Można też wyłożyć tył szamotem (ja tak zrobiłem , mimo że na razie nic nie pękło)Wrzuć fotkę tej pękniętej ściany Edytowane 3 Grudnia 2012 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trenerowicz 06.12.2012 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Pewien kominkarz poradził mi, aby zakupić płytę z wermikulitu i przykleić ją na tę ściankę klejem do uszczelek. Ale właśnie zastanawiam się, czy to i tak nie będzie dalej pękać. Może rzeczywiście - wywiercić otwory na końcach, bo pęknięcie nie jest na całości i dopiero nakleić tę płytę? Wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 06.12.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Wywierć na końcach pęknięcia otworki. Naprężenia będą się na nich równomiernie rozkładały i pęknięcie nie będzie dalej postępowało. A potem ten wermikulit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 07.12.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Wermikulit może tak? , ale ja bym ci proponował szamot .Też mam Maje 12 , wyłożona płytkami szamotowymi z" "markietu" ich rozmiar doskonale pasuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trenerowicz 07.12.2012 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Za późno, kupiłem już wermikulit. No zobaczymy co to będzie, bo to pęknięcie jest jednak większe niż myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts