MARTINOS 02.12.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Witam, dom 2-pietrowy, instalacja około 20 letnia, system otwarty. Do tej pory obsługiwana przez zwykły piec węglowy z elektryczną pompką. W tym roku wymieniłem piec na Bawaria Seko 24kw z podajnikiem. Instalacja w domu się nie zmieniła. Jedynie wokół pieca doszedł zawód 3d, osobna pompka dla CO i CWU. Niestety chyba grzejniki nie były gotowe na zmianę. Na całym pietrze mam takie grzejniki: http://s6.ifotos.pl/img/IMG2127jp_xehqxep.jpg Niestety zauważyłem, że kilka grzejników cieknie na zaworach - woda sączy się od góry. Natomiast kiedy taki grzejnik zakręcę to woda leci już dosyć solidnie. http://s4.ifotos.pl/img/IMG2126jp_xehqxws.jpg Zaznaczam, że w zeszłych sezonach wszystko było OK. Czy te zawory można jakoś "dokręcić" czy tylko wymienić? A jeśli wymienić to na jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 02.12.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Dokręć dławice to ta mosiężna nakrętka pod plastikowym pokrętłem zdjęcie 2. Jak nie pomoże to musisz odkręcić tą nakrętkę i pod spodem masz dławik który trzeba podnieś i na trzpień zaworu nawinąć specjalny sznur. Tylko uważaj na cieknąca wodę. Najlepiej to zmień zawory na nowe. To nie będzie duży problem dla instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.12.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 nie trzeba żadnego specjalnego sznura tylko zwykłe konopie a często dobrze w tym przypadku sprawdza się teflon (taśma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 03.12.2012 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Panowie mam jeszcze taki problem z tymi grzejnikami. Otóż w całym domu grzejniki grzeją dobrze gdy działa pompka CO oraz są ciepłe gdy piec jest w podtrzymaniu lub działa pompka CWU. Wyjątkiem są 2 skrajne grzejniki na pietrze. Rura na piętro wchodzi ~na środku i dzieli się na dwie części, które "oplatają" budynek. I teraz tak: 1. Grzejnik końcowy z jednego ramienia grzeje tylko jak działa pompka CO. Po jej wyłączeniu robi się zimny jakby nagle zeszła zupełnie z niego woda. I bardzo szybko się nagrzewa jak ponownie załączy się pompka CO. 2. Natomiast grzejnik końcowy z drugiego ramienia (i tu uwaga!) grzeje tylko jak jest włączona pompka CWU i staje się zupełnie zimny po włączeniu pompki CO. Grzejniki nie mają odpowietrzników. Odkręcaliśmy je przy zaworze. Leci woda nie ma powietrza. Woda w instalacji jest na max. aż przelewa się w naczyniu wyrównawczym. Co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 03.12.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 to że grzejnik bez pompki nie grzeje jest normalne po prostu ma za duży opór by działać grawitacyjniezaś ten drugi jest coś źle policzone jeśli chodzi o przekroje rur woda zawsze idzie po najmniejszej linii oporu ale żeby konkretnie stwierdzić o co chodzi trzeba być przy tej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts